Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Monday July 14, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Factory 2.0L Turbo Powertrain

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-21-2013, 10:01 PM   #1
viraju
Scooby Newbie
 
Member#: 193719
Join Date: Nov 2008
Location: Colombo, Sri Lanka
Vehicle:
1999 Impreza WRX STI
Rally Blue

Default Sudden Power Loss

While I was driving last week, I felt a sudden power loss. In low and mid RPM's I notice about 25% power loss. The engine Rev's but no power even in first gear and second gear under normal driving conditions. However when I rev the car I can see the boost is reaching to higher levels but power is less. I check the fuel pressure in idle and its 3 bar (No probs with pump). No clutch slip and the clutch is new. The car runs on EMS ECU and MAF sensor is not used. Please let me know your comments.

Thanks in advance
* Registered users of the site do not see these ads.
viraju is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2013, 10:32 PM   #2
Andrewxxcarlson
Scooby Specialist
 
Member#: 316415
Join Date: Apr 2012
Location: Elk Grove, CA
Vehicle:
2006 WRX
WRB

Default

Mods list please.


Usually lose of power is the ecu pulling timing due to knock. Can ya get a log?
Andrewxxcarlson is online now   Reply With Quote
Old 01-21-2013, 10:46 PM   #3
Philydrake
Scooby Newbie
 
Member#: 344430
Join Date: Jan 2013
Default

Are you miss firing in any cylinders?
Philydrake is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2013, 10:52 PM   #4
Philydrake
Scooby Newbie
 
Member#: 344430
Join Date: Jan 2013
Default

Hook it up to a code reader
Philydrake is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2013, 11:11 PM   #5
viraju
Scooby Newbie
 
Member#: 193719
Join Date: Nov 2008
Location: Colombo, Sri Lanka
Vehicle:
1999 Impreza WRX STI
Rally Blue

Default

Quote:
Originally Posted by Philydrake View Post
Are you miss firing in any cylinders?
No Misfiring or knock at all. Engine runs smooth, It rev's but no power
viraju is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2013, 11:20 PM   #6
wrx1392
Scooby Newbie
 
Member#: 342331
Join Date: Jan 2013
Location: tehachapi Ca.
Vehicle:
2003 wrx
blue

Default

is it making boost ? could be a boost leak ,also ck the timing belt if it jumped a tooth that could do it ,compression ck would hurt either .
wrx1392 is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2013, 11:21 PM   #7
viraju
Scooby Newbie
 
Member#: 193719
Join Date: Nov 2008
Location: Colombo, Sri Lanka
Vehicle:
1999 Impreza WRX STI
Rally Blue

Default

Quote:
Originally Posted by Andrewxxcarlson View Post
Mods list please.


Usually lose of power is the ecu pulling timing due to knock. Can ya get a log?
Sorry, I dont have a cable to Data log the ECU. However after this issue I increase the octane level from 92 to about 95 or more but no significant change.

Mod List

EMS ECU
2.5 Catless Down/Mid pipe and Exhaust
K&N Filter in Stock Airbox
Engine Built - wiseco pistons 93mm / Eagle Rods / Cosworth Bearing
Excedy Six spring Sports clutch and plate
HKS BOV
HKS Sparkplugs
B
viraju is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2013, 11:31 PM   #8
viraju
Scooby Newbie
 
Member#: 193719
Join Date: Nov 2008
Location: Colombo, Sri Lanka
Vehicle:
1999 Impreza WRX STI
Rally Blue

Default

Quote:
Originally Posted by wrx1392 View Post
is it making boost ? could be a boost leak ,also ck the timing belt if it jumped a tooth that could do it ,compression ck would hurt either .
Yes its making boost but slowly, But my issue is even in very low RPM's (1~2.5) under normal driving conditions its power is less (Ex taking the car out from the gaurage). It feels like clutch plate is gone (But clutch is new and no clutch slip at all). Yeah whould check the compression but I didnt drive the car in high boost for a very long time as I was not well (set to 0.8 bar now for normal driving).
viraju is offline   Reply With Quote
Old 03-23-2013, 07:29 PM   #9
BeratE
Scooby Newbie
 
Member#: 79596
Join Date: Jan 2005
Location: Colorado
Vehicle:
04 WRX Wagon
JBP

Default

Any resolution to this?
BeratE is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2013, 09:23 PM   #10
viraju
Scooby Newbie
 
Member#: 193719
Join Date: Nov 2008
Location: Colombo, Sri Lanka
Vehicle:
1999 Impreza WRX STI
Rally Blue

Default

Quote:
Originally Posted by BeratE View Post
Any resolution to this?
Yes Found the issue. The reason was a blocked fuel filter. Replace the filter and also clean the small filter in the fuel pump
viraju is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 02:46 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.