Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Saturday September 20, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Factory 2.0L Turbo Powertrain

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 10-08-2012, 05:22 PM   #1
iLLmattic
Scooby Newbie
 
Member#: 321371
Join Date: May 2012
Chapter/Region: E. Canada
Location: toronto
Vehicle:
2004 wrx
black

Default 2004 Subaru Wrx "whining" noise (video)

Hello and thanks for looking.

My car is a 2004 subaru wrx. The car is stock other than Bc Racing coilovers and Cobb Cat-back exhaust. The problem is I'm hearing a whining noise coming from what I think is the water pump. This could be a normal noise, I'm not sure. Any input is appreciated. If you need more info about the car to make a guess on the noise, please ask.

thanks.





<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/RkqS_qCM9To" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
* Registered users of the site do not see these ads.
iLLmattic is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2012, 02:41 AM   #2
Saskatchatoon
Scooby Newbie
 
Member#: 297802
Join Date: Oct 2011
Chapter/Region: W. Canada
Location: Casa Rio, Saskatchewan
Vehicle:
2005 WRX
OBP

Default

Are you sure it isn't the alternator? You could take off the alternator/ p/s belt off and idle it for a bit (don't leave it running too long and drain your battery), and if the noise is gone then my guess would be the alternator. Sounds like it has bad diodes. And if the noise doesn't change while turning the wheel then it won't be the p/s pump.
Saskatchatoon is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2012, 07:46 AM   #3
pebelz
Scooby Newbie
 
Member#: 268632
Join Date: Dec 2010
Chapter/Region: South East
Vehicle:
2004 WRX wagon
Suby Blue

Default

Could be the idler pulley, especially if you still have the stock plastic one.
pebelz is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2012, 09:13 AM   #4
Saskatchatoon
Scooby Newbie
 
Member#: 297802
Join Date: Oct 2011
Chapter/Region: W. Canada
Location: Casa Rio, Saskatchewan
Vehicle:
2005 WRX
OBP

Default

Haha, ya forgot about that, give that a spin with the belt off and see if it makes any noise, or feels rough. but to me that doesn't sound like an idler.
Saskatchatoon is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2012, 03:18 PM   #5
iLLmattic
Scooby Newbie
 
Member#: 321371
Join Date: May 2012
Chapter/Region: E. Canada
Location: toronto
Vehicle:
2004 wrx
black

Default

Quote:
Originally Posted by Saskatchatoon View Post
Are you sure it isn't the alternator? You could take off the alternator/ p/s belt off and idle it for a bit (don't leave it running too long and drain your battery), and if the noise is gone then my guess would be the alternator. Sounds like it has bad diodes. And if the noise doesn't change while turning the wheel then it won't be the p/s pump.
Quote:
Originally Posted by pebelz View Post
Could be the idler pulley, especially if you still have the stock plastic one.
Quote:
Originally Posted by Saskatchatoon View Post
Haha, ya forgot about that, give that a spin with the belt off and see if it makes any noise, or feels rough. but to me that doesn't sound like an idler.
the noise isn't coming right from the alternator but i will definitely try it because sound does travel, ill give that a shot today. I'm not sure if it is the stock idler pulley, the previous owner didn't say anything about it and i cant find a record of it being replaced with the paper work he gave me. Ill give it a shot and thanks for the help guys.
iLLmattic is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2012, 04:43 PM   #6
cmiovino
Scooby Guru
 
Member#: 134005
Join Date: Dec 2006
Chapter/Region: MAIC
Location: Pittsburgh, PA
Vehicle:
2004 WRX Premium
PSM

Default

Try blowing some of the red-ish dust stuff off around the A/C pulley. I've heard that works when researching my 2004 WRX whining noise in the same area.

I changed the timing belt, water pump, and idlers.... and no more noise. It was due anyways.
cmiovino is offline   Reply With Quote
Old 02-15-2014, 10:53 PM   #7
jtharvey
Scooby Newbie
 
Member#: 294795
Join Date: Sep 2011
Default

Did you ever figure out what the noise was? I've for the same noise that started all of a sudden last week and I'm trying to figure it out.
jtharvey is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2014, 03:56 PM   #8
GscoobM
Scooby Newbie
 
Member#: 382746
Join Date: Feb 2014
Default

Explain more on where the reddish dust came from? I had plenty on my front left wheel and non of the others. It wiped off black
GscoobM is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 09:40 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.