Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Saturday July 26, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Subaru Models > Impreza Forum

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 05-21-2012, 02:02 PM   #1
79letour
Visiting NASIOC Timeout
 
Member#: 302570
Join Date: Nov 2011
Location: dear old dixie
Vehicle:
2013 XV
DGM!

Angry Now its my oil light!!! 2012 impreza

Already had many little issues with this brand new car. Yesterday I was driving around town and my oil check light came on. I pulled over and called the dealer, soa, and subaru roadside. None of them would answer a single question. The dealer said I could have it towed there but they have no loaners. So I started it back up and after about a minute the light went off. Oil level is at full. This morning on the way to work the light comes on again? Starting to think I got me a LEMON!!!!!!!!
* Registered users of the site do not see these ads.
79letour is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2012, 04:45 PM   #2
ammo_umb
Scooby Newbie
 
Member#: 316152
Join Date: Apr 2012
Chapter/Region: RMIC
Location: Clearfield UT
Vehicle:
2012 Sport Limited
Camellia

Default

Sounds like you need to get the car checked for gremlins, hire an exorcist, or run a geiger counter through the car!
ammo_umb is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2012, 05:48 PM   #3
Zeeper
Scooby Specialist
 
Member#: 299286
Join Date: Oct 2011
Chapter/Region: NESIC
Location: Albany NY
Vehicle:
2012 Sport 5MT
Green/Silver

Default

the oil light measures oil pressure, not oil level. The two only sometimes correspond, so you can have a low pressure situation with plenty of oil in the sump.

Are you going to bring it in to make sure it is just a faulty sender, or to dx the issue?
Zeeper is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2012, 05:49 PM   #4
auskip07
Scooby Specialist
 
Member#: 315643
Join Date: Apr 2012
Chapter/Region: South East
Location: Atlanta Ga
Vehicle:
2012 Impreza Sedan
DGM 5mt

Default

Quote:
Originally Posted by 79letour View Post
Already had many little issues with this brand new car. Yesterday I was driving around town and my oil check light came on. I pulled over and called the dealer, soa, and subaru roadside. None of them would answer a single question. The dealer said I could have it towed there but they have no loaners. So I started it back up and after about a minute the light went off. Oil level is at full. This morning on the way to work the light comes on again? Starting to think I got me a LEMON!!!!!!!!
im starting to think their are a batch of bad harnesses.
auskip07 is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2012, 06:23 PM   #5
79letour
Visiting NASIOC Timeout
 
Member#: 302570
Join Date: Nov 2011
Location: dear old dixie
Vehicle:
2013 XV
DGM!

Have a Nice Day?

I took it in to the dealer after work and they said my car was 3/4 quart low. I asked why I was only getting low indicator lights while in stop and go traffic, not cornering or accelerating hard. They actually said that florida counts as "severe driving" even though the owners manual and soa say otherwise. The dealer is getting my new replacement seatback in thursday, so they're going to change the oil and do an oil consumption analysis.
I was pretty livid. I said "its not a 75 vega and it shouldn't consume oil like one". I personally think its a sensor but the oil level was about a quarter inch below the last time I checked but still well above the low line. I'd say a qaurter inch below the full mark.
Last time they changed my oil they way over-filled it and I actually had to take it back and have them drain a quart out.
Accorfing to the manual and soa a quart of oil consumption per 1200 miles is normal during break in, but there shouldn't be any oil consumption after break in except "extreme conditions". Which I clearly do not subject the car to.
According to the dealer service mgr I'm supposed to check the dipstick every time I gas up. The manual suggests every other fill up. And my dealer seems to think that I'm supposed to top off my oil. Ummmm isn't this 2012 or am I in a time warp and its 1975?
79letour is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2012, 06:37 PM   #6
79letour
Visiting NASIOC Timeout
 
Member#: 302570
Join Date: Nov 2011
Location: dear old dixie
Vehicle:
2013 XV
DGM!

