Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Thursday October 23, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Subaru Models > Impreza Forum

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 02-28-2012, 02:32 PM   #26
larry2406
Scooby Newbie
 
Member#: 310208
Join Date: Feb 2012
Chapter/Region: MWSOC
Location: Kansas City MO
Vehicle:
2012 WRX
DGM

Default

Sorry to revive a semi dead thread, but I have the vibration issue with my 2012 wrx. I feel a vibration when travelling in and out with the clutch pedal, but not when in gear. The car only has 300 miles on it or so.
* Registered users of the site do not see these ads.
larry2406 is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2012, 12:49 AM   #27
bobaab
Scooby Newbie
 
Member#: 58592
Join Date: Mar 2004
Chapter/Region: MWSOC
Location: Park Ridge, IL
Vehicle:
2011 WRX WRB 5-Door
1991 MR2

Default

Sold the car about a month ago, but something I noticed was if I accelerated hard from a stop (ie. slip the clutch for smooth, fast acceleration), the clutch would feel extremely gritty for a few more shifts.

One or two shifts later at an easy pace, it was gone. I have no idea what it was.

Sold the car at 21k miles and nothing was apparently wrong. Probably nothing to worry about.
bobaab is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2012, 11:41 PM   #28
JimsWRX
Scooby Newbie
 
Member#: 316086
Join Date: Apr 2012
Default

Anyone have any luck yet?

I registered when I saw this thread... I've been having the same issue... not the noise, but the gritty clutch... goes away after a few pumps...

This doesn't concern me at low speeds, it's just an annoyance... but when I'm driving at high-speeds on the highway, it's pretty damn concerning to me.

Been to the dealer twice, but can't replicate...
JimsWRX is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2012, 12:06 AM   #29
rationull
Scooby Newbie
 
Member#: 297202
Join Date: Oct 2011
Location: CA, USA
Vehicle:
2011 Impreza WRX
DGM

Default

You can actually feel it shifting at highway speeds? How strong is it?
rationull is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2012, 01:36 PM   #30
Ballzdeepnyc
Scooby Newbie
 
Member#: 316127
Join Date: Apr 2012
Default

Probably a matter of living something like the guide pin or spring on assembly.
Ballzdeepnyc is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2012, 06:35 PM   #31
JimsWRX
Scooby Newbie
 
Member#: 316086
Join Date: Apr 2012
Default

Quote:
Originally Posted by rationull View Post
You can actually feel it shifting at highway speeds? How strong is it?
Fairly strong. Seems like the clutch gets grittier the longer you hold the car at high RPMs before shifting.
JimsWRX is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2012, 01:06 AM   #32
rationull
Scooby Newbie
 
Member#: 297202
Join Date: Oct 2011
Location: CA, USA
Vehicle:
2011 Impreza WRX
DGM

Default

Quote:
Originally Posted by JimsWRX View Post
Fairly strong. Seems like the clutch gets grittier the longer you hold the car at high RPMs before shifting.
Interesting. I only feel it on mine when the engine speed is at 1500-2500 RPM I think. It's faint enough that I don't tend to notice it while driving - just when starting starting out at cold idle - although if I'm looking for it I can feel it while driving. Never even entered my mind at highway speed though.
rationull is offline   Reply With Quote
Old 05-28-2012, 07:08 AM   #33
Ryouske
Scooby Specialist
 
Member#: 283981
Join Date: May 2011
Chapter/Region: NESIC
Location: Live Free or Die
Vehicle:
2011 WRX
Wicked Rare Blue

Default

Have this is with my 2011 wrx with 20k. Just started noticing it and only happens when I wot. No squel just vibration like my clutch is pushing back on my foot. If I drive it hard then stop and put it in netrual it goes away. Weird, not sure if I'm gonna bring it to the stealership yet.
Ryouske is offline   Reply With Quote
Old 05-28-2012, 12:18 PM   #34
_nut_
Scooby Newbie
 
Member#: 259980
Join Date: Oct 2010
Chapter/Region: AKIC
Location: Anchorage
Vehicle:
2011 WRX Ltd Sedan
WRB

Default

I had the techs look at this at my last oil change - but they couldn't replicate the issue. It seems like if I am driving and this happens - I just put it in neutral and pump the clutch 3-4 times...then the grit/give goes away. Not sure why in the world it does this...but I hope it doesn't lead to something down the road.
_nut_ is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2012, 01:32 PM   #35
honestabe
Scooby Specialist
 
Member#: 261730
Join Date: Oct 2010
Chapter/Region: MAIC
Vehicle:
2011 WRX hatch
WRB

Default

Quote:
Originally Posted by bobaab View Post
Sold the car about a month ago, but something I noticed was if I accelerated hard from a stop (ie. slip the clutch for smooth, fast acceleration), the clutch would feel extremely gritty for a few more shifts.

