Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Friday August 22, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Service & Maintenance

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 08-19-2009, 11:52 PM   #1
Ghost85
Scooby Newbie
 
Member#: 154087
Join Date: Jul 2007
Vehicle:
1999 OB Sport
Silver

Outback Sport Need help locating sensors.

Alright, need a bit of help locating two sensors. It's on a OBS with the 2.2l. The knock sensor and Idle control valve/sensor. They set off the CEL and the car failed emissions, my 60 days are almost up and I'll need to get it fixed. I know how to do most of my own stuff, but all of my previous cars were mid-eighties carbed GM V6 and V8's. Also does the O2 sensor on the header need to be heated to be removed? Thanks for the help.
* Registered users of the site do not see these ads.
Ghost85 is offline   Reply With Quote
Old 08-22-2009, 10:40 PM   #2
griz4718
Scooby Newbie
 
Member#: 119629
Join Date: Jul 2006
Default Need help locating sensors.

The knock sensor is located on the top of the engine on the drivers side. It is black, round and has one bolt right through the center of it. It is buried deep below the egr valve. Try removing the bolt and clean the bottom of the sensor with a wire brush and try to get some sandpaper on the spot where it bolts on. I used a long pair of needlenose pliers to work the sandpaper on the spot. Then I put a little dielectric grease on the sensor and the spot where it bolts. Don't overtighten the bolt as It can break the sensor (assuming it's good now).
griz4718 is offline   Reply With Quote
Old 08-22-2009, 10:48 PM   #3
griz4718
Scooby Newbie
 
Member#: 119629
Join Date: Jul 2006
Default Need help locating sensors

As for the Idle control valve all I can find in my manual is "ON throttle body assembly" At least it's a place to start.
griz4718 is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2009, 10:06 AM   #4
Charlie-III
Scooby Specialist
 
Member#: 30669
Join Date: Dec 2002
Chapter/Region: Tri-State
Location: 07456, North NJ
Vehicle:
1998 Legacy 2.5GT
Silver Sleeper Wagon

Default

The location for the knock sensor is correct. You can see it, but it's a little tight to get your hands on it.
The IAC is on the top of the intake, right between the throttle body & the "spider" of the intake.

Do some searching on cleaning the IAC before you mess with it.

http://forums.nasioc.com/forums/showthread.php?t=781242

What were the exact CEL's??

Last edited by Charlie-III; 08-23-2009 at 10:59 AM. Reason: Corrected the IAC info, I had described the '98 2.5L IAC. Also added IAC link.
Charlie-III is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2009, 02:30 PM   #5
Ghost85
Scooby Newbie
 
Member#: 154087
Join Date: Jul 2007
Vehicle:
1999 OB Sport
Silver

Default

They were: P0325, P1507. and P1133.


Glad someone finally answered.
Ghost85 is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2009, 05:51 AM   #6
Charlie-III
Scooby Specialist
 
Member#: 30669
Join Date: Dec 2002
Chapter/Region: Tri-State
Location: 07456, North NJ
Vehicle:
1998 Legacy 2.5GT
Silver Sleeper Wagon

Default

Quote:
Originally Posted by Ghost85 View Post
They were: P0325, P1507. and P1133.
Thanks.
Charlie-III is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Need help locating hose for boost sensor heagan Electrical & Lighting 2 10-03-2008 02:13 PM
Need help locating a Gruppe-s EJ25 cam sensor adaptor. SchultzE Subaru Conversions 15 09-17-2008 11:23 PM
I need help locating connector (B58) Greg555 General Community 4 03-18-2002 11:29 AM
Need Help locating stumpz New England Impreza Club Forum -- NESIC 8 08-28-2001 10:42 AM


All times are GMT -4. The time now is 10:51 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.