Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Friday November 28, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Built Motor Discussion

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 08-08-2008, 11:13 AM   #1
reddevil
Scooby Guru
 
Member#: 64673
Join Date: Jun 2004
Chapter/Region: NWIC
Location: portland
Vehicle:
1990 Legacy wagon
goes 12.387 @ 116.5

Default Normal to hear Internal Wastegate?

So I turned the boost up towards 18psi this morning and went for a quick jaunt near some school zones to see if everything was kosher and check for more smoke and oil leaks.

Previously, @ 12-13 psi, no noise when the set boost was hit.

But now?

Seriously, it sounds ALOT like an EWG! I let off the pedal at first cause I thought something broke. But then I did it a few more times and bingo, evertime I hit targeted boost, the internal wastegate was LOUD.

gt30 turbo.
* Registered users of the site do not see these ads.
reddevil is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2008, 12:17 PM   #2
dmross
Scooby Specialist
 
Member#: 2818
Join Date: Nov 2000
Chapter/Region: MAIC
Location: Pittsburgh, PA
Vehicle:
2000 2.5RS

Default

Quote:
Originally Posted by reddevil View Post
So I turned the boost up towards 18psi this morning and went for a quick jaunt near some school zones to see if everything was kosher and check for more smoke and oil leaks.


Sure you don't have an exhaust leak?
dmross is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2008, 12:45 PM   #3
reddevil
Scooby Guru
 
Member#: 64673
Join Date: Jun 2004
Chapter/Region: NWIC
Location: portland
Vehicle:
1990 Legacy wagon
goes 12.387 @ 116.5

Default

Pretty sure, as it only happens once targeted boost happens. But I havent looked under the hood since I got back to the shop.
reddevil is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2008, 01:57 PM   #4
flycaster
Scooby Specialist
 
Member#: 60142
Join Date: Apr 2004
Location: Bend, OR
Vehicle:
2011 WRX
Grey

Default

Internal WG...GT30? What turbo is this? Just curious, since this also impacts your other thread about smoking on throttle lift.
flycaster is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2008, 03:24 PM   #5
reddevil
Scooby Guru
 
Member#: 64673
Join Date: Jun 2004
Chapter/Region: NWIC
Location: portland
Vehicle:
1990 Legacy wagon
goes 12.387 @ 116.5

Default

While it may not be a true gt30, when I purchased it I measure the both wheels inner and outer spec and compared them to the garrett side and thats what it match 100%. It has a "Precision" exhaust housing.

reddevil is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2008, 06:58 PM   #6
flycaster
Scooby Specialist
 
Member#: 60142
Join Date: Apr 2004
Location: Bend, OR
Vehicle:
2011 WRX
Grey

Default

[edit] You just answered my question in the other thread - it's a journal bearing CHRA. Knowing that, disregard my comments on the oiling problems since they don't apply.

Last edited by flycaster; 08-08-2008 at 07:13 PM.
flycaster is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2008, 04:08 AM   #7
reddevil
Scooby Guru
 
Member#: 64673
Join Date: Jun 2004
Chapter/Region: NWIC
Location: portland
Vehicle:
1990 Legacy wagon
goes 12.387 @ 116.5

Default

Might be a boost leak, I only hear it in 3rd....

Testing testing testing.
reddevil is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2008, 06:48 AM   #8
norbs
Scooby Newbie
 
Member#: 135787
Join Date: Dec 2006
Default

Yeah, when I had my motor rebuilt I set the boost to 10PSI during run in. After a weekend of driving, it developed a noise just as you describe. On boost, loud wastegate noise. I new this because I adjusted the boost to a higher threshold and the noise come on later i.e more boost, and was more faint. Now that motor is run in, boost is set to 16psi and no more noise. Haven't bothered investigating as am waiting on a new turbo anyways. Perhaps running it at 10PSI overworked the wg??
norbs is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2008, 04:37 AM   #9
reddevil
Scooby Guru
 
Member#: 64673
Join Date: Jun 2004
Chapter/Region: NWIC
Location: portland
Vehicle:
1990 Legacy wagon
goes 12.387 @ 116.5

Default

I ran it tonight @ the track and "compensated" for the boost drop by turning up the boost......

Then last run it didnt leak and boost jumped to 30+ psi and and an intercooler hose blew off.

So I called it a night.

I am pressure test sections of it and have found quite a few pinhole leaks, nothing major. But I did find one LARGE leak which I thought I fixed before I went out. A section of straight pipe connecting to another section is leaking. Weird. Fix it tommorrow.
reddevil is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Is it normal to hear the sound like water dropping inside car? mizh Water/Methanol Injection, Nitrous & Intercooler Cooling 10 10-20-2006 01:49 PM
Is it normal to hear noises when "engine braking" SinisterMinister Transmission (AT/MT) & Driveline 6 08-28-2005 02:32 PM
Normal to Hear? Alxaguiar Factory 2.0L Turbo Powertrain (EJ Series Factory 2.0L Turbo) 1 07-23-2002 04:09 AM
Is it normal to hear the brakes engage under normal braking conditions? Robmat Brakes, Steering & Suspension 0 09-13-2001 02:01 PM
Is it normal to hear the brakes engage when.... Robmat Brakes, Steering & Suspension 2 07-08-2001 11:41 AM


All times are GMT -4. The time now is 03:35 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.