Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Monday December 22, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC General > General Community

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 02-27-2008, 12:09 PM   #1
Moviemaker
Scooby Newbie
 
Member#: 41362
Join Date: Aug 2003
Location: Colorado Springs, CO
Vehicle:
2003 WRX Sedan
PSM

Default Help!!! Prodrive won't reflash my ECU!!!!

Hi gang,

So here is the story. Last year I bought a Prodrive Power Pack 3 from a authorized dealer. All arrived as it was supposed to including the form to send my ECU back to the Prodrive office here in the States to get the reflash. Problem is I had some family emergencies come up and I wasn't able to get to installing it until now and come to find out from my local Subaru dealer Prodrive has pulled all of their operations out of the US. They are maintaining an office to handle the distribution of their products but that's it.

I got an e-mail repsonse from them today stating they were reviewing their policy on reflashing of ECUs in the US. I was told I would be put on the list to be informed once a decision was reached. That sounds to me like its never gonna happen.

Anybody have any thoughts on how I might get the "correct" reflash on my ECU to use my Prodrive parts the way they intended? I don't want to hack up the kit, I want to do it the way it was supposed to be done.

HELP!!!! PLEASE!!!!!
* Registered users of the site do not see these ads.
Moviemaker is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2008, 12:30 PM   #2
nixgame22
Scooby Specialist
 
Member#: 101219
Join Date: Nov 2005
Chapter/Region: RMIC
Location: Fort Collins CO
Vehicle:
2012 Mojo HD
Bandit 29

Exclamation

Since it's still new, is it too late to get a refund, and go another route with EM?
nixgame22 is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2008, 12:37 PM   #3
sluflyer06
Scooby Specialist
 
Member#: 111641
Join Date: Apr 2006
Chapter/Region: MWSOC
Location: St. Louis, MO
Vehicle:
2014 BRZ Ltd - DGM
E30 318is

Default

Just get a tune like everyone else, it'll be safer and make more power anyway. Accessport, utec, RomRaider..take your pick.

Or return the whole thing. Buy a downpipe and exhaust like everyone else, save a whole bunch of money, make more and safer power with a real tune, and be happy. There's nothing special about the Prodrive kit that makes it any different from any other TBE and tune...you just pay alot more for it.
sluflyer06 is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2008, 02:16 PM   #4
eurospek
Scooby Guru
 
Member#: 96944
Join Date: Sep 2005
Chapter/Region: MWSOC
Location: Hampshire, IL
Vehicle:
2005 SAAB 9-2X AERO
4eat Stage 2 Protuned

Default

Just flash it Stage 2 with the AP, that's what my friend did on his 9-2X. He has the Prodrive UP, DP, midpipe, and axleback, along with the Prodrive boost solenoid which he ended when he got Protuned, but before that he had the OTS Stage 2 map without any problems.
eurospek is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2008, 03:24 PM   #5
Moviemaker
Scooby Newbie
 
Member#: 41362
Join Date: Aug 2003
Location: Colorado Springs, CO
Vehicle:
2003 WRX Sedan
PSM

Default

I was afraid that might be the only route (tune job) anyone knew of. Maybe there is someone out there who has the answer. I just don't want to buy more stuff if what I have will work. I'll have to look into returning it but I don't know if that will be an option. Thanks for the responses guys.
Moviemaker is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2008, 03:51 PM   #6
subarulz!
Scooby Specialist
 
Member#: 99061
Join Date: Oct 2005
Chapter/Region: NWIC
Location: Beaverton Or.
Vehicle:
06 wrx wagon
CGM

Default

So they are saying they have a policy now on reflashing but they have no policy on selling DP's and intakes to people to put on without reflashing? Sounds like it's time to return the stuff and buy used here on NASIOC. You'll end up with more power and money left over to pay a nice weekend with your wife/girlfriend.
subarulz! is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2008, 04:27 PM   #7
Moviemaker
Scooby Newbie
 
Member#: 41362
Join Date: Aug 2003
Location: Colorado Springs, CO
Vehicle:
2003 WRX Sedan
PSM

Default

Here is the email I got this morning:

Hello Michael,

Thank you for your e-mail. I would firstly like to inform you that we have appointed a distributor to manage the distribution of Prodrive parts in the US. An official announcement should be made shortly.

With regards to your enquiry below I can inform you that we are currently reviewing the situation on ECU reflashing in the states and hope to have a solution available soon. I will keep you updated with any progress and if there is anything else I can assist with in the meantime pleased don't hesitate to contact me.

Regards,

Adam


In all fairness to PD they haven't said they won't do it but they haven't given me any alternatives or even a glimmer of hope that it will happen. I have only to assume that some EPA stuff must be part of the mix. Hopefully I am wrong and they will come through but at this point I am thinking I will have to entertain other tuning options like was suggested here.

