Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Friday August 22, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Engine Management & Tuning

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-29-2005, 02:23 AM   #1
joshuagore
Scooby Specialist
 
Member#: 51763
Join Date: Jan 2004
Chapter/Region: MWSOC
Location: Volo/Round Lake, Illi-noise
Default Vishnu Treated me well.

About 5 weeks ago I got this crazy idea that it would be a good idea to sell my UTEC and purchase an Accessport. The ice rally/cross I was participating it really demanded the finesse of the stock ecu, and because I was on ice the power wasnít a problem. I figured I would get myself an Accessport, run that for the winter then go to a fully standalone come spring, just in time for the road racing season. I have a catless, aps top mount, vf30, sti injected wagon.

So in comes the Accessport from here on out known as the AP. Well I got the AP installed it and to my surprise without changing my MBC I jetted out at 18 psi without any seemingly known problems. Well my keen ear for knock sensed it on my second full throttle pull in 2nd gear. So I figured well, it does suggest the stock boost control. So I set my MBC at 16 psi. Knock, wow that was loud. So I replaced my stock boost solenoid and proper stock setup and left for the weekend out to rally. Well weather was good and rally was great EXCEPT for the fact that I couldnít go full throttle, because of KNOCK. I would run 10 psi with a MBC and still knock. I tried gas, I tried everything. Luckily I think I modulated partial throttle to victory, but I was disappointed. Worst of all, I couldnít do anything about it .

Except sell it.

In comes XEDE, and VISHNU.

So a friend of mine sells me his STI XEDE, which we thought could be flashed by myself to work on my 02 WRX. So I order up a harness and wait, I get it 2 days later on time as expected, shipped on the day I ordered it. That right there is a feat for any tuner. SAME DAY SHIPPING OHH n053!!!!!!!!!

So I get the harness set it up, no work

I reground, NO WORK.

I call my Dave at Vishnu he remembers I said STI and says he has to have it to reflash it to work on my WRX. I ship it to them, and they shipped it back with a new harness to ensure it will work OVERNIGHT.

Now they didnít have to reflash it for free, they didnít have to not charge shipping, and they didnít have to get it out as if I were Gary Sheehan, but they did.

Now here is where it gets fun, I install it the car starts up but there are issues. I call up Dave, he calls SHIV who is in Georgia tuning, and Shiv emails Dave and Dave emails me a map, and some advice. The map the advice and the overall commitment to quality service are the reasons why I will be hitting the ice this weekend instead of hitting the couch.

Thanks Vishnu, XEDE and anyone else who was involved in making my life allot easier. The XEDE has been great all night, I have put in a good 3 hours of tuning and feel like I am really at the power levels I was at with the UTEC except with out the switchover which is magnified by Illinois fuel (esh BP suxors Shell Roxors!!!)

p.s. before the AP bashing starts, just remember I was running a catless vf30, sti inj, aps top mount setup. Not exactly what the AP stage 2 setup was meant to power. None the less, I could have used SOME tuning ability JUST SOME. Another thing befor I go sleap. TURBOXS took care of me just like vishnu when I fried my UTEC because I broke a mounting standoff. The replaced it no questions asked. Both of these companies treated me well. Even COBB Treated me very well, there product just didnt fit my application and there solution is to late in the making.

Cliffnotes: I end up going from a UTEC to AP to XEDE and in the process get only the best customer service from both TXS and VISHNU!!!!
joshuagore is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2005, 02:30 AM   #2
hey1
Scooby Specialist
 
Member#: 72106
Join Date: Oct 2004
Chapter/Region: SCIC
Location: West Los Angeles
Vehicle:
2002 Impreza WRXagon
Platinum Silver Metallic

Default

great story.. btw.. where did you purchase your wagon?
hey1 is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2005, 08:22 AM   #3
BlackEyeII
Scooby Specialist
 
Member#: 65140
Join Date: Jun 2004
Chapter/Region: NWIC
Location: Seattle, WA
Vehicle:
2007 STI Limited#213
05 STI (rip) 03 WRX (rip)

Default Why?