Default

I did let SOA know that if I'd known that I was going to be buying an oil-consuming (at $10/qt) rattling seat squeaking ride, I would have saved a ton of money and bought a KIA. I told them that I bought the Sube based on its brand reputation for quality cars that last and retain value. I really don't see this '12 lasting the way the older subes did. My granny's GL wagon went 400k. It ratled and squeaked but she only paid $900 for it.
Seriously though- do any of you ofther 2012 impreza owners have any oil issues???
79letour is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2012, 06:53 PM   #7
auskip07
Scooby Specialist
 
Member#: 315643
Join Date: Apr 2012
Chapter/Region: South East
Location: Atlanta Ga
Vehicle:
2012 Impreza Sedan
DGM 5mt

Default

how many miles on your oil?
auskip07 is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2012, 07:20 PM   #8
2012ruimpreza
Scooby Newbie
 
Member#: 316776
Join Date: Apr 2012
Location: Western North Carolina
Vehicle:
2012 Impreza hatch
Silver

Default

No issues here
2012ruimpreza is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2012, 07:26 PM   #9
IMPREZA 2012
Scooby Newbie
 
Member#: 318422
Join Date: Apr 2012
Chapter/Region: E. Canada
Location: Montreal Canada
Vehicle:
2012 Impreza Limited
White

Default

Me too no problem with my oil level at 5000km.
IMPREZA 2012 is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2012, 07:36 PM   #10
subiTWO
Scooby Newbie
 
Member#: 273054
Join Date: Feb 2011
Vehicle:
2012 Impreza CVT HB

Default

Oil consumption is one area where proper break-in of the rings is paramount. Doing that *requires* high combustion pressures, provided by short periods of full or near-full throttle...
subiTWO is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2012, 08:37 PM   #11
hemophilic
Scooby Newbie
 
Member#: 301213
Join Date: Nov 2011
Chapter/Region: South East
Location: Raleigh, NC
Vehicle:
2012 Imp. Sp. Ltd.
Blue/Silver

Default

Quote:
Originally Posted by 79letour
I did let SOA know that if I'd known that I was going to be buying an oil-consuming (at $10/qt) rattling seat squeaking ride, I would have saved a ton of money and bought a KIA. I told them that I bought the Sube based on its brand reputation for quality cars that last and retain value. I really don't see this '12 lasting the way the older subes did. My granny's GL wagon went 400k. It ratled and squeaked but she only paid $900 for it.
Seriously though- do any of you ofther 2012 impreza owners have any oil issues???
I have/had the issue at 75mph+ cruise. Happened several times on two different trips to the beach. 70mph doesn't cause a light but 10 minutes of 75 will. Pull over immediately only to find a topped off dipstick.
I went in for the 3k oil change, ecm and tcm TSBs, and the oil light. Dealer found nothing wrong with oil, said ecu was up to date, and couldn't reproduce the engine braking issue.
My car was built 11/11. Haven't had a chance to find out if 75mph+ is still a problem.
hemophilic is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2012, 10:47 PM   #12
flyboy1100
Scooby Specialist
 
Member#: 314216
Join Date: Mar 2012
Location: ND
Vehicle:
2012 2.0i Sport 5MT
DGM

Default

Quote:
Originally Posted by subiTWO View Post
Oil consumption is one area where proper break-in of the rings is paramount. Doing that *requires* high combustion pressures, provided by short periods of full or near-full throttle...
how long after driving it off the lot do you do that?
i know for piston airplanes it is 2 hours of 75% power
flyboy1100 is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2012, 07:51 AM   #13
79letour
Visiting NASIOC Timeout
 
Member#: 302570
Join Date: Nov 2011
Location: dear old dixie
Vehicle:
2013 XV
DGM!

Default

Car has about 7300 miles on it. The oil has about 3500 on it. Almost a quart of consaumption. I followed break in procedures properly and I very rarely drive faster than 60mph. I check the oil every saturday or when I wash the car and the level has never changed. This has only happened in the last thousand miles.
79letour is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2012, 08:01 AM   #14
auskip07
Scooby Specialist
 
Member#: 315643
Join Date: Apr 2012
Chapter/Region: South East
Location: Atlanta Ga
Vehicle:
2012 Impreza Sedan
DGM 5mt

Default

Quote:
Originally Posted by 79letour View Post
Car has about 7300 miles on it. The oil has about 3500 on it. Almost a quart of consaumption. I followed break in procedures properly and I very rarely drive faster than 60mph. I check the oil every saturday or when I wash the car and the level has never changed. This has only happened in the last thousand miles.

Maybe you should get out and get it up to 5k revs when the engine is to temp to see if that helps the issue.
auskip07 is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2012, 08:15 AM   #15
79letour
Visiting NASIOC Timeout
 
Member#: 302570
Join Date: Nov 2011
Location: dear old dixie
Vehicle:
2013 XV
DGM!

Default

My car was built in 10-11.
79letour is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2012, 08:22 AM   #16
79letour
Visiting NASIOC Timeout
 
Member#: 302570
Join Date: Nov 2011
Location: dear old dixie
Vehicle:
2013 XV
DGM!

