Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Sunday December 21, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC General > Warranty Issues & SOA Problems

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-12-2011, 11:12 PM   #851
Breezio
Scooby Specialist
 
Member#: 234357
Join Date: Jan 2010
Location: Meridian, ID
Vehicle:
2009 WRX
Sportwagen zum einbauen!

Default

No problem, good luck

Go to the very first post in this thread.

Looks like your vin is from a sedan built in 07/08, based on the table there.
* Registered users of the site do not see these ads.
Breezio is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2012, 10:18 PM   #852
freeskier11
Scooby Newbie
 
Member#: 307915
Join Date: Jan 2012
Location: Salt Lake City
Vehicle:
2009 WRX
Blue

Default

Add another one to the list.
2009 WRX Hatch
38,000 miles
VIN ...803685
freeskier11 is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2012, 01:47 AM   #853
inf3cti0n
Scooby Newbie
 
Member#: 280103
Join Date: Apr 2011
Chapter/Region: RMIC
Location: South Denver
Vehicle:
2012 STI Limited
OBP

Default

Hello,

So who is the highest mileage survivor here? I don't want to jinx myself, but I hit 46k today and was going to get the SPT cat back installed as i am sick of the mousefart exhaust note

Is there any possibility that some of these in the dangerzone are safe or is this 100% the motor is going to die.
inf3cti0n is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2012, 11:27 AM   #854
Breezio
Scooby Specialist
 
Member#: 234357
Join Date: Jan 2010
Location: Meridian, ID
Vehicle:
2009 WRX
Sportwagen zum einbauen!

Default

I believe the consensus is 100% failure.
I think somebodies recently failed in the high 40K's.

mine has over 33K on original motor.

Also talked with the dealer that would be doing the work and they told me my cat-back wouldn't bother them if the bearing the failed.
Breezio is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2012, 12:06 PM   #855
Spin1200
Scooby Specialist
 
Member#: 250286
Join Date: Jun 2010
Chapter/Region: Tri-State
Location: Putnam/Westchester
Vehicle:
09GR phatbottiPowrd
T.S.P.'s test mule

Default

Quote:
Originally Posted by Breezio View Post
I believe the consensus is 100% failure.
I think somebodies recently failed in the high 40K's.

mine has over 33K on original motor.

Also talked with the dealer that would be doing the work and they told me my cat-back wouldn't bother them if the bearing the failed.
cat back is not a cause.

subaru botched the pistons, not enough room for rings to expand, also problematic rod bearings. Stock/modified, doesnt matter, run to lean, motor go boom, most stock maps are the culprit as well.
Spin1200 is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2012, 12:37 PM   #856
Thunderpaw
Scooby Specialist
 
Member#: 242205
Join Date: Mar 2010
Location: Dallas
Vehicle:
2009 wrx
blue

Default

I'm sitting at 52k. No problems yet.
Thunderpaw is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2012, 05:10 PM   #857
09SubaTrupa
Scooby Newbie
 
Member#: 222758
Join Date: Sep 2009
Chapter/Region: MAIC
Location: Spotsylvania, VA
Vehicle:
2009 WRX SSM
2001 RS BRP

Default

Same here, just hit 52000 with an 08/08 build date, only mod is a magnaflow catback(probably just jinxed myself, **** it)
09SubaTrupa is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2012, 11:31 PM   #858
Breezio
Scooby Specialist
 
Member#: 234357
Join Date: Jan 2010
Location: Meridian, ID
Vehicle:
2009 WRX
Sportwagen zum einbauen!

Default

Quote:
Originally Posted by Spin1200 View Post
cat back is not a cause.

subaru botched the pistons, not enough room for rings to expand, also problematic rod bearings. Stock/modified, doesnt matter, run to lean, motor go boom, most stock maps are the culprit as well.
With that response, I'm assuming you don't know what this thread is about...
Breezio is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2012, 11:45 PM   #859
fasttalon94
Scooby Newbie
 
Member#: 248083
Join Date: May 2010
Default

I apologize but I simply do not have the attention span to re-read this whole 35 page thread.

