Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Sunday April 20, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Factory 2.0L Turbo Powertrain

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 06-18-2012, 10:33 AM   #1
owetwo
Scooby Newbie
 
Member#: 240873
Join Date: Mar 2010
Chapter/Region: TXIC
Location: Houston
Vehicle:
2002 WRX

Default Help! 02' WRX wont start

I need some help trouble shooting my car I dont know how to explain the sound coming from the engine but here is a video that shows the sound im getting (not my video). I will try to post my own video later.


The car basically just cranks but never starts. Any ideas of what it could be? The sound seems to be coming from where the Fuel Pressure Regulator is but I dont know if thats the problem.

Has anyone heard of this? I have new fuel pump, injectors, spark plugs.. Im another part away from ripping my hair out.
owetwo is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2012, 10:38 AM   #2
SnowmanFX
Scooby Specialist
 
Member#: 25753
Join Date: Oct 2002
Chapter/Region: TXIC
Location: San Antonio
Vehicle:
2002 Impreza WRX
Aspen White

Default

Check your compression.

Air
Fuel
Spark
Compression
Timing
SnowmanFX is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2012, 10:46 AM   #3
owetwo
Scooby Newbie
 
Member#: 240873
Join Date: Mar 2010
Chapter/Region: TXIC
Location: Houston
Vehicle:
2002 WRX

Default

Quote:
Originally Posted by SnowmanFX View Post
Check your compression.

Air
Fuel
Spark
Compression
Timing
Have you ever heard this noise before though? I placed a cone right on top of the fuel pressure regulator and the sound seems to be coming directly from this spot. But I want to get some opinions on the problem.
owetwo is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2012, 10:48 AM   #4
SnowmanFX
Scooby Specialist
 
Member#: 25753
Join Date: Oct 2002
Chapter/Region: TXIC
Location: San Antonio
Vehicle:
2002 Impreza WRX
Aspen White

Default

I have to wait to watch the video. I am at work
SnowmanFX is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2012, 10:53 AM   #5
owetwo
Scooby Newbie
 
Member#: 240873
Join Date: Mar 2010
Chapter/Region: TXIC
Location: Houston
Vehicle:
2002 WRX

Default

Quote:
Originally Posted by SnowmanFX View Post
I have to wait to watch the video. I am at work
Same here! I wish I was home so I could make a detailed video. Thing is that injectors were flow tested, fuel pump is new and I know for a fact that its sending pressure up to the fuel filter, spark plugs are new, timing belt got replaced but I dont know if the timing belt could possibly be off by a tooth. I carefully aligned everything on the timing belt though even matched the line on the belt itself.
owetwo is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2013, 04:44 PM   #6
EJ20cosworth
Scooby Specialist
 
Member#: 253551
Join Date: Jul 2010
Chapter/Region: MWSOC
Location: Cleveland Ohio
Vehicle:
2002 Wrx
Black

Default

Quote:
Originally Posted by SnowmanFX View Post
Check your compression.

Air
Fuel
Spark
Compression
Timing
Exactly. Check for unplugged connectors, just look over everything with a fine tooth comb before you start digging around.
EJ20cosworth is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2012, 11:00 AM   #7
backslider
Scooby Specialist
 
Member#: 43196
Join Date: Sep 2003
Chapter/Region: TXIC
Location: Joe's Bikes and Boards
Vehicle:
1999 STi Type R
93GF 95GC 02GD 01SF-T

Default

Since we are playing the guessing game and you just enlightend us that you also did a timing belt, can you provide any other details of things that you have done before the non start issue.
1, timing belt
2, injectors
3????
backslider is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2012, 11:30 AM   #8
owetwo
Scooby Newbie
 
Member#: 240873
Join Date: Mar 2010
Chapter/Region: TXIC
Location: Houston
Vehicle:
2002 WRX

Default

Quote:
Originally Posted by backslider View Post
Since we are playing the guessing game and you just enlightend us that you also did a timing belt, can you provide any other details of things that you have done before the non start issue.
1, timing belt
2, injectors
3????


