Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Thursday October 23, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC General > Warranty Issues & SOA Problems

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 04-16-2009, 02:37 PM   #151
canyon carver
Scooby Newbie
 
Member#: 195287
Join Date: Nov 2008
Location: Park Slope, Brooklyn
Vehicle:
2009 WRX - 5 door
Black

Default

UPDATE:

It's been a while so I thought I'd give an update for those curious...

My motor blew at 1500 miles. Subaru's response and customer service was fantastic, they had the car back to me in one week and gave me a 7 year, 100k warranty without me asking. That said, I was completely soured on the car and wanted to sell it back or take the hit and get a nice used M3.

I decided to keep it and now I've got about 3400 miles on it (just under 2K on the new motor) and it's been fine so far. Pulls hard as ever. It pulls harder after break-in (As many motors will). It may even pull low 13's now dead stock...who knows. I'm just now beginning to trust / enjoy the car again after the frustration and dissapointment of a blown motor on a new car. I bought it in December...so that's 4 months until I felt comfortable enough to enjoy it again...but, I am having a blast with it. I've never driven anything faster point to point in the mountains. I can't wait to go Stage 1... 40+ horse. Yikes. Could be a Ferrari killer with that power...emphasis on "Could".
* Registered users of the site do not see these ads.
canyon carver is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2009, 08:32 PM   #152
Subirex09
Scooby Newbie
 
Member#: 207880
Join Date: Apr 2009
Location: CT
Vehicle:
2013 STi
Awesome SWP

Default

Quote:
Originally Posted by rex.rated View Post
i have a 10/08 build date for my wrx sedan along with my friend's sedan, both vins 507xxx..so far so good. crossing fingers.
Mine is a 10/08 build sedan as well, so far so good, almost 5000 miles on the clock, also 507xxx. My fingers have been crossed since I read this thread but I didn't let it get to me, hoping the 10/08s don't make it to this list....love this friggin car.
Subirex09 is offline   Reply With Quote
Old 04-17-2009, 07:55 PM   #153
Dartholomew
Scooby Newbie
 
Member#: 208771
Join Date: Apr 2009
Vehicle:
2009 WRX
OBP

Default

I'm starting to see '09s at the dealer with VINs startin 820xxx and 512xxx. It seems things have been fairly quiet lately on the failure front front too. I'm hoping that this suggests a light at the end of the tunnel? Probably too soon to tell right now...
Dartholomew is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2009, 02:24 AM   #154
bani111
Scooby Specialist
 
Member#: 117850
Join Date: Jun 2006
Chapter/Region: NWIC
Location: Redmond
Vehicle:
2011 STI
SWP

Default

without an official recall from SOA, this is going to royally F up resale value on 09 wrx with blown engines.

non-nasioc buyers are going to carfax it, see the replaced engine, and assume the car was thrashed/abused and driven into the ground and they won't take the word of "intarwebs forums".
bani111 is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2009, 02:44 AM   #155
RadioFlyer09
Scooby Newbie
 
Member#: 204344
Join Date: Feb 2009
Chapter/Region: NWIC
Location: Seattle, WA
Vehicle:
'09 WRX

Default

Add another to the list... Mine blew today with 4880 on the clock and an 08/08 build date.

Will report on SOA and Dealership tomorrow when I drop it off.
RadioFlyer09 is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2009, 07:07 AM   #156
HelperMonkey
Scooby Newbie
 
Member#: 126407
Join Date: Sep 2006
Location: Lacey, WA
Vehicle:
2009 WRX Prem Hatch
WR Blue

Default

Quote:
Originally Posted by RadioFlyer09 View Post
Add another to the list... Mine blew today with 4880 on the clock and an 08/08 build date.

Will report on SOA and Dealership tomorrow when I drop it off.

RadioFlyer69, sorry to hear about your WRX. Can you please post your VIN#?

Also, out of curiosity, what Subaru dealer in the Seattle area did you buy your WRX from and are you taking it back to that dealer?
HelperMonkey is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2009, 09:17 AM   #157
BIGSKYWRX
Scooby Guru
 
Member#: 7958
Join Date: Jul 2001
Location: Plains of Eastern Montana
Vehicle:
09 GH B+

Default

sorry to hear that make sure you get a full long block/turbo and an extended warranty
BIGSKYWRX is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2009, 09:26 AM   #158
RadioFlyer09
Scooby Newbie
 
Member#: 204344
Join Date: Feb 2009
Chapter/Region: NWIC
Location: Seattle, WA
Vehicle:
'09 WRX

Default

Here is the VIN# 804411 notice that its only a couple of numbers from a previous one that blew.

Purchased at Carter in Shoreline. Will be dropping it off there as soon as the tow truck arrives.

I already have the extended warranty. I will be after the long block/turbo and some type of $$$ that will equate to the extended warranty.
RadioFlyer09 is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2009, 10:14 AM   #159
Tea cups
Scooby Specialist
 
Member#: 103136
Join Date: Dec 2005
Default

updated - added another failure (RadioFlyer09).

