Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Tuesday July 29, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Engine Management & Tuning > Open Source Reflashes

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 10-22-2008, 10:33 PM   #551
RossLH
Scooby Specialist
 
Member#: 147839
Join Date: May 2007
Chapter/Region: MAIC
Location: MD
Vehicle:
2003 WRX
SRP

Default

I'm sure this has been brought up before, but I just downloaded the A4SGE01C firmware, and the .hex file is only 160KB. Isn't it supposed to be 192KB?
* Registered users of the site do not see these ads.
RossLH is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2008, 03:52 AM   #552
4cams4life
*** Banned ***
 
Member#: 188582
Join Date: Sep 2008
Default

You have a virus on your ecu!!! You are screwed, your programs are all hacked and you are going to destroy your car if you hock your computer up to it again.







































Lol, jk.

gotcha.
4cams4life is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2008, 06:49 AM   #553
wrxsti.l
Scooby Specialist
 
Member#: 156973
Join Date: Aug 2007
Chapter/Region: International
Location: Adelaide, Australia
Vehicle:
2002 ADM WRX STi
STi Black/Blue

Default

Quote:
Originally Posted by RossLH View Post
I'm sure this has been brought up before, but I just downloaded the A4SGE01C firmware, and the .hex file is only 160KB. Isn't it supposed to be 192KB?
It can be either 160kb or 192kb in size - but for patching it needs to be 192kb. You can change the size using ecuedit.

Last edited by wrxsti.l; 10-23-2008 at 07:08 PM.
wrxsti.l is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2008, 08:08 AM   #554
eminehart
Scooby Newbie
 
Member#: 11205
Join Date: Oct 2001
Chapter/Region: RMIC
Location: Tweakin your ECU-Northglenn CO
Vehicle:
2009 WRX
Dom3-e85-ewg

Default

Quote:
Originally Posted by RossLH View Post
You just blew my mind. I did not know I could do that.
That's why its easier than waiting on a new patch. 3-5 minutes and your done.
eminehart is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2008, 09:57 AM   #555
Mr.Krinkle
Scooby Specialist
 
Member#: 109623
Join Date: Mar 2006
Chapter/Region: MAIC
Location: Waynesboro, VA
Default

Im completely lost on how to patch this in. Anyone willing to help me?
Mr.Krinkle is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2008, 01:41 PM   #556
4cams4life
*** Banned ***
 
Member#: 188582
Join Date: Sep 2008
Default

Quote:
Originally Posted by cardiacwrx View Post
Im completely lost on how to patch this in. Anyone willing to help me?
Nope, were all to stuck up to care....
JK

The hardest part for me was editing the subie file for ecuflash. Finding the correct file for your ecu in the program file folders of ecuflash and then finding a program that will let you open them and edit them ( pasting in the new lines of code ) and then resaving it back into the program files, took me a while but i found out how.

What is your problem exactly? No idea where to start? read the "read me file" it helps, but is written in comperter savy speak, so it might be difficult to understand if you have no idea about that stuff

Here are the keys- getting the map patched, getting the definitions the change the factors into ecuflash ( so you can edit the LC values )

here is a jist of what i did- hope this helps

MAKE SURE YOUR rom FILE IS 192KB first

[size=3]Getting the map patched -
1. put the .hex file of your map into the folder with the patching files ( unzipped)
2. click on patch (wind

Last edited by 4cams4life; 10-23-2008 at 03:10 PM.
4cams4life is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2008, 01:53 PM   #557
4cams4life
*** Banned ***
 
Member#: 188582
Join Date: Sep 2008
Default more help

double post, opse...
4cams4life is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2008, 01:56 PM   #558
quazimoto
Scooby Guru
 
Member#: 70395
Join Date: Sep 2004
Chapter/Region: MAIC
Location: Da-boonies,Va
Default

Quote:
Originally Posted by RossLH View Post
I'm sure this has been brought up before, but I just downloaded the A4SGE01C firmware, and the .hex file is only 160KB. Isn't it supposed to be 192KB?
Where did you download it from?I have EcuEdit so maybe what I can do just upload some 192kb files to OpenEcu for people to use for launch control.EcuEdit has the ability to change the ROM size.
quazimoto is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2008, 02:09 PM   #559
Cocoa Beach Bum
Scooby Specialist
 