I basically had this happen to me, luckily I was going <1mph when the car stalled. I go the car home in a tow truck not knowing what was going on or what happened. I attempted to start the car at home and that hissing noise was present then but I didnt make much of it. But after I figured what happened I replaced belt, injectors, spark plugs, fuel pump, clutch, pressure plate and all timing pulleys including water pump.
owetwo is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2012, 11:01 AM   #9
TheTallOne
Scooby Newbie
 
Member#: 302855
Join Date: Dec 2011
Chapter/Region: TXIC
Location: TNA Performance Houston
Vehicle:
2008 WRX
DGM/CF

Default

Quote:
Originally Posted by owetwo

Same here! I wish I was home so I could make a detailed video. Thing is that injectors were flow tested, fuel pump is new and I know for a fact that its sending pressure up to the fuel filter, spark plugs are new, timing belt got replaced but I dont know if the timing belt could possibly be off by a tooth. I carefully aligned everything on the timing belt though even matched the line on the belt itself.
It would still run if off 1 tooth. New build, had it running before?
TheTallOne is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2012, 11:10 AM   #10
shawns_sick_STi
Scooby Newbie
 
Member#: 126107
Join Date: Sep 2006
Chapter/Region: TXIC
Location: Houston Texas
Vehicle:
2004 STi
silver

Default

You hook up your fuel lines right? As in the supply line is going to your injectors and the return to the FPR? My friend did this and it sounded like this if I remember. He swore that it was hooked up right and then we switched them and it fired right up. Just throwing things out there. Hard to say without looking at the car.
shawns_sick_STi is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2012, 11:18 AM   #11
owetwo
Scooby Newbie
 
Member#: 240873
Join Date: Mar 2010
Chapter/Region: TXIC
Location: Houston
Vehicle:
2002 WRX

Default

Quote:
Originally Posted by shawns_sick_STi View Post
You hook up your fuel lines right? As in the supply line is going to your injectors and the return to the FPR? My friend did this and it sounded like this if I remember. He swore that it was hooked up right and then we switched them and it fired right up. Just throwing things out there. Hard to say without looking at the car.
I will double check the lines when I get home but this noise was occurring before I removed anything from the car. My car had stalled on the freeway in traffic, I was about to release the clutch to take of and I heard a weird noise in the engine and I had it towed home. Tried starting it at home and that sound was present I didnt make much of it but the car wouldn't start. Removed the engine and saw that the timing belt was jammed but it was not completely snapped it still held to all gears. I ended up replacing injectors, fuel pump, clutch, timing belt and all pulleys along with the water pump. Then after I replace everything that noise is still present and It wont start.
owetwo is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2012, 11:44 AM   #12
backslider
Scooby Specialist
 
Member#: 43196
Join Date: Sep 2003
Chapter/Region: TXIC
Location: Joe's Bikes and Boards
Vehicle:
1999 STi Type R
93GF 95GC 02GD 01SF-T

Default

Check your compression, then start looking at the injector harness, making sure they are in the correct location. I am going to bet the timing is still off.
backslider is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2012, 12:09 PM   #13
owetwo
Scooby Newbie
 
Member#: 240873
Join Date: Mar 2010
Chapter/Region: TXIC
Location: Houston
Vehicle:
2002 WRX

Default

Quote:
Originally Posted by backslider View Post
Check your compression, then start looking at the injector harness, making sure they are in the correct location. I am going to bet the timing is still off.
I will check the timing belt as soon as I get home. I remember aligning everything and double checking about 10 times all the notches.
owetwo is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2012, 01:02 PM   #14
iconone
Scooby Specialist
 
Member#: 174883
Join Date: Mar 2008
Chapter/Region: TXIC
Location: Clear Lake Texas
Vehicle:
2005 CGM WRX
2006 Yamaha R1

Default

So thats the ac and alternator belt not the timing belt?
iconone is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2012, 01:20 PM   #15
owetwo
Scooby Newbie
 
Member#: 240873
Join Date: Mar 2010
Chapter/Region: TXIC
Location: Houston
Vehicle:
2002 WRX

Default

Quote:
Originally Posted by iconone View Post
So thats the ac and alternator belt not the timing belt?
Thats the timing belt.
owetwo is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2012, 01:48 PM   #16
SnowmanFX
Scooby Specialist
 
Member#: 25753
Join Date: Oct 2002
Chapter/Region: TXIC
Location: San Antonio
Vehicle:
2002 Impreza WRX
Aspen White

Default

Make sure you research the timing belt install too.

I see this is a Hybrid, 2.5L block on 2.0L heads?
SnowmanFX is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2012, 01:50 PM   #17
owetwo
Scooby Newbie
 
Member#: 240873
Join Date: Mar 2010
Chapter/Region: TXIC
Location: Houston
Vehicle:
2002 WRX

Default

Quote:
Originally Posted by SnowmanFX View Post
Make sure you research the timing belt install too.

