Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Wednesday April 16, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Factory 2.0L Turbo Powertrain

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 09-04-2006, 01:06 AM   #1
willguidry
Scooby Specialist
 
Member#: 16388
Join Date: Mar 2002
Default strange issue..freaking me out need help asap.

Ok.

So I was on the highway yesterday and ever about a 100 mph give or take drive to my friends house:

When I got back to the house, I noticed the car making a metal on metal vibrating noise. Thought nothing of it.
Driving home, I noticed it every time I first got on the gas after a shift, or when taking the throttle off the engine.

Driving at a normal speed, or speeding up did not make any sound at all. Only when I took off the gas or reapplied it.
At idle it is making a metal on metal knock sound also.

Any ideas? Kinda freaking me out.

Back story, 2005 WRX I DO NOT beat on this car. It has 24k miles on it, timely
Mobile 1 synthetic oil changes, and my daily driver. Just gave alittle gas tonight.

Now, I DID fill up at a somewhat "questionable" gas station today only cause it was WICKED cheap. 93 octane BTW.
Is this bad gas related knock? The turbo is just fine, but the note from the exhaust is FAR from smooth.

Good it just be bad gas?

Or something vibrating in the chasis area? Or is this is a bigger concern that I need to worry about?

Cheers
* Registered users of the site do not see these ads.

Last edited by willguidry; 09-05-2006 at 12:13 AM.
willguidry is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2006, 01:21 AM   #2
rjrutzky
Scooby Specialist
 
Member#: 30367
Join Date: Nov 2002
Chapter/Region: South East
Location: nashville, tn
Vehicle:
2005 Legacy GT
NASA SE PTB Champ

Default

sounds like u have a heat shield or something rattling
rjrutzky is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2006, 01:26 AM   #3
hocman99
Scooby Newbie
 
Member#: 110434
Join Date: Mar 2006
Chapter/Region: Tri-State
Location: wayne, nj
Vehicle:
2004 04 wrx psm
nyeaa & cuhhh

Default

+ 1 heat shield
hocman99 is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2006, 01:43 AM   #4
'02NBLUE
Scooby Newbie
 
Member#: 86036
Join Date: Apr 2005
Chapter/Region: MAIC
Location: MD Route 50
Vehicle:
'02 S6 Avant
Ming Blue

Impreza WRX Possibly a flange

I had a similar experience that turned out to be...my up-pipe had come loose of it's lower flange (took forever to figure out, I kept thinking something was wrong with my turbo, cause that was the general direction of the sound, even though there weren't any performance issues) had to remove the up-pipe, and weld it back together. Something to check at least.

John
'02NBLUE is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2006, 01:44 AM   #5
whateverwrx
Scooby Newbie
 
Member#: 99653
Join Date: Oct 2005
Chapter/Region: Tri-State
Location: NNJ
Vehicle:
05 WRX
silver

Default

i bet the catback hanger walked inwards causing the pipe to rub on the rear diff
whateverwrx is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2006, 12:50 PM   #6
willguidry
Scooby Specialist
 
Member#: 16388
Join Date: Mar 2002
Default

uhmmm

Yeah....so the catback DID move in. I moved it out.

Started up the car, and this horrendous knocking is coming from IN the engine bay. It isn't the heat shield, I held it down, as well as put my hands on everything IN the engine bay.

Nothing stopped rattling. It sounds like it is IN the engine.
Any more thoughts please? Oh, and it's LOUD.
willguidry is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2006, 12:54 PM   #7
sheikthin
Scooby Newbie
 
Member#: 77592
Join Date: Dec 2004
Chapter/Region: Tri-State
Location: Corning, NY
Vehicle:
* missdawn = MILF
now with 25% less pistons

Default

does it sound like its coming from the center of the engine? possibly rod bearing. i spun a rod bearing at 24k miles. get ready to drop some cash if it is.
sheikthin is online now   Reply With Quote
Old 09-04-2006, 01:02 PM   #8
willguidry
Scooby Specialist
 
Member#: 16388
Join Date: Mar 2002
Default

Well...

