Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Thursday August 21, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Subaru Models > Impreza Forum

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 09-11-2012, 01:07 PM   #51
Asharus
Scooby Specialist
 
Member#: 276300
Join Date: Mar 2011
Vehicle:
2011 WRX Ltd 5DR SWP
349awhp/366tq @19psi E85

Default

ive accepted all of these extra engine/tranny noises as "normal subaru noises"
* Registered users of the site do not see these ads.
Asharus is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2012, 08:40 AM   #52
honestabe
Scooby Specialist
 
Member#: 261730
Join Date: Oct 2010
Chapter/Region: MAIC
Vehicle:
2011 WRX hatch
WRB

Default

this thread is supposed to be about vibration/grittiness in the pedal travel
honestabe is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2012, 03:54 PM   #53
yes4idol
Scooby Newbie
 
Member#: 316621
Join Date: Apr 2012
Chapter/Region: MWSOC
Location: Buffalo Grove, IL
Vehicle:
2012 WRX Hatch Stg 1
Cobb SF Intake, SPT CBE

Default

same problem here
yes4idol is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2012, 05:38 AM   #54
garzdos
Scooby Newbie
 
Member#: 333423
Join Date: Sep 2012
Chapter/Region: NWIC
Location: Oregon
Vehicle:
2012 WRX Hatch
Dark Gray Metallic

Default

My issue started yesterday! 1950 miles. When pushing the clutch in or out I feel the vibration most in the mid point of clutch pedal travel. Kind of went away after a few miles. Then today I noticed it again...not as pronounced and came and went. What is it?!?!?!?!?!?!?!?

No real climate changes temp wise...it has been much drier the last few days...
garzdos is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2012, 09:07 AM   #55
Asharus
Scooby Specialist
 
Member#: 276300
Join Date: Mar 2011
Vehicle:
2011 WRX Ltd 5DR SWP
349awhp/366tq @19psi E85

Default

i think it's the shift fork not being lubed enough. i dont think its 100% clear. thats why i never brought it in for that issue, and like i said it went away at about 30k miles, LOL!
Asharus is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2012, 11:00 AM   #56
garzdos
Scooby Newbie
 
Member#: 333423
Join Date: Sep 2012
Chapter/Region: NWIC
Location: Oregon
Vehicle:
2012 WRX Hatch
Dark Gray Metallic

Default

Quote:
Originally Posted by Asharus View Post
i think it's the shift fork not being lubed enough. i dont think its 100% clear. thats why i never brought it in for that issue, and like i said it went away at about 30k miles, LOL!
Is the shift fork something easy to lube? I'm not a mechanic and not looking to take anything apart...wasn't sure if it was something to easily get at.
garzdos is offline   Reply With Quote
Old 10-31-2012, 02:07 PM   #57
tank the ek
Scooby Newbie
 
Member#: 295911
Join Date: Sep 2011
Chapter/Region: NESIC
Location: Stamford CT
Vehicle:
2011 WRX
SWP

Default

2011 WRX, I have a service appointment for my 30,000 mile service as well as the grittiness/rigid clutch pedal feel through it's path of travel. Hoping to get it taken care of as it leaves me fairly uneasy. My car also has the noise from the throwout bearing during cold starts so hopefully they can get to the bottom of something. I'll report back once I drop it off and hear back from them.
tank the ek is offline   Reply With Quote
Old 10-31-2012, 03:24 PM   #58
79letour
Scooby Specialist
 
Member#: 302570
Join Date: Nov 2011
Location: dear old dixie
Vehicle:
2013 XV
DGM!

Default

I've noticed a gritty viratory feel to the clutch pedal. Mine also makes a creak whenever you press or let off.
I'm interested to see what fixes, if any, dealers and individuals come up with.
79letour is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2012, 01:46 AM   #59
rationull
Scooby Newbie
 
Member#: 297202
Join Date: Oct 2011
Location: CA, USA
Vehicle:
2011 Impreza WRX
DGM

Default

Quote:
Originally Posted by tank the ek View Post
2011 WRX, I have a service appointment for my 30,000 mile service as well as the grittiness/rigid clutch pedal feel through it's path of travel. Hoping to get it taken care of as it leaves me fairly uneasy. My car also has the noise from the throwout bearing during cold starts so hopefully they can get to the bottom of something. I'll report back once I drop it off and hear back from them.
Any word?
rationull is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2012, 04:03 PM   #60
SouthernWRX
Scooby Newbie
 
Member#: 321571
Join Date: May 2012
Chapter/Region: TXIC
Location: Cypress, TX
Vehicle:
2012 WRX Base
Ice Silver

Default

'12 WRX (10,490 miles) and I have noticed this just recently. This morning it happened around 30 minutes into my usual morning drive and it never went away. The handful of other times it would go away with the pumping of the clutch a few times in while in nutreal. I'm thinking maybe there is a tiny leak in the system somewhere that allows air in from time to time? I'm going to try and go over everything I can this Sunday and see what I can find.
SouthernWRX is offline   Reply With Quote
Old 11-19-2012, 12:05 PM   #61
SouthernWRX
Scooby Newbie
 