We'll see, hopefully someone knows somebody that can do it. But I will keep people on what PD says. I did just send them another e-mail asking if it is possible to send the ECU to them in the UK.

Thanks guys.
Moviemaker is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2008, 04:55 PM   #8
sluflyer06
Scooby Specialist
 
Member#: 111641
Join Date: Apr 2006
Chapter/Region: MWSOC
Location: St. Louis, MO
Vehicle:
2014 BRZ Ltd - DGM
E30 318is

Default

When you bought the kit, part of the price is the reflash right? If you paid for it, they are obligated to do it or refund you the value of a tune...I'd say a reflash from Prodrive you could reasonably value around $350-400.

edit: I don't see where they have to 'look into it' they owe you the rest of your product that you've already paid for. I googled the kit and I see it def. says ECU Upgrade in the "parts list"
sluflyer06 is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2008, 06:54 PM   #9
vecdran
Scooby Specialist
 
Member#: 162932
Join Date: Oct 2007
Chapter/Region: NWIC
Location: Bellevue, WA
Default

I hate to go off on a tangent here real quick, but does that e-mail mean that Prodrive is going to start distributing parts in the US again? (*cross fingers* Prodrive lip COME ON!)
vecdran is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2008, 06:59 PM   #10
GrumpySTI
Scooby Newbie
 
Member#: 105690
Join Date: Jan 2006
Chapter/Region: SCIC
Location: Rialto, CA
Vehicle:
2005 STi
Aspen White

Default

I'm sure glad I went out and spent money I don't have on Prodrive rims thinking it would be a pain in the a-- to get them in the future. Come to find out they now are going to have a distributor.
GrumpySTI is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2008, 07:05 PM   #11
Leonardo
Consigliere
Super Moderator
 
Member#: 185
Join Date: Aug 1999
Chapter/Region: South East
Location: Orlando, Fl
Vehicle:
2009 Civic EX
Silver

Default

Quote:
Originally Posted by sluflyer06 View Post
When you bought the kit, part of the price is the reflash right? If you paid for it, they are obligated to do it or refund you the value of a tune...I'd say a reflash from Prodrive you could reasonably value around $350-400.

edit: I don't see where they have to 'look into it' they owe you the rest of your product that you've already paid for. I googled the kit and I see it def. says ECU Upgrade in the "parts list"
I would say ^ has the correct idea!
Leonardo is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2008, 07:06 PM   #12
Moviemaker
Scooby Newbie
 
Member#: 41362
Join Date: Aug 2003
Location: Colorado Springs, CO
Vehicle:
2003 WRX Sedan
PSM

Default

Based on what I read in the e-mail they are going to continue selling their stuff here they are just in the middle of getting the distributorship put into place. As far as the ECU work goes I have no answer as of yet, I am still clinging to the hope that there will be some support over this part of their product line-up.

Prodrive from what I have heard and read is a very stand-up organization so I am hoping they will resolve this matter without issue on my part.

Time will tell. Til then if anyone knows where else I might go to get this done that would me most excellent. Otherwise, I will have to look into other alternatives for tuning as others have suggested earlier in this thread.

Thanks guys!
Moviemaker is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2008, 07:16 PM   #13
Leonardo
Consigliere
Super Moderator
 
Member#: 185
Join Date: Aug 1999
Chapter/Region: South East
Location: Orlando, Fl
Vehicle:
2009 Civic EX
Silver

Default

before you do anyting to the EXU, exhaust the Prodrive route like sluflyer06 said.
Leonardo is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2008, 07:31 PM   #14
Moviemaker
Scooby Newbie
 
Member#: 41362
Join Date: Aug 2003
Location: Colorado Springs, CO
Vehicle:
2003 WRX Sedan
PSM

Default

Thanks Leonardo, I really think that is the best route. I can't do anything with the car now anyway. I had it all torn apart to do this and I don't want to burn up $120 worth of new gaskets just to put the car back to the way it was so I can drive only to rip it back apart later and buy more gaskets again.

Guess I'll keep driving my drafty softtop Jeep, man I want my Suby back.
Moviemaker is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2008, 07:37 PM   #15
Jon [in CT]
*** Banned ***
 
Member#: 2992
Join Date: Nov 2000
Chapter/Region: NESIC
Location: Connecticut, USA
Vehicle:
02 WRX Sedan
Silver

Default

Quote:
Originally Posted by Moviemaker View Post
I have only to assume that some EPA stuff must be part of the mix.
Could be. I bet Prodrive would really hate to have their reputation sullied by "emission systems tampering" fines from the US EPA.
http://www.epa.gov/otaq/regs/fuels/cff/memo-1a.txt
Jon [in CT] is offline   Reply With Quote
Old 02-28-2008, 01:18 AM   #16
nhat
Scooby Guru
 
Member#: 140163
Join Date: Feb 2007
Chapter/Region: MAIC
Location: 3MI Racing
Vehicle:
03 STi
hellaflunctional