Member#: 17355
Join Date: Apr 2002
Default

Quote:
Originally Posted by dumdum View Post
I have EcuEdit so maybe what I can do just upload some 192kb files to OpenEcu for people to use for launch control.EcuEdit has the ability to change the ROM size.
Wouldn't it be better if people with 160k files simply downloaded trial version of ecuEdit and did conversion to 192K themselves?

http://www.epifansoft.com/phpBB2/index.php
Cocoa Beach Bum is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2008, 02:15 PM   #560
quazimoto
Scooby Guru
 
Member#: 70395
Join Date: Sep 2004
Chapter/Region: MAIC
Location: Da-boonies,Va
Default

Quote:
Originally Posted by Cocoa Beach Bum View Post
Wouldn't it be better if people with 160k files simply downloaded trial version of ecuEdit and did conversion to 192K themselves?

http://www.epifansoft.com/phpBB2/index.php
Sure if they want to.That works too.Not sure if you have that ability in the trial version though.
quazimoto is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2008, 02:36 PM   #561
quazimoto
Scooby Guru
 
Member#: 70395
Join Date: Sep 2004
Chapter/Region: MAIC
Location: Da-boonies,Va
Default

Quote:
Originally Posted by cardiacwrx View Post
Im completely lost on how to patch this in. Anyone willing to help me?
Make sure you ROM files is 192kb first.You don't have to use your specific ROM either.The AF426 (A4SGE01C) is the latest ROM reversion for the 02 WRX.It has alot of misc. fixes in it that you will never even detect through RomRaider or the such.You should always flash to the latest ROM.Make sure you have the latest definitions for ECuFlash.Everytime you update definitions once you have installed the Launch Control you will have to reinstall Launch Control.Very easy if you use your head.People seem to make things more complicated than they need to.Basiclly before you update just copy your old definition an put it on your desktop,update new definitions,open up the newest definition for your ROM and copy and paste the Launch Control from the old definition to the new one.Now that that is out of the way and you have the newest ROM go to http://tinywrex.wordpress.com/2008/0...reza-wrx-my02/ and follow the instructions untill right after you have copied the Launch Control patch to note pad.Then go to "my computer>c:drive>program files>openecu>ecuflash>rommetadata>subaru>impreza wrx>A4SGE01C and right click it.Select "open with" and hopefully XML editor will be a choice.Then just paste the copied patch from notepad.If you can't handle this or don't want to you can pay a small fee to Tinywrex to do this for you as an option.Please all of you using this patch at least donate something( $10-$20).Obviously some have had no problems,and some had problems that are easily fixable as bmw50021 has documented earlier.
quazimoto is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2008, 02:41 PM   #562
quazimoto
Scooby Guru
 
Member#: 70395
Join Date: Sep 2004
Chapter/Region: MAIC
Location: Da-boonies,Va
Default

Quote:
Originally Posted by 4cams4life View Post
Nope, were all to stuck up to care....
JK

The hardest part for me was editing the subie file for ecuflash. Finding the correct file for your ecu in the program file folders of ecuflash and then finding a program that will let you open them and edit them ( pasting in the new lines of code ) and then resaving it back into the program files, took me a while but i found out how.

What is your problem exactly? No idea where to start? read the "read me file" it helps, but is written in comperter savy speak, so it might be difficult to understand if you have no idea about that stuff

Here are the keys- getting the map patched, getting the definitions the change the factors into ecuflash ( so you can edit the LC values )

here is a jist of what i did- hope this helps
MAKE SURE YOUR rom FILE IS 192KB first
Getting the map patched -
1. put the .hex file of your map into the folder with the patching files ( unzipped)
2. click on patch (windows batch file)
3. it will pop up in command promt telling you to hit any key
4. file patch complete -

now you need to be able to edit the LC values (delt rpm[how many rpms lower than stock redlin] and mph disengage [set at 0 for best results])

