Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Sunday November 29, 2015
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Factory 2.0L Turbo Powertrain (EJ Series Factory 2.0L Turbo)

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads. 
Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 09-26-2012, 06:30 PM   #1
Scooby Newbie
Member#: 203168
Join Date: Feb 2009
Chapter/Region: NESIC
Location: 617/978
e30 daily drifter
18G WRX 335whp (sold)

Question 18G Choppy Boost in 5th Gear

Hey guys -
I've had an 18g with supporting mods (below) on my car for about 4 months now, originally with a grimmspeed EBCS, but it was creating wavy boost (overshooting then undershooting target boost and oscillating a bit up top), and I was having some boost creep pretty bad in 4th/5th. I went to a grimmspeed MBC per my tuners recommendation and really love the slightly quicker spool/ rock solid boost, except now especially with it getting cooler out, when I roll into the throttle in 5th, the boost comes on then starts to get choppy. It is a quick ch-ch-ch-ch-ch sound, but it is under throttle which from my understanding is not compressor surge, please correct me if Im wrong.

The weird part is sometimes it gets to the point the car feels like its bucking a bit but I always let off the gas as soon as I start hearing this, Ive only figured that out by staying on the gas long enough to see if it goes away and almost never does once it starts (unless I pedal it a bit). This leads me to believe it is some kind of surge, but thats where Im confused. Ive read the FAQ and understand what WG flutter is but this seems kind of extreme. It doesnt do it if I shift into 5th and Im already ripping on it, and it doesnt do it in any other gear... Only if I roll into most or full throttle from a relatively low RPM (as in passing someone on the highway) does it happen.

The tuner's suggestions was to tighten the wastegate actuator arm, which I am going to try, but I wanted to get a few more opinions here before I start to play around with it...Any ideas on whats going on here/how to fix it?


Relevent Mods:
Grimmspeed MBC
STi Uppipe
Cobb Catted DP, Catback
Perrin Inlet
DW 750 Injectors
TGVs deleted
Walbro 255
NGK BR6 plugs
KSTech Short Ram Intake
low_&_loud is offline   Reply With Quote

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

All times are GMT -4. The time now is 09:31 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2015 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2015, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.