Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Saturday August 30, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Transmission (AT/MT) & Driveline

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 06-20-2012, 08:03 AM   #101
mpggomd
Scooby Specialist
 
Member#: 74167
Join Date: Nov 2004
Chapter/Region: NESIC
Location: Tewksbury
Vehicle:
2011 WRX Sedan WRB
TP Stage 2, w/cust tweaks

Default

Quote:
Originally Posted by honestabe View Post
I've had the exact same problem, very strange vibration through the clutch pedal after hard acceleration, particularly after reaching high rpms
I've been having the same issue! Ripping through first and second, I then get the vibration, notchy feeling of the clutch. If I pump the clutch a few times, it goes away. My car has about 19k miles on it, stage2, so I'm afraid to bring it to the dealer because they will think I "abuse" the car, even though I've driven my past 2 wrx's into the 120k mile territory on the stock clutch!

So, bump, hopefully people have more insight to this problem.
* Registered users of the site do not see these ads.
mpggomd is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2012, 03:38 AM   #102
garzdos
Scooby Newbie
 
Member#: 333423
Join Date: Sep 2012
Chapter/Region: NWIC
Location: Oregon
Vehicle:
2012 WRX Hatch
Dark Gray Metallic

Default

No one has discovered the cause of this problem? I have no squeek but starting yesterday I had a vibration mid travel when pushing the clutch both in and out. '12 WRX with 1950 miles. Seemed to be decreased the next day. Pumping seems to help but I don't want this to continue!!!
garzdos is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2012, 07:54 PM   #103
den9
Scooby Newbie
 
Member#: 268957
Join Date: Jan 2011
Chapter/Region: Tri-State
Location: Doylestown, PA
Vehicle:
2011 WRX 5 door
gray

Default

Quote:
Originally Posted by den9 View Post
30k miles and i noticed the problem hasnt happened in the last 3k miles or so, i been beating the **** out of it too.
43k miles now and havent had the issue since it randomly stopped. still get the clutch noise when depressed when its cold outside.
den9 is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2012, 11:35 PM   #104
Tpowell
Scooby Newbie
 
Member#: 281510
Join Date: Apr 2011
Chapter/Region: TXIC
Vehicle:
2009 Rex

Default

Just a shot..but have you checked the spot welds that secure the pedal assembly to the firewall ?? These have been coming apart like crazy and this causes a nice squeaky popping noise .. Might help with one of ur squeaks
http://www.wrxforums.com/forums/84-d...t-style-5.html
Tpowell is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2012, 03:24 PM   #105
swpshgnwgn
Scooby Specialist
 
Member#: 150494
Join Date: Jun 2007
Chapter/Region: NESIC
Location: Scituate, MA
Vehicle:
11 WRX
SWP Torqued Stg II

Default

Just bought a 2011 wrx and have both issues as well. At 30k miles right now. The pedal vibrating is the one that worries me.
swpshgnwgn is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2012, 12:51 AM   #106
Scotty_WRX
Scooby Newbie
 
Member#: 313930
Join Date: Mar 2012
Default

Looking into this problem aswell on my 09
Scotty_WRX is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2012, 03:55 PM   #107
KillerRabbit
Scooby Specialist
 
Member#: 184772
Join Date: Jul 2008
Chapter/Region: MWSOC
Location: Chicago, IL
Vehicle:
2004 Crazy Slow WRX
World Rally Blue

Default

I just fixed a buddies 09 WRX, 3 spot welds broke on the bracket. He had just over 60k so warranty was out of the question. We drilled out the oem spot welds and put grade 8 bolts, washers and nuts on to fix it.

We found this out after removing the wiper cowl and having someone press on the clutch pedal. You could see the spot welds moving almost 1/4 inch.
KillerRabbit is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2012, 07:39 PM   #108
etothen
Scooby Specialist
 
Member#: 221885
Join Date: Aug 2009
Chapter/Region: NWIC
Location: Portland
Vehicle:
09 Ivory Tower
Ivory...duh

Default

Since I saw the thread just thought I would update, squealing noise went away about a year an a half ago, nothing since.
etothen is online now   Reply With Quote
Old 11-18-2012, 01:14 PM   #109
zakeswrx
Scooby Newbie
 
Member#: 337169
Join Date: Nov 2012
Location: upstate ny
Vehicle:
2010 wrx
obsidian black

Default

I haven't had this problem on my subie but I heard of this a few times already and it seems to me like previously stated above that it's the spot welds and they should be a cheap and easy fix
zakeswrx is offline   Reply With Quote
Old 11-19-2012, 10:45 AM   #110
DNM10
Scooby Newbie
 
Member#: 307355
Join Date: Jan 2012
Location: SLC
Vehicle:
2009 WRX Hatch

Default

I had the firewall welds repaired under warranty, and had a new clutch installed the same time around 300 miles ago. Today I started feeling vibration in the clutch while getting off of the freeway....needless to say I am frustrated. Has anyone found out the cause of the vibrating clutch pedal? Is it serious? I will go take a drive on my lunch today to see if it has changed. Any info is appreciated.
DNM10 is offline   Reply With Quote
Old 11-19-2012, 02:06 PM   #111
DNM10
Scooby Newbie
 
Member#: 307355
Join Date: Jan 2012
Location: SLC
Vehicle:
2009 WRX Hatch

Default

Went for a drive and the vibration is gone.....not sure what is up
DNM10 is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2013, 05:55 PM   #112
QwaktastiK
Scooby Specialist
 
Member#: 219100
Join Date: Aug 2009
Chapter/Region: Tri-State
Location: Philadelphia, PA
Vehicle:
'09 WRX Premium 5dr
COBB Stg3 336whp/370wtq

Default

Subscribed. I have a squeaky clutch but no noticeable vibrations. Yes, I would call my clutch pedal stiff. I read they changed that in 2011+.