One or two shifts later at an easy pace, it was gone. I have no idea what it was.

Sold the car at 21k miles and nothing was apparently wrong. Probably nothing to worry about.
This exactly describes the same issue I have.

2011 wrx, 30k on it. Dealer said that the squeak was from lack of lubricant at some pivot point, but the squeak hasn't gone away and this vibration issue after hard driving still exists. The strange thing is how it is intermittent..
honestabe is online now   Reply With Quote
Old 07-27-2012, 08:11 PM   #36
caracal
Scooby Newbie
 
Member#: 300963
Join Date: Nov 2011
Location: toronto
Vehicle:
2011 wrx

Default

Same issue, here, been chasing it down for a while, no luck.
Happened much more in the winter than the summer.

I had the same thing with WOT then pulsating as previous post, then I had new clutch+PP put in. Now it only happens at high idle/1500RPM, never after WOT any more. Only happens while the pedal is moving as other posters have said.

The answer is probably that one of the pieces being pushed/moving, probably fork on the bearing or bearing on PP, is vibrating side to side, but not in and out, due to drivetrain vibration. Given the engine pistons push side to side, it makes sense the vibration is towards the tires, not towards the driver like the clutch fork/pistor.
Only when the piece is travelling and pedal is going in and out, the vibration is felt due to it's not so smooth travel due to the lateral vibration

Question is, why this much driveline vibration with the clutch pressed in, and why does it vary.

I tried changing the master cylinder, no help.

Somebody told me they added fender braces and front underbody braces and it has helped to lessen the vibration.
caracal is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2012, 11:50 AM   #37
honestabe
Scooby Specialist
 
Member#: 261730
Join Date: Oct 2010
Chapter/Region: MAIC
Vehicle:
2011 WRX hatch
WRB

Default

ugh this makes me sad cuz it still happens to me if I push it past ~5500 in 2nd. I rarely drive it like that, so sometimes I forget this issue exists... I'd settle for that if my car was out of warranty, but it's not
honestabe is online now   Reply With Quote
Old 07-28-2012, 12:10 PM   #38
carse
Scooby Newbie
 
Member#: 237993
Join Date: Feb 2010
Chapter/Region: MWSOC
Location: CBUS/N E OH
Vehicle:
75 MGB

Default

I'm having an issue very similar to this. The clutch seems normal for the first half inch or so until it begins to engage, at this point it becomes gritty and has a vibration in the actual pedal. If you continue to push it all the way in the grittiness and vibration go away, but come back when it reaches the same point while letting it out. This happens when first starting the car, not after it reaches a certain rpm like others have stated. The clutch continues to do this for awhile, at different times it goes away but always seems to come right back. I don't launch the car or drive it very hard at all other than a few spirited pulls here and there. I also feel as this will be one of those problems that the dealership will say its a non-issue or claim they can't reproduce it :/

2011 WRX 20k miles, vibration has been happening for atleast the last 7k miles.
carse is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2012, 12:57 AM   #39
gmorcos37
Scooby Newbie
 
Member#: 274903
Join Date: Feb 2011
Chapter/Region: SCIC
Location: Diamond Bar, CA
Vehicle:
2011 WRX Sedan
Dark Gray Metallic

Default

Yup same thing here in my 2011 WRX with about 14k miles. For me it happens after hard acceleration and after I pump the clutch a few times, the vibration goes away.
gmorcos37 is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2012, 08:03 AM   #40
honestabe
Scooby Specialist
 
Member#: 261730
Join Date: Oct 2010
Chapter/Region: MAIC
Vehicle:
2011 WRX hatch
WRB

