Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Friday August 29, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Service & Maintenance

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 03-31-2009, 10:43 PM   #1
ej20wagon02
Scooby Newbie
 
Member#: 188405
Join Date: Sep 2008
Unhappy 02 wrx wont start after timing please help

did timing belt, put new water, and oil pump, thermostat, and new belt tensioner.. The timing is perfect and all correctly aligned. It has gas and spark as well. Im hoping it's just flooded so i'm letting it sit for an hour to let the gas evaporate.

It backfired a couple times while trying to start it. Fuses are all fine and I know there is gas. I also physically checked for spark and I have that too.

please help im about to try to keep starting it here soon and could use some input
* Registered users of the site do not see these ads.

Last edited by ej20wagon02; 04-02-2009 at 02:20 PM.
ej20wagon02 is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2009, 02:20 PM   #2
ej20wagon02
Scooby Newbie
 
Member#: 188405
Join Date: Sep 2008
Default

bump help!
ej20wagon02 is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2009, 04:52 PM   #3
mikeythejew
Scooby Specialist
 
Member#: 141672
Join Date: Feb 2007
Vehicle:
07' wrx
Mothballed until winter

Default

Backfiring = you probably screwed up the installation.

Flooded? It can only happen on a fuel injected vehicle with a faulty sensor(s) or whacked computer, leaking injector for the most part. Try flooring the car while you crank it over. The computer will fire the ignition and shut off the injectors while you do this on many vehicles.

Last edited by mikeythejew; 04-02-2009 at 05:03 PM. Reason: why ask why?
mikeythejew is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2009, 05:47 PM   #4
ej20wagon02
Scooby Newbie
 
Member#: 188405
Join Date: Sep 2008
Default

ok well i replaced both cam and crank postion censor and i though i did **** up the install but a mechanic came over and redid it and lined up every thing and put the timing belt on and when i do start it i gas it and still doesnt start!

ive even unpluged the fuel pump relay b/c when i was trying to starting it aafter it reeked of gas!

Im stumped!
ej20wagon02 is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2009, 10:45 PM   #5
MAJRMSA
Scooby Newbie
 
Member#: 22399
Join Date: Aug 2002
Location: Houston, TX
Vehicle:
2002 wrx
250k mile high club

Default

Did you turn the motor by hand? If not turn it for several revolutions to make sure you have no type of interference. If it binds up something is wrong just don't force it.
MAJRMSA is offline   Reply With Quote
Old 04-03-2009, 10:04 AM   #6
turd_ferguson
Scooby Newbie
 
Member#: 114609
Join Date: May 2006
Chapter/Region: MWSOC
Location: Logan, OH
Default

Is it throwing any codes? Check that first, otherwise it's like finding a needle in a haystack.
turd_ferguson is offline   Reply With Quote
Old 04-03-2009, 02:05 PM   #7
ej20wagon02
Scooby Newbie
 
Member#: 188405
Join Date: Sep 2008
Default

thanks guys well i figured it out i guess the timing belt was off by one tooth! in the process i got my finger smashed between the gears but it was all worth it! lol
ej20wagon02 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
04 wrx wont start after accident Skiracer8148 Factory 2.0L Turbo Powertrain 28 06-13-2013 02:19 PM
Help 03 WRX wont start after new battery! newgensti Factory 2.0L Turbo Powertrain 18 01-20-2009 01:58 AM
car wont start now.. txic please help :( ohxietviet Texas Impreza Club Forum -- TXIC 27 08-19-2007 04:06 AM
02 WRX wont start ( Video Inside ) 04.STI Factory 2.0L Turbo Powertrain 25 06-07-2007 07:21 AM
02 wrx wont start!!!!!! jnizzle Factory 2.0L Turbo Powertrain 0 04-09-2007 10:53 AM


All times are GMT -4. The time now is 03:03 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.