Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Thursday December 25, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Subaru Models > Impreza Forum

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 05-14-2001, 02:42 PM   #1
deke
Scooby Newbie
 
Member#: 5313
Join Date: Mar 2001
Location: Danbury, CT, USA
Vehicle:
2002 WRX Wagon
World Rally Blue

Post Two little WRX Wagon problems

Hi - I was wondering if anybody had similar issues with their 5 spd WRX. My car has 1300 miles on it, but has done the following since day 1.

First, putting my car into reverse is almost always a problem. I've driven a stick for 20 years, so I'm pretty sure I know what I am doing, but it seems I always have to try at least twice to get it in reverse, even from a cold start on a flat driveway. I park the car in reverse and one time it wouldn't go out of reverse until I popped the clutch and moved the car a little.

Second, when I idle at a light, the car seems to shake, like the rpms are just a little too low.

My dealer is 600 miles away (am moving there in two weeks) and I'll ask about all this when I get there. No big deal, I love my WRX, but the reverse issue doesn't seem right for a brand new car.
* Registered users of the site do not see these ads.
deke is offline   Reply With Quote
Old 05-14-2001, 02:50 PM   #2
Norb
Scooby Newbie
 
Member#: 4856
Join Date: Mar 2001
Location: Houston, Texas
Vehicle:
2002 WRX Wagon MT
Silver

Post

Shaking at idle is normal, so I'm told, something about the boxer engine and high strung tuning of the WRX. As for reverse, no probs here, but just make sure you don't have your foot on the brake or the e-brake on while engagine reverse, also, I'm not sure it reverse is sycro'd so I always go into 1st then shift to reverse. Never a grind with mine nor a hard engage.
Norb is offline   Reply With Quote
Old 05-14-2001, 02:54 PM   #3
8Complex

Moderator
 
Member#: 922
Join Date: Feb 2000
Chapter/Region: MWSOC
Location: Schaumburg, IL
Vehicle:
04 FXT
Red

Post

Well our reverse gears don't have synchros so they are tough to get in sometimes, just takes some pressure and slipping of the clutch to get them lined up and in gear fully. It's common for all Subarus.

The rough idling might be because of the stock Champion plugs. You could replace them with NGK's and see if it helps, but this will be the same thing your dealership will do, so you might just let them front the bill for the plugs instead.
8Complex is offline   Reply With Quote
Old 05-14-2001, 03:04 PM   #4
deke
Scooby Newbie
 
Member#: 5313
Join Date: Mar 2001
Location: Danbury, CT, USA
Vehicle:
2002 WRX Wagon
World Rally Blue

Post

Hey Norb and 8 - thanks for the replies.

I'll work with the shifter a bit and try the plug idea out on the dealer.

Thanks!

P.S. Why no synchros?
deke is offline   Reply With Quote
Old 05-14-2001, 03:13 PM   #5
steve
Scooby Guru
 
Member#: 4718
Join Date: Mar 2001
Chapter/Region: VIC
Location: Location : Location
Vehicle:
~ too
many to list

Post

Because 2nd and reverse are somewhat linked, try putting the car into 2nd, and then reverse.
I had the same issue as you, and this seems to have fixed it.

As for the idle, it has to do with the tuning of the vehicle.

I went over this with my service manager, and salesman. Since I owned the first WRX sold in the area, it was used as a guinew pig for a lot of minor issues they had.
steve is offline   Reply With Quote
Old 05-14-2001, 03:18 PM   #6
Tralala
Scooby Newbie
 
Member#: 3123
Join Date: Dec 2000
Location: Rochester, NY
Post

As far as I know..... WRX's are fully synchro-ed. look @ www.imprezawrx.com
Tralala is offline   Reply With Quote
Old 05-14-2001, 03:23 PM   #7
Subie Gal
GC84Ever
Super Moderator
 
Member#: 301
Join Date: Sep 1999
Chapter/Region: NWIC
Location: WA
Vehicle:
1970 FF-1 & '70 Van
02 WRX/01 RS

