Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Saturday April 25, 2015
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Engine Management & Tuning > Open Source Reflashes

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-07-2008, 05:47 PM   #1
Bboy AJ
Scooby Specialist
 
Member#: 127021
Join Date: Sep 2006
Chapter/Region: South East
Location: ATL
Vehicle:
2006 OBP WRX TR

Default ECU Flash not reading, help!

Please help. I recently purchased a Tactrix cable and wanted to flash to gabedude's stage 1.

I have an 06 5 speed WRX.

I hooked up the green connectors. I made sure they were connected by turning the ignition on, seeing the CEL flash, and hearing the fans.

Remove the key from the ignition. Open ECUflash. Plug Tactrix cable into laptop. The "Read" button colors in. Plugged in cable to OBDII port under steering wheel. Hit "Read" graphic button and the "Read" rectangle is grayed out. Flash graphic button on ECUflash is always grayed out.

I'm not sure what I did wrong. I updated the definitions for ECUflash. It just doesn't seem to read that the cable is in the OBDII port. I mean, is there something wrong with the cable? I just took it out of the box, blew the dust out of the port, and that's it.

Please help! I desperately want to flash to stage 1. Thanks.
* Registered users of the site do not see these ads.
Bboy AJ is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2008, 06:03 PM   #2
wrxracer519
Scooby Specialist
 
Member#: 149890
Join Date: May 2007
Chapter/Region: NESIC
Location: Stamford
Vehicle:
02 WRX
PSM

Default

Make sure you updated the drivers for the tactrix cable under control panel-> system-> device manager, then update the drivers with the drivers from ecuflash. I had to do that to get it to work and the past two days i have been loggin my car like crazy.
wrxracer519 is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2008, 06:06 PM   #3
mickeyd2005
Scooby Newbie
 
Member#: 122595
Join Date: Aug 2006
Chapter/Region: NWIC
Vehicle:
2005 LGT Wagon
ABP

Default

Quote:
Originally Posted by Bboy AJ View Post
Please help. I recently purchased a Tactrix cable and wanted to flash to gabedude's stage 1.

I have an 06 5 speed WRX.

I hooked up the green connectors. I made sure they were connected by turning the ignition on, seeing the CEL flash, and hearing the fans.

Remove the key from the ignition. Open ECUflash. Plug Tactrix cable into laptop. The "Read" button colors in. Plugged in cable to OBDII port under steering wheel. Hit "Read" graphic button and the "Read" rectangle is grayed out. Flash graphic button on ECUflash is always grayed out.

I'm not sure what I did wrong. I updated the definitions for ECUflash. It just doesn't seem to read that the cable is in the OBDII port. I mean, is there something wrong with the cable? I just took it out of the box, blew the dust out of the port, and that's it.

Please help! I desperately want to flash to stage 1. Thanks.

You removed the key from the ignition?

Did you put it back in? The key needs to be in the on position (without the engine running) to read/flash your car.
mickeyd2005 is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2008, 06:35 PM   #4
Bboy AJ
Scooby Specialist
 
Member#: 127021
Join Date: Sep 2006
Chapter/Region: South East
Location: ATL
Vehicle:
2006 OBP WRX TR

Default

Really? I thought I read that the key should not be on until the prompt tells me to do so. I have not received such a prompt.

From the FAQ:
Quote:
Do not turn on your ignition until prompted by Ecuflash to do so and when you do, immediately hit ‘OK’, otherwise reading/flashing may fail (any moderate delay on your part can result in a failure). Note: The engine should NEVER be running when reading or flashing.
So...

Green connectors together
Plug in USB and OBDII
Key in the on position?
Run ECUflash
Read

or

Green connectors together
Plug in USB and OBDII
Run ECUflash
Wait for prompt asking to put the key in the on position
Read

Thanks for the ongoing help

Last edited by Bboy AJ; 01-07-2008 at 06:43 PM.
Bboy AJ is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2008, 06:39 PM   #5
Bboy AJ
Scooby Specialist
 
Member#: 127021
Join Date: Sep 2006
Chapter/Region: South East
Location: ATL
Vehicle:
2006 OBP WRX TR

Default

Quote:
Originally Posted by wrxracer519 View Post
Make sure you updated the drivers for the tactrix cable under control panel-> system-> device manager, then update the drivers with the drivers from ecuflash. I had to do that to get it to work and the past two days i have been loggin my car like crazy.
I just did this and got the drivers from "D:\Program Files\OpenECU\EcuFlash\drivers\x86" and it said that there was no better match. So I suppose I already had this front covered. Thanks, though.
Bboy AJ is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2008, 09:53 PM   #6
maxbserr
Scooby Newbie
 
Member#: 148417
Join Date: May 2007
Chapter/Region: TXIC
Location: Baytown Texas
Vehicle:
2002 WRX
WRB XPTStg2/GMBCS

Default

Go under file/options/ then check to see if the directories are mapped to the folders correctly. I had this same issue with my install of ecu flash.
You want to check
Rom File Directory.
Color Map Directory
Metadata Directory.
maxbserr is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2008, 09:54 PM   #7
Bboy AJ
Scooby Specialist
 
Member#: 127021
Join Date: Sep 2006
Chapter/Region: South East
Location: ATL
Vehicle:
2006 OBP WRX TR

Default

Alright, I figured it out. If anyone has this problem, please heed:

The reason why nothing showed up when I picked "Read ECU" was because I pointed the directory DIRECTLY to the WRX folder. Instead, you need to select the "Subaru" folder.

Flashed to gabedude's stage 1, drove for a few miles, loved it! Thanks
Bboy AJ is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2008, 09:57 PM   #8
maxbserr
Scooby Newbie
 
Member#: 148417
Join Date: May 2007
Chapter/Region: TXIC
Location: Baytown Texas
Vehicle:
2002 WRX
WRB XPTStg2/GMBCS

Default

Drive it for a while then buy a downpipe off ebay. Flash over a stage 2 and love it more.
maxbserr is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2007 wrx, open port 2.0 ECU flash wont read Dubstar112 Open Source Reflashes 5 06-25-2013 10:38 PM
Need help with an ecu flash subesport Newbies & FAQs 6 02-01-2010 03:52 PM
ecu flash cant read elevenpoint7five Open Source Reflashes 2 07-22-2009 09:21 PM
Need help, open ECU flash with blow thru N8WRX Open Source Reflashes 35 05-08-2009 04:23 PM
ECU Flash Help!!!!!! Kylar Commercial ECU Reflashes 12 11-27-2007 01:04 PM


All times are GMT -4. The time now is 04:34 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2015 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.