47 failures plus an additional 9 "unconfirmed" failures for a total of 56.
Tea cups is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2009, 10:17 AM   #160
Tea cups
Scooby Specialist
 
Member#: 103136
Join Date: Dec 2005
Default

Wondering if anyone wants to take over the 09 WRX failure list? I don't really have the motivation to do it anymore. PM me if you want to.
Tea cups is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2009, 12:32 PM   #161
craigmp50
Scooby Newbie
 
Member#: 33791
Join Date: Mar 2003
Chapter/Region: Tri-State
Location: Buffalo NY
Vehicle:
2009 WRX
Lightning Red

Default

I'm picking my 09' up Thurs, VIN is G822124, I hope I never make the list.
craigmp50 is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2009, 12:49 PM   #162
GravityDaemon
Scooby Newbie
 
Member#: 209152
Join Date: Apr 2009
Chapter/Region: NESIC
Location: Boston
Vehicle:
2009 WRX 5-dr
Silver

Default

Mine just started making the noise this morning, 6194 miles on the clock, manufacture date is 08/08, vin is 801544. I got it flatbedded right away, but the dealership wont be able to examine it until tomorrow. I wish I could tell them to just order a new engine right now, but oh well. Will report on any findings tomorrow.
GravityDaemon is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2009, 06:14 PM   #163
ILikeToGoFast
Scooby Newbie
 
Member#: 209189
Join Date: Apr 2009
Default

My hatchback did this to me in February. Rattling noise from the engine, required replacing. I'm happy I found this thread, the dealership couldn't explain it to me at all.

VIN ends in 804451, manufactured 08/08, ~1900mi (3000km)
ILikeToGoFast is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2009, 01:08 PM   #164
fog hat
Scooby Newbie
 
Member#: 196426
Join Date: Dec 2008
Location: So-Cal
Vehicle:
2009 WRX 5 door
White-ish

Default

Quote:
Originally Posted by Dartholomew View Post
I'm starting to see '09s at the dealer with VINs startin 820xxx and 512xxx. It seems things have been fairly quiet lately on the failure front front too. I'm hoping that this suggests a light at the end of the tunnel? Probably too soon to tell right now...


I think you spoke too soon?

looks like we will be at 50 confirmed by the end of the week.

also i was thinking about the total number of cars failed (currently 47), but really the number of engines is 48. TuningIsLife blew two in one car!
fog hat is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2009, 02:40 PM   #165
Dartholomew
Scooby Newbie
 
Member#: 208771
Join Date: Apr 2009
Vehicle:
2009 WRX
OBP

Default

Quote:
Originally Posted by fog hat View Post
I think you spoke too soon?
About things quieting down recently? Definitely spoke too soon.

However, it seems the recent failures have still been in the early 08/08-09/08 build dates, which continues to give me hope (as a new owner of an 01/09 build date) that the problem is more or less confined to this time period.

Please don't make me eat those words too!
Dartholomew is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2009, 03:20 PM   #166
fog hat
Scooby Newbie
 
Member#: 196426
Join Date: Dec 2008
Location: So-Cal
Vehicle:
2009 WRX 5 door
White-ish

Default

Quote:
Originally Posted by Dartholomew View Post
About things quieting down recently? Definitely spoke too soon.

However, it seems the recent failures have still been in the early 08/08-09/08 build dates, which continues to give me hope (as a new owner of an 01/09 build date) that the problem is more or less confined to this time period.

Please don't make me eat those words too!

I think you are right about that. You'd think that the problem would be resolved by any 09 build dates (hopefully because my new motor should be ok then) .
fog hat is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2009, 07:47 PM   #167
realfinn
Scooby Newbie
 
Member#: 114369
Join Date: May 2006
Default

I still don't quite know what to do about buying an '09. I went into subaru and cut a deal with them on a WRX....then I found all of this information out. Even though its a newer build, who says these engines don't blow up at 36,001 miles when the warranty is all gone?

By not saying anything at all Subaru has done a wonderful job at making me look at the EVO online! Don't get me wrong...I'm a Subaru nut...but what the F***?

Sorry guys, just depressed and venting over the whole situation...
realfinn is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2009, 08:39 PM   #168
HelperMonkey
Scooby Newbie
 
Member#: 126407
Join Date: Sep 2006
Location: Lacey, WA
Vehicle:
2009 WRX Prem Hatch
WR Blue

Default

Quote:
Originally Posted by tuxcat09wrx View Post
Hi, I just joined Nasioc. I have an 09 wrx wagon with.... you guessed it A Blown Motor. 5700 miles. I am at work and dont have build dates handy but I bought it from a PA dealer in November.
Quote:
Originally Posted by tuxcat09wrx View Post
The VIN is 800617 build date is 7/08 I live in CT
Tea cups, please add tuxcat09wrx to the list.
HelperMonkey is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2009, 12:03 PM   #169
tuxcat09wrx
Scooby Newbie
 
