Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Monday December 22, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Subaru Models > Impreza Forum

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-07-2012, 10:11 PM   #51
jr0bb5
Scooby Specialist
 
Member#: 315353
Join Date: Apr 2012
Chapter/Region: NESIC
Location: MA
Vehicle:
2012 Impreza Sp Prem
5MT OBP/DGM

Default

Yeah, the OEM battery isn't the greatest with only 390 CCA IIRC. Might not turn the car over in very cold temps. I would definitely suggest replacing it with something better ASAP. I haven't had any problems... yet (knock on wood), but I'll be replacing mine sooner rather than later.
* Registered users of the site do not see these ads.
jr0bb5 is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2012, 04:29 AM   #52
pkL
Scooby Specialist
 
Member#: 313093
Join Date: Mar 2012
Chapter/Region: VIC
Location: Vancouver Area
Vehicle:
2012 Impreza 2.0i
5-door Sport. Dark Grey

Default

I've just gotten accustom to turning the key to the first notch and letting the lights on the dash cycle on and watching the needles sweep the gauges before turning it over. This way it'll start every time with no issues.
pkL is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2012, 08:58 PM   #53
BigFatHorse
Scooby Newbie
 
Member#: 328167
Join Date: Aug 2012
Location: Utah
Vehicle:
2012 Impreza MT PZEV
Silver

Default

I confess I had been hoping that everyone in this thread was just full of it but unfortunately I had this issue earlier today. Engine just didn't want to start for a few seconds, but it eventually did. Ran normally after that. Subsequent starts have been fine.

Of note is that I have always been following the "turn key part way, let fuel pump run, then start" procedure and I had this issue anyway. So at least in my case, that ritual didn't help.

It was somewhat cold last night (~20 F) but the battery should have been well-charged since I drove the car for about an hour and a half continuously last night.

Apart from a battery problem I guess it could be something with the fuel system or any of a number of things. I am hoping that it does not happen again but you'd better believe that if it does I will be heading straight to the dealership to get it on record if not fixed.
BigFatHorse is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2012, 09:24 PM   #54
sgoldste01
Scooby Specialist
 
Member#: 322264
Join Date: Jun 2012
Chapter/Region: Tri-State
Location: Webster, NY
Vehicle:
2012 Impreza Sp 5sp
Obs Blk Prl/Drk Gray Mtl

Default

Quote:
Originally Posted by BigFatHorse View Post
I am hoping that it does not happen again but you'd better believe that if it does I will be heading straight to the dealership to get it on record if not fixed.
Since several people have experienced this issue, I wouldn't worry about it. It happened to me once in 8k miles. Getting a problem like that "fixed" would be difficult. The dealership can't reproduce the symptom any more consistently than you can. Even if the dealership tried to do something, how would you even know if they were successful?
sgoldste01 is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2012, 09:41 PM   #55
BigFatHorse
Scooby Newbie
 
Member#: 328167
Join Date: Aug 2012
Location: Utah
Vehicle:
2012 Impreza MT PZEV
Silver

Default

Quote:
Originally Posted by sgoldste01 View Post
Since several people have experienced this issue, I wouldn't worry about it. It happened to me once in 8k miles. Getting a problem like that "fixed" would be difficult. The dealership can't reproduce the symptom any more consistently than you can. Even if the dealership tried to do something, how would you even know if they were successful?
That's a good point. Troubleshooting it could be impossible unless it happens regularly. Still, if it happens again it might not hurt to have them check a few of the basics (battery, starter, etc.) just in case and get it on record at the same time.

