Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Friday August 29, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Subaru Models > Impreza Forum

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 05-22-2012, 09:01 PM   #26
Haunty
Scooby Newbie
 
Member#: 319378
Join Date: May 2012
Chapter/Region: MWSOC
Location: West Central MN
Vehicle:
2012 2.0i Sport Ltd.
Satin White Pearl

Default

My dipstick doesn't even have a full line, just 2 holes. Is there supposed to be an actual line?
* Registered users of the site do not see these ads.
Haunty is online now   Reply With Quote
Old 05-22-2012, 09:28 PM   #27
jr0bb5
Scooby Specialist
 
Member#: 315353
Join Date: Apr 2012
Chapter/Region: NESIC
Location: MA
Vehicle:
2012 Impreza Sp Prem
5MT OBP/DGM

Default

Quote:
Originally Posted by Haunty View Post
My dipstick doesn't even have a full line, just 2 holes. Is there supposed to be an actual line?
The top hole is max oil level and the bottom hole is min oil level.
jr0bb5 is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2012, 09:36 PM   #28
Haunty
Scooby Newbie
 
Member#: 319378
Join Date: May 2012
Chapter/Region: MWSOC
Location: West Central MN
Vehicle:
2012 2.0i Sport Ltd.
Satin White Pearl

Default

Quote:
Originally Posted by Suby Noobie View Post
The top hole is max oil level and the bottom hole is min oil level.
OK, mine is 3/8" over max then, is that bad?
Haunty is online now   Reply With Quote
Old 05-22-2012, 10:55 PM   #29
79letour
Scooby Specialist
 
Member#: 302570
Join Date: Nov 2011
Location: dear old dixie
Vehicle:
2013 XV
DGM!

Default

My dealer has twice now filled mine about 3/8 over the top hole.
I'm really worried. I've never had a car consume that much oil in that short a time. I don't think I want a brand new car that requires +/- $10/quart "top offs" with fillups at the gas station. That reminds me of my moms old Granada back in the day... And the pinto battery under the hood doesn't quite look like it belongs, or does it???
79letour is online now   Reply With Quote
Old 05-23-2012, 07:21 AM   #30
auskip07
Scooby Specialist
 
Member#: 315643
Join Date: Apr 2012
Chapter/Region: South East
Location: Atlanta Ga
Vehicle:
2012 Impreza Sedan
DGM 5mt

Default

It could be that the ring hasnt seated just yet. Maybe it takes a little time if your running it at low rpms.
auskip07 is online now   Reply With Quote
Old 05-23-2012, 09:02 AM   #31
79letour
Scooby Specialist
 
Member#: 302570
Join Date: Nov 2011
Location: dear old dixie
Vehicle:
2013 XV
DGM!

Default

Its not like I granny-drive the thing.
If the rings aren't seated at 7200+ miles, I don't want the damned thing. Everythings been fine. Consumption started in the lasat 1000. That is if it is in fact consuming oil.
79letour is online now   Reply With Quote
Old 05-23-2012, 09:09 AM   #32
79letour
Scooby Specialist
 
Member#: 302570
Join Date: Nov 2011
Location: dear old dixie
Vehicle:
2013 XV
DGM!

Default

My car didn't consume oil the night I did 100mph+ the whole way home from the beach. Lol did ya know it only gets 4 mpg at 130?
79letour is online now   Reply With Quote
Old 05-23-2012, 09:30 AM   #33
jd_24
Scooby Newbie
 
Member#: 318301
Join Date: Apr 2012
Location: Minnesota
Vehicle:
2012 CVT Sport Prem
Ice Silver Metalic

Default

Quote:
Originally Posted by 79letour View Post
My car didn't consume oil the night I did 100mph+ the whole way home from the beach. Lol did ya know it only gets 4 mpg at 130?
I guess that answers my question as to why the Impreza has a speedo that goes upto 140+.
jd_24 is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2012, 10:41 AM   #34
BrysImpreza
Scooby Guru
 
Member#: 3102
Join Date: Nov 2000
Chapter/Region: NESIC
Location: Northern, CT
Vehicle:
2012 Sport Limited
Ice Silver

