Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Wednesday October 22, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Engine Management & Tuning > Commercial ECU Reflashes

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 07-10-2006, 12:20 AM   #1
electricpork
Scooby Specialist
 
Member#: 9498
Join Date: Aug 2001
Chapter/Region: MWSOC
Location: Detroit
Vehicle:
03 Bugeye
Junkyards are fun!

Default My Latest Datalog. Car running funny?

This is not a crosspost - my previous logs had insufficient data. In any case, as the story goes, for a while I was wondering why my car would intermittently hesitate from about 2psi vacuum to 4 psi boost while accelerating from a stop. I swapped out my old battery for a new one, imagining that had cleared the problem, but it turns out that Im still feeling a "lean spot" early in the powerband where I think the car is pulling timing.

Car/crap underhood:

MY03 USDM WRX
Ecutek reflash (17psi)/dyno tune
UP + TBE, catless
Samco I/C y-pipe
JDM STi BPV
Optima 35R
Stock intake w/ kn panel
Ground kit

EGT sensor has been replaced with a 2.2kOhm resistor, which pegs EGTs at 1274 degrees F. Running the stock narrowband O2. This log represents a 3rd gear pull from 2500-6000 rpm. Level ground, 73 degrees F, 60% humidity.

Code:
RPM	MAP	A/F	A/F	Thrt.	MAF	Intk.	Ign.	Knock	Inj.	Wstg.	F.Pmp.	AFR	Knock
	(psi)	Learn	Corr	%		Tmp.		Corr.	Duty	Duty	Duty		Signal
2491	3.773	0.00	3.91	3.53	8.29	95.00	43	0	4.25	13.33	33.33	13.67	0
2499	4.933	0.78	-4.69	9.02	13.67	95.00	42	0	5.86	15.29	33.33	12.29	0
2439	12.914	1.56	-3.13	31.76	39.85	95.00	30	0	12.49	23.53	33.33	14.47	0
2516	14.365	1.56	3.91	50.20	39.55	95.00	29	1	15.03	31.76	66.67	13.55	0
2574	15.525	2.34	11.72	60.00	43.35	95.00	29	6	17.02	39.61	66.67	14.01	0
2651	16.686	2.34	0.00	72.55	48.33	95.00	27	7	18.10	50.59	66.67	12.98	0
2724	17.847	2.34	0.00	74.90	53.90	95.00	24	7	20.34	58.82	100.00	14.24	0
2895	21.184	3.91	0.00	75.69	67.35	95.00	18	5	26.55	58.82	100.00	12.17	0
2895	21.184	3.91	0.00	75.69	67.35	95.00	18	5	26.55	58.82	100.00	12.17	0
2996	23.651	4.69	0.00	75.69	79.11	95.00	15	6	32.60	61.18	100.00	11.94	0
3091	25.827	4.69	0.00	75.29	90.62	95.00	13	6	38.91	62.75	100.00	11.48	0
3248	28.729	5.47	0.00	75.69	101.15	95.00	13	6	46.42	65.10	100.00	11.37	0
3356	30.616	5.47	0.00	75.69	110.18	95.00	12	6	53.69	65.49	100.00	11.37	0
3474	31.196	7.81	0.00	75.69	113.27	93.20	12	6	58.54	64.31	100.00	11.25	0
3625	31.051	7.81	0.00	75.69	116.63	93.20	12	5	60.32	63.53	100.00	11.25	0
3750	31.051	7.81	0.00	76.08	123.82	93.20	12	5	66.40	63.53	100.00	11.37	0
3880	30.906	7.81	0.00	81.96	127.97	93.20	11	4	69.53	63.53	100.00	11.25	0
4011	30.906	7.81	0.00	86.67	132.69	93.20	12	4	74.43	63.14	100.00	11.25	0
4144	30.906	7.81	0.00	89.41	135.28	93.20	12	4	76.90	62.75	100.00	11.25	0
4252	30.906	7.81	0.00	95.29	139.70	93.20	13	5	79.81	63.14	100.00	11.25	0
4383	30.906	7.81	0.00	100.00	143.86	93.20	12	5	82.29	64.31	100.00	11.25	0
4529	31.196	7.81	0.00	100.00	151.50	93.20	13	6	85.02	65.49	100.00	11.25	1
4632	31.341	7.81	0.00	100.00	156.28	91.40	13	7	87.95	66.67	100.00	11.25	0
4729	31.196	7.81	0.00	100.00	157.86	91.40	13	7	88.77	67.84	100.00	11.25	0
4892	31.486	7.81	0.00	100.00	164.11	91.40	14	6	89.75	68.63	100.00	11.25	0
5020	31.196	7.81	0.00	100.00	167.76	91.40	14	6	93.17	69.02	100.00	11.25	0
5144	31.051	7.81	0.00	100.00	171.50	91.40	14	4	95.47	69.80	100.00	11.48	0
5219	30.616	7.81	0.00	100.00	174.41	91.40	16	3	95.75	70.98	100.00	11.37	0
5407	30.325	7.81	0.00	100.00	176.07	91.40	17	2	96.89	71.76	100.00	11.25	0
5519	29.890	7.81	0.00	100.00	177.31	91.40	17	3	97.72	72.94	100.00	11.25	0
5576	29.455	7.81	0.00	100.00	181.47	91.40	16	1	98.73	74.12	100.00	11.25	0
5682	29.020	7.81	0.00	100.00	181.89	91.40	16	1	98.18	78.04	100.00	11.25	0
5814	29.020	7.81	0.00	100.00	183.50	91.40	16	0	99.22	79.61	100.00	11.25	0
5878	24.957	7.81	0.00	0.00	183.04	89.60	12	0	0.00	0.00	66.67	11.37	0
Seems like below 4K RPM my af/correction is all over. Then the injectors are nearing 100% duty above 5K. The knock sensor picks up once, but the ECU doesn't pull timing right afterwards. Knock correction also seems to be a scattershot.