We'll see! Fingers crossed that it was a fluke.
BigFatHorse is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2012, 10:33 PM   #56
myrt1987
Scooby Specialist
 
Member#: 323103
Join Date: Jun 2012
Chapter/Region: Tri-State
Location: toms river, nj
Vehicle:
2012 Limited 2.0i
Dreamy Gray Mistress

Default

I too have accepted the wait in between ACC and ON. Now i just have the people in my car ask me "why do you do that?" ... smh "dont ask"

It prob doesnt help but it couldnt hurt, and i can tell myself im doing everything i can to prevent the cold-start woes.
myrt1987 is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2012, 01:47 PM   #57
riccnick
Scooby Newbie
 
Member#: 311152
Join Date: Feb 2012
Location: Home
Vehicle:
2012 Impreza
Ice Silver Metallic

Default

I usually find that the wait doesn't matter. I've done the wait for the gages to cycle thing, no change. I've tried waiting for what sounds like the fuel pump priming, but its awful short and quiet, so its hard to tell if I'm waiting long enough- still no change though. I'll be interested to hear from someone who changed the battery. My initial thought was that a 500 CCA battery was small, if we have 390, thats pathetic. I think my lawnmower battery is bigger, lol.
riccnick is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2012, 08:22 PM   #58
aeoporta
Scooby Specialist
 
Member#: 334126
Join Date: Oct 2012
Chapter/Region: Tri-State
Location: New York
Vehicle:
2013 5mt Sp Premium
Venetian Red & Dark Gray

Default

Replaced the 390cca POS with 11miles on the dgm, ditto for the red. In my opinion I would expect the cvt to have more issues with the lower cca as they have more electrical systems than the 5spd. Your car will eventually turn over gonna take a while but it will eventually come to life. As my vehicles trip log generally includes QC, VT, Northern PA, Central NY, and etc a higher cca battery is a necessity. As part of my winter prep I also change the transmission fluid and rear diff to something synthetic. These are of course my own personal choice and may not work for all.
Thanks
aeoporta is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2012, 09:06 PM   #59
wullymc
Scooby Newbie
 
Member#: 339897
Join Date: Dec 2012
Default

Aeoporta,

Good to hear you replaced the battery. Would you mind updating us and letting us know if you still experience problems.

I am sorry other people are experiencing this. I hope everyone is notifying their dealer. Hopefully Subaru can correct this problem.

I took mine to the dealer on Wednesday. Of course they couldn't get it to not start. Checked the computer....no codes, checked the battery - no load charge ok, load - charge ok. At least they have it documented. Since Wed it has started every time. Hopefully, it just needed some break in time! ha ha
wullymc is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2012, 09:15 PM   #60
sgoldste01
Scooby Specialist
 
Member#: 322264
Join Date: Jun 2012
Chapter/Region: Tri-State
Location: Webster, NY
Vehicle:
2012 Impreza Sp 5sp
Obs Blk Prl/Drk Gray Mtl

Default

Quote:
Originally Posted by aeoporta View Post
Replaced the 390cca POS with 11miles on the dgm, ditto for the red. In my opinion I would expect the cvt to have more issues with the lower cca as they have more electrical systems than the 5spd. Your car will eventually turn over gonna take a while but it will eventually come to life. As my vehicles trip log generally includes QC, VT, Northern PA, Central NY, and etc a higher cca battery is a necessity. As part of my winter prep I also change the transmission fluid and rear diff to something synthetic. These are of course my own personal choice and may not work for all.
Thanks
Hey, if you're ever traveling through the Rochester, NY area, please let me know. Maybe I'll buy your 390 CCA POS batteries from you, if the price is right. Or did you core them against your new batteries?
sgoldste01 is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2012, 05:59 AM   #61
pkL
Scooby Specialist
 
Member#: 313093
Join Date: Mar 2012
Chapter/Region: VIC
Location: Vancouver Area
Vehicle:
2012 Impreza 2.0i
5-door Sport. Dark Grey

Default

To the people who have a hard time starting their car, are any of your cars garaged?
pkL is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2012, 06:46 AM   #62
wullymc
Scooby Newbie
 
Member#: 339897
Join Date: Dec 2012
Default

My car is always garaged when not out and about
wullymc is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2012, 01:49 PM   #63
riccnick
Scooby Newbie
 
Member#: 311152
Join Date: Feb 2012
Location: Home
Vehicle:
2012 Impreza
Ice Silver Metallic

