Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Friday July 25, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Engine Management & Tuning > Open Source Reflashes

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 07-01-2010, 06:08 PM   #26
JCByrd24
Scooby Newbie
 
Member#: 250098
Join Date: Jun 2010
Default

Quote:
Originally Posted by cooleys04 View Post
It should work, you may have driver issues though. Rosstech software is only good for vw stuff.

Hmm. I'll have to give it a whirl. I knew the Rosstech software wouldn't work, just wondering if anyone has used the Rosstech supplied cable (which as I said is the part you buy from Rosstech that activates their software). Obviously there is a little something special to that cable, but hopefully the hardware part is simple enough to let it work with other software.
* Registered users of the site do not see these ads.
JCByrd24 is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2010, 01:07 PM   #27
Rescuer
Scooby Newbie
 
Member#: 176692
Join Date: Apr 2008
Default

hmm i don't know what happened, maybe he ran out?

but i put a bid on one since he doesn't have the buy now option, and when the time finally ran out it says 0 bidders.

and his Vag-com listing says 0 results
http://stores.ebay.com/alpha-bid/Aut...nterfaces.html
Rescuer is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2010, 07:18 PM   #28
jarencibia
Scooby Specialist
 
Member#: 187021
Join Date: Aug 2008
Chapter/Region: Tri-State
Location: NJ
Vehicle:
2004 WRX Sedan
PSM

Default

I received my alpha-bid vag-com cable today and I was able to connect, log data, and flash on the first try using the information in this thread.

Edit: I made a 12v jumper for the flash block by hacking up an old sony cd walkman power supply for the cigarette lighter. It's still has the fuse intact. No need to run a wire from the battery.

Last edited by jarencibia; 07-06-2010 at 08:17 PM.
jarencibia is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2010, 01:15 AM   #29
ZACKARU
Scooby Newbie
 
Member#: 117119
Join Date: Jun 2006
Chapter/Region: NWIC
Location: Reno, Nevada
Vehicle:
2006 Limited WRX
Black on Black

Default

Quote:
Originally Posted by Rescuer View Post
that's what i thought, just wanted the reassurance! thanks!
gonna order one and try it on my carputer. just hope it'll still work since i'll have to use a 6" USB extension cable to get it to the trunk.
If I remember correctly a USB extension will not work.
ZACKARU is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2010, 01:16 AM   #30
ZACKARU
Scooby Newbie
 
Member#: 117119
Join Date: Jun 2006
Chapter/Region: NWIC
Location: Reno, Nevada
Vehicle:
2006 Limited WRX
Black on Black

Default

Quote:
Originally Posted by jlogic View Post
Anyone have luck with an 06-07 wrx? I've tried both the 1.29A and latest 1.42, still cant read the ECU. Logging via romraider is fine. It shuts down right after the kernel read. This is using Win7 (admin rigths & XP compat. mode).
Works for my '06.
ZACKARU is offline   Reply With Quote
Old 07-06-2010, 08:55 PM   #31
jarencibia
Scooby Specialist
 
Member#: 187021
Join Date: Aug 2008
Chapter/Region: Tri-State
Location: NJ
Vehicle:
2004 WRX Sedan
PSM

Default

Quote:
Originally Posted by Rescuer View Post
hmm i don't know what happened, maybe he ran out?

but i put a bid on one since he doesn't have the buy now option, and when the time finally ran out it says 0 bidders.

and his Vag-com listing says 0 results
http://stores.ebay.com/alpha-bid/Aut...nterfaces.html
Yep out of stock til 7/31... http://www.alpha-bid.com/vagusb.html

There are some other sellers with it on ebay though...
jarencibia is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2010, 05:48 PM   #32
Rescuer
Scooby Newbie
 
Member#: 176692
Join Date: Apr 2008
Default

Quote:
Originally Posted by jarencibia View Post
Yep out of stock til 7/31... http://www.alpha-bid.com/vagusb.html

There are some other sellers with it on ebay though...
I ended up ordering from this guy since he has a lot of sells and good %
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll...m=370240527399

Guess i was one day late for Alpha-Bid plus i had put a bid on the item too, but had to wait 12 hours for it to end. that's when he ran out of stock

Quote:
Originally Posted by ZACKARU View Post
If I remember correctly a USB extension will not work.
I'll have to get a usb hub then probably since it can be powered (i have an ac/dc converter). my carputer is in my trunk, so it's a few feet short if i run the usb cable back to it
Rescuer is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2010, 10:33 PM   #33
cooleys04
Scooby Specialist
 
Member#: 145027
Join Date: Apr 2007
Chapter/Region: SWIC
Location: phoenix
Vehicle:
2004 WRX FP Green
MFactory/2Tone/built 205

Default

I'm glad I made this thread. I just had to restore my laptop and lost all my software, drivers, maps, etc . I'm installing a new turbo this weekend, great time for the computer to crash...
cooleys04 is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2010, 11:03 PM   #34
Uncle Scotty
Scooby Guru
 
