Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Friday December 19, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Service & Maintenance

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-30-2008, 11:35 PM   #1
Engmus
Scooby Specialist
 
Member#: 115645
Join Date: May 2006
Chapter/Region: MAIC
Location: South-East PA
Default STi Cruise Control issue

So my 04 STi has had a cruise control issue for as long as I can remember owning.

It randomly shuts off, it happens if I hit a hard bump, or the car is "jolted". But usually I can kick it back on and the car will continue right along.

Other times It just wont stay on, I figured it was just the personality of my car.

Although this weekend on a long trip outta town in 6th gear I hit a bump and CC turned off and it wouldn't come back at all, I tried fighting with it for a few hours, and even reset the ECU's learned functions with the Accessport.

Still nothing, then when I was in some moderate traffic I was in 5th gear at 3k rpms and I figured i'd try again and the CC worked instantly.

Switched back to 6th gear at about 2.3k rpm and it wouldn't function. I brought my vehicle up to speed at about 80mph or 3k rpms and it still wouldn't function.

Evertime the car is in 5th the CC works flawlessly, everytime its in 6th gear it wont function at all.

I need to check the fuses, and the sensors. I'll do that tomorrow as I just got back from my long trip.

Any insight would be valuable and appreciated.
* Registered users of the site do not see these ads.
Engmus is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2008, 01:44 AM   #2
STI_05
Scooby Newbie
 
Member#: 83138
Join Date: Mar 2005
Chapter/Region: MWSOC
Location: Cleveland Ohio
Vehicle:
05 WRXSTI
White on Black

Default

I would think its the kill switch on the clutch or break pedal. trying lifting the clutch pedal with your foot next time it wont work.
STI_05 is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2008, 05:11 PM   #3
Engmus
Scooby Specialist
 
Member#: 115645
Join Date: May 2006
Chapter/Region: MAIC
Location: South-East PA
Default

Possibly, I'll check that tonight when driving home.

What still confuses me is that CC works perfectly in 5th gear. No issues at all, only in sixth gear am I having a issue.
Engmus is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2008, 06:13 PM   #4
Engmus
Scooby Specialist
 
Member#: 115645
Join Date: May 2006
Chapter/Region: MAIC
Location: South-East PA
Default

Yea playing with the pedal switchs did nothing for 6th gear CC issue.

Any other insight?
Engmus is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2008, 07:46 PM   #5
Cocoa Beach Bum
Scooby Specialist
 
Member#: 17355
Join Date: Apr 2002
Default

Neutral position switch.
Cocoa Beach Bum is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2008, 09:27 PM   #6
sti04dude
Scooby Specialist
 
Member#: 96742
Join Date: Sep 2005
Vehicle:
2014 ZL1 Camaro

Default

Quote:
Originally Posted by Cocoa Beach Bum View Post
Neutral position switch.
+1

That's what happened to me.
sti04dude is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2008, 01:18 PM   #7
Engmus
Scooby Specialist
 
Member#: 115645
Join Date: May 2006
Chapter/Region: MAIC
Location: South-East PA
Default

Hmm, where is one's Neutral Position Switch located?

How does one go about replacing said device?
Engmus is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2008, 03:52 PM   #8
Cocoa Beach Bum
Scooby Specialist
 
Member#: 17355
Join Date: Apr 2002
Default

First, confirm it is bad. Hook up datalogger and monitor its status while you drive.
Cocoa Beach Bum is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2008, 04:06 PM   #9
Airborne_J
Scooby Newbie
 
Member#: 93045
Join Date: Aug 2005
Chapter/Region: MAIC
Location: West Conshohocken, PA
Vehicle:
2004 FXT 5mt
2001 2.5 RS

Default

Quote:
Originally Posted by Cocoa Beach Bum View Post
First, confirm it is bad. Hook up datalogger and monitor its status while you drive.
Yeah, cause if he didn't understand what the switch was to begin with, he's going to have one of these on hand...

No offense to the OP, but advice like this is pretty poor and not worth the 2 seconds it took to create and read.
Airborne_J is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2008, 05:02 PM   #10
Cocoa Beach Bum
Scooby Specialist
 
Member#: 17355
Join Date: Apr 2002
Default

Quote:
Originally Posted by Airborne_J View Post
Yeah, cause if he didn't understand what the switch was to begin with, he's going to have one of these on hand...

No offense to the OP, but advice like this is pretty poor and not worth the 2 seconds it took to create and read.
Nothing wrong with this advice. It might save him money if neutral position switch is actually good. If he can't datalog himself then he can request assistance in his local forum. Waste of time and effort was your post.
Cocoa Beach Bum is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2008, 05:21 PM   #11
Engmus
Scooby Specialist
 
Member#: 115645
Join Date: May 2006
Chapter/Region: MAIC
Location: South-East PA
Default

I appreciate all advice, even if someone posts "LOLSRT4ISTEH BETTAR" it gives my thread a bump.

Heres a fair question, wheres the switch located, part number? How about replacement cost?

If its cheap enough i'll just replace it. I have an accessport but I dont think that can do the datalogging I need done.

I dont know many people in my local chapter so its gonna be hard for me to find someone that can manage the datalogging.
Engmus is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cruise Control Issues stevepius Factory 2.0L Turbo Powertrain (EJ Series Factory 2.0L Turbo) 5 01-18-2010 01:18 PM
Cruise Control Issue losinspace Service & Maintenance 1 07-12-2009 10:47 PM
cruise control issues rok_toy Service & Maintenance 5 12-23-2007 07:05 PM
cruise control issues knadsady Newbies & FAQs 0 10-10-2007 01:17 AM
Cruise Control Issues jimithing412 Service & Maintenance 2 12-04-2002 01:36 PM


All times are GMT -4. The time now is 05:15 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.