Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Thursday September 18, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Service & Maintenance

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-10-2007, 08:25 PM   #1
Nsantos23
Scooby Newbie
 
Member#: 71172
Join Date: Sep 2004
Location: Central NJ
Vehicle:
95 LegoOutbackfied

Default 93 impreza blower fan, speed 4 only

Hello everyone

i just aquired a 93 impreza... its a good little car its my first impreza i have been a legacy owner for years


the only electrical issue is the blower fan, it works on the 4 speed only, do you guys hav an idea what it may be??

thanks in advance

Neo
* Registered users of the site do not see these ads.
Nsantos23 is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2007, 09:41 PM   #2
Mulder
Trust no one
Moderator
 
Member#: 11170
Join Date: Oct 2001
Chapter/Region: Tri-State
Location: NYC
Vehicle:
02 WRX
15 WRX/05 GTO

Default

Sounds like a burned out blower motor resistor, it's a fairly cheap and easily replaced part.
Mulder is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2007, 09:52 PM   #3
Nsantos23
Scooby Newbie
 
Member#: 71172
Join Date: Sep 2004
Location: Central NJ
Vehicle:
95 LegoOutbackfied

Default

where does the resistor resides? i may be able to get one at the junk yark
Nsantos23 is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2007, 10:17 PM   #4
Mulder
Trust no one
Moderator
 
Member#: 11170
Join Date: Oct 2001
Chapter/Region: Tri-State
Location: NYC
Vehicle:
02 WRX
15 WRX/05 GTO

Default

On the newer cars it's located in the HVAC housing, down by where the fan is. Probably in a similar location on yours, it's placed there so it's in the airflow for cooling as the resistor element generates a lot of heat.
Look for a second electrical plug near where the fan plugs in, if it's attached to a small module that screws into the housing that's it.
Mulder is offline   Reply With Quote
Old 01-11-2007, 02:40 AM   #5
Pakin
Scooby Specialist
 
Member#: 17315
Join Date: Apr 2002
Chapter/Region: International
Location: Date Line Denies F-22s
Vehicle:
MY95 Impreza 207C
MY05 Forester 257X

Default

Yeah, those resistor failures can be common, especially with higher mileage cars. All sorts of crap can get into them despite being a surrounded by a protective cage.

-paK +2
Pakin is offline   Reply With Quote
Old 01-11-2007, 10:12 AM   #6
North Ursalia
Miss You Mom
Oct 1940 - Feb 2008

Super Moderator
 
Member#: 809
Join Date: Jan 2000
Chapter/Region: NESIC
Location: NH, Land Of Many Trees
Vehicle:
2000 2.5 RS, '14 For
92 5MT SVX

Default

It's behind the glovebox and is located with the blower motor assembly. It's white and bolted into the black housing and will have a connector harness sticking out of it.


Brian

North Ursalia is offline   Reply With Quote
Old 01-11-2007, 09:51 PM   #7
Todd Breakey
Scooby Newbie
 
Member#: 123741
Join Date: Aug 2006
Location: Elifino
Vehicle:
1998 OBS
Black

Default

Not trying to hijack this thread, but I have a similar problem. I don't have any fan most of the time. Every once in a while I get all 4 speeds available. I tried replacing the resistor and it didn't fix the problem. Any thoughts?

Neo,

Not sure if your car uses the same part number, but I have a brand new resistor for sale now. My car is a 98. Let me know if you want it.

Todd
Todd Breakey is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2007, 09:10 PM   #8
STi_v4_Wagon
Scooby Newbie
 
Member#: 120368
Join Date: Jul 2006
Chapter/Region: E. Canada
Location: Montreal, Canada
Vehicle:
04 Forester XT
PSM

Default

Quote:
Originally Posted by Todd Breakey View Post
Not trying to hijack this thread, but I have a similar problem. I don't have any fan most of the time. Every once in a while I get all 4 speeds available. I tried replacing the resistor and it didn't fix the problem. Any thoughts?

Neo,

Not sure if your car uses the same part number, but I have a brand new resistor for sale now. My car is a 98. Let me know if you want it.

Todd
I have the same problem! Have you found the fix? All 4 speeds are intermittent, but mostly the fan doesn't work, from time to time it will run for a few seconds.
STi_v4_Wagon is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2007, 09:19 PM   #9
Nsantos23
Scooby Newbie
 
Member#: 71172
Join Date: Sep 2004
Location: Central NJ
Vehicle:
95 LegoOutbackfied

Default

yes i have found the problem its was the resistor, i changed it with one from the junk yard and bingo it worked
Nsantos23 is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2007, 04:32 PM   #10
68sprintb
Scooby Newbie
 
Member#: 104893
Join Date: Jan 2006
Vehicle:
2005 Impreza WRX
Obsidian Black Pearl

Default

Quote:
Originally Posted by Todd Breakey View Post
Not trying to hijack this thread, but I have a similar problem. I don't have any fan most of the time. Every once in a while I get all 4 speeds available. I tried replacing the resistor and it didn't fix the problem. Any thoughts?

Neo,

Not sure if your car uses the same part number, but I have a brand new resistor for sale now. My car is a 98. Let me know if you want it.

Todd
sounds like a bad connection somehwere... look around for corroded connectors
68sprintb is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2007, 05:12 PM   #11
STi_v4_Wagon
Scooby Newbie
 
Member#: 120368
Join Date: Jul 2006
Chapter/Region: E. Canada
Location: Montreal, Canada
Vehicle:
04 Forester XT
PSM

Default

I had the same problem and found out it was a bad blower motor relay. It was intermittent on all speeds.
STi_v4_Wagon is offline   Reply With Quote
Old 04-17-2008, 03:16 PM   #12
vosdyk
Scooby Newbie
 
Member#: 177742
Join Date: Apr 2008
Default

Does this apply to Impreza 95'?
vosdyk is offline   Reply With Quote
Old 04-17-2008, 06:21 PM   #13
Nsantos23
Scooby Newbie
 
Member#: 71172
Join Date: Sep 2004
Location: Central NJ
Vehicle:
95 LegoOutbackfied

Default

yes it does
Nsantos23 is offline   Reply With Quote
Old 04-17-2008, 08:15 PM   #14
rkramer
Scooby Guru
 
Member#: 118209
Join Date: Jun 2006
Chapter/Region: MWSOC
Location: North Dakota
Vehicle:
2002 WRX Sedan

Default

it applies to ANY car that has a multi-speed blower made in the last 30 years. Some cars have multiple combinations of resistor packs, so it is possible to have speeds 2 and 4.
rkramer is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1986 subaru gl trans on a 93 impreza fwd 5 speed soobxnoob Transmission (AT/MT) & Driveline 3 04-16-2010 02:39 PM
WTB: stock 93-97 impreza radiator fans jicc Private 'Wanted' Classifieds 2 05-27-2009 12:48 PM
Fs: (de) 93 Impreza 5 Speed 4 Door Wrx Upgrades Sti Rear Seat 1700 Obo blueghost Private Vehicle 'For Sale' Classifieds 13 09-05-2008 12:19 AM
Heater blower fan only works on High? dg_performance Service & Maintenance 4 01-29-2008 09:46 PM
93 impreza L top speed? speakerman86 Normally Aspirated Powertrain 43 01-14-2006 07:47 PM


All times are GMT -4. The time now is 06:51 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.