I guess the good news is it's leased.
I'm not paying a damn thing to get it fixed. Though, honestly, IMO....this shouldn't happen.

I would expect it to happen to a Dodge Neon or something....

Am kinda turned off by subarus at the moment.

I've done nothing but babied this car, it's a daily driver I drive on the highway about...30 mins each day. Piss poor if you ask me.
willguidry is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2006, 01:53 PM   #9
willguidry
Scooby Specialist
 
Member#: 16388
Join Date: Mar 2002
Default

http://www.youtube.com/watch?v=g05xbyGQRLM

Here is a video with sound. It is coming from underneath the intercooler area.

If that helps any. I did an "ECU" reset, and the knock is quiter now.
Good it be bad gas? I just filled up my tank last night to full, again as I said, from a less reputable dealer than normal. Both because of it's price, and the fact that I was on E with no other choices around.

Thoughts?
willguidry is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2006, 02:01 PM   #10
520hpsti
Scooby Specialist
 
Member#: 108965
Join Date: Mar 2006
Chapter/Region: MWSOC
Location: MI
Vehicle:
2005 Subaru WRX STi

Default

check your oil
520hpsti is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2006, 02:13 PM   #11
page02wrx
Scooby Specialist
 
Member#: 124053
Join Date: Aug 2006
Chapter/Region: Tri-State
Location: Pittsburgh, PA
Vehicle:
2002 WRX
Back to BONE STOCK

Default

bad gas sometimes makes your valves tick, but if its loud I doubt its that.... try putting something else in it..... i know for a fact my friends mustang would tick (relatively loud too) if he ever ran 87
page02wrx is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2006, 02:14 PM   #12
MarylandEcstasy
Scooby Specialist
 
Member#: 103518
Join Date: Dec 2005
Chapter/Region: MAIC
Location: Brainchild Customs
Vehicle:
3d Custom Flyers
www.intuition-designs.com

Default

Rod's a knockin! Time for a swap. That happened to me when I had the similar sound that came from "inside" the motor as you say. But then, you say its leased.

Nick
MarylandEcstasy is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2006, 02:17 PM   #13
CynicX
Scooby Guru
 
Member#: 48199
Join Date: Nov 2003
Location: Maryland
Vehicle:
06 WRX
WRB

Default

Before you deam it a blow motor do you think you could have cause an exhaust leak moving the exhaust around?

From the video to me it sounds like an exhaust leak or valve tapping. Usually if your low on oil they will all tap but check it anyway even though you probably already have...

What are all your mods? You say you have TBE, up and no EM or did you not mention it? Obviously if you dont have EM on an 05 with TBE you dont really need to beat on it to blow it. Not usually to big of an issue but running it too 100+ you could really lean it out between the 4-5 shift...

Keep us updated...
CynicX is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2006, 02:38 PM   #14
willguidry
Scooby Specialist
 
Member#: 16388
Join Date: Mar 2002
Default

Yeah...checked oil first. No leaks, full oil.
willguidry is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2006, 03:32 PM   #15
willguidry
Scooby Specialist
 
Member#: 16388
Join Date: Mar 2002
Default

12345

Last edited by willguidry; 09-05-2006 at 12:07 AM.
willguidry is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2006, 04:19 PM   #16
Rally Time
Scooby Newbie
 
Member#: 109660
Join Date: Mar 2006
Location: Jefferson City Mo
Vehicle:
2004 WRX
WR Blue

Default

+1 pull your heat shield and look at the inside I bet you see a spray of dark where the DP to turbo gasket has a leak. Maby

Last edited by Rally Time; 09-05-2006 at 08:19 AM.
Rally Time is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2006, 05:21 PM   #17
willguidry
Scooby Specialist
 
Member#: 16388
Join Date: Mar 2002
Default

Quote:
Originally Posted by Rally Time View Post
+1 pull your heat shield and look at the inside I bet you see a spray of dark where the DP to turbo gasket has a leak. Maby
Maby.

Did what you asked, eerything checked ok.

