Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Monday September 22, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Service & Maintenance

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-21-2007, 07:37 PM   #1
expresswrx
Scooby Newbie
 
Member#: 49620
Join Date: Dec 2003
Location: New Jersey
Vehicle:
2003 wrx wagon
silver

Default Inspection Trouble

I'm having trouble getting my stock 2003 wrx wagon through inspection becuase the monitors of the computer havn't reset. In NJ they don't just check your exhaust, they hook into your computer to make sure that you havn't disabled a CEL.

In October at about 46000 miles I had the dealer replace the ABS chip as part of the free recall. After having work on the computer, it has to 'reboot' a process that it still has not completed, so the computer says that the evaporative systems and catalytic converter aren't ready. So I can't pass inspection! This is despite about 1500 miles of driving.

I spoke to the dealer and they said I had to drive it from cold at highway speeds for 10 miles or so, then turn it off, restart and drive another 10 miles at highway speed. I thought I did this, but it still hasn't reset.

Anybody have any ideas about what is going on? THis is a major pain in the....

thanks!
* Registered users of the site do not see these ads.
expresswrx is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2007, 07:42 PM   #2
Mulder
Trust no one
Moderator
 
Member#: 11170
Join Date: Oct 2001
Chapter/Region: Tri-State
Location: NYC
Vehicle:
02 WRX
15 WRX/05 GTO

Default

Actually the OBDII inspection is instead of a tailpipe test, not in addition. Many states including NY and PA are now doing this type of inspection for cars '96 and newer.
Anyway the replacement of your ABS unit should not have anything to do with your current issue. Even if they disconnected the battery at that time, which resets the ECU and the monitors, it should have all reset long ago through normal driving. The ABS unit itself has no connection to the ECU and does not affect the readiness monitors.
It would be helpful to have someone with a scanner check to see exactly which monitors are not resetting as this may indicate an underlying problem that needs to be addressed. Even if the CEL is not on there may be "pending codes" stored that can be read which can also be helpful
Mulder is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Anybody in PA have trouble getting inspection/emissions with a catless turboback? jay_barton Mid Atlantic Impreza Club -- MAIC 13 05-27-2009 05:39 PM
MD inspection troubles Jonny5isALIVE Mid Atlantic Impreza Club -- MAIC 20 03-24-2009 07:17 PM
Do you have trouble with passing inspection with your built motor? fastlanerex Built Motor Discussion 22 05-22-2008 12:58 PM
Inspection trouble deamon180 Service & Maintenance 6 12-08-2007 01:54 AM
OR/Federal inspection & mechanic for lot inspection polaris North West Impreza Club Forum -- NWIC 2 10-14-2004 08:37 PM


All times are GMT -4. The time now is 06:48 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.