Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Tuesday October 21, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC General > Proven Power Bragging

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 09-17-2012, 02:47 PM   #201
kellygnsd
Scooby Guru
 
Member#: 32669
Join Date: Feb 2003
Chapter/Region: SCIC
Location: Rancho C
Vehicle:
2007 2.34LR, EFR7670
LINK G4 hybrid STi

Default

Quote:
Originally Posted by Layvon View Post
Bump for boredom.

Fuel system is all set to go, just need some E85 to test things out and pressure check.

What's the longest you want e85 sitting in a tank for? I'm hoping to be running base map by end of the month.

We'll see though.
For best results don't buy your E85 until you're ready to use it. If you can store it in an airtight enclosure that's what you want to do also.
* Registered users of the site do not see these ads.
kellygnsd is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2012, 05:18 PM   #202
Layvon
NASIOC Supporter
 
Member#: 195711
Join Date: Nov 2008
Chapter/Region: MWSOC
Location: Cadillac MI
Vehicle:
STi 04/05/06/07
JBP / OBP for now

Default

Quote:
Originally Posted by DannyD303
Sounds like a trip up state is in order to check this beast out
Sure Danny! Come on up right as soon as all the work is coming to an end.

Thank you for the heads up Kelly, I will hold off on getting some.
Layvon is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2012, 09:19 PM   #203
kellygnsd
Scooby Guru
 
Member#: 32669
Join Date: Feb 2003
Chapter/Region: SCIC
Location: Rancho C
Vehicle:
2007 2.34LR, EFR7670
LINK G4 hybrid STi

Default

Quote:
Originally Posted by Layvon View Post
Sure Danny! Come on up right as soon as all the work is coming to an end.

Thank you for the heads up Kelly, I will hold off on getting some.
Got your pm but I wasn't gonna respond to it until the end the month just in case a turbo shows up before then.
kellygnsd is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2012, 05:11 AM   #204
Layvon
NASIOC Supporter
 
Member#: 195711
Join Date: Nov 2008
Chapter/Region: MWSOC
Location: Cadillac MI
Vehicle:
STi 04/05/06/07
JBP / OBP for now

Default

Thats funny Kelly, I assumed no news yet.

Got my fmic pipes all fabbed up yesterday, glad to have that monkey off my back. I have to finish trimming bumper to fit the FMIC behind it, and it'll start to look like a car again.

Can someone measure the OD of a stock MAF Size short ram? I'm hoping I have a coupler, but cannot find what size it is for some reason. Excitement is building now, Oil, coolant, PS Fluid, Trans fluid are all being purchased this week. NEVER know, next weekend could be the start up if the moons align properly.

Truly the only things left to do are:
Install all FMIC pipes once Rich welds on the coupler beads.
Re-install the MAF connector wires
Tighten down suspension components in the front
Fill all fluids mentioned above, and snag some E85
Flash Break in Map
Prime & Pray

If anybody has an AP V2 that would work with my car, and has their car out of commission right now, I'd really love to use an Accessport for break in, but I don't want to shell out the coin, cause quite frankly, I don't have it right now. So a 4-6 week rental would be sweet. I dont want to deal with romraider again, but I know how to use it so I will if I have to.

I got my JDM V8 seats monday, and thought it was a little intriguing that the drivers side had ridges in the bolstering to hold the driver in a little better. Didn't matter to me too much, since I'm getting a Carbon seat for my side of car for track days, passenger can have the height adjuster i suppose.

Last edited by Layvon; 09-24-2012 at 05:18 AM.
Layvon is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2012, 08:15 PM   #205
seanathanq83
Scooby Guru
 
Member#: 173241
Join Date: Feb 2008
Chapter/Region: TXIC
Location: Houston, Tx
Vehicle:
2002 s256 twinscroll
now with one more gear

Default

your going to break it in on e85??? i have always been told not to because of the added amount of fuel in the cylinders and the cooler cylinder temps which is why i ran mine on 93 for so long
seanathanq83 is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2012, 08:35 PM   #206
Layvon
NASIOC Supporter
 
Member#: 195711
Join Date: Nov 2008
Chapter/Region: MWSOC
Location: Cadillac MI
Vehicle:
STi 04/05/06/07
JBP / OBP for now

Default

I haven't decided. Will let Dom decide. It would be easier for me to do it on 93 but if those injectors don't want to run right itd be 85.
Layvon is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2012, 09:20 PM   #207
manitou
Scooby Specialist
 
