Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Thursday April 28, 2016
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Go Back   NASIOC > NASIOC General > Car Audio, Video & Security

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads. 
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
Old 08-26-2002, 07:32 PM   #1
mtbmech
Scooby Newbie
 
Member#: 15166
Join Date: Feb 2002
Location: Ithaca, NY
Vehicle:
2003 S2000

Default urgent help needed on install of factory sub

Please help!

Today I just received a factory sub I purchased through a fellow I-clubber and began the install on my 98 L wagon w/ factory CD player, which I was told should be easy. I've pulled everything out, followed the instructions from subaruparts.com, and ran a search on here, but I have a problem that I haven't found an answer to.

The sub I recieved came with a cord, one end plugs into the sub, the other end consists of 6 cut wires, one with some red plastic tube on it. Now I was told this was an easy install, just plug and play, but according to the directions I seem to be missing something, a part perhaps. I am in the process of contacting the seller, since I was told it came with the harness. Is there a way to wire these six wires into the 14 point connector that connects to the back of the radio or do I need this harness to plug everything in.

Is this a problem since I'm putting in into an L stereo? Can I simply connect these wires to the ones that plug in the harness (none are the same color though). Please Please help. I am quite frustrated and want to get this work. Any and all help would be greatly appreciated.


Thank you very much.

-Charles
* Registered users of the site do not see these ads.
mtbmech is offline  
Sponsored Links
* Registered users of the site do not see these ads.
Old 08-26-2002, 09:48 PM   #2
mtbmech
Scooby Newbie
 
Member#: 15166
Join Date: Feb 2002
Location: Ithaca, NY
Vehicle:
2003 S2000

Default

anyone? please?
mtbmech is offline  
Old 08-26-2002, 10:41 PM   #3
mtbmech
Scooby Newbie
 
Member#: 15166
Join Date: Feb 2002
Location: Ithaca, NY
Vehicle:
2003 S2000

Default

would it help if i post pictures?
mtbmech is offline  
Old 08-26-2002, 10:47 PM   #4
Krelkor
Scooby Newbie
 
Member#: 6630
Join Date: May 2001
Location: Waterloo, Ontario
Vehicle:
2001 GC8
black

Default

i too would like to know this

i took out the factory player and got a harness for my apline
i remove the seats to run wires to my amp/sub and low and behold..... a factory sub i didnt know was there(i has just bought the car and i didnt know)

i dont know if it played before, but it isnt playing now....

how do i hook this biotch up
Krelkor is offline  
Old 08-26-2002, 10:54 PM   #5
mtbmech
Scooby Newbie
 
Member#: 15166
Join Date: Feb 2002
Location: Ithaca, NY
Vehicle:
2003 S2000

Default

aww man krelkor..i thought it was someone with an answer. Oh well...at least we're in this together sort of. I'm starting to think i'm missing this harness......not sure though..

-Charles
mtbmech is offline  
Old 08-26-2002, 11:19 PM   #6
Krelkor
Scooby Newbie
 
Member#: 6630
Join Date: May 2001
Location: Waterloo, Ontario
Vehicle:
2001 GC8
black

Default

lol my bad
you know i love ya
hehe
Krelkor is offline  
Old 08-26-2002, 11:28 PM   #7
mtbmech
Scooby Newbie
 
Member#: 15166
Join Date: Feb 2002
Location: Ithaca, NY
Vehicle:
2003 S2000

Default

well this has been bugging me all afternoon, and i've become obessed with gettin this to work and i think i may have it. I found wiring diagrams from northursalia.com, and coupled with info from scoobymods.com, i can match up wires. The big question is will this work, and how should i go about it? If anyone knows, I would love to find out.

Thanks,

-Charles
mtbmech is offline  
Old 08-27-2002, 04:43 PM   #8
mtbmech
Scooby Newbie
 
Member#: 15166
Join Date: Feb 2002
Location: Ithaca, NY
Vehicle:
2003 S2000

Default

Anyone? Assuming i know which wire match with each other, can i either try and fit the sub wires into the harness or cut the wires comming from the harness and splice them with the sub ones? Little help? Thanks.