Getting the ecuflash program to recognize LC
1. Find the file for your ecu in the program files of ecu explorer (readme file has directory names and folder locations i dont know them off the top of my head)- XXXXXXXXX number/letter combination
2. Find a way to open that file with a text editor or something, its an xml file.
3. Copy the code from the file that you downloaded called "ecuflash xml"
4. Paste that code into the xml file for your ecu, MAKE SURE ITS AT THE END OF THE CODE BUT BEFORE THE "</rom>" at the end.
5. Re save the xml file back into the ecuflash program files

Hardest parts -
1. finding the xml file for your ecu, i cant find it again and i dont have the instructions with me, so i cant tell you the file folder directory, sorry.

2.opening the xml file to edit it

3.saving it back in without the issues of admin/program file edits and stuff.


Hope that helps, other than the xml file issues, its very simple, if your ecu file is to big/wrong size, you are either sol, or have to hand copy all the tables from one map to the other- which sucks....

To edit the LC perameters-
1. Open your map in ecuflash

2. Click on the + box nest to tinywrex patches

3. its should drop down a list of 3 options
i. LC disable speed (KMH) threshold
ii. LC disable speed (MPH) threshold
iii. LC RPM delta

4. To adjust the rpm your LC redline you will need to Change LC RPM delta. Figure out where you want your new redline withe the formula below.

LC RPM delta is the amount the rpm is LOWERED from the factory rpm for redlin.

(factory redline RPM) - (LC RPM delta) = New LC Redline RPM

5. To change the speed at which LC RPM delta is shut off and your car goes back to the factory redline RPM Limit Set the LC disable speed (KMH) threshold OR LC disable speed (MPH) threshold. either will work.

Very simple


Good luck,
Boomer
Fixed
quazimoto is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2008, 02:45 PM   #563
Mr.Krinkle
Scooby Specialist
 
Member#: 109623
Join Date: Mar 2006
Chapter/Region: MAIC
Location: Waynesboro, VA
Default

Thanks 4 cams. It would be the computer savvy speak that gets me. Hahahaha.

I has less than l33t skills.
Mr.Krinkle is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2008, 02:59 PM   #564
4cams4life
*** Banned ***
 
Member#: 188582
Join Date: Sep 2008
Default

Quote:
Originally Posted by dumdum View Post
Fixed
Thanks, thats a must. i dont know how i missed that, lol. It has to be that size, HAS TO BE. I dont know how to change the size other than copy pasting the tables, anybody else wanna chime in there?
4cams4life is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2008, 05:37 PM   #565
quazimoto
Scooby Guru
 
Member#: 70395
Join Date: Sep 2004
Chapter/Region: MAIC
Location: Da-boonies,Va
Default

Quote:
Originally Posted by 4cams4life View Post
I dont know how to change the size other than copy pasting the tables, anybody else wanna chime in there?
Post #558 and #559 from today.....
quazimoto is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2008, 07:30 PM   #566
4cams4life
*** Banned ***
 
Member#: 188582
Join Date: Sep 2008
Default

hey my old post got like chopped, wtf happened?
4cams4life is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2008, 07:37 PM   #567
the suicidal eggroll
Scooby Guru
 
Member#: 51961
Join Date: Jan 2004
Chapter/Region: RMIC
Location: Broomfield, CO
Vehicle:
2005 STi
2012 WRX

Default

Quote:
Originally Posted by the suicidal eggroll View Post
I have tried this multiple times and keep getting the same error:

Source file is corrupt at byte 0x2bac5 (0xc expected, 0xff found)!

Any word?
Turns out it was because my ROM was originally one that I had pulled off of the ECU when my AccessPort was installed (then divorced the AP and flashed the map back on, and have been tuning using that ever since).

This patch needs an OEM rom, which I downloaded from openecu and applied the patch without a problem. I just finished copying over the tables from my old ROM, so I'll flash it to the car and try out LC at some point.
the suicidal eggroll is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2008, 10:21 PM   #568
vision.dynamix
Scooby Guru
 
Member#: 139955
Join Date: Feb 2007
Chapter/Region: NESIC
Location: Boston
Vehicle:
2015 Subaru STI
Black, like my soul.