Was there a defined end point that anyone knows of? Even though I believe that my vin is out of the danger zone (506236 as mentioned before) i'm still waiting for it to go bang.
fasttalon94 is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2012, 01:18 PM   #860
Breezio
Scooby Specialist
 
Member#: 234357
Join Date: Jan 2010
Location: Meridian, ID
Vehicle:
2009 WRX
Sportwagen zum einbauen!

Default

I don't believe we have an end point nailed down, but yours is a good 1000+ (VIN) beyond the highest seen in this thread. I wouldn't expect it to fail for the reason discussed in this thread.
Breezio is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2012, 06:12 PM   #861
ajcal28
Scooby Newbie
 
Member#: 302317
Join Date: Nov 2011
Location: Wallkill, NY
Vehicle:
2009 WRX
Silver

Default

2009 sedan
501238
16K

been at the dealership for a month and have been told work has started two weeks ago to find out that nothing has been done yet...
ajcal28 is offline   Reply With Quote
Old 04-28-2012, 12:54 AM   #862
roadkillwrx
Scooby Newbie
 
Member#: 318363
Join Date: Apr 2012
Default

2009 Impreza WRX 265 sedan (Canadian)
39,xxxKM's on original motor, completely stock.
08/08 build date
Don't have VIN at the moment.

car went in today, they don't have a journeyman to look at it for another 3 days but I was promised it would be covered under warranty and that I would be updated after the Journeyman looked at it and decided what exactly needed to be ordered in... New motor and turbo I would hope...

Anywho, thank god it happened now and not in 7 months when the warranty is up.
roadkillwrx is offline   Reply With Quote
Old 06-06-2012, 10:06 PM   #863
DIRTYD1120
Scooby Newbie
 
Member#: 313446
Join Date: Mar 2012
Location: TWIN CITIES
Vehicle:
09 WRX
SILVER

Default

09 SEDAN 08/08 32,000 VIN 50247 Bit the dust! I'am the first wave of fighting with Subaru. This was a flashed tune and I was up front about it and the dealer is backing me but SOA is aware. I have been at at stage two for three weeks with normaly driving conditions and it happend. I thought I was in the clear but this is turly a motor issue with Subaru. So How much have people spent if they have to dish it out on there own for a new motor. I need a plan B if Subaru does not replace.********D
DIRTYD1120 is offline   Reply With Quote
Old 06-07-2012, 12:09 AM   #864
Shawn S
Scooby Newbie
 
Member#: 130665
Join Date: Oct 2006
Location: Lehigh Valley, PA
Vehicle:
2013 Veloster Turbo
2006 Z51 Corvette

Default

Quote:
Originally Posted by DIRTYD1120 View Post
I thought I was in the clear but this is turly a motor issue with Subaru. So How much have people spent if they have to dish it out on there own for a new motor. I need a plan B if Subaru does not replace.********D

Subaru covered mine when it blew at 48K last August. (See my posts earlier in this thread)
But in reference to your question, I asked them what it would have cost if it WASN’T covered and they said it would be in the 7,000 to 7,500 range.
Shawn S is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2012, 03:41 AM   #865
paulpat
Scooby Specialist
 
Member#: 237145
Join Date: Feb 2010
Chapter/Region: SCIC
Location: 562
Vehicle:
02 WRX
12 FXT

Default

Does this issue apply to 09 forester xt's. Seriously I'm about to get one tomorrow. But just curious if it applies.
paulpat is online now   Reply With Quote
Old 08-20-2012, 01:33 PM   #866
nelso2sd
Scooby Newbie
 
Member#: 326285
Join Date: Jul 2012
Chapter/Region: MAIC
Location: NoVa - Falls Church/Merrifield
Vehicle:
2010 WRX
Dark Grey Metallic

Default

Hello all,
I am new to Subaru's and just picked up my first WRX on 8/3/2012.
So far it has been a great car and other than the usual aesthetic issues that come with purchasing a used car, I have no complaints.

