Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Wednesday August 20, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Subaru Models > Legacy Forum

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 05-23-2008, 06:52 PM   #1
TDIpowered
Scooby Newbie
 
Member#: 128339
Join Date: Oct 2006
Chapter/Region: MWSOC
Location: Kearney, MO
Vehicle:
2004 Chevrolet
2500hd 6.0 gas

Default ABS problem

My abs light is on and i kno a local dealer who has the technology to check the code but i dont know how to ground the dang thing. it says to the right of the steering column but there a million wires. the abs light goes off everyonce in awhile but is really sensitive and "claps" the rotors even if you break easy. then you turn the car off and back on and the light is back on and the abs doesnt work at all...help?
* Registered users of the site do not see these ads.
TDIpowered is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2008, 07:31 PM   #2
Jonathan
Scooby Guru
 
Member#: 4021
Join Date: Feb 2001
Chapter/Region: NESIC
Location: Natick, MA USA
Vehicle:
1999 Legacy GT Ltd
Quick Silver Metallic

Default

Have you tried pulling the ABS fuse ?

After you do that the ABS light will stay on all the time, but the brakes should work fine - just with out any ABS functionality.

My guess is one or more wheels is NOT sending a pulse signal to the ABS computer (this signal is what the computer uses to determine that the wheels are indeed rotating. If it doesn't see the pulse signal it assumes that one wheel has LOCKED UP, which triggers the ABS module to "modulate" (what you called "Claps the rotors" ?) brake hydraulic pressure to all four wheels when you attempt to brake.

If you are dead set on having a fully functional Anti-lock Braking System like Subaru intended you to have, you might want to put the car up on a lift, remove all four wheels, and check the ABS setup for the basics :

Is there a "Tone Ring" on each CV Axle ?
Is this tone ring thing (it looks sort of like gear teeth) all rusty ?
Are there a lot of cracks on the tone ring ?
Is this tone ring aligned correctly with the ABS sensour ?

If all the basics appear to check out okay, then go ahead and have the dealer use their really expensive computer to tell them the obvious, and then charge you for the "simple" repair, and complex explanation as to what they actually did. It is my personal GUESS that you probably only have a minor issue with a tone ring that just needs to be cleaned up, re-aligned on the axle, or replaced with a new shiny tone ring.
Jonathan is offline   Reply With Quote
Old 05-24-2008, 06:42 PM   #3
Kawikid20o2
Scooby Specialist
 
Member#: 86291
Join Date: May 2005
Chapter/Region: NESIC
Location: New Fairfield, CT
Vehicle:
'97 LegaSTi-2.5XTR
'96 BrightonCoupeWRX-SR30

Default

mine does that because i broke the tab off my right front sensor when doing my brake swap.

It usually acts up in the wet weather.
Kawikid20o2 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ABS Problems sajohnson Brakes, Steering & Suspension 2 09-01-2002 11:02 PM
Thoughts and Log on WRX ABS Problem ScrappyWRX Warranty Issues & SOA Problems 4 07-02-2002 05:57 PM
How many have actually experienced WRX abs problem? vleeco Bay Area Impreza Club Forum -- BAIC 24 02-10-2002 04:59 PM
ABS Problem... Jung918 Brakes, Steering & Suspension 3 12-26-2001 11:51 PM
ABS problem.. secured-nor1 Factory 2.0L Turbo Powertrain 2 12-15-2001 08:30 PM


All times are GMT -4. The time now is 01:45 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.