Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Friday August 29, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
South West Impreza Club
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Chapters > South West Impreza Club Forum -- SWIC

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 05-20-2010, 09:20 PM   #1
THE ONE
Scooby Newbie
 
Member#: 43918
Join Date: Sep 2003
Location: Phoenix Arizona
Vehicle:
2002 Scooby Wagon
WRB

Default Cruise Control Help Please!

Hey all!

I know the WRX has a reputation for the cruise control going bad. Mine has been not working since I bought it back in October. Car is a 2002 WRX wagon. What should I check first to make it work again? Planning a couple road trips and having cruise control would be nice. Thanks.
THE ONE is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2010, 05:48 AM   #2
bobturismo
Scooby Specialist
 
Member#: 42145
Join Date: Aug 2003
Location: cruizin' down the street in my
Vehicle:
6-4 jockin da bish-
es and slappin the hoes.

Default

Well first off, is there a cable going to the throttle body?

Second, check the Cruise control fuse

Look under the dash and see if there are any wires attached to the sensors going to the clutch or brake. Or do they look disconnected or broken.

Are all the brake light bulbs good?

Is the brake light on in your dash?

looking at the wiring diagram, you need f/b fuse no. 18 and Horn Relay.

Fuse no 16 looks like it powers the brake wire signal that stops the cruise when you hit the brakes.

Does it light up at all?

Never really looked at a subaru cruise control, but normally they have vacuum running to them. Check for disconnected vacuum lines.
bobturismo is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2010, 09:33 AM   #3
THE ONE
Scooby Newbie
 
Member#: 43918
Join Date: Sep 2003
Location: Phoenix Arizona
Vehicle:
2002 Scooby Wagon
WRB

Default

Thanks I will check those things out. I have just heard this is a common problem with the WRX near this model year.
THE ONE is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2010, 10:47 AM   #4
nwood1976
Scooby Newbie
 
Member#: 103273
Join Date: Dec 2005
Chapter/Region: SWIC
Location: AZ
Vehicle:
2002 WRX 2.15 18gxtr
Sedona Red Wagon

Default

I had this same issue with my 2002 wrx wagon. I took it to the dealership and they found that some of the wires had pulled out of the connector going into the cruise control module under the dash behind the steering colum. They just pushed all the wires firmly back into the connector and everything was good.
nwood1976 is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2010, 04:56 PM   #5
bobturismo
Scooby Specialist
 
Member#: 42145
Join Date: Aug 2003
Location: cruizin' down the street in my
Vehicle:
6-4 jockin da bish-
es and slappin the hoes.

Default

Quote:
Originally Posted by THE ONE View Post
Thanks I will check those things out. I have just heard this is a common problem with the WRX near this model year.
Most of those people had their cruise light come on and it worked halfway. If yours doesn't do anything, then mosr likely it's a power problem.

\Either you're not getting main power, or one of the sensors is not getting power or you're getting a signal from a sensor telling it not to work or you have a break in the circuit, disconnected plug or broken wire.

here is the wiring diagram for your car, on page 61 is where the cruise diagrams start

http://ken-gilbert.com/wrx/mans/7%20-%20WIRING.PDF

If switch doesn't light up, check for power at the fuses, the check for power at the swtich and so on and so on.

Last edited by bobturismo; 05-21-2010 at 05:01 PM.
bobturismo is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2010, 08:32 PM   #6
THE ONE
Scooby Newbie
 
Member#: 43918
Join Date: Sep 2003
Location: Phoenix Arizona
Vehicle:
2002 Scooby Wagon
WRB

Default

Yeah the cruise control button on the side lights up when I push it, but when I try to use the lever to set it nada happens.
THE ONE is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2010, 08:34 PM   #7
nwood1976
Scooby Newbie
 
Member#: 103273
Join Date: Dec 2005
Chapter/Region: SWIC
Location: AZ
Vehicle:
2002 WRX 2.15 18gxtr
Sedona Red Wagon

Default

Exactly what my wagon did, I hope you're able to track it down man!
nwood1976 is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2010, 11:11 AM   #8
kpluiten
Scooby Guru
 
Member#: 120273
Join Date: Jul 2006
Chapter/Region: SWIC
Location: AZ
Vehicle:
06 WRBWRXWGN
Now with 100% more Spec-C

Default

If that fails, check the signal of the neutral position sensor. If those fail, it's possible for the car to think it's in neutral all the time and then will not let you activate the cruise control.
kpluiten is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2010, 08:13 PM   #9
NO PULSE
Scooby Specialist
 
Member#: 110733
Join Date: Mar 2006
Default

Could this be an issue with CEL? Doesn't CC stop working if the car threw a CEL and wasnt cleared?
NO PULSE is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2010, 09:08 AM   #10
THE ONE
Scooby Newbie
 
Member#: 43918
Join Date: Sep 2003
Location: Phoenix Arizona
Vehicle:
2002 Scooby Wagon
WRB

Default

Quote:
Originally Posted by NO PULSE View Post
Could this be an issue with CEL? Doesn't CC stop working if the car threw a CEL and wasnt cleared?

Not a chance in my case.
THE ONE is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Horn and cruise control help please! PDX25i Electrical & Lighting 1 03-13-2009 08:27 PM
removing cruise control HELP gr8wheels Factory 2.0L Turbo Powertrain 1 09-22-2002 06:00 PM
Cruise control users, please pull over when.... Snoopy Off-Topic 16 08-01-2002 07:10 PM
Button Blanks by the Cruise Control...Help me out here! wrx182 Interior & Exterior Modification 2 02-14-2002 01:15 PM
Cruise control help Marinator Normally Aspirated Powertrain 3 06-20-2001 09:00 PM


All times are GMT -4. The time now is 08:43 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.