Default

Add me to the list, 4781 miles on the car, going 70 mph on a level highway my light came on. I pulled over, waited 10 mins, checked the oil and it was slightly below full.
Started back up, and it shut off after about 10 miles, I'm bringing it to the dealer tomorrow to at least get it on the books.
BrysImpreza is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2012, 10:46 AM   #35
nubsub
Scooby Specialist
 
Member#: 313575
Join Date: Mar 2012
Location: SF Bay Area, CA
Vehicle:
2012 Impreza 2.0i HB

Default

Quote:
Originally Posted by 79letour
Its not like I granny-drive the thing.
If the rings aren't seated at 7200+ miles, I don't want the damned thing. Everythings been fine. Consumption started in the lasat 1000. That is if it is in fact consuming oil.
I find it hard to believe your oil is low if the dipstick doesn't say so.

Aside and maybe helpful: Did anyone see the odd TSB about them changing the oil meter? Really odd and can't remember the exact wording. It made it seem like they were referring to the dipstick. Check out the tech website and tell us what you think...
nubsub is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2012, 10:48 AM   #36
79letour
Scooby Specialist
 
Member#: 302570
Join Date: Nov 2011
Location: dear old dixie
Vehicle:
2013 XV
DGM!

Default

Sucks, buto be honest I'm kinda relieved I'm not the only one with this PROBLEM.
If you call SOA, ask for Desire' and tell her your buddy charlie's car does the same thing. That way they can't truthfully say "no one ese has reported this".
79letour is online now   Reply With Quote
Old 05-23-2012, 11:01 AM   #37
79letour
Scooby Specialist
 
Member#: 302570
Join Date: Nov 2011
Location: dear old dixie
Vehicle:
2013 XV
DGM!

Default

Yeah. My dipstick only was about 1/8" below the last time I'd checked it.
My dealer is the one saying my car consumed 3/4 or so of a quart in 3000 miles. They added some oil and now my level on the dipsatick is about 3/8 or 1/2" above the top indicator hole.
79letour is online now   Reply With Quote
Old 05-23-2012, 11:43 AM   #38
auskip07
Scooby Specialist
 
Member#: 315643
Join Date: Apr 2012
Chapter/Region: South East
Location: Atlanta Ga
Vehicle:
2012 Impreza Sedan
DGM 5mt

Default

Quote:
Originally Posted by 79letour View Post
Yeah. My dipstick only was about 1/8" below the last time I'd checked it.
My dealer is the one saying my car consumed 3/4 or so of a quart in 3000 miles. They added some oil and now my level on the dipsatick is about 3/8 or 1/2" above the top indicator hole.

Its so tough to say when you didnt check the level right after the oil change. It could have been like that from the start. Which means you're not burning oil and there is another issue. Which might be sensor related.
auskip07 is online now   Reply With Quote
Old 05-23-2012, 12:04 PM   #39
flyboy1100
Scooby Specialist
 
Member#: 314216
Join Date: Mar 2012
Location: ND
Vehicle:
2012 2.0i Sport 5MT
DGM

Default

79,

when they changed your oil, did they put on the correct filter?
flyboy1100 is online now   Reply With Quote
Old 05-23-2012, 12:10 PM   #40
auskip07
Scooby Specialist
 
Member#: 315643
Join Date: Apr 2012
Chapter/Region: South East
Location: Atlanta Ga
Vehicle:
2012 Impreza Sedan
DGM 5mt

Default

Quote:
Originally Posted by nubsub View Post
I find it hard to believe your oil is low if the dipstick doesn't say so.

Aside and maybe helpful: Did anyone see the odd TSB about them changing the oil meter? Really odd and can't remember the exact wording. It made it seem like they were referring to the dipstick. Check out the tech website and tell us what you think...
This is all that i found

02-127-12

Bulletin Description: The purpose of this bulletin is to inform you of a change made to the oil level gauge and guide. On a rare occasion, there is a possibility that the oil level gauge could get damaged if too much force is applied when installing or removing it. As a result, the diameter of the oil level gauge was increased along with the inside diameter of the oil level guide (dip stick tube).

http://techinfo.subaru.com/search/listResults.html
auskip07 is online now   Reply With Quote
Old 05-23-2012, 12:39 PM   #41
nubsub
Scooby Specialist
 
Member#: 313575
Join Date: Mar 2012
Location: SF Bay Area, CA
Vehicle:
2012 Impreza 2.0i HB

