Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Sunday April 20, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
South West Impreza Club
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Chapters > South West Impreza Club Forum -- SWIC

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-05-2007, 10:13 PM   #1
BugeyePB Rex
Scooby Newbie
 
Member#: 138915
Join Date: Jan 2007
Chapter/Region: SWIC
Location: Flagstaff, AZ
Vehicle:
2003 WRB WRX Vf48
Tuned @ FAT by Snail Perf

Default Question to you guys up in Flag and cold weather.

Do your cars run rough during the snowy winter months? While I was up there and at the Grand Canyon there was a constant high-pitch sound coming from my engine at idle. I was worried that it could be my belts or my radiator but now that I'm back in Phoenix it sounds completely normal. Ideas?

Edit: Not just at idle either, also at higher RPMs.
* Registered users of the site do not see these ads.

Last edited by BugeyePB Rex; 12-05-2007 at 10:19 PM.
BugeyePB Rex is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2007, 10:31 PM   #2
TixArmy
Scooby Specialist
 
Member#: 134248
Join Date: Dec 2006
Chapter/Region: SWIC
Location: Surprise
Vehicle:
2007 STi - Stage 2
"Desert Sand on White"

Default

Flag is just like Connecticut is now - Cold... Very... Very...Cold... (wonder why I moved?)

First question is why type of Oil are you using? I have noticed that if I didn't change over to the 5w30 from the 10w30 I was using, then my engine did seem a bit rough. (not that it should hurt anything, but it was noticeable.)

Could be many other things I know, but that is my 1st thought.. my 2 cents if you will.

Side note- when I changed over to 5w30 for these few 'cooler' months here in the valley, I noticed my car was acting Diff... so - who knows....
TixArmy is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2007, 10:40 PM   #3
BugeyePB Rex
Scooby Newbie
 
Member#: 138915
Join Date: Jan 2007
Chapter/Region: SWIC
Location: Flagstaff, AZ
Vehicle:
2003 WRB WRX Vf48
Tuned @ FAT by Snail Perf

Default

Oil weight stayed the same 10w-30 Castrol Syn. However, I've made trips up to Flag when I was running Mobil 1 10w-30 and there wasn't anything wrong. I hope the oil isn't the culprit...
BugeyePB Rex is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2007, 11:17 AM   #4
dunc_b
Scooby Newbie
 
Member#: 154343
Join Date: Jul 2007
Chapter/Region: SWIC
Default

My car feels a tad ropey in the mornings after being left out overnight...

The gear shift is very notchy and the engine feels tight... I just put it down to it being a lot colder recently and the oil not being sloshed around the gearbox until it's turned a few times - by the end of the road all is normal...

come to think o fit - I feel ropey most mornings too
dunc_b is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2007, 11:21 AM   #5
r0bman
Scooby Specialist
 
Member#: 87015
Join Date: May 2005
Location: Mos Eisley, TA 85202
Default

Quote:
Originally Posted by dunc_b View Post
My car feels a tad ropey in the mornings after being left out overnight...

The gear shift is very notchy and the engine feels tight... I just put it down to it being a lot colder recently and the oil not being sloshed around the gearbox until it's turned a few times - by the end of the road all is normal...

come to think o fit - I feel ropey most mornings too
Ha. Try <20 degree (Farenheit, you silly European) mornings. It was a bitch to get my STi into first gear if I didn't let it warm up a bit.
r0bman is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2007, 11:22 AM   #6
racingfish
Scooby Guru
 
Member#: 60976
Join Date: May 2004
Chapter/Region: SWIC
Location: Goodyear
Vehicle:
1969 LGT
FATURBO

Default

raise the flag in cold weather?
racingfish is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2007, 03:02 PM   #7
BugeyePB Rex
Scooby Newbie
 
Member#: 138915
Join Date: Jan 2007
Chapter/Region: SWIC
Location: Flagstaff, AZ
Vehicle:
2003 WRB WRX Vf48
Tuned @ FAT by Snail Perf

Default

All of the things that you guys are mentioning happened. However, it was the engine in particular. Dunno, if it wasn't a Sunday I would have taken it to the Subaru dealership up there or something, but nobody was open.
BugeyePB Rex is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2007, 03:06 PM   #8
v8eaterWRX
Scooby Guru
 
Member#: 108547
Join Date: Feb 2006
Chapter/Region: SWIC
Location: boondock camping
Vehicle:
2013 RAM 2500 4x4
6.7l Cummins

Default

I had the same problem last christmas, then on the way home I lost my header to uppipe gasket

Most likely not your problem.

My car is always weird when I go to Flagstaff even if its in the summer (I go once a month and stay the weekend)
v8eaterWRX is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2007, 05:28 PM   #9
Keyser
Scooby Newbie
 
Member#: 82168
Join Date: Mar 2005
Chapter/Region: SWIC
Location: Up Range
Vehicle:
07 dyno-comp'd
CGM WRX Wagon

Default

Quote:
Originally Posted by v8eaterWRX View Post
My car is always weird when I go to Flagstaff even if its in the summer (I go once a month and stay the weekend)
Prolly the altitude. Phoenix at 1200 ft, Flag is around 7000.
Keyser is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2007, 01:51 PM   #10
dunc_b
Scooby Newbie
 
Member#: 154343
Join Date: Jul 2007
Chapter/Region: SWIC
Default

Quote:
Originally Posted by r0bman View Post
(Farenheit, you silly European).
HAHA

I was in the weird chsool year they did the switch so I understand fareinheit as well as the correct celsius

now what I don't understand is inches - they're just stupid!
dunc_b is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2007, 06:07 PM   #11
pyrex
Scooby Newbie
 
Member#: 45757
Join Date: Oct 2003
Chapter/Region: SWIC
Location: Flagstaff/Mesa, AZ
Vehicle:
2005 WRX STi
CGM/Silver

Default

My car runs just fine when it's cold up here in Flag. In fact it runs much better then it does when it's hot out, just don't run super heavy oil especially if you park it outside. Flag doesn't get very cold though.
pyrex is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2007, 07:38 PM   #12
ram95
Scooby Specialist
 
Member#: 121051
Join Date: Jul 2006
Chapter/Region: SWIC
Location: Las Vegas
Vehicle:
08 8k RPM
Vtak HoNdUh

Default

Justin you dont know what you are talking about Have you been out side today???

I have to leave the FXTS out side over night and when i first start it it sounds rough and the first few times i put it into gear it doesnt feel too lovely. It just needs to warm up for a bit. by the time i am a mile from my house it feels fine again
ram95 is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2007, 09:56 PM   #13
Clayton
Scooby Specialist
 
Member#: 121184
Join Date: Jul 2006
Chapter/Region: RMIC
Location: Fountain, Co
Vehicle:
2004 WRX
WRB

Default

Ya my car runs a little rougher during the winter months, and first gear is nearly impossible to get into if im even rolling 2 mph lol...
Clayton is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2.5i Idle and Cold Weather Questions. kruga225 Normally Aspirated Powertrain 10 11-08-2007 03:53 PM
Question to all those with Modded injectors and cold starting? 2002WRXSTi Factory 2.0L Turbo Powertrain 20 12-23-2004 12:57 AM
TXS stage 4 and cold weather.... carpetsloth Factory 2.0L Turbo Powertrain 2 07-26-2002 10:29 AM
Perf Tires and Cold Weather kpratte Brakes, Steering & Suspension 1 06-29-2001 09:41 AM
Turbos and cold weather -> special measures? Mr. Jones Technical Forum Archive 5 09-06-2000 09:32 PM


All times are GMT -4. The time now is 09:33 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.