Might make a call to the dealership and see if they can do some investigating. Last time I tried to make a warranty claim (battery died), they gave me a load of crap for my mods. (I have an extended warranty).
QwaktastiK is offline   Reply With Quote
Old 02-07-2013, 11:30 AM   #113
honestabe
Scooby Specialist
 
Member#: 261730
Join Date: Oct 2010
Chapter/Region: MAIC
Vehicle:
2011 WRX hatch
WRB

Default

Squeaky-ness and stiffness (imo) have to do with the throw-out bearing. I went in due to squeaks and the head tech said it looked like there was very little lubricant on the bearing. Many people have mentioned this in this thread. Busted firewall welds also contribute

The clutch assembly seems to be finicky and I think it just doesn't allow for sloppy driving. I also experienced pedal vibrations after a hard pull... but I don't get it anymore. A couple people hinted that mistiming clutch release and throttle position can cause this vibration.

The easiest first step is to take it into the dealer if you have a constant issue like squeaking. For the vibration issue, I think its mostly in shifting technique. A lot of us new-gen wrx owners are first time wrx drivers so perhaps it takes time to get used to shifting properly. I honestly don't get any of the vibrations in the clutch pedal anymore.
honestabe is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2013, 11:20 AM   #114
entr0py
Scooby Newbie
 
Member#: 280297
Join Date: Apr 2011
Default

I posted in this thread before and just came across it again so I'll post a follow-up.

I'm up to almost ~120k miles on my 08 WRX now.

I had the clutch "clicking" sound for the longest time when releasing the clutch pedal. I found it to be associated with the clutch linkage as stated above. It went away eventually. The odd time it came back, I found that kicking the clutch pedal laterally in the direction of the brake and gas pedal made the problem go away. Now that I see it could be popped welds, I'll look into fixing it myself.

I also had the vibrating clutch pedal problem intermittently but it hasn't happened in the last 6 months. When it did happen, I only felt it at the top 1 inch of travel.

My clutch has always been stiff unlike many of the newer subies I drove. I have not replaced any clutch-related components on the car (mostly because I went through the warranty period in under 2 years). I found it more annoying than anything and I'm glad the problem went away.
entr0py is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2013, 10:02 AM   #115
tgtrefz
Scooby Newbie
 
Member#: 255232
Join Date: Aug 2010
Chapter/Region: MWSOC
Location: Wichita, KS
Vehicle:
2011 WRX Sedan Ltd
Spark Silver Metallic

Default

I am getting shaking in the clutch pedal but it seems to only happen when i'm going from a stop into first and even more so when i'm turning while engaging. Anybody else have a similar case? It just started happening a few days ago. It's been very and humid since then. I thought that might have something to do with it.
tgtrefz is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2013, 12:39 PM   #116
goleee33
Scooby Newbie
 
Member#: 301701
Join Date: Nov 2011
Chapter/Region: SCIC
Location: Orange County, CA
Vehicle:
2012 WRX 5-Door
SWP

Default

I get the shaking in the clutch under hard acceleration and also have to pump it a few times for it to go away. 22k miles on my '12 WRX going to the dealership today to see what the issue is.
goleee33 is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2013, 05:31 PM   #117
mpggomd
Scooby Specialist
 
Member#: 74167
Join Date: Nov 2004
Chapter/Region: NESIC
Location: Tewksbury
Vehicle:
2011 WRX Sedan WRB
TP Stage 2, w/cust tweaks

Default

Quote:
Originally Posted by goleee33 View Post
I get the shaking in the clutch under hard acceleration and also have to pump it a few times for it to go away. 22k miles on my '12 WRX going to the dealership today to see what the issue is.
I get the same thing on my 11. Only when I'm driving it hard. Like you said, pump the clutch a few times and it goes away. I'm at 32k miles. I figure it's just going to break someday lol. Let us know what the dealer says. I'm modified so I don't want them to say "its cause your modified" so that is why i haven't gone yet.
mpggomd is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2013, 05:38 PM   #118
honestabe
Scooby Specialist
 
Member#: 261730
Join Date: Oct 2010
Chapter/Region: MAIC
Vehicle:
2011 WRX hatch
WRB