Member#: 16200
Join Date: Mar 2002
Vehicle:
OK Houston
we have an Uncle

Default

Quote:
Originally Posted by cooleys04 View Post
I'm glad I made this thread. I just had to restore my laptop and lost all my software, drivers, maps, etc . I'm installing a new turbo this weekend, great time for the computer to crash...
get it all back up and running and put eveything on a thumb drive and stash it....and put it all in an email and email it to yourself as back-BACK up
Uncle Scotty is offline   Reply With Quote
Old 07-09-2010, 10:35 AM   #35
bluescoobywagon
Scooby Specialist
 
Member#: 14911
Join Date: Feb 2002
Chapter/Region: MWSOC
Location: The land of E85
Vehicle:
Not A Wagon!
2011 WRX - 285s on 18x10s

Default

I wrote a batch file that copies all my maps and logs to a USB drive with the click of an icon. It's especially nice because it only copies the new files and doesn't overwrite everything so the backup is fast.

1) Open notepad
2) Paste this in:
Code:
@echo off
xcopy c:\progra~1\romraider\images\*.* /e /v /h /r /d /y d:\images
pause
3) Change d:\images to the location you want to save to
4) Add additional backup locations if you want (I save my logs in a subfolder within the images directory, so they get backed up as part of the images directory)
4) Save the file as BackupImage.bat
5) Drop a shortcut to the batch file on your desktop and change the icon to whatever you want (I used a RomRaider icon and have it on my desktop next to the Editor and Logger icons)

My last Backup is 2,454 Files, 11 Folders, and 590MB of data in the Images folder
bluescoobywagon is offline   Reply With Quote
Old 07-09-2010, 10:49 PM   #36
Rescuer
Scooby Newbie
 
Member#: 176692
Join Date: Apr 2008
Default

Hey all. I mentioned above that I bought from this guy since alpa-bid is out of stock.
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll...m=370240527399

it was only $11.49, and it works with my 2007 Impreza

AND, it even works with my USB 6' extension cable

just had it hooked up to my carputer and was looking at data with romraider.

only thing i don't like is the position of the ECU plug i was hoping to keep it plugged in all the time, but it sticks down into my footwell. it's only a matter of time before my boot kicks it getting in/out
Rescuer is offline   Reply With Quote
Old 07-09-2010, 11:38 PM   #37
WReXd
Scooby Specialist
 
Member#: 114101
Join Date: May 2006
Chapter/Region: SCIC
Location: Buena Park, CA
Vehicle:
93 Impreza L Swap

Default

Are you talking about the OBDII plug? You know, you can relocate it...
WReXd is offline   Reply With Quote
Old 07-09-2010, 11:47 PM   #38
jarencibia
Scooby Specialist
 
Member#: 187021
Join Date: Aug 2008
Chapter/Region: Tri-State
Location: NJ
Vehicle:
2004 WRX Sedan
PSM

Default

What he said ^^

You can get an extension cable for your obd2 port, unmount the obd2 connector from the dash, and reroute to somewhere safer like the passenger footwell.
jarencibia is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2010, 12:11 PM   #39
Rescuer
Scooby Newbie
 
Member#: 176692
Join Date: Apr 2008
Default

oh cool. thanks. i was going to try to check that out on sunday to see if i could detach it. passenger footwell would be perfect so i can run the usb cable to the carputer since it's also on the passenger side in my trunk

somebody mentioned above that the usb extension wouldn't work, however mine does.

i'm using either a 6' or the 10'. i'll have to check which one

but i got it from frys for a few bucks
http://www.frys.com/product/5638031?...H:MAIN_RSLT_PG
http://www.frys.com/product/5638101?...H:MAIN_RSLT_PG
Rescuer is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2010, 12:24 AM   #40
Rescuer
Scooby Newbie
 
Member#: 176692
Join Date: Apr 2008
Default

oh, and check this out. i found it on a carputer forum
it gives instructions on how to up the baud rate from 9600 to 10400 on the ftdi drivers

http://www-stud.uni-due.de/~sgchhaus/vagcomen.php
Rescuer is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2010, 09:30 AM   #41
bluescoobywagon
Scooby Specialist
 
Member#: 14911
Join Date: Feb 2002
Chapter/Region: MWSOC
Location: The land of E85
Vehicle:
Not A Wagon!
2011 WRX - 285s on 18x10s

Default

Is there an advantage to the higher baud rate? Can you log more parameters or get better log resolution? Or is this more of a stability thing?
bluescoobywagon is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2010, 12:48 PM   #42
Rescuer
Scooby Newbie
 
Member#: 176692
Join Date: Apr 2008
Default

Quote:
Originally Posted by bluescoobywagon View Post
Is there an advantage to the higher baud rate? Can you log more parameters or get better log resolution? Or is this more of a stability thing?
i believe faster on screen updates rather than the split second of lag from the slower rate.
Rescuer is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2010, 03:51 PM   #43
bluescoobywagon
Scooby Specialist
 