Default

Quote:
1. This patch is applicable only to a ROM image downloaded from a USDM Subaru Impreza WRX MY02 with calibration id A4SGE01C. The patch will add the following features/enhancements (only one can be active at a time):

* Launch control
* Valet rev limit
* Stationary rev limit
Sounds like the "valet rev limit" might be more useful for me than LC since Im too scared to launch the car. Anyone have more details on that?
vision.dynamix is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2008, 08:44 PM   #569
vision.dynamix
Scooby Guru
 
Member#: 139955
Join Date: Feb 2007
Chapter/Region: NESIC
Location: Boston
Vehicle:
2015 Subaru STI
Black, like my soul.

Default

Ok got LC working on my car again.

Only issue is the revs "bounce" really slow. How do I speed this up?
vision.dynamix is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2008, 09:42 PM   #570
69subaru360
Scooby Guru
 
Member#: 159682
Join Date: Sep 2007
Chapter/Region: NESIC
Location: Maine
Vehicle:
1995 WRX
1998 2.5 RS

Default

Quote:
Originally Posted by vision.dynamix View Post
Ok got LC working on my car again.

Only issue is the revs "bounce" really slow. How do I speed this up?
In rom raider edit your rev limiter on above and off below settings to be closer together.
69subaru360 is online now   Reply With Quote
Old 11-12-2008, 03:58 AM   #571
wrxsti.l
Scooby Specialist
 
Member#: 156973
Join Date: Aug 2007
Chapter/Region: International
Location: Adelaide, Australia
Vehicle:
2002 ADM WRX STi
STi Black/Blue

Default

Quote:
Originally Posted by 69subaru360 View Post
In rom raider edit your rev limiter on above and off below settings to be closer together.
I set my difference to 50rpm and it seems to be the sweet spot for producing boost.
wrxsti.l is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2008, 04:01 PM   #572
bebeu
Scooby Newbie
 
Member#: 43088
Join Date: Sep 2003
Location: France
Vehicle:
00 Impreza
silver

Default

I set mine to 10rpm !
It works great !
bebeu is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2008, 06:44 PM   #573
wrxsti.l
Scooby Specialist
 
Member#: 156973
Join Date: Aug 2007
Chapter/Region: International
Location: Adelaide, Australia
Vehicle:
2002 ADM WRX STi
STi Black/Blue

Default

np. I tried 10rpm difference, but it produced 2psi less - just remember to log it to check you get the best results - even though it sounds better and doesn't drop as far, it doesn't always mean it will perform better
wrxsti.l is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2008, 04:26 AM   #574
bebeu
Scooby Newbie
 
Member#: 43088
Join Date: Sep 2003
Location: France
Vehicle:
00 Impreza
silver

Default

Yep, but it bounce faster with 10 rpm, isn't it ?
bebeu is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2008, 08:24 AM   #575
wrxsti.l
Scooby Specialist
 
Member#: 156973
Join Date: Aug 2007
Chapter/Region: International
Location: Adelaide, Australia
Vehicle:
2002 ADM WRX STi
STi Black/Blue

Default

yes, but have you logged to see if it makes more boost when it bounces faster?

When I lgged, I tried everything from oem difference to 5rpm difference, and 50rpm was the sweet spot for making the most boost under LC conditions.

It may be different for you - which is why I'd log it to see how much boost you make under LC. Try several differences, ranging from 5rpm to 100rpm and see which one makes the most boost
wrxsti.l is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Launch Control on 2004 WRX Doomsti AccessPort 18 11-16-2012 03:16 PM
Launch Control on 32bit ECU Nuke209 Open Source Reflashes 126 05-17-2008 10:49 AM
Help with wiring in launch control on an 05 WRX. Sir Wagon UTEC 2 03-07-2008 04:45 PM
Failed NY state Inspection because of Launch Control on UTEC? vipernj Engine Management & Tuning 2 01-24-2006 06:10 PM
utec remote switch launch control on 4eat topgrinder Engine Management & Tuning 1 03-27-2003 08:34 PM


All times are GMT -4. The time now is 07:16 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.