This morning on the way to work, I noticed that at highway speeds ~55-70 mph, I could hear a slight rattle that sounded like something was loose in the engine compartment. The noise dissipates at lower speeds and becomes inaudible. The car JUST went through a Subaru 25 point inspection at a local dealership and passed with flying colors, but I doubt they would be tell if there were any potential issues with the motor based on a simple inspection.

After seeing this thread, I am slightly worried and was hoping for some helpful insight from the community.

the car details are as follows:
2009 WRX Sedan
~60,0xx miles
VIN Production Number: 511851

Right now, ,the car is bone stock mechanically and has a 2 year 24,000 mile extended warranty on it from the dealer I bought it from.

It seems that my production number is a little later than those that are posted in the beginning of this thread, but I don't know around what production number the issues were resolved.

So does NASIOC think - am I being paranoid? Or is this something I should be legitimately concerned about?
nelso2sd is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2012, 02:43 PM   #867
Economatic
Scooby Specialist
 
Member#: 220091
Join Date: Aug 2009
Chapter/Region: NWIC
Location: Portland
Vehicle:
2009 WRX Sedan

Default

Quote:
Originally Posted by nelso2sd View Post

This morning on the way to work, I noticed that at highway speeds ~55-70 mph, I could hear a slight rattle that sounded like something was loose in the engine compartment. The noise dissipates at lower speeds and becomes inaudible. The car JUST went through a Subaru 25 point inspection at a local dealership and passed with flying colors, but I doubt they would be tell if there were any potential issues with the motor based on a simple inspection.

...

So does NASIOC think - am I being paranoid? Or is this something I should be legitimately concerned about?
When it goes, it goes fast. Mine first sounded like a slight rattle and I at first thought it was paranoia (I was expecting mine to fail for over 3 years ). About a mile later I was accelerating to get on the freeway and the rattle got louder, could only be heard when the revs were around 2.5k. After a few more miles it was knocking like crazy.
Economatic is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2012, 02:55 PM   #868
nelso2sd
Scooby Newbie
 
Member#: 326285
Join Date: Jul 2012
Chapter/Region: MAIC
Location: NoVa - Falls Church/Merrifield
Vehicle:
2010 WRX
Dark Grey Metallic

Default

Quote:
Originally Posted by Economatic View Post
When it goes, it goes fast. Mine first sounded like a slight rattle and I at first thought it was paranoia (I was expecting mine to fail for over 3 years ). About a mile later I was accelerating to get on the freeway and the rattle got louder, could only be heard when the revs were around 2.5k. After a few more miles it was knocking like crazy.
good to know, well... I guess I'll find out in the next few days if I'm just paranoid then! Good thing I've got my warranty.
nelso2sd is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2012, 11:57 PM   #869
Breezio
Scooby Specialist
 
Member#: 234357
Join Date: Jan 2010
Location: Meridian, ID
Vehicle:
2009 WRX
Sportwagen zum einbauen!

Default

You may or may not have a motor issue.

However, it is extremely unlikely that it is the specific issue discussed in this thread.
Breezio is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2012, 11:59 PM   #870
Breezio
Scooby Specialist
 
Member#: 234357
Join Date: Jan 2010
Location: Meridian, ID
Vehicle:
2009 WRX
Sportwagen zum einbauen!

Default

Quote:
Originally Posted by paulpat View Post
Does this issue apply to 09 forester xt's. Seriously I'm about to get one tomorrow. But just curious if it applies.
I was under the impression it was just the 265bhp rated motors (first run with the VF-52 turbo) I haven't personally heard of it happening to the TD-04 equipped 09' motors (Impreza GT, Forester XT, Legacy GT)...