Member#: 193757
Join Date: Nov 2008
Chapter/Region: MWSOC
Location: Cedar, MI HP Techs MPS-SSLR2.5
Vehicle:
2006 XTI Limited
OBP, Junior tuned 573WHP

Default

Stock MAF is 65mm
manitou is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2012, 09:23 PM   #208
manitou
Scooby Specialist
 
Member#: 193757
Join Date: Nov 2008
Chapter/Region: MWSOC
Location: Cedar, MI HP Techs MPS-SSLR2.5
Vehicle:
2006 XTI Limited
OBP, Junior tuned 573WHP

Default

Quote:
Originally Posted by Layvon
I haven't decided. Will let Dom decide. It would be easier for me to do it on 93 but if those injectors don't want to run right itd be 85.
You're not going to want to break it in on E85. I'm sure he's gonna give you a pump gas BI map.
manitou is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2012, 10:30 PM   #209
Layvon
NASIOC Supporter
 
Member#: 195711
Join Date: Nov 2008
Chapter/Region: MWSOC
Location: Cadillac MI
Vehicle:
STi 04/05/06/07
JBP / OBP for now

Default

Thanks for MAF size. It was in mailbox when i got home and off the phone with you lol. I have no problem with that. Makes life easy really.
Layvon is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2012, 11:01 AM   #210
Layvon
NASIOC Supporter
 
Member#: 195711
Join Date: Nov 2008
Chapter/Region: MWSOC
Location: Cadillac MI
Vehicle:
STi 04/05/06/07
JBP / OBP for now

Default

Getting everything buttoned up today, will be waiting on my break in map for next weekend!

Added some blood to diff / trans / motor. Might seem goofy, but is it advantageous to pour oil in thru the head breather on the passenger side to get some oil over there. I doubt it is practiced often, but just something I was thinking about last night as I poured the first two quarts in.
Layvon is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2012, 11:39 AM   #211
kellygnsd
Scooby Guru
 
Member#: 32669
Join Date: Feb 2003
Chapter/Region: SCIC
Location: Rancho C
Vehicle:
2007 2.34LR, EFR7670
LINK G4 hybrid STi

Default

Are you starting it up on the Vipec or stock ECU?
kellygnsd is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2012, 12:25 PM   #212
manitou
Scooby Specialist
 
Member#: 193757
Join Date: Nov 2008
Chapter/Region: MWSOC
Location: Cedar, MI HP Techs MPS-SSLR2.5
Vehicle:
2006 XTI Limited
OBP, Junior tuned 573WHP

Default

Quote:
Originally Posted by Layvon View Post
Getting everything buttoned up today, will be waiting on my break in map for next weekend!

Added some blood to diff / trans / motor. Might seem goofy, but is it advantageous to pour oil in thru the head breather on the passenger side to get some oil over there. I doubt it is practiced often, but just something I was thinking about last night as I poured the first two quarts in.
Sounds good Layvon! Will you not have your BI map from Dom until next weekend? I hopefully will be starting my car next weekend also. I need to get Dom my list of mods for the map. Good luck!
manitou is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2012, 01:04 PM   #213
Layvon
NASIOC Supporter
 
Member#: 195711
Join Date: Nov 2008
Chapter/Region: MWSOC
Location: Cadillac MI
Vehicle:
STi 04/05/06/07
JBP / OBP for now

Default

Quote:
Originally Posted by kellygnsd
Are you starting it up on the Vipec or stock ECU?
Stock ecu - open source MAF based.

And to you Manitou - I haven't got it yet. Dom has my mod list, and knows I'm doing romraider, so I'm patiently waiting.

I don't have my tactrix cable - seanathanq83 above is letting me borrow his for break in.. and is sypposed to mail it out today. So I couldn't even turn it on if I wanted to.

Fighting the front clip right now. Was going to try to make the 07 front end work without buying the Radiator support / light brackets, but no luck.

Turbo and exhaust are next on the list.

That is exciting you'll get your stuff back this week too! Once we're up and running perhaps a meet greet and break in day? !
Layvon is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2012, 07:49 PM   #214
Layvon
NASIOC Supporter
 
Member#: 195711
Join Date: Nov 2008
Chapter/Region: MWSOC
Location: Cadillac MI
Vehicle:
STi 04/05/06/07
JBP / OBP for now

Default

Base maps have arrived (in the command and conquer voice)

As long as tactrix shows up tomorrow or Saturday .. should start up this weekend!
Layvon is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2012, 10:08 PM   #215
Layvon
NASIOC Supporter
 
Member#: 195711
Join Date: Nov 2008
Chapter/Region: MWSOC
Location: Cadillac MI
Vehicle:
STi 04/05/06/07
JBP / OBP for now

Default

Got the tactrix cable and when I was soldering up my MAF extension I found the knew I had originally pulled off it. Oh well, I guess next time ill look on the shelf I thought I had it on.