Quote:
Originally Posted by joshuagore
About 5 weeks ago I got this crazy idea that it would be a good idea to sell my UTEC and purchase an Accessport. The ice rally/cross I was participating it really demanded the finesse of the stock ecu, and because I was on ice the power wasnít a problem. I figured I would get myself an Accessport, run that for the winter then go to a fully standalone come spring, just in time for the road racing season. I have a catless, aps top mount, vf30, sti injected wagon.

So in comes the Accessport from here on out known as the AP. Well I got the AP installed it and to my surprise without changing my MBC I jetted out at 18 psi without any seemingly known problems. Well my keen ear for knock sensed it on my second full throttle pull in 2nd gear. So I figured well, it does suggest the stock boost control. So I set my MBC at 16 psi. Knock, wow that was loud. So I replaced my stock boost solenoid and proper stock setup and left for the weekend out to rally. Well weather was good and rally was great EXCEPT for the fact that I couldnít go full throttle, because of KNOCK. I would run 10 psi with a MBC and still knock. I tried gas, I tried everything. Luckily I think I modulated partial throttle to victory, but I was disappointed. Worst of all, I couldnít do anything about it .

Except sell it.

In comes XEDE, and VISHNU.

So a friend of mine sells me his STI XEDE, which we thought could be flashed by myself to work on my 02 WRX. So I order up a harness and wait, I get it 2 days later on time as expected, shipped on the day I ordered it. That right there is a feat for any tuner. SAME DAY SHIPPING OHH n053!!!!!!!!!

So I get the harness set it up, no work

I reground, NO WORK.

I call my Dave at Vishnu he remembers I said STI and says he has to have it to reflash it to work on my WRX. I ship it to them, and they shipped it back with a new harness to ensure it will work OVERNIGHT.

Now they didnít have to reflash it for free, they didnít have to not charge shipping, and they didnít have to get it out as if I were Gary Sheehan, but they did.

Now here is where it gets fun, I install it the car starts up but there are issues. I call up Dave, he calls SHIV who is in Georgia tuning, and Shiv emails Dave and Dave emails me a map, and some advice. The map the advice and the overall commitment to quality service are the reasons why I will be hitting the ice this weekend instead of hitting the couch.

Thanks Vishnu, XEDE and anyone else who was involved in making my life allot easier. The XEDE has been great all night, I have put in a good 3 hours of tuning and feel like I am really at the power levels I was at with the UTEC except with out the switchover which is magnified by Illinois fuel (esh BP suxors Shell Roxors!!!)

p.s. before the AP bashing starts, just remember I was running a catless vf30, sti inj, aps top mount setup. Not exactly what the AP stage 2 setup was meant to power. None the less, I could have used SOME tuning ability JUST SOME. Another thing befor I go sleap. TURBOXS took care of me just like vishnu when I fried my UTEC because I broke a mounting standoff. The replaced it no questions asked. Both of these companies treated me well. Even COBB Treated me very well, there product just didnt fit my application and there solution is to late in the making.

Cliffnotes: I end up going from a UTEC to AP to XEDE and in the process get only the best customer service from both TXS and VISHNU!!!!

Why did you not download the VF-30 map? >>?<<
BlackEyeII is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2005, 11:19 AM   #4
joshuagore
Scooby Specialist
 
Member#: 51763
Join Date: Jan 2004
Chapter/Region: MWSOC
Location: Volo/Round Lake, Illi-noise
Default

Quote:
Originally Posted by BlackEyeII
Why did you not download the VF-30 map? >>?<<
I did download the Vishnu map and for some reason I was having some serious problems, I thought it was scaling but it wasnt. I hesitated and tried everything befor I called Vishnu. If you are talking about the accessport, then I did run the vf30 map, and well catless, and the aps topmount matters. I noticed on Illinois gas that it just cant handle it. I wish it could I liked its simplicity.