Anyone else have more concrete info/knowledge?
Breezio is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2012, 02:32 PM   #871
Muh
Scooby Newbie
 
Member#: 302689
Join Date: Dec 2011
Default

This problems only occurs with 08/08 build date? I own a WRX 2009 265hp with 17k miles on it and im a bit afraid of this problem ocurring to my car. I thought this problem would only happen with the 08 230hp version ones

My WRX was delivered on Jun/2010, but it was built on 2008. Not sure what month though.

Does somebody has a glue whether i'm safe or not Last 6 digits: 054336

Last edited by Muh; 09-10-2012 at 03:59 PM.
Muh is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2012, 11:02 PM   #872
Breezio
Scooby Specialist
 
Member#: 234357
Join Date: Jan 2010
Location: Meridian, ID
Vehicle:
2009 WRX
Sportwagen zum einbauen!

Default

I think you typo'd or read your VIN wrong, the first digit of the last six digits should be a 5 or an 8.
Breezio is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2012, 02:41 PM   #873
TuningIsLife
Scooby Newbie
 
Member#: 191380
Join Date: Oct 2008
Chapter/Region: MAIC
Vehicle:
2014 Jeep Wrangler
Hydro Blue

Default

Quote:
Originally Posted by Muh View Post
This problems only occurs with 08/08 build date? I own a WRX 2009 265hp with 17k miles on it and im a bit afraid of this problem ocurring to my car. I thought this problem would only happen with the 08 230hp version ones

My WRX was delivered on Jun/2010, but it was built on 2008. Not sure what month though.

Does somebody has a glue whether i'm safe or not Last 6 digits: 054336
08/08 was the build time for 2009 WRXs. I got mine before the dealership even knew they had 2009s in stock.

Look at the list in the begining of the thread and see if yours falls in line.
TuningIsLife is offline   Reply With Quote
Old 01-28-2013, 10:58 PM   #874
inf3cti0n
Scooby Newbie
 
Member#: 280103
Join Date: Apr 2011
Chapter/Region: RMIC
Location: South Denver
Vehicle:
2012 STI Limited
OBP

Default

Hey Guys,

Sorry to necro the thread but, I am still alive and well at 54k (08/08 build) only "mod" is an SPT cat-back. I don't track or anything ,just a few lively on-ramp runs no clicks yet. I can only hope this wave is behind us.
inf3cti0n is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2013, 11:29 AM   #875
Breezio
Scooby Specialist
 
Member#: 234357
Join Date: Jan 2010
Location: Meridian, ID
Vehicle:
2009 WRX
Sportwagen zum einbauen!

Default

Quote:
Originally Posted by inf3cti0n View Post
Hey Guys,

Sorry to necro the thread but, I am still alive and well at 54k (08/08 build) only "mod" is an SPT cat-back. I don't track or anything ,just a few lively on-ramp runs no clicks yet. I can only hope this wave is behind us.
This thread needs to be kept alive. You aren't the only one still out there with this hanging over your head.
49K miles 08/08 build here.
I don't think it's behind us in the slightest, I'm just hoping it happens before the warranty is out and that Subaru won't give me a bunch of grief being that I do all the maintenance.
Breezio is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2009 WRX Engine Failure Poll AshJWilliams Warranty Issues & SOA Problems 201 07-12-2014 08:54 PM
2009 with an 08/08 build date? CO_Turbo Newbies & FAQs 8 05-19-2009 08:39 AM
2008 Wrx Engine Failure deunan General Community 101 03-29-2008 10:47 AM
2008 Wrx Engine Failure deunan Service & Maintenance 1 03-23-2008 11:18 PM
2008 wrx engine failure deunan Factory 2.5L Turbo Powertrain (EJ Series Factory 2.5L Turbo) 1 03-23-2008 11:09 PM


All times are GMT -4. The time now is 03:20 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.