Member#: 321571
Join Date: May 2012
Chapter/Region: TXIC
Location: Cypress, TX
Vehicle:
2012 WRX Base
Ice Silver

Default

So I looked in my reservoir Sunday and there is a chunk of black "glop" at the bottom. It's also present in my brake reservoir as well. I plan to bleed both systems this weekend. The gritty feel is gone at the moment, but I'm sure it will come back.
SouthernWRX is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2012, 10:37 PM   #62
rationull
Scooby Newbie
 
Member#: 297202
Join Date: Oct 2011
Location: CA, USA
Vehicle:
2011 Impreza WRX
DGM

Default

Quote:
Originally Posted by SouthernWRX View Post
So I looked in my reservoir Sunday and there is a chunk of black "glop" at the bottom. It's also present in my brake reservoir as well. I plan to bleed both systems this weekend. The gritty feel is gone at the moment, but I'm sure it will come back.
I noticed that in mine a while back too -- in the clutch reservoir at least (I don't remember looking at the brake reservoir). Ended up replacing most of the reservoir content with a syringe. I still have the gritty feeling at 20k miles (along with slight noise when the clutch is disengaged when the car is cold and the weather is wet, not sure if that's related).

I'm not sure that air in the system would cause this kind of thing.
rationull is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2012, 01:50 PM   #63
Hazynighthawk
Scooby Newbie
 
Member#: 334026
Join Date: Oct 2012
Default

Seems to be still happening my 13 with 3k on it just started with this. Gonna go bitch at the dealer the dealer can't say anything about my intake with this issue so I should be fine there.
Hazynighthawk is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2012, 02:00 PM   #64
jay25RS
Scooby Specialist
 
Member#: 4273
Join Date: Feb 2001
Chapter/Region: NESIC
Location: CT
Vehicle:
2011 GR-STI
& 2014 Legacy Ltd.

Default

Quote:
Originally Posted by Garbels90 View Post
YES! finally someone else has this problem. I have the same thing. i let off the gas and it sounds like a grinding inside of the tranny. no idea what it is but if anyone has anymore knowledge on this i would greatly appreciate it.
Sounds to me like it might just be the gear lash...
jay25RS is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2012, 09:17 PM   #65
pkL
Scooby Specialist
 
Member#: 313093
Join Date: Mar 2012
Chapter/Region: VIC
Location: Vancouver Area
Vehicle:
2012 Impreza 2.0i
5-door Sport. Dark Grey

Default

Quote:
Originally Posted by Hazynighthawk View Post
Seems to be still happening my 13 with 3k on it just started with this. Gonna go bitch at the dealer the dealer can't say anything about my intake with this issue so I should be fine there.
Sorry kind of off topic here but what intake did you install?
pkL is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2012, 11:06 AM   #66
Hazynighthawk
Scooby Newbie
 
Member#: 334026
Join Date: Oct 2012
Default

Quote:
Originally Posted by pkL View Post
Sorry kind of off topic here but what intake did you install?
Cobb sf intake
Hazynighthawk is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2012, 03:07 AM   #67
pkL
Scooby Specialist
 
Member#: 313093
Join Date: Mar 2012
Chapter/Region: VIC
Location: Vancouver Area
Vehicle:
2012 Impreza 2.0i
5-door Sport. Dark Grey

Default

Quote:
Originally Posted by Hazynighthawk View Post
Cobb sf intake
On an Impreza? You must have a WRX or STi.
pkL is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2012, 01:42 PM   #68
WRXJunky
Scooby Specialist
 
Member#: 296602
Join Date: Oct 2011
Chapter/Region: NESIC
Location: Maine
Vehicle:
2012 WRX Limited
Satin White Pearl

Default

I have this issue as well...

2012 WRX Limited
15K Miles (Starting happening around 13k Miles)
CNT Catted DP
Invidia Q300 Exaust
Cobb SF Intake
Custom Dyno Tune w/ Cobb AP
Group-N Tranny Mount
Agency Power Pitchstop

Going to the dealership Saturday to trial and figure out the issue.
WRXJunky is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2012, 10:38 PM   #69
ukrainian102
Scooby Newbie
 
Member#: 296019
Join Date: Sep 2011
Chapter/Region: NESIC
Location: Cambridge, MA
Vehicle:
2011 WRX Premium
WRB

Default

Same intermittent grittiness/vibration through clutch pedal travel issue, usually after hard driving. Started appearing around 5k I would say. Used to have to pump a lot when it first started, but now a few pumps take it away immediately if it occurs. 20k miles now on an '11 WRX completely stock. Post up if you guys find any solutions.
ukrainian102 is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2012, 10:55 AM   #70
ukrainian102
Scooby Newbie
 
Member#: 296019
Join Date: Sep 2011
Chapter/Region: NESIC
Location: Cambridge, MA
Vehicle:
2011 WRX Premium
WRB

Default

I've been trying to pinpoint what exactly causes the vibration to come back, and I think I have an idea. Usually it's after a WOT pull to near-redline, regardless of if it's in 4th gear on the highway or in 2nd on the street.