Default

Quote:
Originally Posted by pkL View Post
To the people who have a hard time starting their car, are any of your cars garaged?
Lately my car is out all the time because of my restoration project taking up one of the bays that I usually park in. But when I first got the car it was inside. Trying to remember if it did it then too... I'm honestly not sure. Its outside at work all day, and then sits outside all night.
riccnick is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2012, 03:41 PM   #64
aeoporta
Scooby Specialist
 
Member#: 334126
Join Date: Oct 2012
Chapter/Region: Tri-State
Location: New York
Vehicle:
2013 5mt Sp Premium
Venetian Red & Dark Gray

Default

Quote:
Originally Posted by sgoldste01 View Post
Hey, if you're ever traveling through the Rochester, NY area, please let me know. Maybe I'll buy your 390 CCA POS batteries from you, if the price is right. Or did you core them against your new batteries?
he he i won't be near you until january got a road trip through your neck of the woods. I already gave the battery to one of my friends whose car bat died. I am selling the oem tires though I changed those off at 11miles as well.


In response to turn over time. Before summer hit aka its 45F out, car had no problem turning over at 20f and below. As I said the car will take a while to turn over with 390 but it will turn over, I just didn't have the time nor patience to wait for it to start up especially when shes been sitting for a while. My start time in cold weather is the same as in warm weather with the new battery. car has never been garaged.
aeoporta is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2012, 04:09 PM   #65
sgoldste01
Scooby Specialist
 
Member#: 322264
Join Date: Jun 2012
Chapter/Region: Tri-State
Location: Webster, NY
Vehicle:
2012 Impreza Sp 5sp
Obs Blk Prl/Drk Gray Mtl

Default

PM me to let me know how much you'd sell the Yoki tires for.
sgoldste01 is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2012, 05:21 PM   #66
Haunty
Scooby Newbie
 
Member#: 319378
Join Date: May 2012
Chapter/Region: MWSOC
Location: West Central MN
Vehicle:
2012 2.0i Sport Ltd.
Satin White Pearl

Default

There was one morning where my car failed to start the first time. I had to crank it again longer until it started kind of hesitantly. A couple other times it started up the first time but sounded like it was hesitating. I always wait for the full sweep of the tach and spedo needles at least. It was cold when it hesitated, but it started right up yesterday morning at -10 degrees, though I did wait about twice as long after putting key in ON.
Haunty is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2012, 03:58 AM   #67
pkL
Scooby Specialist
 
Member#: 313093
Join Date: Mar 2012
Chapter/Region: VIC
Location: Vancouver Area
Vehicle:
2012 Impreza 2.0i
5-door Sport. Dark Grey

Default

I park outside when I'm at work and my car is always garaged when I'm home and I've had no issues so far. But then again my car is not a PZEV so maybe that makes a difference?
pkL is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2012, 04:25 PM   #68
Penguin44
Scooby Newbie
 
Member#: 315883
Join Date: Apr 2012
Chapter/Region: E. Canada
Vehicle:
2012 IMPREZA
Silver

Default

Dealership said run one or two full tanks of 93 to solve. It did. Very odd
Penguin44 is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2012, 04:30 PM   #69
gt601
Scooby Newbie
 
Member#: 308387
Join Date: Jan 2012
Vehicle:
2012 Impreza Sport
white

Default

Quote:
Originally Posted by Penguin44 View Post
Dealership said run one or two full tanks of 93 to solve. It did. Very odd
I run super in all my vehicles no matter what anyone says. I get a little better mileage and I'm sure that it keeps things cleaner. It only costs a coupe of bucks more a tank so cost isn't an issue. There are people out there that will argue with this thinking but who cares.