Normal or not? Any thoughts? Also, the car still takes a lot of turns to start despite my new battery - sometimes I have to try twice. I was told over the weekend it could be my crank angle sensor going bad.

Your input is greatly appreciated!

Ben
* Registered users of the site do not see these ads.
electricpork is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2006, 01:31 AM   #2
KAX
Scooby Specialist
 
Member#: 63292
Join Date: Jun 2004
Chapter/Region: South East
Location: Warner Robins, GA
Vehicle:
2000 Subaru 2.5RS
2002 WRX powered

Default

is there a reason you took so long to get to 100% throttle?

im sorry im not much help with this stuff, still learning it. Your ignition timing seems high around the area you are talking about, but that may be just because your not at 100% throttle.
KAX is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2006, 12:12 PM   #3
electricpork
Scooby Specialist
 
Member#: 9498
Join Date: Aug 2001
Chapter/Region: MWSOC
Location: Detroit
Vehicle:
03 Bugeye
Junkyards are fun!

Default

I wanted to roll onto the gas so I could have some logs of what was happening at part throttle since that's where I was originally having issues (~25% throttle +/- 10%). Of course, the disadvantage is that it's yet another variable to account for.
electricpork is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2006, 01:25 PM   #4
Freon
Scooby Specialist
 
Member#: 88322
Join Date: Jun 2005
Chapter/Region: MWSOC
Location: Indianapolis, IN
Vehicle:
2009 BMW 135i

Default

I don't really see any timing being pulled. It cuts down right as boost rises, but it is supposed to do that. Timing doesn't look out of place.

That is odd to see those two 14.xx AFR points at 2600-3000rpm. Can you confirm the behavior with a wideband?

Hard to say much else without being able to see your fuel and timing maps.
Freon is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2006, 01:28 PM   #5
Furious George
Scooby Newbie
 
Member#: 109742
Join Date: Mar 2006
Chapter/Region: MAIC
Location: PHL
Vehicle:
2002 WRX
MBP

Default

I have recently been experiencing the same thing on my 02 with an ecutek tuned to 19lbs.

in between 2500-3500 rpm, 0psi ~ 5psi I get a hesitation at PART throttle and my A/F leans out >15 (based on watching the LM-1 display). If I do this WOT everything looks fine, and in either case I my A/F's settle to about 11.5 like yours once the boost really kicks in.

I am interested to see what people think about this topic.
Furious George is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2006, 07:08 PM   #6
electricpork
Scooby Specialist
 
Member#: 9498
Join Date: Aug 2001
Chapter/Region: MWSOC
Location: Detroit
Vehicle:
03 Bugeye
Junkyards are fun!

Default

great! er...sorta. well, its just good to know Im not the only one getting this weirdness.

Keep the ideas flowing...
electricpork is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
My latest builds, cars this time! Impreza, Xsara, Focus, Evo V Habu Off-Topic 32 02-20-2008 02:43 PM
how will my car run with if i unmarry my cobb AP??im running stage 2 now SOCIOPATH Engine Management & Tuning 10 08-11-2006 10:35 AM
My Latest Mod and my car turns 100K today! Firewire Vancouver Impreza Club Forum -- VIC 2 04-12-2005 11:10 PM
car running funny please help wiseguy1121 Normally Aspirated Powertrain 5 09-30-2002 01:46 PM
My latest run WRteXmeX Proven Power Bragging 0 07-22-2002 02:12 PM


All times are GMT -4. The time now is 02:44 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.