Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Friday August 22, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Built Motor Discussion

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-13-2007, 11:36 PM   #1
F4tune
Scooby Newbie
 
Member#: 126800
Join Date: Sep 2006
Location: USA
Vehicle:
1990 Subaru Legacy
Blue

Default 2.5L/2.2L running problem

So from this link you will know which engine and spec I'm talking about. http://forums.nasioc.com/forums/show....php?t=1107352

The engine started but ran a little rough the other day. I had swapped the original Aux air valve and figured that was the problem. The engine went from 1000rpm to 2000rpm reving up and down and stopped then did run for a little bit once warmed up. So I put on my original valve. The engine runs smooth after starting goes up to about 1500rpm and then to 1000 and dies. I can start it again but it does the same thing, like running out of fuel although it smells from the exhaust that it's running to rich though. I did see I had missed a plug to the small air box under the intake manifold on the left viewed from the front. So I plugged it in but the same problem. Any clues guys? I've checked all the plugs and pipes and all seems in order. The 2.2L ran sweet before I did this conversion.
The engine sounds fine with no odd noises.
To me it's like it's to cold and not getting enough fuel even though it smells rich. Tomorrow I'm going to pull the plugs to see what's happening in there.
F4tune is offline   Reply With Quote
Old 01-14-2007, 09:23 PM   #2
F4tune
Scooby Newbie
 
Member#: 126800
Join Date: Sep 2006
Location: USA
Vehicle:
1990 Subaru Legacy
Blue

Default

Okay the story so far. I've fiddled with the Aux air valve and I'm almost sure this is working good. I did move the throttle sensor box a little which did seem to help and the engine did rev a little better. The engine spits back through the intake which I thought at first because it was cold but when I got it hot it still did the same thing. In fact when trying the rev the engine it's holding back and some times clear out and revs a little better
Now at with the conclusion the timing belt has slipped or I screwed up when setting the timing.
The worst thing is the smell from the exhaust, it makes your eyes water. So I feel this is unburnt fuel due to the timing.
Tomorrow I will pull the timing covers.

Thanks
F4tune is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2007, 10:48 PM   #3
F4tune
Scooby Newbie
 
Member#: 126800
Join Date: Sep 2006
Location: USA
Vehicle:
1990 Subaru Legacy
Blue

Default

O2 sensor faulty and ECU needed to reset it's self. Engine ran today for 45mins. Just need to replace the header and system and I should be ready for a road test.
F4tune is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2007, 03:50 AM   #4
DaGamer
Scooby Newbie
 
Member#: 88723
Join Date: Jun 2005
Chapter/Region: SCIC
Location: LB, CA
Vehicle:
My00 Impreza RS
BRP

Default

very interesting keep us/me updated =D!
DaGamer is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Subaru Impreza 97-05 2.5l 2.5rs 2.5 Rs Header alysssaa Engine/Power/Exhaust 10 04-23-2010 01:33 AM
Subaru Impreza 97-05 2.5l 2.5rs 2.5 Rs Header alysssaa SWIC Private Classifieds 0 02-16-2010 10:47 PM
2.5L/2.0L hybrid - Which flywheel/clutch do I need? vin0305 Transmission (AT/MT) & Driveline 3 10-16-2008 12:01 AM
2.5L/2.2L build F4tune Built Motor Discussion 30 09-20-2007 03:34 AM
Borla 2.5L/2.2L Headers: So CAL 555subaru Engine/Power/Exhaust 2 05-14-2007 01:01 PM


All times are GMT -4. The time now is 12:26 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.