Hopefully will be doing some oil priming yet tonight!
Layvon is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2012, 12:42 AM   #216
NSFW
Scooby Guru
 
Member#: 140444
Join Date: Feb 2007
Chapter/Region: NWIC
Location: Near Seattle, WA
Vehicle:
05 Stage Free LGT
ATP 3076, 6MT, AVO FMIC

Default

Git 'er done!
NSFW is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2012, 05:24 PM   #217
Layvon
NASIOC Supporter
 
Member#: 195711
Join Date: Nov 2008
Chapter/Region: MWSOC
Location: Cadillac MI
Vehicle:
STi 04/05/06/07
JBP / OBP for now

Default

Here goes nothin!!
Layvon is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2012, 05:29 PM   #218
kellygnsd
Scooby Guru
 
Member#: 32669
Join Date: Feb 2003
Chapter/Region: SCIC
Location: Rancho C
Vehicle:
2007 2.34LR, EFR7670
LINK G4 hybrid STi

Default

IBjealous
kellygnsd is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2012, 07:36 PM   #219
Layvon
NASIOC Supporter
 
Member#: 195711
Join Date: Nov 2008
Chapter/Region: MWSOC
Location: Cadillac MI
Vehicle:
STi 04/05/06/07
JBP / OBP for now

Default

Haha I'm sorry Dude!

Well, patience paid off. Got it primed, reinstalled spark plugs and prepped for start up. Have a super small fuel leak, which I will fix with a new AN fitting.

The main issue I have is the wastegates. They are tials with the 5lb spring for break in. At idle they are open and blowing everywhere. Scared me $hitless at first when I started and heard that.
I initially thought I hooked up hoses wrong, ie switched top / bottom ports .. so I changed that, still no luck.

In a last resort before I left for family function, I hooked the top ports right to Turbo... still letting exhaust out.

Meanwhile, idling afr is 14.5-15.0 . Though I don't trust it because I have to believe that the wastegate taking most of the exhaust would.change something.

Any ideas fellas?
Layvon is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2012, 09:09 PM   #220
manitou
Scooby Specialist
 
Member#: 193757
Join Date: Nov 2008
Chapter/Region: MWSOC
Location: Cedar, MI HP Techs MPS-SSLR2.5
Vehicle:
2006 XTI Limited
OBP, Junior tuned 573WHP

Default

Quote:
Originally Posted by Layvon
Haha I'm sorry Dude!

Well, patience paid off. Got it primed, reinstalled spark plugs and prepped for start up. Have a super small fuel leak, which I will fix with a new AN fitting.

The main issue I have is the wastegates. They are tials with the 5lb spring for break in. At idle they are open and blowing everywhere. Scared me $hitless at first when I started and heard that.
I initially thought I hooked up hoses wrong, ie switched top / bottom ports .. so I changed that, still no luck.

In a last resort before I left for family function, I hooked the top ports right to Turbo... still letting exhaust out.

Meanwhile, idling afr is 14.5-15.0 . Though I don't trust it because I have to believe that the wastegate taking most of the exhaust would.change something.

Any ideas fellas?
Did Dom give you 3 maps for break-in? Base plus one rich an one lean? I'm sure Dom tuned absolutely no boost in the break-in map so you will just run off waste gate pressure. I would think that you would run a .8 or 1 bar springs? Did you pressure test for boost leaks? Hey it fired up so that's good
manitou is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2012, 09:19 PM   #221
kellygnsd
Scooby Guru
 
Member#: 32669
Join Date: Feb 2003
Chapter/Region: SCIC
Location: Rancho C
Vehicle:
2007 2.34LR, EFR7670
LINK G4 hybrid STi

Default

Are you sure you put the seat in the wastegate? Without it it will never close.

Quote:
Originally Posted by Layvon View Post
Haha I'm sorry Dude!

Well, patience paid off. Got it primed, reinstalled spark plugs and prepped for start up. Have a super small fuel leak, which I will fix with a new AN fitting.

The main issue I have is the wastegates. They are tials with the 5lb spring for break in. At idle they are open and blowing everywhere. Scared me $hitless at first when I started and heard that.
I initially thought I hooked up hoses wrong, ie switched top / bottom ports .. so I changed that, still no luck.