Default

The weird thing is that I haven't heard of anything that actually fixes this.
honestabe is online now   Reply With Quote
Old 08-14-2012, 08:50 PM   #41
backseatwindowsup
Scooby Newbie
 
Member#: 321212
Join Date: May 2012
Chapter/Region: MWSOC
Location: Naperville, IL
Vehicle:
2012 WRX
OBP

Default

I just started having the exact same grittiness problem yesterday with my 6 week old 2012 hatch, about 2200 miles on it. I'm thinking of taking it to the dealer to get it checked out just because no one here seems to have discovered the problem, much less the solution.
backseatwindowsup is offline   Reply With Quote
Old 08-14-2012, 09:17 PM   #42
jhallett
Scooby Newbie
 
Member#: 327792
Join Date: Jul 2012
Chapter/Region: NESIC
Location: North Weymouth, MA
Vehicle:
2012 STI
Silver

Default Slight Grinding in the Tranny

Quote:
Originally Posted by chazzer9 View Post
I have a 11 STi sedan with about 300 miles on it and just yesterday I noticed a grinding noise while in 1st and 2nd gear. Almost sounds like I am dragging something under the back of my car.
Quote:
Originally Posted by riderome View Post
Grinding when deaccelerating? I have the same thing in my 05 sti as well. Switching from a wrx to an sti, I noticed alot of noises from the transmission. I've had the car for 2 months so they seem quite normal to me know. Nothing getting worse.

I have a 2012 STI and just under 800 miles odm. I have this exact issue.

Not having any clutch issues.

But when accelerating through 1-2-3 gear at about 2-3k rpms. That is when i hear what seems to sound like metal rubbing on metal. I don't call it grinding cause its subtle. It almost sounds like there is no lubrication in the transmission. Thats the best way to describe it. I am going to bring it to the dealer tomorrow.

Please anyone with more info on this please PM me. I think this is a real issue. This would actually make a great thread of its own. Seeing as its not clutch related.
jhallett is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2012, 09:37 AM   #43
Asharus
Scooby Specialist
 
Member#: 276300
Join Date: Mar 2011
Vehicle:
2011 WRX Ltd 5DR SWP
349awhp/366tq @19psi E85

Default

symptom: gritty feeling clutch after a WOT high RPM 2-3 shift, then goes away shortly thereafter.

it seems like it is a common issue and the only successful fix i've seen was lubing the clutch fork when dealers tear it down and see that it is dry.

after doing research, i chose to just live with it (i've never actually brought the issue up to the dealer).

however, for some reason, after reaching 35k ish miles, this issue has not re-occurred. strange, huh?

oh and yes my clutch suffers from the other common issue, "whining when depressed after a cold start"
Asharus is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2012, 01:47 PM   #44
killeraxemannic
Scooby Newbie
 
Member#: 322111
Join Date: Jun 2012
Location: Colorado
Vehicle:
2012 Base WRX
Dark Grey

Default

2012 WRX Owner here.... Same issue. Gritty feeling clutch pedal. Left it at the dealer for 4 days with no resolution. Seems to happen once the car is warmed up. Goes away if I pump the petal a few times. I also have an intermittent squeak when releasing the pedal that can be felt through the clutch. Oh and also the trans grinds shifting from 1st to second sometimes.... Dealer can't replicate any of it even after having the car for 4 days therefore refuses to do anything about it.

Last edited by killeraxemannic; 08-16-2012 at 01:54 PM.
killeraxemannic is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2012, 10:56 AM   #45
WRBoxer11
Scooby Newbie
 
Member#: 278033
Join Date: Mar 2011
Chapter/Region: Tri-State
Location: Central Jersey
Vehicle:
2011 WRX
WRB

Default

2011 wrx sedan, vibrating, studder like feeling when pushing/ releasing clutch pedal.
This first happened when I did a fourth gear pull on the highway to about 85ish, when I pushed the clutch to shift 5th I felt it. Read up on it finding pumping the pedal to rid it (which it does).
Now it happens more often in other gears when I drive semi aggressive. Always goes away after I pump the pedal.
WRBoxer11 is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2012, 12:00 AM   #46
JOHN2011WRX
Scooby Newbie
 