Last edited by willguidry; 09-05-2006 at 12:06 AM.
willguidry is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2006, 05:59 PM   #18
willguidry
Scooby Specialist
 
Member#: 16388
Join Date: Mar 2002
Default

Which increased with speed and sound the higher the RPM.
I double checked the oil, reads full when car is off.

Opened the oil fill while car was idling, and did NOT notice any smoke, or any other fluctuations in the fill tube.

Felt the uppipe once the heat shield was removed, and felt no obvious movement. Also while car was at idle, felt no exhaust gas.

So the dealership is literally 3 mins from my house. I'm going to limp her in tomorrow, and let them have at her.

Last edited by willguidry; 09-05-2006 at 12:06 AM.
willguidry is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2006, 06:08 PM   #19
Rally Time
Scooby Newbie
 
Member#: 109660
Join Date: Mar 2006
Location: Jefferson City Mo
Vehicle:
2004 WRX
WR Blue

Default

I thought that was it. Sorry you are still hearing knock. You will need to replace the gasket. Good luck!!!!

Check the bottom of up-pipe as well (let it cool and start and feel around)
Top of up-pipe is what I ment to say.

Last edited by Rally Time; 09-04-2006 at 06:52 PM.
Rally Time is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2006, 06:48 PM   #20
nsvwrx
Scooby Newbie
 
Member#: 122104
Join Date: Aug 2006
Default

wow, it might be that you leand out the engire due to a lack of EM
nsvwrx is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2006, 08:57 PM   #21
MarylandEcstasy
Scooby Specialist
 
Member#: 103518
Join Date: Dec 2005
Chapter/Region: MAIC
Location: Brainchild Customs
Vehicle:
3d Custom Flyers
www.intuition-designs.com

Default

Quote:
Originally Posted by willguidry View Post
started engine, still LOUD knock.
Which increased with speed and sound the higher the RPM.
Alright, so I got to seeing your video clip. That sound is the same exact sound I had when I blew my motor. I had a DP and an UP with no engine management. It wasn't until you said it increased in rpm levels that I have to conclude that it's some kind of internal problem and probably a blown block. Have you checked your dipstick for metal shavings?

Can you make a video clip of the sound increasing the higher the RPM?


Nick
MarylandEcstasy is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2006, 09:08 PM   #22
willguidry
Scooby Specialist
 
Member#: 16388
Join Date: Mar 2002
Default

The oil is perfect.

Nothing in it, I just don't get it.

It must be internal.

We'll find out tomorrow I'm sure.

Last edited by willguidry; 09-05-2006 at 12:05 AM.
willguidry is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2006, 09:15 PM   #23
MarylandEcstasy
Scooby Specialist
 
Member#: 103518
Join Date: Dec 2005
Chapter/Region: MAIC
Location: Brainchild Customs
Vehicle:
3d Custom Flyers
www.intuition-designs.com

Default

Yeah.. a DP missing a bolt wouldn't make a consistent noise like that, if any.
MarylandEcstasy is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2006, 09:41 PM   #24
willguidry
Scooby Specialist
 
Member#: 16388
Join Date: Mar 2002
Default

12345

Last edited by willguidry; 09-05-2006 at 12:04 AM.
willguidry is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2006, 10:59 AM   #25
willguidry
Scooby Specialist
 
Member#: 16388
Join Date: Mar 2002
Default

Dealership had to have a new short block shipped in.

Should be getting the car back today.

Any tips on "break in"??

Meaning, how should I drive it etc?
willguidry is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Strange Situation, NEED HELP ASAP sartre311 AccessPort 1 08-27-2009 04:00 PM
Strange Situation, NEED HELP ASAP sartre311 South West Impreza Club Forum -- SWIC 24 08-22-2009 05:51 PM
Strange Situation, NEED HELP ASAP sartre311 Factory 2.5L Turbo Powertrain 1 08-19-2009 08:47 AM
Strange thing happened over the weekend that freaked me out Bottom Feeder Off-Topic 29 06-21-2007 12:08 PM
UTEC tuning issues need help asap Sharky NRK Engine Management & Tuning 6 11-11-2005 05:23 PM


All times are GMT -4. The time now is 12:30 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.