Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Wednesday October 1, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Transmission (AT/MT) & Driveline

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-15-2012, 01:31 AM   #1
salvi
Scooby Specialist
 
Member#: 188132
Join Date: Aug 2008
Default No pressure buildup on clutch slave/master cyl/lines

So this is an 02 WRX motor in a 2000 RS. The tranny is from a 2004 WRX and the slave/master from an 02 WRX.

Today I decided to bleed the clutch system in order to be able to install the intercooler. Below are the steps I did and the results.

1. Filled master cylinder with Dot3 fluid
2. Opened the slave cylinder bleeder valve
3. Started pumping the clutch pedal, but no pressure was built up and no fluid was being passed to the slave cyl. The fluid on the master cyl stayed steady.
4. I adjusted the fork inside the cabin, nothing.
5. Took off the fork in the cabin and pumped it by hand, a little fluid did leave the master cyl.
6. I completely removed the bleeder valve and pumped it, did feel the air coming in/out the hole.
7. We tried and tried diff combos and all of a sudden with the bleeder closed the pedal got hard. I then loosen the bleeder to let out air. After tightening, no pressure again.


Anyone have any ideas?
* Registered users of the site do not see these ads.
salvi is online now   Reply With Quote
Old 11-15-2012, 04:49 AM   #2
RoadKillDMD
Scooby Specialist
 
Member#: 284792
Join Date: Jun 2011
Chapter/Region: RMIC
Location: Vanilla Valley, CO
Vehicle:
2011 STI
Blurple

Default

Bleeding the clutch system is very much like bleeding your brake system. Bleed air out starting from the master cylinder. Otherwise you'll bleed forever and may not get a firm pedal. Did you bench bleed the master? You should do that first before proceeding to the next step.

When the slave cylinder is bolted to the tranny, it doesn't sit level. You need to unbolt the slave cylinder and clamp/hold the rod that operates the clutch fork. Hold the slave cylinder level during the bleeding process in order to get all of the air out. Now the process you used to bleed the system (from how you described) was completely wrong. You don't just open the bleeder nipple and pump away. You need to create pressure in the system to PUSH the air out, then you need to seal the nipple BEFORE lifting the pedal up to prevent that air you just pushed out from going back into the system. Follow these simple steps:

*Get your wrench around the bleeder nipple and put your tubing around the nipple then into a container to catch the fluid. Do not open bleeder nipple.

*Hold the slave cylinder level and have your partner press the pedal to the floor.

*Open the bleeder nipple to let out the pressure built up in the system.

*Close the bleeder screw.

*Have your partner lift the pedal back to the closed position.

*Repeat steps 2 through 5 until no more air comes out of the bleeding line.

Note: air may not come out the first couple of pumps.
RoadKillDMD is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2012, 08:31 AM   #3
Blktrax
Scooby Newbie
 
Member#: 220971
Join Date: Aug 2009
Chapter/Region: South East
Location: Havelock, NC
Vehicle:
2002 WRX 210K Mi.
Original Motor and Turbo

Default

I just did the clutch in my '02, I had 2 issues. That stupid anti dump valve on the operating cyl. You can remove the guts of it and solve a lot of the bleed issues. The second problem was operating cyl would stick and not extend by the internal spring pressure back out, drawing fluid back in.

I'd clean or replace, and while youre at it ditch the anti dump valve. Mine now operates better than it ever has.

Heres the hard way:
http://www.iwsti.com/forums/how-inst...post-pics.html

The easy way is to remove the large bolt, and just pull the springs out of the housing the above instructions tell you to eliminate all together.
Blktrax is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2012, 11:37 AM   #4
salvi
Scooby Specialist
 
Member#: 188132
Join Date: Aug 2008
Default

I'm going to try to bench bleed the system again. I did it last night but there was just no pressure buildup.

I'm going to remove the line from the master cylinder and feed fluid from the hole in hopes of reverse bleeding the master cylinder.

Blktrax, don't know if I want to modify it that much and end up making it a paper weight.
salvi is online now   Reply With Quote
Old 11-16-2012, 01:43 AM   #5
salvi
Scooby Specialist
 
Member#: 188132
Join Date: Aug 2008
Default

Alright, we worked on it for a couple of hours today, but finally fixed it. I bought a MityVac from Oreilly. We put the pump on the bleeder of the slave and tried to bleed the system for at least two hours. At first we were getting nothing but air, but finally we did get fluid. But the pedal still had no pressure.

With the help of my friend E, we took the lines off testing with the pump to see if were getting pressure all the way to the master cylinder. The lines were fine. We noticed that the master cylinder's fluid did not drain out even after we disconnected the metal line.

Luckily I still had a spare master cylinder. I added fluid to it and it easily drained out. We swapped them and easily bleed the system with the Vac. Pedal is now nice and firm.
salvi is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 07:19 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.