I see this is a Hybrid, 2.5L block on 2.0L heads?
No this isnt my video, its a video I found that had a similar problem. Just so people could know.
owetwo is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2012, 01:54 PM   #18
iconone
Scooby Specialist
 
Member#: 174883
Join Date: Mar 2008
Chapter/Region: TXIC
Location: Clear Lake Texas
Vehicle:
2005 CGM WRX
2006 Yamaha R1

Default

Quote:
Originally Posted by owetwo View Post
Thats the timing belt.
Isnt it when a timing belt snaps most of the time the motor is done as well?
iconone is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2012, 01:57 PM   #19
flatfourspeed
Scooby Newbie
 
Member#: 256434
Join Date: Aug 2010
Chapter/Region: MWSOC
Location: Sioux Falls, SD
Vehicle:
2013 STi Sedan
WRB Pearl

Default

where are you at in houston? check all your sensor connections.
flatfourspeed is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2012, 02:18 PM   #20
owetwo
Scooby Newbie
 
Member#: 240873
Join Date: Mar 2010
Chapter/Region: TXIC
Location: Houston
Vehicle:
2002 WRX

Default

Quote:
Originally Posted by flatfourspeed View Post
where are you at in houston? check all your sensor connections.
I live a bit south of downtown. i45 and woodridge. about 5 minutes away from University of Houston Main Campus.
owetwo is offline   Reply With Quote
Old 10-28-2012, 01:48 PM   #21
iskylineo
Scooby Newbie
 
Member#: 336366
Join Date: Oct 2012
Location: Houston
Vehicle:
05 WRX
blue (for now)

Arrow Help me please

Quote:
Originally Posted by owetwo View Post
I live a bit south of downtown. i45 and woodridge. about 5 minutes away from University of Houston Main Campus.
Hey i live off 45 and rankin so im just south of you. I wanted to know if you fixed your problem because im having starting problems were as the car will crank just not start and i think its due to coolant spilling everywere when i failed at bleeding the system haha. any advice?
iskylineo is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2013, 03:42 PM   #22
subi-T
Scooby Newbie
 
Member#: 348082
Join Date: Feb 2013
Chapter/Region: SCIC
Location: Downey CA
Vehicle:
2002 impreza
World Rally Blue

Default my 02 wrx wont start after clutch replacment

Hey guys I hope I can get some help here, I have a 2002 subaru wrx and a mechanic replaced my clutch but now it won't turn on only when I put starting fluid??
Any help? Thanks
subi-T is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2013, 10:38 PM   #23
Legatron02
Scooby Newbie
 
Member#: 295810
Join Date: Sep 2011
Chapter/Region: NESIC
Location: South County RI
Vehicle:
98 LGT EJ205 swap
Spruce Pearl

Default

Quote:
Originally Posted by subi-T View Post
Hey guys I hope I can get some help here, I have a 2002 subaru wrx and a mechanic replaced my clutch but now it won't turn on only when I put starting fluid??
Any help? Thanks
Your probably not getting fuel... check your fuel pump and filter
Legatron02 is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2012, 02:00 PM   #24
atomicfire
Scooby Specialist
 
Member#: 136296
Join Date: Dec 2006
Chapter/Region: TXIC
Location: Midtown, Houston, TX
Vehicle:
2005 STi
OBP

Default

Id love to lend a hand - send me a PM, I live in midtown
atomicfire is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2012, 02:01 PM   #25
SnowmanFX
Scooby Specialist
 
Member#: 25753
Join Date: Oct 2002
Chapter/Region: TXIC
Location: San Antonio
Vehicle:
2002 Impreza WRX
Aspen White

Default

http://www.wikiauto.com/Subaru-Impre...placement.ashx

Make note of the Lines, not the arrows.
SnowmanFX is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help Help *wrx Wont Start* Help Help hawaiifosho Newbies & FAQs 11 05-27-2011 08:22 AM
02 wrx wont start after timing please help ej20wagon02 Service & Maintenance 6 04-03-2009 02:05 PM
Help 03 WRX wont start after new battery! newgensti Factory 2.0L Turbo Powertrain 18 01-20-2009 01:58 AM
Help My WRX wont start! Jokoso Newbies & FAQs 9 10-30-2002 10:02 AM
need help wrx wont start Brewmaster New England Impreza Club Forum -- NESIC 8 06-15-2002 09:06 PM


All times are GMT -4. The time now is 11:53 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.