Member#: 14911
Join Date: Feb 2002
Chapter/Region: MWSOC
Location: The land of E85
Vehicle:
Not A Wagon!
2011 WRX - 285s on 18x10s

Default

I'll have to try this (if I ever get my netbook back from Acer). I'm borrowing a work laptop for tuning until I get my netbook back, but I don't want to dork with the port settings because it uses an FTDI chipset USB RF receiver for some training software and I don't want to mess that up.
bluescoobywagon is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2010, 07:36 AM   #44
BOOSTinside
Scooby Newbie
 
Member#: 230455
Join Date: Nov 2009
Chapter/Region: AKIC
Default

Has anyone successfully flashed an 02-03 with this VAG-COM cable?
BOOSTinside is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2010, 07:55 AM   #45
BOOSTinside
Scooby Newbie
 
Member#: 230455
Join Date: Nov 2009
Chapter/Region: AKIC
Default

I want to make sure before I buy a Tactrix 2.0
BOOSTinside is offline   Reply With Quote
Old 07-16-2010, 09:51 PM   #46
razrielle
Scooby Specialist
 
Member#: 205698
Join Date: Mar 2009
Chapter/Region: MWSOC
Location: Wichita, KS
Default

anyone have this working for 2008+ yet?
razrielle is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2010, 04:36 AM   #47
Dzhedaj
Scooby Newbie
 
Member#: 244552
Join Date: Apr 2010
Chapter/Region: International
Location: Lithuania
Vehicle:
MY05 Impreza WRX
WR Blue

Default

As it has already been mentioned vagcom does NOT work witch CAN bus ECUs. That means it doesn't work for 2006+ Subaru ECUs.

As for flashing 02-07 WRX. Connect the green test connector, connect the flash jumper (get it from tactrix or make it yourself). Then you must connect pins 16 and 11 in the OBDII port. That will get 12V to ECU for flashing. If you have a good battery you'll get a high voltage warning. Just turn the rear window defroster on, it will drop to required levels.
Dzhedaj is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2010, 09:50 AM   #48
bluescoobywagon
Scooby Specialist
 
Member#: 14911
Join Date: Feb 2002
Chapter/Region: MWSOC
Location: The land of E85
Vehicle:
Not A Wagon!
2011 WRX - 285s on 18x10s

Default

Has anyone tried one of the CAN VAG-COM cables?
bluescoobywagon is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2010, 11:50 PM   #49
scoobystas
Scooby Specialist
 
Member#: 26568
Join Date: Oct 2002
Chapter/Region: NESIC
Location: Brighton, Mass
Vehicle:
2003 Yellow Bugeye
Version 8-Vf37

Default

Quote:
Originally Posted by Dzhedaj View Post
As it has already been mentioned vagcom does NOT work witch CAN bus ECUs. That means it doesn't work for 2006+ Subaru ECUs.

As for flashing 02-07 WRX. Connect the green test connector, connect the flash jumper (get it from tactrix or make it yourself). Then you must connect pins 16 and 11 in the OBDII port. That will get 12V to ECU for flashing. If you have a good battery you'll get a high voltage warning. Just turn the rear window defroster on, it will drop to required levels.
my open port 2.0 just pooped the bed for the 2nd time in as many years.
So i'm considering just getting this since the open port 1.3 is still over $100.

How do i connect pins 16 and 11 with the plug inserted into the OBDII?


oh almost forgot, since i've had everything working perfectly as designed with the tactrix cable as far as the drivers and logging etc, will I need any new drivers? I know the tactrix cable is recognized by vista and it just installs its own drivers automatically.
thanks
scoobystas is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2010, 11:46 AM   #50
IanB
Scooby Newbie
 
Member#: 194081
Join Date: Nov 2008
Chapter/Region: W. Canada
Location: Winnipeg, MB
Vehicle:
2005 Legacy Ltd. Wag
Royal Blue Pearl

Default

Lots of good info here, I just got my VAGCOM cable from extremedeals.com last night, hope to try it out in the next couple of days!
IanB is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
I Got VAG-COM cable and I need help!!!!! subi-bartimioli02 Open Source Reflashes 147 06-23-2011 12:45 AM
WTB Service: Get my Vag Com cable to work el dude MAIC Private Classifieds 3 10-04-2009 08:25 PM
Anyone in Phila. willing to share their Tactrix or vag-com cable? eek1 Tri-State Area Forum 4 09-12-2009 04:32 PM
Cant get Vag-com cable to flash my 04 FXT andy87t2 Open Source Reflashes 6 06-13-2009 12:35 AM
VAG-COM cable btlegacy Open Source Reflashes 4 05-31-2009 07:10 PM


All times are GMT -4. The time now is 06:41 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.