Member#: 209373
Join Date: Apr 2009
Location: Bethel CT
Vehicle:
2009 WRX 5 DOOR PREM
Satin White Pearl

Default

Quote:
Originally Posted by HelperMonkey View Post
Tea cups, please add tuxcat09wrx to the list.
Thanks, Helper Monkey!
I wish I had the knowledge to build a website: 09WRXBLOWNMOTORS.COM
tuxcat09wrx is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2009, 12:46 PM   #170
rex.rated
Scooby Newbie
 
Member#: 206428
Join Date: Mar 2009
Chapter/Region: Tri-State
Location: Long Island, NY
Vehicle:
2009 WRX Premium 4dr
Lightning Red

Default

Quote:
Originally Posted by GravityDaemon View Post
Mine just started making the noise this morning, 6194 miles on the clock, manufacture date is 08/08, vin is 801544. I got it flatbedded right away, but the dealership wont be able to examine it until tomorrow. I wish I could tell them to just order a new engine right now, but oh well. Will report on any findings tomorrow.
tea cups, you might want to add this to the list also? - unconfirmed?

Quote:
Originally Posted by ILikeToGoFast View Post
My hatchback did this to me in February. Rattling noise from the engine, required replacing. I'm happy I found this thread, the dealership couldn't explain it to me at all.

VIN ends in 804451, manufactured 08/08, ~1900mi (3000km)
and add this too..
rex.rated is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2009, 12:53 PM   #171
Tea cups
Scooby Specialist
 
Member#: 103136
Join Date: Dec 2005
Default

I'm not updating the list every failure. I'm updating it every 5 failures or so. I already have recorded those recent 3.
Tea cups is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2009, 02:21 PM   #172
WRBear
Scooby Specialist
 
Member#: 207171
Join Date: Mar 2009
Chapter/Region: Tri-State
Location: Fairfield County
Vehicle:
2009 Pain in my ass
World Rally Bruised

Default

Quote:
Originally Posted by Dartholomew View Post
About things quieting down recently? Definitely spoke too soon.

However, it seems the recent failures have still been in the early 08/08-09/08 build dates, which continues to give me hope (as a new owner of an 01/09 build date) that the problem is more or less confined to this time period.

Please don't make me eat those words too!
I also just purchased (~3 weeks ago) an 01/09 build date WRX sedan. Just hit 1200 miles..so I too will keep my fingers crossed for both of us!
WRBear is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2009, 08:26 PM   #173
Digitalfiend
Scooby Specialist
 
Member#: 54823
Join Date: Feb 2004
Chapter/Region: E. Canada
Location: Whitby, Ontario
Vehicle:
2008 STI
DGM

Default

My wife's '09 WRX265 5dr just failed.

We bought it used from the dealership with 2500km on it (the guy traded up to a STI, I spoke with him over the phone before buying it yadda, yadda). Car drove fine up until today. I was pulling out of a side-street, gave it some gas, and on the shift to 2nd I heard a knock-whine, and after the shift to 3rd (@ about 60km/h) realized something wasn't quite right. On the way home, thankfully only about 3 km, the engine would knock-rattle on accel/decel above 2K rpm. I tried to keep it around 2.5k. My wife said she had heard a strange noise last week but it didn't persist and I didn't hear it when I drove it last.

Anyhow. Build date is 07/08, 13,300km. My VIN and build date puts me right in the middle of the list. The car has had 3 oil changes and runs Shell 91 (no ethanol). My wife daily drives it and it rarely ever sees anything near redline, even when she goes to pass someone. Car drove great.

I'm PMing Tea Cups with my info...sigh.
Digitalfiend is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2009, 09:06 PM   #174
BIGSKYWRX
Scooby Guru
 
Member#: 7958
Join Date: Jul 2001
Location: Plains of Eastern Montana
Vehicle:
09 GH B+

Default

sorry- that sucks
BIGSKYWRX is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2009, 09:50 PM   #175
Tea cups
Scooby Specialist
 
Member#: 103136
Join Date: Dec 2005
Default

updated - added 4 failures: Digitalfiend, tuxcat09wrx, ILikeToGoFast, and RadioFlyer09.

60 total failures (51 primary + 9 additional "unconfirmed")
Tea cups is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2009 WRX Engine Failure Poll AshJWilliams Warranty Issues & SOA Problems 201 07-12-2014 07:54 PM
2009 with an 08/08 build date? CO_Turbo Newbies & FAQs 8 05-19-2009 07:39 AM
2008 Wrx Engine Failure deunan General Community 101 03-29-2008 09:47 AM
2008 Wrx Engine Failure deunan Service & Maintenance 1 03-23-2008 10:18 PM
2008 wrx engine failure deunan Factory 2.5L Turbo Powertrain (EJ Series Factory 2.5L Turbo) 1 03-23-2008 10:09 PM


All times are GMT -4. The time now is 04:58 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.