Default

Quote:
Originally Posted by auskip07 View Post
This is all that i found

02-127-12

Bulletin Description: The purpose of this bulletin is to inform you of a change made to the oil level gauge and guide. On a rare occasion, there is a possibility that the oil level gauge could get damaged if too much force is applied when installing or removing it. As a result, the diameter of the oil level gauge was increased along with the inside diameter of the oil level guide (dip stick tube).

http://techinfo.subaru.com/search/listResults.html
yes: that is what i was referring to (thanks for posting that. i wasn't on a regular computer it wasn't easy to jump around to get that info into my post).

not sure what it means as it suggests perhaps some change was made between perhaps different production cars. but i'm not sure what to make of this.

IMHO, the problem is not lack of oil, but either a bad sensor or the pressure is somehow off. i have never had a car where the dipstick isn't correct. that wouldn't make sense at all, IMHO.

and even if the car is down 3/4 qt, it seems a bit overkill to warn the driver at that level. the car should function just fine with 3/4 qt down, or even significantly more. (i'm not endorsing this, just saying...)
nubsub is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2012, 12:48 PM   #42
auskip07
Scooby Specialist
 
Member#: 315643
Join Date: Apr 2012
Chapter/Region: South East
Location: Atlanta Ga
Vehicle:
2012 Impreza Sedan
DGM 5mt

Default

Quote:
Originally Posted by nubsub View Post
yes: that is what i was referring to (thanks for posting that. i wasn't on a regular computer it wasn't easy to jump around to get that info into my post).

not sure what it means as it suggests perhaps some change was made between perhaps different production cars. but i'm not sure what to make of this.

IMHO, the problem is not lack of oil, but either a bad sensor or the pressure is somehow off. i have never had a car where the dipstick isn't correct. that wouldn't make sense at all, IMHO.

and even if the car is down 3/4 qt, it seems a bit overkill to warn the driver at that level. the car should function just fine with 3/4 qt down, or even significantly more. (i'm not endorsing this, just saying...)
agreed i doubt there is anything physically wrong with the engine. Maybe the parameters on the ECU are incorrect in measureing when the warning light for the pressure should be turned on. Of course wouldnt hurt to put a sandwich plate under the oil filter and attach remote sensor to measure the oil pressure. (one of my future mods just have to figure out where to mount it.
auskip07 is online now   Reply With Quote
Old 05-23-2012, 12:53 PM   #43
jd_24
Scooby Newbie
 
Member#: 318301
Join Date: Apr 2012
Location: Minnesota
Vehicle:
2012 CVT Sport Prem
Ice Silver Metalic

Default

Quote:
Originally Posted by flyboy1100 View Post
79,

when they changed your oil, did they put on the correct filter?

I'm curious on this as well. Edmunds Forum had a posting on this a couple months ago?? Seems the shop put a filter on for a Forester. The implied difference being the wrong filter type might allow the oil to drain back out of the filter.
jd_24 is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2012, 02:00 PM   #44
jr0bb5
Scooby Specialist
 
Member#: 315353
Join Date: Apr 2012
Chapter/Region: NESIC
Location: MA
Vehicle:
2012 Impreza Sp Prem
5MT OBP/DGM

Default

Quote:
Originally Posted by jd_24

I'm curious on this as well. Edmunds Forum had a posting on this a couple months ago?? Seems the shop put a filter on for a Forester. The implied difference being the wrong filter type might allow the oil to drain back out of the filter.
Please correct me if I'm wrong, but I thought i had read that the 2012 2.0l Impreza and the forester used the same oil filter.
jr0bb5 is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2012, 02:10 PM   #45
nubsub
Scooby Specialist
 
Member#: 313575
Join Date: Mar 2012
Location: SF Bay Area, CA
Vehicle:
2012 Impreza 2.0i HB

Default

Quote:
Originally Posted by Suby Noobie View Post
Please correct me if I'm wrong, but I thought i had read that the 2012 2.0l Impreza and the forester used the same oil filter.
from what i understand, the Forester can use it's "old filter" (*130) and the impreza's newer filter (*160). the impreza 2.0i can only use the *160 model.
nubsub is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2012, 03:17 PM   #46
subiTWO
Scooby Newbie
 