Default

I'm at 60,xxx and the issue is gone, even though I had it before and it behaved as described by others. I hardly ever pull hard out of first, that could be part of it. My clutch fork was lubricated a while back. I time my shifts better, too. Can't say for sure what cured it, or if it's just an intermittent problem. I can say that people shouldn't be too worried about it. I'm not worried about it failing any time 'soon'.
honestabe is offline   Reply With Quote
Old 05-30-2013, 10:22 AM   #119
PaulMtl
Scooby Newbie
 
Member#: 207038
Join Date: Mar 2009
Default

So, since yesterday, I have an awful squeal from the clutch bearing.
But only when the pedal feels weird. It goes away as soon as the feeling in the pedal.
At least, it is now obvious that there is a problem with the TOB.
PaulMtl is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2013, 04:43 PM   #120
goleee33
Scooby Newbie
 
Member#: 301701
Join Date: Nov 2011
Chapter/Region: SCIC
Location: Orange County, CA
Vehicle:
2012 WRX 5-Door
SWP

Default

The dealer couldn't replicate it and said nothing seems to be wrong. I hope it breaks soon.
goleee33 is offline   Reply With Quote
Old 06-03-2013, 02:09 PM   #121
mpggomd
Scooby Specialist
 
Member#: 74167
Join Date: Nov 2004
Chapter/Region: NESIC
Location: Tewksbury
Vehicle:
2011 WRX Sedan WRB
TP Stage 2, w/cust tweaks

Default

Quote:
Originally Posted by goleee33 View Post
The dealer couldn't replicate it and said nothing seems to be wrong. I hope it breaks soon.
I would tell the dealer to let you drive it with them so they can see what's happening. They obviously aren't driving it hard enough to replicate the issue. All I have to do in mine is top out 1st, shift quick, then it's there right away!
mpggomd is offline   Reply With Quote
Old 07-13-2013, 02:30 AM   #122
Jessecast817
Scooby Newbie
 
Member#: 320473
Join Date: May 2012
Location: DFW area all around lol
Vehicle:
11 Wrx
DMG

Default

Hey guys I've ownedy 2011 wrx for 2 months now and almost immediately had the vibration issues , along with the metal scrapin sound when clutch is engaged . The vibration happens immediately after a hard acceleration or driving agressively , after pumping the clutch a few times it will go away no clue why though.

Any solution to this ?
Also have the nasty metallic scraping sounds wil post video tomorrow allong with link on you tube .
Jessecast817 is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2013, 06:54 PM   #123
lightgod86
Scooby Newbie
 
Member#: 197343
Join Date: Dec 2008
Chapter/Region: SCIC
Location: Santa Clara, CA
Vehicle:
2009 WRX Premium
WR Blue

Default

Well, its been quite a while since I have had my last TOB replaced. I have just "gotten used to" the occasional rotational squeaks i get, although now they seem to have lessened.

On another note, i finally got to hear the lovely firewall squeak! I brought this up during my last oil change, and the service rep said he JUST got done with a full dash rip out and wield (along the whole top of the firewall) and charged the guy $950 bucks to do it.

I thought that was pretty absurd, but he said it was a 2nd owner with over 100k on the car already.

My car only has 42k on it, and so he said he would call SOA. Well, they got back to him and said they would cover the repair of my firewall. I dropped it off yesterday, so we'll see how it is when it comes back. I still thinks its bull**** that they can charge anyone for a wield break on the firewall due to an ever-more-resistant clutch pedal.

Also, why do our clutch pedals get stiffer and stiffer over time? I don't get that.
lightgod86 is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2013, 09:22 AM   #124
thescreensavers
Scooby Newbie
 
Member#: 333820
Join Date: Sep 2012
Chapter/Region: South East
Location: Miami
Vehicle:
2013 WRX Limited
WRB

Default

My 2013 has been doing this, I checked my clutch fluid and there is black gunk in the reseviour. It happens to me on cold start as well. I started her up today put the clutch in was really gritty put it into reveres still bad, but then I put it into first its gone.

When I have time I will probably bring it in to a dealer.
thescreensavers is online now   Reply With Quote
Old 10-24-2013, 10:27 PM   #125
Ecto - 1A
Scooby Newbie
 
Member#: 371845
Join Date: Oct 2013
Default Any answers?

Please help! Has anyone figured this issue out yet? I just had the ECM reprogrammed at the dealership because of a recalland the vibrations just started. I have a '12 WRX, owned it for three weeks and vibrations started today upon a hard pull. I have bumper to bumper warranty but want to know if there is a definitive answer to this before I go in to the dealership, please help!
Ecto - 1A is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Clutch pedal vibration Dave99 Transmission (AT/MT) & Driveline 18 12-10-2010 12:07 PM
Clutch pedal vibration Cinna696 Transmission (AT/MT) & Driveline 0 10-27-2008 11:54 PM
06 WRX Clutch Pedal Squeaking suBooneru Warranty Issues & SOA Problems 4 02-08-2006 08:56 AM
clutch pedal vibration HS WRB-rex Transmission (AT/MT) & Driveline 5 12-28-2002 04:49 AM
clutch pedal vibration OMAHA2.5RS Transmission (AT/MT) & Driveline 0 03-08-2002 03:52 AM


All times are GMT -4. The time now is 01:12 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.