Quote:
Originally Posted by Swine
He sounds like an intelligent guy, but knocking with a vf-30 on 10lbs *sounds* like you had the wrong map loaded. But im sure you thought of that and tried many things. How cold was it?
I did have the vf30, its all about flow at high end. The key is that it would knock at 6200, thats where I ride when I ice rally. It was abotu 15 degrees out, and the problem happened in 3rd gear under heavy load. I dont blame the AP, it worked great otherwise, but with my car in tip top shape it just couldnt handle the catless, top mount setup I had. I drove this car for 5 days believing that it wasnt a problem boosting at 16psi NO problem. Or so I thought, because it has no knock sensor it takes a keen ear. I would almost garuntee there are other people with my setup that are knocking and dont know it. Then again I could be all wrong.

<----------Because its funny.
joshuagore is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2005, 09:58 AM   #5
Swine
Scooby Specialist
 
Member#: 16197
Join Date: Mar 2002
Chapter/Region: South East
Location: Georgia
Vehicle:
05 LGT 18G-beater
12' Coyote Stang M6

Default

He sounds like an intelligent guy, but knocking with a vf-30 on 10lbs *sounds* like you had the wrong map loaded. But im sure you thought of that and tried many things. How cold was it?

Have alway been curious about exede's, my brother is running one on his evo and really likes it.
Swine is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2005, 12:41 PM   #6
asthecrowflys
Scooby Newbie
 
Member#: 22592
Join Date: Aug 2002
Chapter/Region: MWSOC
Location: Cincinnati, OH
Vehicle:
2010 STI
Dark Gray Metallic

Default

Not trying to flame you my friend, but please clarify what you were running on the AP. From what I read you were running a Stage 2 map on a car with mods equivalent to a COBB Stage "2.5" WITH a manual booost controller. If this is true Im surprised all your car did was knock...
asthecrowflys is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2005, 01:52 PM   #7
Swine
Scooby Specialist
 
Member#: 16197
Join Date: Mar 2002
Chapter/Region: South East
Location: Georgia
Vehicle:
05 LGT 18G-beater
12' Coyote Stang M6

Default

No, he was running the proper map...however, the cold weather and the addition of a top mount was most likely to much for the ap. Which is perfectly fine becuase the 2.5 map was never designed with an aftermarket top mount in mind.
Swine is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2005, 05:37 PM   #8
happasaiyan
Scooby Specialist
 
Member#: 37731
Join Date: Jun 2003
Chapter/Region: MWSOC
Location: Rolling Meadows, IL
Vehicle:
'07 TL-S 6MT
'07 RDX-T

Default

i spent some time in the summer tuning out the seemingly inherent UTEC hesitation.

then in the winter, the illinois gas reared its ugly head and i was getting the hesitation again. i spent a week or so tuning that out.

its possible to tune it out...its a UTEC guys. you have to tune it to get the most out of it. not flaming, but a lot of people lately are bashing the UTEC for these TUNING problems. its not a problem with the UTEC, its a problem with the tune.
happasaiyan is offline   Reply With Quote
Old 01-30-2005, 02:04 AM   #9
joshuagore
Scooby Specialist
 
Member#: 51763
Join Date: Jan 2004
Chapter/Region: MWSOC
Location: Volo/Round Lake, Illi-noise
Default

I ran the right AP map 2.5, sorry I didnt clarify.

Josh
joshuagore is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
"...You people work me like Asian, treat me like a Black, and pay me like Mexican..." Hazdaz Off-Topic 26 06-14-2007 11:28 AM
If anyone ever treats me like a slut on here again... Mikkito Off-Topic 41 07-21-2005 06:01 PM
she treats me good, i treat her good. RACER1269 Member's Car Gallery 0 04-05-2005 03:53 PM
Hey guys, Utah is treating me well bmick85 Texas Impreza Club Forum -- TXIC 14 04-06-2002 01:02 PM
MOMMA treated me real good tonight v6scoobie Mid Atlantic Impreza Club -- MAIC 6 03-27-2002 08:53 PM


All times are GMT -4. The time now is 11:01 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.