Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Saturday July 12, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Engine Management & Tuning > Other Engine Management

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 02-21-2005, 03:32 PM   #1
Matrix 1193
Scooby Newbie
 
Member#: 68286
Join Date: Aug 2004
Chapter/Region: SCIC
Location: Westlake Village, CA
Vehicle:
2006 WRX STI
Pearl White

Default hydra cel throwing

I had been running an aggressive spark map which, at this point i feel was causing my car to misfire and not fouled plugs, since i replaced them. I went back to a relatively safe spark map and have not had any misfire issues. But i am noticing some very strange things.

Every once in a while i get a periodic CEL being thrown, and I do mean periodic, every 13 seconds for about 2 minutes and then it stops. If I shut the car off and hook up my laptop, and then continue to drive, no spark retard, knock voltage below threshold setting. It's happened on 3 occassions, and today, i just pulled over shut my car off and turned it back on, and the CEL pattern went away... Its a hydra in my 02 WRX.

On another note, with extreme cold fading is anyone noticing the ISC settings causing the car not to idle fine?
Matrix 1193 is offline   Reply With Quote
Old 02-21-2005, 04:08 PM   #2
DarthChicken
Scooby Specialist
 
Member#: 9073
Join Date: Aug 2001
Chapter/Region: NWIC
Location: Hillsboro, OR.
Vehicle:
2006 ariel atom
wrb/bbs gold frame

Default

Sounds like you're in the high-knock map to me. Once you shut your car off, you're resetting and its going to the regular map.
DarthChicken is offline   Reply With Quote
Old 02-21-2005, 04:50 PM   #3
BLACK02WAGON
Scooby Specialist
 
Member#: 32574
Join Date: Feb 2003
Chapter/Region: MAIC
Location: North Carolina
Vehicle:
2004 STi
WRB 402whp/400wtq

Impreza WRX STi

Not to hijack your thread but I thought that the Hydra replaced the stock ECU. If so, what is firing the CEL? Is the hydra OBDII or is it just like the UTEC and it flashes the CEL for other warnings?
BLACK02WAGON is offline   Reply With Quote
Old 02-21-2005, 04:52 PM   #4
dwx
Scooby Guru
 
Member#: 8343
Join Date: Jul 2001
Chapter/Region: MWSOC
Location: Atlanta, GA
Vehicle:
2005 2012 Jeep
2013 DGM BRZ

Default

It's just like the UTEC.
dwx is offline   Reply With Quote
Old 02-21-2005, 08:23 PM   #5
Element Tuning
Former Vendor
 
Member#: 54918
Join Date: Feb 2004
Location: 673 WHP Element ProComp Engine
Default

That means you need to get your car tuned properly

The flashing CEL at about 15 second intervals means the ecu is trying to go into the "backup spark map." The reason I say "trying" is because your tuning/diagnostic connector has not been unplugged. After you're done tuning you unplug this to allow the ecu to engage the "backup spark" spark map which will be followed by a solid CEL when activated. Now, when the diagnostic connector is unplugged you cannot make real time changes or use ďautotune.Ē This is highlighted in your Hydra manual.

Most likely whatís happening is youíre misfiring now because of the more conservative ignition map. My guess is that your tuner ran the car so rich to prevent knock given the extremely advanced ignition curve that itís now misfiring which can be mistaken as knock by the ecu.

As for your idle itís not the ISC settings but inconsistent fueling across load sites. This takes time to dial in but if you watch your AFR closely when the idle oscillates you will see a change in AFR. Generally when the car goes leaner than 14.7 it will stumble so itís best to shoot for around 14:1 AFR. My guess is you have a lean spot in there which is causing the car to stumble. If youíve done this all correctly your idle should be no different than stock.

Good luck.
Phil
www.elementtuning.com
Element Tuning is offline   Reply With Quote
Old 02-22-2005, 11:16 PM   #6
Matrix 1193
Scooby Newbie
 
Member#: 68286
Join Date: Aug 2004
Chapter/Region: SCIC
Location: Westlake Village, CA
Vehicle:
2006 WRX STI
Pearl White

Default

Let me clarify my experience a little bit here. I was not getting a CEL when the car has an anomalous shudder at cruise, 80 MPH 3300 RPM. I have been calling this a misfire. This may not be correct but to the best of my knowledge i think thats whats happening. It usually happens after I let up off the throttle a little. I never get a CEL when this happens. On one occasion I had my data logger on and could not find anything on there, no spark retard or exessively high knock voltage.
Matrix 1193 is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2005, 10:59 AM   #7
Element Tuning
Former Vendor
 
Member#: 54918
Join Date: Feb 2004
Location: 673 WHP Element ProComp Engine
Default

Quote:
Originally Posted by Matrix 1193
Let me clarify my experience a little bit here. I was not getting a CEL when the car has an anomalous shudder at cruise, 80 MPH 3300 RPM. I have been calling this a misfire. This may not be correct but to the best of my knowledge i think thats whats happening. It usually happens after I let up off the throttle a little. I never get a CEL when this happens. On one occasion I had my data logger on and could not find anything on there, no spark retard or exessively high knock voltage.
I see some sudden fuel dips and spikes in your 85mmHg and 10mmHg load sites right around 3300 rpm. You really have to make sure everything is smooth and linear in these transistions. I'm 99% sure that is your culprit.

You can also try secondly turning off your "decel cut" and let me know if this fixes the problem. If it does then you will have to make adjustments to the "dynamic enleanment" and "dynamic enrichment." This is unlikely however.

Thanks,
Phil
www.elementtuning.com
Element Tuning is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Need some help please cel plus more!!!! thrasher679 Factory 2.0L Turbo Powertrain 1 06-04-2010 09:21 AM
hydra cel throwing Matrix 1193 Other Engine Management 0 02-21-2005 03:31 PM
Can running too rich for too long throw a CEL? Bighurt1 Factory 2.0L Turbo Powertrain 7 03-26-2002 04:57 PM
WRX 3200miles throwing CEL 4 Cylinder Mis Drivingchallenge Factory 2.0L Turbo Powertrain 10 01-22-2002 11:50 AM
Intake throwing a CEL?!?! HELP!! WRXXX Factory 2.0L Turbo Powertrain 11 09-27-2001 12:49 PM


All times are GMT -4. The time now is 07:16 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.