-Charles
mtbmech is offline  
Old 08-27-2002, 06:11 PM   #9
jjunior887
Scooby Specialist
 
Member#: 16738
Join Date: Mar 2002
Chapter/Region: MAIC
Location: Charles Town, WV
Vehicle:
2015 WRX Limited
CWP

Default

I'll trey to see what goes to what on my harness and I'll get back to ya. I'm pretty sure it sounds like you're missing the connectors at the radio but i'm sure you can tap them into whats there thats all the harness does-james
jjunior887 is offline  
Old 08-27-2002, 06:25 PM   #10
mtbmech
Scooby Newbie
 
Member#: 15166
Join Date: Feb 2002
Location: Ithaca, NY
Vehicle:
2003 S2000

Default

thanks, i'll wait and see what you have to say. I'm still waiting to hear from the i-club member who i bought it from, since i paid for the harness and all, but am still curious since i may have to use this as a last resort.Thanks.

-Charles
mtbmech is offline  
Old 08-27-2002, 06:43 PM   #11
jjunior887
Scooby Specialist
 
Member#: 16738
Join Date: Mar 2002
Chapter/Region: MAIC
Location: Charles Town, WV
Vehicle:
2015 WRX Limited
CWP

Default

Hope this helps don't cut these make sure you just bridge into these.

Subwoofer Wires Stock Wires

Red-W/ Black -->Goes to> Blue W/ Red Stripe
Or-Blk-----------------------> Red-black stripe
White-Brown--------------> Blue-yellow stripe
Black-Brown---------------> Red-white stripe
Violet-Brown--------------> White-Red stripe
Slate-Brown---------------> Black

If this doesn't sound right let me know this is exactly what I have on my MY02 WRX. Slate=Grey and Violet=Purple sorry phone wire on the brain.-James
Attached Images
File Type: jpg 7-26-02 089.jpg (41.4 KB, 1887 views)
jjunior887 is offline  
Old 08-27-2002, 06:51 PM   #12
mtbmech
Scooby Newbie
 
Member#: 15166
Join Date: Feb 2002
Location: Ithaca, NY
Vehicle:
2003 S2000

Default

James,

Thank you very much. Like i mentioned, I'm gonna wait an see if i hear from the guy i bought it off of on here. If he has the harness then I'll wait, if not then I'll try and do this. My question to you is how would i connect the wires, should i try and pull wires out of the connector, pair the wire from the connector with the correct one from the sub and put it back into the plastic connector? or should I leave the original wire in the connector in the back of the stereo, cut that wire further down, connect the correct sub wire and do it like that. If you have any clue on what I'm trying to say, I'd appreciate your advice. If not, no big deal, I want to wait and see what the seller has to say. Thanks again for your help.

-Charles
mtbmech is offline  
Old 08-27-2002, 07:07 PM   #13
jjunior887
Scooby Specialist
 
Member#: 16738
Join Date: Mar 2002
Chapter/Region: MAIC
Location: Charles Town, WV
Vehicle:
2015 WRX Limited
CWP

Default

you're best but would be to find connectors to tap into the wire without cutting it, i think you're local audio shop should have something close to what i'm talking about, I call them inlines, but i'm sure there are plenty of other names for them. This is what I used to connect my aftermarket sub via a Line output converter(LOC, basically takes the speaker wires and makes them RCAs). I don't think pulling them out of the harness would work, you would have a hell of a time getting them back in. Good Luck-James
jjunior887 is offline  
Old 08-27-2002, 07:13 PM   #14
mtbmech
Scooby Newbie
 
Member#: 15166
Join Date: Feb 2002
Location: Ithaca, NY
Vehicle:
2003 S2000

Default

Interesting. Yeah, electronics is not my forte, but they do make something that will allow me to tap into the wires so as to connect the sub wires to them....excellent. Just need to find a place that has them. Looks like this is gonna be a weekend project, especially if I don't get a hold of the seller. Thanks for all you help James.