In a last resort before I left for family function, I hooked the top ports right to Turbo... still letting exhaust out.

Meanwhile, idling afr is 14.5-15.0 . Though I don't trust it because I have to believe that the wastegate taking most of the exhaust would.change something.

Any ideas fellas?
kellygnsd is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2012, 09:41 PM   #222
Layvon
NASIOC Supporter
 
Member#: 195711
Join Date: Nov 2008
Chapter/Region: MWSOC
Location: Cadillac MI
Vehicle:
STi 04/05/06/07
JBP / OBP for now

Default

Quote:
Originally Posted by kellygnsd View Post
Are you sure you put the seat in the wastegate? Without it it will never close.

I've read about this since I've found my problem. I don't have any extra parts laying in the Tial Boxes, and I kept them 100% organized. I took the top of the canister off to change springs, and then put it back together. Is there something you have to do in addition to that?

I'll start searching.

Edit... you mean these?!



I wish i knew about these.

Last edited by Layvon; 10-06-2012 at 09:48 PM.
Layvon is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2012, 10:03 PM   #223
kellygnsd
Scooby Guru
 
Member#: 32669
Join Date: Feb 2003
Chapter/Region: SCIC
Location: Rancho C
Vehicle:
2007 2.34LR, EFR7670
LINK G4 hybrid STi

Default

Yes, that goes inbetween the wastegate and the vband fland and forms the valve seat for the wastegate to seal againsts. Without it the wastegate will never seal.
kellygnsd is offline   Reply With Quote
Old 10-07-2012, 01:14 AM   #224
Layvon
NASIOC Supporter
 
Member#: 195711
Join Date: Nov 2008
Chapter/Region: MWSOC
Location: Cadillac MI
Vehicle:
STi 04/05/06/07
JBP / OBP for now

Default

Just finished installing those. I think it fixed it. AFR was around 11.8-12.8 at 1000-1500 rpms just now. Car won't idle on its own I have to massage the gas.
I have two more maps, both a little leaner so ill test those out tomorrow.

Will be sending Dominic some logs of it so he can look.

It was exciting to gear it fire up again today.
Layvon is offline   Reply With Quote
Old 10-07-2012, 05:44 PM   #225
Layvon
NASIOC Supporter
 
Member#: 195711
Join Date: Nov 2008
Chapter/Region: MWSOC
Location: Cadillac MI
Vehicle:
STi 04/05/06/07
JBP / OBP for now

Default

Well, Day two of motor being alive has been interesting. Trying to figure out why everything is so noisy on the exhaust side of things. Not the tail pipe either.

I'm thinking I have a combination of a leak (fish eye in a weld) and new exhaust ringing. Buddy suggested that it was new and that there isn't anything to stop the echoing, but my gut tells me otherwise. I hope he's right. My first thought was that it was the throwout bearing not clipped in and the fingers on the pressure plate hitting it, but I put a stethoscope on the bell housing and couldn't pinpoint it. I installed a ACT Streetlight flywheel and 6 puck clutch, so I was expecting some noise, but not this much.



In other news - I have an AEM Wideband, and am having one heck of a time getting it to communicate with romraider. Any tips?
**Edit - I was doing a couple investigations about the USB - Serial Adapter that I have, and it turns out that if you get a yellow ! and a code ten, it isn't any good. I've been trying to get hyperterminal to work and fighting it and it is a darn hardware problem. The worst kind. Thankfully Amazon came through in the clutch, and I'll have a good one here tuesday.**

Thanks fellas for reading my pleading for help.

Last edited by Layvon; 10-07-2012 at 07:28 PM.
Layvon is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Maxwell Power EFR 7670 Bariga Proven Power Bragging 2037 09-23-2014 02:14 PM
WTB : 2002-2007 WRX/2004 STi Strut Assemblys, Rally Armor Flaps wrx. NWIC Private Classifieds 0 11-13-2011 06:49 PM
FS : NJ: 2004 STI Race Build dsds711 Private Vehicle 'For Sale' Classifieds 22 03-19-2011 11:39 AM
2004 sti build questions GA_STI Factory 2.5L Turbo Powertrain (EJ Series Factory 2.5L Turbo) 2 09-09-2009 03:31 PM
2004 STI Parts from Racecar Build TxSpeed1 Complete Car Part-Out 36 03-21-2009 03:00 PM


All times are GMT -4. The time now is 02:50 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.