Member#: 290367
Join Date: Aug 2011
Location: so cal/la puente
Vehicle:
2011 wrx
silver

Default

i got a 2011 wrx sedan this same thing happens to my car. when I drive it hard the clutch starts to feel like it is vibrating, or as if i have to pump it to get it back to normal. had the dealer check it out and they found nothing. i told them they had to accelerate hard and shift at around 6k, 2 technicians drove it and they couldn't replicate the problem.
JOHN2011WRX is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2012, 09:08 AM   #47
Asharus
Scooby Specialist
 
Member#: 276300
Join Date: Mar 2011
Vehicle:
2011 WRX Ltd 5DR SWP
349awhp/366tq @19psi E85

Default

exactly why i didnt bother reporting it to the dealer
Asharus is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2012, 12:37 PM   #48
Garbels90
Scooby Newbie
 
Member#: 322129
Join Date: Jun 2012
Chapter/Region: South East
Location: Canada, ON
Vehicle:
2007 Impreza SE
Newport Blue

Default

Quote:
Originally Posted by riderome View Post
Grinding when deaccelerating? I have the same thing in my 05 sti as well. Switching from a wrx to an sti, I noticed alot of noises from the transmission. I've had the car for 2 months so they seem quite normal to me know. Nothing getting worse.
YES! finally someone else has this problem. I have the same thing. i let off the gas and it sounds like a grinding inside of the tranny. no idea what it is but if anyone has anymore knowledge on this i would greatly appreciate it.
Garbels90 is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2012, 12:39 PM   #49
Garbels90
Scooby Newbie
 
Member#: 322129
Join Date: Jun 2012
Chapter/Region: South East
Location: Canada, ON
Vehicle:
2007 Impreza SE
Newport Blue

Default

Quote:
Originally Posted by jhallett View Post
I have a 2012 STI and just under 800 miles odm. I have this exact issue.

Not having any clutch issues.

But when accelerating through 1-2-3 gear at about 2-3k rpms. That is when i hear what seems to sound like metal rubbing on metal. I don't call it grinding cause its subtle. It almost sounds like there is no lubrication in the transmission. Thats the best way to describe it. I am going to bring it to the dealer tomorrow.

Please anyone with more info on this please PM me. I think this is a real issue. This would actually make a great thread of its own. Seeing as its not clutch related.
Hey i have the same problem. Just wondering what you found out at the dealer what it is. If its normal or means something is on the way out or broken. thanks a bunch.
Garbels90 is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2012, 12:41 PM   #50
Garbels90
Scooby Newbie
 
Member#: 322129
Join Date: Jun 2012
Chapter/Region: South East
Location: Canada, ON
Vehicle:
2007 Impreza SE
Newport Blue

Default

Quote:
Originally Posted by jhallett View Post
I have a 2012 STI and just under 800 miles odm. I have this exact issue.

Not having any clutch issues.

But when accelerating through 1-2-3 gear at about 2-3k rpms. That is when i hear what seems to sound like metal rubbing on metal. I don't call it grinding cause its subtle. It almost sounds like there is no lubrication in the transmission. Thats the best way to describe it. I am going to bring it to the dealer tomorrow.

Please anyone with more info on this please PM me. I think this is a real issue. This would actually make a great thread of its own. Seeing as its not clutch related.
I have the same problem on my 07 subie. If anyone has found out anything please let me know. thanks a bunch.
Garbels90 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Heard a Loud Crack and then the Clutch Pedal Flew to the Floor :( greenc51 Transmission (AT/MT) & Driveline 16 09-17-2009 01:32 AM
Wierd subtle vibrations in acceleration and clutch pedal. GlenCastleberry Factory 2.0L Turbo Powertrain (EJ Series Factory 2.0L Turbo) 5 03-16-2005 01:45 PM
Is It Possible to Lighten the Clutch Pedal? stewgod Transmission (AT/MT) & Driveline 13 09-29-2004 02:06 PM
Whats a good aftermarket clutch that isn't too stiff on the clutch pedal edkwon Transmission (AT/MT) & Driveline 6 09-09-2002 11:15 PM
We're midway through the clutch install BugBomb Mid Atlantic Impreza Club -- MAIC 3 09-09-2001 09:26 AM


All times are GMT -4. The time now is 09:32 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.