Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Thursday October 23, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Service & Maintenance

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 06-05-2013, 05:54 PM   #1
sc00ter
Scooby Guru
 
Member#: 117767
Join Date: Jun 2006
Chapter/Region: RMIC
Location: Denver, CO
Vehicle:
2011 STI Sedan
DGM

Default Rubbing/scraping noise from rear wheel or brakes.

I cannot seem to find a solid answer for the problem I'm experiencing so I figured I'd post.

When I am slowly accelerating from a stop or coasting at low speeds (5-15mph) there is a rubbing noise coming from what appears to be the rear right side of the car. The noise has gotten noticeably louder over the past 5k miles or so. It also only happens when the brakes are NOT applied. If the rubbing/scraping noise is occurring, gently stepping on the brakes stops the noise. As soon as I let off the brakes the noise comes back. The noise also occurs just the same whether I'm going straight or turning.

Initially I thought it was my brake pads. However, I recently (within the last 500 miles) replaced my brake pads with new Hawk HPS pads. Since doing this the noise has remained consistent to how it was before the brake pad change. I'm pretty stumped right now and wanted to post to see if anyone had any insight on the issue.

I did a little research and came across a couple threads saying that it might be a bent dust shield rubbing against the rotor. However, this wouldn't explain why the scraping noise goes away as soon as I touch the brakes, would it?

Any ideas?
* Registered users of the site do not see these ads.
sc00ter is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2013, 06:28 PM   #2
mechatricity
Scooby Specialist
 
Member#: 290592
Join Date: Aug 2011
Chapter/Region: South East
Location: Charlotte, NC
Vehicle:
04 & 06 WRX Wagons
'15 WRX 6MT CWP

Default

i came in with the dust shield suggestion, but...

can you put it up on jackstands and stick it in gear?
mechatricity is online now   Reply With Quote
Old 06-05-2013, 06:39 PM   #3
sc00ter
Scooby Guru
 
Member#: 117767
Join Date: Jun 2006
Chapter/Region: RMIC
Location: Denver, CO
Vehicle:
2011 STI Sedan
DGM

Default

I can do that. What would I be looking for?
sc00ter is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2013, 07:54 PM   #4
uneekvisions
Scooby Newbie
 
Member#: 157958
Join Date: Aug 2007
Chapter/Region: TXIC
Location: Austin, TX
Vehicle:
2006 STi
Obsidian Black Pearl

Default

I remember reading this would happen if the pads were installed backwards, seemed to be a common issue with the dealer. Hope this helps.
uneekvisions is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2013, 10:12 PM   #5
sszyma
Scooby Newbie
 
Member#: 31399
Join Date: Jan 2003
Location: Chicago
Vehicle:
2007 WRX
2014 Forester 6MT

Default

Although you car isn't that old it is very common for the backing plates to rust. The rust pushes the lip of plate for the ebrake assembly into the groove on the rotor. Take off the rotor and look for shiny spot where the inner diameter of the rotor contacts the backing plate.
sszyma is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2013, 11:42 PM   #6
sc00ter
Scooby Guru
 
Member#: 117767
Join Date: Jun 2006
Chapter/Region: RMIC
Location: Denver, CO
Vehicle:
2011 STI Sedan
DGM

Default

Quote:
Originally Posted by sszyma View Post
Although you car isn't that old it is very common for the backing plates to rust. The rust pushes the lip of plate for the ebrake assembly into the groove on the rotor. Take off the rotor and look for shiny spot where the inner diameter of the rotor contacts the backing plate.
But wouldn't it keep rubbing even when the brakes are applied? And wouldn't it be more persistent. The occurrence of the noise is sporadic.

This weekend I'll get the car on the lift and start digging around. I'm hoping it's something simply like the dust plate.
sc00ter is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2013, 11:46 PM   #7
Cupofnoodles
Scooby Newbie
 
Member#: 352574
Join Date: Apr 2013
Chapter/Region: Tri-State
Vehicle:
02 WRX

Default

It wouldn't be hard to find out if its the dust plate. You would be able to see where its rubbing, look for fresh metal on the plate. If there is,they are very easy to bend back or "adjust" to where it wouldn't rub/hit (if that is the problem). Process of elimination one step at a time.
Cupofnoodles is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2013, 05:36 AM   #8
BURNING4ORCE
Scooby Newbie
 
Member#: 356215
Join Date: May 2013
Default

Sounds like the dust plate but check all the bolts on the brakes/suspension on the suspect area.
BURNING4ORCE is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2013, 09:49 AM   #9
CRAZYHAWK
Scooby Specialist
 
Member#: 198067
Join Date: Dec 2008
Chapter/Region: Tri-State
Location: RAMSEY, NJ
Vehicle:
2009 IMPREZA 2.5i 4d
WHITE Premium

Default

Drive 10 mph and pull on the hand brake. Does the noise go away?
CRAZYHAWK is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2013, 10:47 AM   #10
leecea
Scooby Guru
 
Member#: 37359
Join Date: May 2003
Vehicle:
2003 WRX

Default

Did you check the sliding pins are not stuck?
leecea is offline   Reply With Quote
Old 06-21-2013, 11:14 PM   #11
Aaron'z 2.5RS
Scooby Guru
 
Member#: 1026
Join Date: Mar 2000
Chapter/Region: MWSOC
Location: Hickigan
Vehicle:
'00 RS/WRX Stg5
'98 RS Stock

Default

Quote:
Originally Posted by sc00ter View Post

But wouldn't it keep rubbing even when the brakes are applied? And wouldn't it be more persistent. The occurrence of the noise is sporadic.

This weekend I'll get the car on the lift and start digging around. I'm hoping it's something simply like the dust plate.
No actually...when you hit the brakes you torque on the backing plate slightly and the tolerance of what we're talking about is less than slightly... I just had this issue and it was pretty bad.. had to take a side grinder to it

Pull the rotor and look, its easy..
Aaron'z 2.5RS is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 01:27 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.