Member#: 273054
Join Date: Feb 2011
Vehicle:
2012 Impreza CVT HB

Default

Quote:
Originally Posted by 79letour View Post
Its not like I granny-drive the thing.
If the rings aren't seated at 7200+ miles, I don't want the damned thing. Everythings been fine. Consumption started in the lasat 1000. That is if it is in fact consuming oil.
From everything I've read over the last 25 years, if you don't get the rings seated very early in the life of the engine, they don't ever seat, and you burn oil for the life of the engine.
subiTWO is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2012, 03:47 PM   #47
nubsub
Scooby Specialist
 
Member#: 313575
Join Date: Mar 2012
Location: SF Bay Area, CA
Vehicle:
2012 Impreza 2.0i HB

Default

Quote:
Originally Posted by subiTWO View Post
From everything I've read over the last 25 years, if you don't get the rings seated very early in the life of the engine, they don't ever seat, and you burn oil for the life of the engine.
i agree. but 79's behavior doesn't make sense where it starts consuming oil in the past 1000 miles for no apparent reason.

again, i'm not an expert, but i don't think he's low on oil at all (i have no clue how the dealer says he is 3/4 qt down unless they drained the whole system

79: did they drain your pan to find that you really were down 3/4 qts?)\

i daresay they are just guessing. )

i know some cars "go over" the high mark dot when using the recommended capacity. so, i'm speculating (and that's all it is) that they are looking at the dipstick, seeing that it is below the high oil dot, and saying that he's short and 3/4 qt brings the mark up to where it would be if you changed your oil and added the 5.3 qts.

i always have used the high dot as a good indicator in all of my cars. i haven't changed my oil yet, but i'm guessing and hoping that 5 qts (a nice convenient amount considering i can buy that in one container) should bring me beyond the half way point between the two dots and be good enough. we'll see.
nubsub is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2012, 03:49 PM   #48
auskip07
Scooby Specialist
 
Member#: 315643
Join Date: Apr 2012
Chapter/Region: South East
Location: Atlanta Ga
Vehicle:
2012 Impreza Sedan
DGM 5mt

Default

i wouldnt count out your engine just yet. You are still covered under the warrenty for a long long time
auskip07 is online now   Reply With Quote
Old 05-23-2012, 03:50 PM   #49
79letour
Scooby Specialist
 
Member#: 302570
Join Date: Nov 2011
Location: dear old dixie
Vehicle:
2013 XV
DGM!

Default

Its the proper "160" filter.
And auskiPro- I already stated that I did check the oil level after they changed it. It was way above full aso I took it back and they reduced the level to the top indicator mark.
I find this whole situation to be quite unacceptable. Rings have seated on every other car I've ever owned. It ran great since new, got better than epa mpg's right away. I followed subarus break in advice. The problem, whatever it is, is new as I check all my fluids very regularly.
79letour is online now   Reply With Quote
Old 05-23-2012, 03:56 PM   #50
auskip07
Scooby Specialist
 
Member#: 315643
Join Date: Apr 2012
Chapter/Region: South East
Location: Atlanta Ga
Vehicle:
2012 Impreza Sedan
DGM 5mt

Default

Quote:
Originally Posted by 79letour View Post
Its the proper "160" filter.
And auskiPro- I already stated that I did check the oil level after they changed it. It was way above full aso I took it back and they reduced the level to the top indicator mark.
I find this whole situation to be quite unacceptable. Rings have seated on every other car I've ever owned. It ran great since new, got better than epa mpg's right away. I followed subarus break in advice. The problem, whatever it is, is new as I check all my fluids very regularly.
Nice, Enjoy your car.
auskip07 is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Are there any DIY independent fog lights write ups yet for 2012 impreza sports? JDMSTA Electrical & Lighting 59 07-21-2013 08:04 AM
2012 Impreza 2.0i Mobil1 oil filter model # jr0bb5 Service & Maintenance 27 01-04-2013 05:18 PM
('11-'14) OC interval and the first oil change on 2012 Impreza 2.0 Oceanguy Impreza Forum 80 11-18-2012 12:56 PM
My Oil Light is Flickering and I have No Leak??? kakarotoni Newbies & FAQs 39 08-16-2012 10:36 AM
('11-'14) 2012 Impreza High beams = Low beams lighting Jmzda Impreza Forum 28 06-01-2012 12:14 PM


All times are GMT -4. The time now is 12:52 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.