-Charles
mtbmech is offline  
Old 08-27-2002, 09:53 PM   #15
jjunior887
Scooby Specialist
 
Member#: 16738
Join Date: Mar 2002
Chapter/Region: MAIC
Location: Charles Town, WV
Vehicle:
2015 WRX Limited
CWP

Default

No Problem-James
jjunior887 is offline  
Old 11-12-2002, 12:17 PM   #16
impynave
Scooby Newbie
 
Member#: 28585
Join Date: Nov 2002
Vehicle:
2002 WRX

Default Related Problem

I have a somewhat related problem. I have a wiring harness that goes to the subwoofer, however the wires were cut before the plug that goes into the sub. Could someone please tell me the correct location of the wires going into the sub? what I need is a picture of the wiring harness at the end that plugs into the subwoofer, I have the plug and all the 6 wires already connected to the radio harness, just have to assemble it.
impynave is offline  
Old 11-12-2002, 01:07 PM   #17
mtbmech
Scooby Newbie
 
Member#: 15166
Join Date: Feb 2002
Location: Ithaca, NY
Vehicle:
2003 S2000

Default

heh heh.......yeah I forgot to update my situation here. I did get it all to work a while ago and it sounds great!
What I recomend is to find the wiring diagrams for the sub and the deck. I found the diagram for the sub at scoobymods.com, and the one for the head unit at northursalia.com (Also look further up in this thread). By looking at these two diagrams, you should be able to match the cut wires to the wires comming out of the head unit. Believe me, I am no electrical genius, and I managed to do it with little difficulty. You need to purchase connectors to tap into the wires. I hope this makes sense. Anything else feel free to PM me. Good luck.

-Charles
mtbmech is offline  
Old 11-12-2002, 01:48 PM   #18
kenchan
Scooby Guru
 
Member#: 15106
Join Date: Feb 2002
Default

i donno know about you guys, but next time when you run into problems like this, first try to find out what signals each of the wires are carrying. after that, just splice the wires and connect them together via new connectors or solder them together if you dont plan on taking it off soon. e-tape it or plastic wrap it and you're all set.
kenchan is offline  
Old 11-13-2002, 12:59 PM   #19
latinskllz
Scooby Specialist
 
Member#: 3461
Join Date: Jan 2001
Chapter/Region: South East
Location: orlando, fl, USA
Vehicle:
1998 BMW M3 Coupe
Estoril Bleau

Default The guy who you bought it from cut the harness

I had the a OEM sub and when I sold it, I had to include the piggyback harness with it.

you have your main radio harness that goes to the radio. Well that main harness is plugged to the end of the sub harness in which the sub harness has the plugs to go in the back of the radio.

Hope this helps,
Kevin
latinskllz is offline  
Old 11-13-2002, 02:09 PM   #20
thesmokingman
Scooby Specialist
 
Member#: 17751
Join Date: Apr 2002
Location: I want to believe...
Vehicle:
2002 WRX Wagon
944 Turbo track

Default

Adding to what kenchan wrote:

In the future for whatever reason, if you dont have the lil plug on the subharness, you cat get the details of the wiring off the pcb of the sub amp. Crack it open, its rather easy. All the details you need are printed right there in nice white letters. Front L+R, and power/ground. 6 wires. Thats it, simple.
thesmokingman is offline  
Old 12-12-2002, 07:58 PM   #21
jjunior887
Scooby Specialist
 
Member#: 16738
Join Date: Mar 2002
Chapter/Region: MAIC
Location: Charles Town, WV
Vehicle:
2015 WRX Limited
CWP

Default

here's the links to the radio pinouts go to http://www.northursalia.com/m.../radiowrx.html
Here's the link to Scooby mods as well http://www.scoobymods.com/forums/sho...p?threadid=199
-James

Last edited by jjunior887; 03-16-2003 at 04:43 PM.
jjunior887 is offline  
Old 08-15-2003, 02:10 PM   #22
SVXdc
Scooby Specialist
 
Member#: 25837
Join Date: Oct 2002
Chapter/Region: South East
Location: Atlanta, GA
Vehicle:
1996 SVX L AWD
Laguna Blue Pearl

Default

(I know that mtbmech has already wired up his subwoofer, but for anyone else who reads this thread...)

Nobody really spelled this out here, but you can buy after-market harnesses to reconstruct what was cut from the wire going to the subwoofer. Then you won't need to cut or splice into the factory wiring.

On cars without the factory subwoofer, there is a simple wiring harness for the radio -- the wires go back to the speakers and power. This harness plugs into the rear of the factory radio.

The factory subwoofer comes with a "T" cable -- it has a plug that connects to the factory radio, and another plug that mates with the car's radio wiring harness. These two plugs are wired straight through (pin 1 to pin 1, etc.), like a short extension cord. But a few of the pins are also sent down the long leg to the subwoofer.



