Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Friday July 11, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Service & Maintenance

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-04-2007, 08:44 AM   #1
Aarron_M
Scooby Specialist
 
Member#: 68210
Join Date: Aug 2004
Chapter/Region: RMIC
Location: Colorado Springs, CO
Vehicle:
2013 STI
SWP

Default Check Engine Light at WOT in 4th

Last night I was driving home from the mall with the wife(Victoria Secret's had a huge sale) and I rolled onto the gas in 3rd, progressing, not stomping into WOT. Shift to 4th, I'm in the upper rpm range(watching the road, so not sure exact rpm's) and I get this huge hesitation, like the car bucked and check engine light comes on and the cruise light flashes. Is this Fuel Cut? What causes this? Car drove fine the rest of the way home, still built boost, no other symptoms. I got home and reset the ECU, no check engine light. But...especially since the wife was in the car, I'd like to know(she does too ops: ) what it sounds like. Thanks.

2005 STI w/TBE, pulley and drop-in filter, no engine management
* Registered users of the site do not see these ads.
Aarron_M is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2007, 01:06 PM   #2
Engmus
Scooby Specialist
 
Member#: 115645
Join Date: May 2006
Chapter/Region: MAIC
Location: South-East PA
Default

This is fuel cut caused by your TBE.

Alot of people will tell you this is boost-creep. In reality you need some sort of EM to increase the waste gate duty cycle.

There's a strong chance that this will resolve your issue, it could be a true case of boost-creep. However 1\10 people that come here that say they have it, actually just need EM.

My recommendation is the same that i have for myself until I can get my hands on a Access-port V2. Just stay off the throttle in the top end gears.

I'd also recommend reading Unibombers Manifesto on boost-creep and TBEs.

A lot of this is already answered.
Engmus is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2007, 06:32 PM   #3
Aarron_M
Scooby Specialist
 
Member#: 68210
Join Date: Aug 2004
Chapter/Region: RMIC
Location: Colorado Springs, CO
Vehicle:
2013 STI
SWP

Default

Couldn't find the Unabomber FAQ's on Boost Creep. The part that seems odd is I've had this TBE combo for almost 2 years now, with no issues whatsoever. I have the MadDad DP/3CE combo http://www.daddysscp.com/dcart4/prod...1&cat=6&page=1

"The MadDad(TM) Metal V2 is the only hi-flow catted downpipe with a catless wastegate design, offering the fastest boost control response to eliminate boost creep. STi owners take note."
Aarron_M is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2007, 01:57 AM   #4
Engmus
Scooby Specialist
 
Member#: 115645
Join Date: May 2006
Chapter/Region: MAIC
Location: South-East PA
Default

Interesting...................even with a catted downpipe I wouldn't rule out waste-gate duty cycle problems.

Next time it happens (or if the CEL is still there) have advanced, napa or some autoparts store pull the code (they do it for free) and list it up.

we can better help you from there.
Engmus is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2007, 07:06 AM   #5
Uncle Scotty
Scooby Guru
 
Member#: 16200
Join Date: Mar 2002
Vehicle:
OK Houston
we have an Uncle

Default

....almost certainly a p0244 code---"wastegate solenoid 'a' range/performance"......hit boost cut----was kinda cold, no????

engine management cures this
Uncle Scotty is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2007, 12:32 PM   #6
Aarron_M
Scooby Specialist
 
Member#: 68210
Join Date: Aug 2004
Chapter/Region: RMIC
Location: Colorado Springs, CO
Vehicle:
2013 STI
SWP

Default

Wasn't that cold really. Highest it's been temp wise in a couple months.
Aarron_M is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2007, 12:44 AM   #7
Uncle Scotty
Scooby Guru
 
Member#: 16200
Join Date: Mar 2002
Vehicle:
OK Houston
we have an Uncle

Default

Quote:
Originally Posted by STImachine View Post
Wasn't that cold really. Highest it's been temp wise in a couple months.
....irrelevant....really.....it just usually happens more when the weather cools off.

This issue is a 'fall' thing usually...weather cools....boost spikes.....'bang'----p0244
Uncle Scotty is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
4th gear Jerk and Check Engine light shekshishekki Factory 2.0L Turbo Powertrain 22 06-18-2009 04:25 PM
Check engine light appears while in cruise control. AltronX Factory 2.5L Turbo Powertrain 13 06-04-2007 12:54 AM
detonation at WOT in 4th wrxsc Factory 2.0L Turbo Powertrain 3 05-06-2004 07:53 AM
Check engine light at 4900 miles? Dolphin Overton Newbies & FAQs 2 10-19-2000 10:36 PM
Check Engine light at 2400 miles!! What's up?? Dan00RS Technical Forum Archive 10 05-12-2000 12:09 AM


All times are GMT -4. The time now is 06:52 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.