Paul
gt601 is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2012, 04:43 PM   #70
IveBeenRued
Scooby Newbie
 
Member#: 305466
Join Date: Dec 2011
Vehicle:
2012 Sport Limited
Black

Default

Quote:
Originally Posted by sgoldste01 View Post
PM me to let me know how much you'd sell the Yoki tires for.
I have two of the stock Yokohama 205/50R17s sitting in my foyer that my wife would love to get rid of . They only have 41 miles on them.
IveBeenRued is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2012, 05:01 PM   #71
flyboy1100
Scooby Specialist
 
Member#: 314216
Join Date: Mar 2012
Location: ND
Vehicle:
2012 2.0i Sport 5MT
DGM

Default

Quote:
Originally Posted by gt601 View Post
I run super in all my vehicles no matter what anyone says. I get a little better mileage and I'm sure that it keeps things cleaner. It only costs a coupe of bucks more a tank so cost isn't an issue. There are people out there that will argue with this thinking but who cares.

Paul
probably creates more carbon buildup due to the fact it is too high of an octane and all the fuel probably isn't burning
flyboy1100 is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2012, 10:01 PM   #72
enfinityx
Scooby Newbie
 
Member#: 326440
Join Date: Jul 2012
Vehicle:
2012 impreza

Default

i've had my impreza for about a year now, it happens sporadically maybe once every 2 months on cold weather? Ignored it and so far it seems to happen less frequently, in fact it hasnt happened this winter yet while last one it happened 3 times.
enfinityx is offline   Reply With Quote
Old 12-14-2012, 06:47 PM   #73
Xafen
Scooby Newbie
 
Member#: 306398
Join Date: Jan 2012
Location: Omaha, NE
Vehicle:
2012 Impreza Premium
Camellia Red

Default

I was just browsing all the TSBs and saw this:

Service Bulletin # 11-124-12

Bulletin Description: This bulletin will provide an inspection and repair procedure for camshaft position-related and/or engine misfire DTCs for 2.0L FB engine-equipped 2012MY or later Impreza and XV Crosstrek models. In addition to a Check Engine light coming on, there may or may not be customer concerns of rough idle, extended cranking or no start. The camshaft position sensor clearance may be out of specification causing these condition(s) and one or more of the DTCs to set.

Information contained in any technical document found on the STIS web site should only be used as reference material for highly trained automotive technicians. Only automotive technicians have the training and the special tools/equipment to repair Subaru vehicles.

11-124-12

?
Xafen is offline   Reply With Quote
Old 12-14-2012, 06:48 PM   #74
enfinityx
Scooby Newbie
 
Member#: 326440
Join Date: Jul 2012
Vehicle:
2012 impreza

Default

Quote:
Originally Posted by Xafen View Post
I was just browsing all the TSBs and saw this:

Service Bulletin # 11-124-12

Bulletin Description: This bulletin will provide an inspection and repair procedure for camshaft position-related and/or engine misfire DTCs for 2.0L FB engine-equipped 2012MY or later Impreza and XV Crosstrek models. In addition to a Check Engine light coming on, there may or may not be customer concerns of rough idle, extended cranking or no start. The camshaft position sensor clearance may be out of specification causing these condition(s) and one or more of the DTCs to set.

Information contained in any technical document found on the STIS web site should only be used as reference material for highly trained automotive technicians. Only automotive technicians have the training and the special tools/equipment to repair Subaru vehicles.

11-124-12

?
My check engine light never came on. So this may be a separate problem
enfinityx is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2012, 10:23 AM   #75
bettrave
Scooby Newbie
 
Member#: 340852
Join Date: Dec 2012
Chapter/Region: E. Canada
Location: Montreal, Canada
Vehicle:
2013 Impreza "base"
White

Default

Just got a new Impreza 2013 and after a week, I had a pretty hard start.
Happened only once...
bettrave is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
going to be like driving for the first time! ThaPuertoRican15 General Community 35 12-27-2010 02:42 PM
going to autox this weekend for the first time... CiViCKiDD General Community 12 03-21-2006 07:15 PM
I'm about to ride a Harley for the first time. Sharkbait Off-Topic 48 12-01-2005 11:23 AM
im going to watch american idol for the first time Protege Menace Off-Topic 5 05-19-2005 11:35 PM
Finally got to drive my WRX for the first time in a while! MGAMAN Alaskan Impreza Club Forum -- AKIC 3 07-24-2003 09:31 PM


All times are GMT -4. The time now is 04:08 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.