Wink

doesnt matter.. that reverse problem has BEEN a problem for ever..... it's a SUBARU thing...

i have the same thing in my new 2001... and i tell ya.. i've never, ever driven an RS that goes into Reverse w/out issues... and i've driven a FEW RS'....

j. www.subiegal.com
Subie Gal is offline   Reply With Quote
Old 05-14-2001, 04:19 PM   #8
subymamma
Scooby Specialist
 
Member#: 2575
Join Date: Oct 2000
Chapter/Region: South East
Location: Winter Park, Florida
Vehicle:
2008 Forester 2.5X
Dark Gray Metallic

Post

My 2000 OBS did that with reverse, too. I'd go to 2nd, then thru neutral and over to reverse. Sometimes it was a pain.....
subymamma is offline   Reply With Quote
Old 05-14-2001, 04:25 PM   #9
ChrisW
Scooby Specialist
 
Member#: 4181
Join Date: Feb 2001
Location: keeping santa cruz weird
Vehicle:
2003 Lancer Evo 8
It's Blue, ok?

Post

For the tranny problem, like we say in the software buisness, "it's not a bug, it's a feature!"

the low idle I guess falls into the same catagory. It's been a while since I had a car that idled normally at 400rpm. Every other Japanese car (except subies) have always idled at near 800rpm... go figure.
ChrisW is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2001, 05:11 PM   #10
The1one4ever
Scooby Newbie
 
Member#: 1401
Join Date: May 2000
Location: Maplewood, MN
Post

My 98RS has problems with the reverse gear too. It's worse cause I have to actually start the car and shift it to any other gear to movie it just a tad forward then bring it in reverse. THERE IS NO OTHER WAY! I've tried. I've gotten use to it though so it's no big deal now, except when I try to force it in and still won't go in heheheh

Fong,
The1one4ever is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2001, 05:57 PM   #11
deke
Scooby Newbie
 
Member#: 5313
Join Date: Mar 2001
Location: Danbury, CT, USA
Vehicle:
2002 WRX Wagon
World Rally Blue

Post

Thanks Everybody - I tried the 2nd then reverse thing and it works fine. Oh well, I guess I can accept this. Besides, I would have to guess that reverse is the gear I use the least.
deke is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2001, 06:10 PM   #12
Xio
Scooby Specialist
 
Member#: 3805
Join Date: Jan 2001
Chapter/Region: International
Location: Paris, FR / Houston, TX
Vehicle:
2011 STi Sedan SWP
2011 Outback ABP

Post

STi engine/tranny mounts and pitch link retrofit (see www.azscooby.com) may help the shake at idle.
Xio is offline   Reply With Quote
Old 05-15-2001, 06:30 PM   #13
derrick7d
Scooby Newbie
 
Member#: 3546
Join Date: Jan 2001
Post

Why don't you guys ask those subaru boys in the UK to find out if they've had or have the same problem? If they did, I'm sure that they would have fixed it by now.
derrick7d is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
FS: stock parts from two 2006 wrx wagons JanssenTodd NWIC Private Classifieds 0 01-02-2010 12:43 AM
PHX: Parted out two 02 WRX Wagons lots of aftermarket stuff for sale AaronB Private 'For Sale' Classifieds 91 03-24-2005 06:31 PM
SPOTTED: Two Black Wrx Wagons on 279 Spazzua Mid Atlantic Impreza Club -- MAIC 0 07-10-2004 07:33 PM
Sighting: Two silver wrx wagons N280 @ 9:45am tnmn28 Bay Area Impreza Club Forum -- BAIC 0 07-17-2002 03:23 PM
Sighting: Two blue WRX wagons tailing each other on Willow/Middlefield mr_disco Bay Area Impreza Club Forum -- BAIC 2 12-20-2001 03:05 PM


All times are GMT -4. The time now is 02:48 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.