Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Friday July 31, 2015
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
Alaskan Impreza Club
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Chapters > Alaskan Impreza Club Forum -- AKIC

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-04-2006, 04:59 PM   #1
akryder86
Scooby Newbie
 
Member#: 74916
Join Date: Nov 2004
Chapter/Region: AKIC
Location: Anchorage, Alaska
Vehicle:
1993 Impreza L
1992 Talon TSi AWD

Default EGR Solenoid testing

Hey all, I have this reacuring problem with my car. It runs pig rich and does not idle after I first fill it up and when the gas tank gets down to 1/4 tank.After I drive it about 1/2 mile it runs fine except for that it is rich. I tested my O2 censor and it's ok. I have replaced the PCV valve, fuel filter, and O2 censor within the past 2 months. Last night I vaccum tested my EGR valve and it would hold pressure at or above 15psi. Is that normal? I tested my EGR valve because I know that with a cold engine if you take off the vaccum hose to the EGR valve their should be some sort of change in the way it runs. Well with my car there is no change.

So after testing the EGR valve I wanted to see if it was getting any vaccum and I connected the vaccum pump to it and ran her and I had no vaccum. Now, is there supposed to be vaccum at all times or just at certain times? And I know the EGR valve solenoid is before the EGR and located under the intake manifold (a real PITA to get to). Is there any way of testing the solenoid before buying a new one for $92.45 from the dealer and taking my engine apart just to find out that it was good?

Thanks,

Montana
* Registered users of the site do not see these ads.
akryder86 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
* Registered users of the site do not see these ads.
Old 11-04-2006, 07:37 PM   #2
00Maddog
Scooby Specialist
 
Member#: 62410
Join Date: May 2004
Chapter/Region: AKIC
Location: its bristol baby
Vehicle:
2004 wrx w/o engine
psm/carbon

Default

egr only gets ported vacuum, anotherwards no vacuum until you open the throttle a crack. egr usually sticks open when it screws up, and the car backfires through the intake and won't idle at all.

sounds like the fuel pump is under par, do a pressure test. low psi will cause poor atomization, leading to longer injector pulsewidth and a rich condition.
00Maddog is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2006, 07:51 PM   #3
akryder86
Scooby Newbie
 
Member#: 74916
Join Date: Nov 2004
Chapter/Region: AKIC
Location: Anchorage, Alaska
Vehicle:
1993 Impreza L
1992 Talon TSi AWD

Default

All right. What would normal psi be so I know what to look for cause I don't know what that would be with a Subaru. Thanks
akryder86 is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2006, 12:32 AM   #4
00Maddog
Scooby Specialist
 
Member#: 62410
Join Date: May 2004
Chapter/Region: AKIC
Location: its bristol baby
Vehicle:
2004 wrx w/o engine
psm/carbon

Default

figure it out?
00Maddog is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2006, 04:10 PM   #5
akryder86
Scooby Newbie
 
Member#: 74916
Join Date: Nov 2004
Chapter/Region: AKIC
Location: Anchorage, Alaska
Vehicle:
1993 Impreza L
1992 Talon TSi AWD

Default

I'm trying to find a t-fitting that will fit my press. gauge and fuel line. It's hard finding a 5/16"x1/4"x5/16" fitting. Hopefully by Fri. I'll have a press. reading so if it is the fuel pump I can replace it on Sat. at my parents house. Would do it at work but when I get in at 7am the temp inside the shop is 18deg. and raises to a scorching 25deg. at about noon. I don't operate too well in the cold...like our deisel trucks
akryder86 is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2006, 06:54 PM   #6
00Maddog
Scooby Specialist
 
Member#: 62410
Join Date: May 2004
Chapter/Region: AKIC
Location: its bristol baby
Vehicle:
2004 wrx w/o engine
psm/carbon

Default

i have a guage setup you can use if you want.

i'll be home saturday.

it's 70 in sacramento right now...
00Maddog is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2006, 10:14 PM   #7
akryder86
Scooby Newbie
 
Member#: 74916
Join Date: Nov 2004
Chapter/Region: AKIC
Location: Anchorage, Alaska
Vehicle:
1993 Impreza L
1992 Talon TSi AWD

Default

Lucky, I wish it was 70 in the shop but a guy can dream right?
I found a fitting and am going to do the press. test here in a sec.
akryder86 is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2006, 10:17 PM   #8
SQUAD_907
Totally Biased
Moderator
 
Member#: 10104
Join Date: Sep 2001
Chapter/Region: AKIC
Location: 907
Vehicle:
WOW! JUST WOW!
I make posts disappear

Default

Quote:
Originally Posted by akryder86 View Post
Lucky, I wish it was 70 in the shop but a guy can dream right?
I found a fitting and am going to do the press. test here in a sec.
u find it at ak rubber?
SQUAD_907 is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2006, 10:50 PM   #9
akryder86
Scooby Newbie
 
Member#: 74916
Join Date: Nov 2004
Chapter/Region: AKIC
Location: Anchorage, Alaska
Vehicle:
1993 Impreza L
1992 Talon TSi AWD

Default

Yeah, and just did the test, 30psi, which is 6psi under the normal operating range. Looks like I'm in the market for a fuel pump.
akryder86 is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2006, 01:00 AM   #10
akryder86
Scooby Newbie
 
Member#: 74916
Join Date: Nov 2004
Chapter/Region: AKIC
Location: Anchorage, Alaska
Vehicle:
1993 Impreza L
1992 Talon TSi AWD

Default

Also, where is my fuel pump located? Napa says it's in the tank and Chilton's says it's external somewhere. Thanks again for the help and Jerry you were right on the money.
akryder86 is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2006, 11:29 AM   #11
00Maddog
Scooby Specialist
 
Member#: 62410
Join Date: May 2004
Chapter/Region: AKIC
Location: its bristol baby
Vehicle:
2004 wrx w/o engine
psm/carbon

Default

the pump is in the tank, and all subarus have a pump access hole in the trunk or under the back seat. i think that ones at the front of the trunk on the r/h side. i have some pumps, wrx ones but i think they'll work.

6 psi is low, but it depends if thats at idle or accelerating. if that's at idle tape the guage to the winshield and go do an acceleration and then take a reading.
00Maddog is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2006, 02:16 AM   #12
akryder86
Scooby Newbie
 
Member#: 74916
Join Date: Nov 2004
Chapter/Region: AKIC
Location: Anchorage, Alaska
Vehicle:
1993 Impreza L
1992 Talon TSi AWD

Default

Ok, I'll do that tomorrow. And Squad_907 gave me a wrx pump that I'll put in there tomorrow as well. If it's not the fuel pumo I'll be calling you. Thank you again Chris for the pump.
akryder86 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
WTB: egr solenoid (los angeles area) wrx-chris SCIC Private Classifieds 1 05-12-2009 03:45 PM
WTB: purge / EGR solenoid for WRX / STI pirotlord Private 'Wanted' Classifieds 1 03-24-2009 07:59 PM
Wanted: Knock Sensor, EGR Solenoid, EGR Backpressure Sensor, Egr Valve Quix VIC Private Classifieds 2 07-09-2008 04:09 PM
Air suction solenoid valve and EGR solenoid valve Fail Wagon Normally Aspirated Powertrain 1 05-24-2007 11:05 PM
('93-'01) egr solenoid brus brother Impreza Forum 11 08-07-2002 01:27 PM


All times are GMT -4. The time now is 10:42 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2015 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2015, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.