Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Thursday July 10, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Pre-2002 Factory Turbo Powertrain

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 10-23-2008, 11:38 AM   #1
hail2theTheif
Scooby Specialist
 
Member#: 42548
Join Date: Aug 2003
Chapter/Region: BAIC
Location: Redwood City, CA
Vehicle:
2015 Base STi
Black (CBS)

Default possible bad fuel pump?

Car is a ej20g with sti 2.5 shortblock, yellowtop inj, wrx fuel pump, pfc, new age coil upgrade.

So while driving home on a road trip this weekend my car started randomly juttering/jerking while cruising at around 85. Pulled over when it became bad and initially thought ignition. Took off all the coils and double checked the wiring and cleaned up the wires a bit. Car started up and I continued to drive. Made it back home but the whole time occasionally the car would do the jutter.Felt like the car just lost power for a split second.

Yesterday while driving the car all the sudden severely started juttering and loosing power in and out and then eventually straight up died. Thought I was out of fuel. Filled her up and still nothing. Car cranks but doesn't turn over. After trying to start it a few more times the car started and idled for 10 min then would die.

Took the fuel pump out to make sure it was working. Could hear it spinning and pumped fuel out of the lines. BUT when just trying to turn over the car no luck. BUT if i prime the car (turn the key from off to on) a good 5-10 times the car will start right up run great and then die after 10 min.

So I'm guessing it's running off the fuel it was primed with then dying after it burns it? Or the pump can pump enough into the lines but can't hold pressure?

Really need some ideas here. When the car does start it runs very well.
* Registered users of the site do not see these ads.
hail2theTheif is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2008, 12:04 PM   #2
Jaxx
NASIOC Supporter
 
Member#: 177
Join Date: Aug 1999
Chapter/Region: NWIC
Location: Boise,Idaho,USA
Vehicle:
The 93 Imp W/EJ20K
flat black

Default

could be the relay too or the ecu tonnection to the relay

cruise is an odd time to have it die
Jaxx is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2008, 12:12 PM   #3
hail2theTheif
Scooby Specialist
 
Member#: 42548
Join Date: Aug 2003
Chapter/Region: BAIC
Location: Redwood City, CA
Vehicle:
2015 Base STi
Black (CBS)

Default

thanks for the response jaxx. how can i check if the relay is bad?
hail2theTheif is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2008, 09:36 AM   #4
suberdave
NASIOC Supporter
 
Member#: 101865
Join Date: Nov 2005
Chapter/Region: NWIC
Location: Covington, WA
Vehicle:
88 GL-10 STi
silver

Default

dont check it by sound. put a fuel pressure gauge on it. i have had rendom problems like this and taped a gauge to the windsheld and drove, after driving for a while the pressure would drop and the car would die...

-=Suberdave=-
suberdave is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2008, 10:57 AM   #5
hail2theTheif
Scooby Specialist
 
Member#: 42548
Join Date: Aug 2003
Chapter/Region: BAIC
Location: Redwood City, CA
Vehicle:
2015 Base STi
Black (CBS)

Default

so if the pressure does indeed drop, should i be replacing the fuel pump or the fuel pressure regulator?
hail2theTheif is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2008, 11:11 AM   #6
Jaxx
NASIOC Supporter
 
Member#: 177
Join Date: Aug 1999
Chapter/Region: NWIC
Location: Boise,Idaho,USA
Vehicle:
The 93 Imp W/EJ20K
flat black

Default

thought
what is the condition of the vacuum hose on the FPR
Jaxx is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2008, 02:58 PM   #7
hail2theTheif
Scooby Specialist
 
Member#: 42548
Join Date: Aug 2003
Chapter/Region: BAIC
Location: Redwood City, CA
Vehicle:
2015 Base STi
Black (CBS)

Default

just checked the vacuum hose. in great condition.......looks like i might have to just replace both parts and go from there...
hail2theTheif is offline   Reply With Quote
Old 10-25-2008, 06:40 PM   #8
hail2theTheif
Scooby Specialist
 
Member#: 42548
Join Date: Aug 2003
Chapter/Region: BAIC
Location: Redwood City, CA
Vehicle:
2015 Base STi
Black (CBS)

Default

replaced the fuel pump and fuel pump wiring. everything seems to be good now. however....i can't deal with the stresses of this car anymore with all the other stuff goin on in life. time to sell it.
hail2theTheif is offline   Reply With Quote
Old 10-25-2008, 06:58 PM   #9
Hurley 2.5 WRS
Scooby Specialist
 
Member#: 43916
Join Date: Sep 2003
Chapter/Region: RMIC
Location: Old Town
Vehicle:
2001 Impreza 4.7
Blue Ridge Pearl

Default

didnt you just post that you loved it?

just buy a beater for like 400 bones
Hurley 2.5 WRS is offline   Reply With Quote
Old 10-25-2008, 08:55 PM   #10
hail2theTheif
Scooby Specialist
 
Member#: 42548
Join Date: Aug 2003
Chapter/Region: BAIC
Location: Redwood City, CA
Vehicle:
2015 Base STi
Black (CBS)

Default

I do love it. Doesn't mean I have the time to love it. 3 years goin on 4 owning a swap and it's taxing even with the fun.
hail2theTheif is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Bad fuel pump? please help! VideoGameWrx Commercial ECU Reflashes 9 10-20-2007 12:32 PM
Bad fuel pump? scooby-stu Factory 2.0L Turbo Powertrain 7 12-11-2006 09:58 AM
Symptoms of a bad fuel pump? TyranosaurusWRX Factory 2.0L Turbo Powertrain 14 03-20-2006 03:51 PM
bad fuel pump? gotawd Factory 2.0L Turbo Powertrain 5 01-21-2006 09:02 AM
bad fuel pump?? any aftermarket?? pearlblack2.5rs Service & Maintenance 2 11-15-2001 02:17 AM


All times are GMT -4. The time now is 01:06 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.