Here's the T-harness wiring by pin number:
Code:
Forward   Reverse  Subw  Function
(to car)  (to HU)
--------  -------  ----  --------
   1         1      NC   Illumination +
   2         2      NC   Right Front +
   3         3      NC   Left Front +
   4         4      1    Right Rear +
   5         5      2    Left Rear +
   6         6      7    +12V Battery (constant)
   7         7      NC   Dimmer (Illum. -)
   8         8      NC   Right Front -
   9         9      NC   Left Front -
  10        10      NC   +12V Accessory (switched)
  11        11      8    Ground
  12        12      4    Right Rear -
  13        13      5    Left Rear -
  14        14      NC   Antenna Remote control

NC = No Connection to subwoofer
Note that power goes through an inline fuseholder behind the HU.

Subwoofer pins (looking at rear of T-harness subwoofer plug -- wires pointing toward you):
Code:
3  ###  2 1
8  7 6  5 4
You can replace what was cut off your "T" harness by getting two pieces:
  1. A 'normal' or "forward" car stereo wiring harness (this connects to the car's harness), and
  2. A wiring harness that plugs into the back of the radio (called a "reverse" harness).
Reverse harness:


Wiring pin-out here.

The only reverse harness that people have found so far is made by Scosche, their SU03R. Its pin-out is for [CORRECTION] 1993 and newer Subarus (besides the SVX). However, it lacks the second dimmer wire (pin 7) that is needed for the factory radio's illumination to work correctly.

The "forward" harness should be fairly easy to find at car stereo stores and online, but make sure it has all 14 wires. UPDATE: Nobody else includes the dimmer wire (pin 7) on this harness.

I'm making reverse and forward harnesses that have all 14 wires. For purchase information, please see this page or this thread on the SVX forums, and e-mail me with any questions.

.

Last edited by SVXdc; 11-04-2009 at 01:31 AM.
SVXdc is offline  
Old 09-24-2004, 10:31 AM   #23
grayrexwagon
Scooby Newbie
 
Member#: 62966
Join Date: May 2004
Chapter/Region: TXIC
Location: Texas
Vehicle:
2005 WRX Sport Wagon
CGM

Default Aftermarket head unit with factory subwoofer

The way I got mine to work was by splicing the orange and violet wires (the only two wires it has) from the subwoofer specific plug into the orange and violet wires in the regular harness. It was already getting power and signal from the other four wires, but the violet and orange had to be connected in order for it work at all.
grayrexwagon is offline  
Old 01-19-2009, 10:13 PM   #24
1daniel1
Scooby Newbie
 
Member#: 200584
Join Date: Jan 2009
Chapter/Region: TXIC
Location: Houston, TX
Vehicle:
2009 WRX
Dark Gray

Question Factory Subwoofer - WRX 2009

Can anybody comment on the quality of the factory sub-woofer H630SFG000 and easiness of installation? Does it come with a T/Y-harness or needs to be spliced in the existing radio/navigation system harness??

Same question for the shock sensor H7110FG010 and the Bluetooth kit H0018FG300...

Thanks. Daniel
1daniel1 is offline  
Old 07-06-2009, 08:19 AM   #25
kuehl
Scooby Newbie
 
Member#: 197053
Join Date: Dec 2008
Default

WIRING schematic for stock under the seat Sub Woofer: EAB1693C.

I'm trying to install an under the seat subwoofer from an Impreza in another vehicle.
this woof's pn is EAB1693C. It has the following wires:
Orange
Purple
Grey
Red
Black
White

Can anyone advise me what these wires correspond to?
kuehl is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Urgent help needed on tranny question whpotter Legacy Forum 5 04-27-2006 01:41 PM
Help needed on install madlarkin Car Audio, Video & Security 3 12-14-2005 07:52 PM
Need HELP ASAP, on installing of head until snwbrder206 North West Impreza Club Forum -- NWIC 13 08-15-2004 10:21 PM
Urgent help needed on my non-subaru car dunk Electrical & Lighting 3 03-12-2003 03:29 PM
Urgent Help Needed on Truck Flood ! Im'Pat'za Interior & Exterior Modification 3 04-01-2001 10:23 PM

All times are GMT -4. The time now is 03:49 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2016, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2016 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2016, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.