Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Tuesday July 22, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Engine Management & Tuning > Open Source Reflashes

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
 
 
Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 03-12-2013, 10:46 PM   #1
Soarer
NASIOC Supporter
 
Member#: 134872
Join Date: Dec 2006
Chapter/Region: Tri-State
Location: Danbury, CT
Vehicle:
98 Legacy GT Wagon
STi Swap

Default Motor only taking 16 degrees of timing, hesitation off cruise

Details: 1998 Legacy, EJ257 short block, B25 heads, STi cams not running avcs, JDM intake manifold, Bosch 1000cc injectors, VF43, 3" APS inlet, SPT intake, 3" HKS downpipe, Megan up pipe, 3" catless exhaust, STi TMIC, 2002 WRX ECU, Walbro 255 fuel pump, Grimmspeed EBCS, NGK Iridium 1 step colder plugs. I recently swapped this motor in. I upgraded it from an ej205. Before putting in the ej257, I put new head gaskets on and cleaned the pistons and combustion chambers so there are no carbon deposits.

Had Mike Botti tune my car last night and overall, it went well. I can't say enough good things about Mike. He really took the time to work on the car and get things as good as possible. I highly recommend him.

We ran into a few issues though that I'm looking for some help solving. The biggest thing that is bothering me is that the motor only took about 16 degrees of timing. Mike was saying that it should take closer to 20. We thought it could be a bad tank of gas so I filled up with Mobil super but it still did the same thing. It would knock with anything more than 16 degrees of timing. We have the car running 20.5 PSI. What are some reasons that the motor won't take more timing?

The second thing is that I get a hiccup when I accelerate off of cruise. If I'm putting along at 3000rpm in third gear and I start to put my foot down, the car will hesitate and then get moving smoothly into boost. Mike said that he didn't see anything in the data logs to pin the hesitation on. What are some things that can cause this?

I'm just starting to learn about tuning so forgive me if I'm a novice.

Last edited by Soarer; 03-13-2013 at 12:37 AM.
Soarer is offline   Reply With Quote
 

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 04:10 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.