What I have noticed though is that if I am about to shift up with the pedal to the floor, and make a conscious effort to lift my foot off the gas just a fraction of a second earlier (so that the gas is no longer being pushed at all by the time the clutch is all the way in, i.e. no revs jumping up further, even slightly, when the clutch is pushed in), the vibration doesn't happen. However, if I shift even slightly sloppily (push the clutch in and the revs jump up slightly due to not having my foot fully off the gas yet), the vibration comes back almost 100% of the time.

Still testing this theory, so let me know if you guys find the same or not. Of course, still no idea at all as to what the mechanical cause could be. But it least it seems like if you make upshifts precise and don't get lazy shifting, leaving your foot on the gas, this prevents the vibration from occuring. Could be wrong.
ukrainian102 is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2013, 04:05 PM   #71
ukrainian102
Scooby Newbie
 
Member#: 296019
Join Date: Sep 2011
Chapter/Region: NESIC
Location: Cambridge, MA
Vehicle:
2011 WRX Premium
WRB

Default

Update:

Took the car in to my local dealer and took a ride w/ one of their techs on the highway. He definitely felt the problem as in my car it occurred 90% of the time when shifting at around 5-6k.

They opened everything up, and their diagnosis was "Clutch throw out bearing loose and grinding causing premature wear to clutch." They replaced the flywheel, clutch, pressure plate, spring release lever retainer, and throwout bearing (and a couple misc gaskets bolts and spring on the exhaust assembly), all under warranty.

Got the car back and the first thing I noticed was the clutch pedal felt light as a feather compared to earlier! Car drives great now, and no more issues with vibration so far!

Props to Cityside Subaru in Belmont, MA. The guy working on my car (think his name was Brian) was pretty cool.
ukrainian102 is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2013, 11:41 PM   #72
VonMagnum
Scooby Newbie
 
Member#: 200781
Join Date: Jan 2009
Location: Ohio
Vehicle:
2011 WRX Limited
Dark Grey Metallic

Default

I'm starting to think they have some defective throw-out bearings. Mine has been slightly audible (ticking) from day one and seems to have good/bad days, but has only gotten louder over time (still pretty minor with no squeaks, just light ticking that goes away when you disengage the clutch). I noticed the vibration near the engagement point around October or so and it has been coming and going since then (often worse in the cold, but not always and it can do it when I leave for work and have stopped before I'm halfway there). No signs of slip thus far and I'm now at about 15k miles. The vibration is disconcerting, however.

I've read in different threads on here lack of grease on the clutch fork and now a loose bearing. Add to this all the threads about odd premature clutch failures on recent year models, I no longer have much confidence in Subaru's clutches. I do know my clutch was VERY light when I first got the car and steadily got heavier as time went on (dealer even remarked this would happen when I mentioned how light it felt compared to my '04 WRX that I traded in for the '11). My last WRX ('04) I got used at 2 years, 36k but it felt pretty even throughout the time I had it (traded at 80k miles).
VonMagnum is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2013, 12:53 AM   #73
ukrainian102
Scooby Newbie
 
Member#: 296019
Join Date: Sep 2011
Chapter/Region: NESIC
Location: Cambridge, MA
Vehicle:
2011 WRX Premium
WRB

Default

Yep, to second that, maybe it's partly my imagination, but clutch definitely feels slightly heavier now than immediately after the repair. However, no recurrence of the vibration/grittiness so far so no complaints!
ukrainian102 is offline   Reply With Quote
Old 03-12-2013, 02:40 PM   #74
VonMagnum
Scooby Newbie
 
Member#: 200781
Join Date: Jan 2009
Location: Ohio
Vehicle:
2011 WRX Limited
Dark Grey Metallic

Default

I'm still getting the odd vibration feeling on and off even with warmer weather the past two days. Pumping the clutch several times sometimes makes it go away. I'm thinking the clutch fork grease theory sounds very plausible here.
VonMagnum is offline   Reply With Quote
Old 03-18-2013, 09:31 AM   #75
erkam
Scooby Newbie
 
Member#: 328748
Join Date: Aug 2012
Chapter/Region: MWSOC
Location: lemont
Vehicle:
2012 wrx
dark gray

Default Clutch feels "gritty"

I've been having the exact same problem on mine, 2012 wrx sedan, I was bringing it to the dealer to see what they say, for once it was actually happening on the way to the dealer, I'll keep you guys posted on what they tell me
erkam is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Heard a Loud Crack and then the Clutch Pedal Flew to the Floor :( greenc51 Transmission (AT/MT) & Driveline 16 09-17-2009 01:32 AM
Wierd subtle vibrations in acceleration and clutch pedal. GlenCastleberry Factory 2.0L Turbo Powertrain 5 03-16-2005 01:45 PM
Is It Possible to Lighten the Clutch Pedal? stewgod Transmission (AT/MT) & Driveline 13 09-29-2004 02:06 PM
Whats a good aftermarket clutch that isn't too stiff on the clutch pedal edkwon Transmission (AT/MT) & Driveline 6 09-09-2002 11:15 PM
We're midway through the clutch install BugBomb Mid Atlantic Impreza Club -- MAIC 3 09-09-2001 09:26 AM


All times are GMT -4. The time now is 06:57 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.