Default

have harvey tune your car. he's on awdpirates as 'theboostcreep'. he's the #1 tuner in the denver area
nhat is offline   Reply With Quote
Old 02-28-2008, 01:59 AM   #17
vecdran
Scooby Specialist
 
Member#: 162932
Join Date: Oct 2007
Chapter/Region: NWIC
Location: Bellevue, WA
Default

Quote:
Originally Posted by Moviemaker View Post
Based on what I read in the e-mail they are going to continue selling their stuff here they are just in the middle of getting the distributorship put into place. As far as the ECU work goes I have no answer as of yet, I am still clinging to the hope that there will be some support over this part of their product line-up.
Was just chatting with Armin over at World One, he told me the distributor is going to be Cosworth.
vecdran is offline   Reply With Quote
Old 02-28-2008, 02:03 AM   #18
Bishop
NASIOC Supporter
 
Member#: 59993
Join Date: Apr 2004
Chapter/Region: International
Location: WWAAYY west of the Mississippi
Vehicle:
Ass, grass or cash
no one rides for free!!

Default

Quote:
Originally Posted by vecdran View Post
Was just chatting with Armin over at World One, he told me the distributor is going to be Cosworth.

very interesting...
Bishop is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2008, 01:11 AM   #19
Moviemaker
Scooby Newbie
 
Member#: 41362
Join Date: Aug 2003
Location: Colorado Springs, CO
Vehicle:
2003 WRX Sedan
PSM

Default Just an update for anyone who is interested!!!

Well, it is official I got my formal acknowledgement from Prodrive that they will not re-flash my ECU. See the e-mail below (I have not altered the wording in any way.)

Hello Michael,

Unfortunately it is impossible for us to reflash your ECU in the UK, due to the fact that we don't have the ROM files to do it.

With regards to re-flashing ECU's in America; Prodrive has not officially re-flashed ECU's for approximately 2 years now and this is something that still stands. There is the potential that we will look at doing an official re-flash in the future however this is something that isn't currently offered.

I apologise for any inconvenience caused and if there is anything else I can help with please don't hesitate to contact me.

Kind regards,

Adam


So, there you go for anyone who wants to know.

Thanks to all for their comments and/or suggestions.

Mike
Moviemaker is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2008, 01:15 AM   #20
IIdiceII
Scooby Guru
 
Member#: 90438
Join Date: Jul 2005
Chapter/Region: Tri-State
Location: New York
Default

just get a different EM...its not that big a deal. the prodrive power pack is nice but doesnt make any more power than a downpipe and enginuity tune.
IIdiceII is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2008, 01:30 AM   #21
nhat
Scooby Guru
 
Member#: 140163
Join Date: Feb 2007
Chapter/Region: MAIC
Location: 3MI Racing
Vehicle:
03 STi
hellaflunctional

Default

Quote:
Originally Posted by Moviemaker View Post
Well, it is official I got my formal acknowledgement from Prodrive that they will not re-flash my ECU. See the e-mail below (I have not altered the wording in any way.)
go to revolutions performance in springs or head up to boulder and have harvey tune your car. harvey tunes with everything (opensource, cobb ap, ecutek, autronic) and uses the dyno at super-rupair. check awdpirates.net if you haven't already for info or shoot me a pm.
nhat is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2008, 01:32 AM   #22
Nettalp
Scooby Specialist
 
Member#: 93812
Join Date: Aug 2005
Chapter/Region: SCIC
Location: Huntington Beach,CA
Vehicle:
2006 Forester XT LTD
Obsidian Black Pearl

Default

Man you better make sure you get your money back for the tuning part of the package. they are ripping you off like 400 dollars
Nettalp is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2008, 02:20 AM   #23
Leonardo
Consigliere
Super Moderator
 
Member#: 185
Join Date: Aug 1999
Chapter/Region: South East
Location: Orlando, Fl
Vehicle:
2009 Civic EX
Silver

Default

Quote:
Originally Posted by Nettalp View Post
Man you better make sure you get your money back for the tuning part of the package. they are ripping you off like 400 dollars
+1
That is enough money for a used AccessPort V1 or a re-flash.
Leonardo is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help with reflashing my ecu and logging wrxracer519 New England Impreza Club Forum -- NESIC 11 01-06-2008 08:48 PM
can anyone local help me reflash my ecu? jconaty07 Commercial ECU Reflashes 2 11-15-2007 02:48 PM
Anyone Able to Reflash My ECU... WiredWRX Southern California Impreza Club Forum -- SCIC 14 09-30-2004 03:15 PM
Prodrive PPP2 reflash and ECU Douglas711 Private 'For Sale' Classifieds 6 11-15-2003 08:46 PM
750 Bucks to reflash my ECU ?!?! ITWRX4ME Engine Management & Tuning 71 12-23-2002 10:07 PM


All times are GMT -4. The time now is 11:10 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.