Default

My car does see 5k occasionally and definitely has been run at "operating temps". But the only time the OP light comes on is driving around at 35-40 mph.
79letour is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2012, 10:10 AM   #17
SZRimaging
Scooby Newbie
 
Member#: 314053
Join Date: Mar 2012
Location: Northern Michigan
Vehicle:
2012 Impreza
Marine Blue Pearl

Default

I think the QC guy over at Subaru fell asleep while inspecting your car....
SZRimaging is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2012, 11:18 AM   #18
79letour
Visiting NASIOC Timeout
 
Member#: 302570
Join Date: Nov 2011
Location: dear old dixie
Vehicle:
2013 XV
DGM!

Default

They have a QC guy??
79letour is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2012, 11:22 AM   #19
nubsub
Scooby Specialist
 
Member#: 313575
Join Date: Mar 2012
Location: SF Bay Area, CA
Vehicle:
2012 Impreza 2.0i HB

Default

Sorry to hear about the latest issue. Makes me see my rattle this morning I a different light. I hope they figure this out. I've bee checking my oil but from your experience so far it seems it's too early to feel safe yet. I hear you and your frustration: never had a car in the last 25 years that consumed any appreciable oil. Only my 73 for station wagon consumed oil but that was partially a leak and a qt in 2000mi after 110k.
nubsub is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2012, 11:35 AM   #20
SZRimaging
Scooby Newbie
 
Member#: 314053
Join Date: Mar 2012
Location: Northern Michigan
Vehicle:
2012 Impreza
Marine Blue Pearl

Default

Quote:
Originally Posted by 79letour View Post
They have a QC guy??
Think it's this guy:
SZRimaging is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2012, 01:11 PM   #21
auskip07
Scooby Specialist
 
Member#: 315643
Join Date: Apr 2012
Chapter/Region: South East
Location: Atlanta Ga
Vehicle:
2012 Impreza Sedan
DGM 5mt

Default

Quote:
Originally Posted by 79letour View Post
My car does see 5k occasionally and definitely has been run at "operating temps". But the only time the OP light comes on is driving around at 35-40 mph.
35-40 mph so you can induce the light? or is it spiradic? Try to induce and make a note of the RPM then match the rpm at another speed to see if its RPM dependent. Its also you mentioned it being 3/4 qt low. Could you see that on the dip stick or do you think the Dealership was saying that to provide a probable cause to a unique problem
auskip07 is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2012, 03:11 PM   #22
79letour
Visiting NASIOC Timeout
 
Member#: 302570
Join Date: Nov 2011
Location: dear old dixie
Vehicle:
2013 XV
DGM!

Default

Its not rpm or engine load dependent. Just intermittently comes on during my normal mundane driving.
I looked at the dipstick several times and it wasn't, imo, low. Just about an eighth inch or so below the full line. I think the dealer is full of bs, and soa are not good at answering questions.
79letour is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2012, 04:04 PM   #23
somebody else
Scooby Specialist
 
Member#: 21618
Join Date: Jul 2002
Chapter/Region: SCIC
Location: southern California
Default

Quote:
Originally Posted by auskip07 View Post
how many miles on your oil?
Just stop it!
somebody else is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2012, 04:39 PM   #24
auskip07
Scooby Specialist
 
Member#: 315643
Join Date: Apr 2012
Chapter/Region: South East
Location: Atlanta Ga
Vehicle:
2012 Impreza Sedan
DGM 5mt

Default

Quote:
Originally Posted by somebody else View Post
Just stop it!
What is your problem. Its a completely relevent question. If he is missing 3/4 quart of oil at 7k miles compared to 1k then its totally different

Why dont you add something valuable to the discussion. Have any ideas?
auskip07 is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2012, 06:08 PM   #25
79letour
Visiting NASIOC Timeout
 
Member#: 302570
Join Date: Nov 2011
Location: dear old dixie
Vehicle:
2013 XV
DGM!

Default

I'm confused, did I offend Somebody, or what?
79letour is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Are there any DIY independent fog lights write ups yet for 2012 impreza sports? JDMSTA Electrical & Lighting 59 07-21-2013 08:04 AM
2012 Impreza 2.0i Mobil1 oil filter model # jr0bb5 Service & Maintenance 27 01-04-2013 05:18 PM
('11+) OC interval and the first oil change on 2012 Impreza 2.0 Oceanguy Impreza Forum 80 11-18-2012 12:56 PM
My Oil Light is Flickering and I have No Leak??? kakarotoni Newbies & FAQs 39 08-16-2012 10:36 AM
('11+) 2012 Impreza High beams = Low beams lighting Jmzda Impreza Forum 28 06-01-2012 12:14 PM


All times are GMT -4. The time now is 03:29 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.