Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Thursday July 10, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Factory 2.0L Turbo Powertrain

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 08-22-2009, 03:07 AM   #1
greco2030
Scooby Newbie
 
Member#: 183614
Join Date: Jul 2008
Chapter/Region: Tri-State
Location: Nj
Vehicle:
2002 wrx
aspen white

Default oil pressure light turned on after going threw a puddle

so tonight going home from work it started raining really bad when i turned on to my street it was completely flooded i didnt think it was THAT deep but was wrong the water came up to my headlights and as soonas that happend my oil pressure light came on so i pulled into my drive way and shut the car off checked the air filter(short ram intake) a little wet on the outside of the filter but inside was fine checked the dip stick too see if i was low on oil or if some how water go inside i started the car back up and it started right away with no hesitation at all, light was still on. i disconnected the batterie to try to reset everthing but the light is still on...what else could be causing the light to be on? could water of gotten into the oil pressure gauge gotten wet? and is screwing with it?
* Registered users of the site do not see these ads.
greco2030 is offline   Reply With Quote
Old 08-22-2009, 01:18 PM   #2
Uncle Scotty
Scooby Guru
 
Member#: 16200
Join Date: Mar 2002
Vehicle:
OK Houston
we have an Uncle

Default

the sender got wet and shorted out

it should be ok when it dries out
Uncle Scotty is offline   Reply With Quote
Old 08-22-2009, 06:26 PM   #3
FunkRider
Scooby Specialist
 
Member#: 195055
Join Date: Nov 2008
Chapter/Region: E. Canada
Location: Southern Ontario
Vehicle:
2002 WRX
PSM

Default

/\++ I had the same problem once. Sender got wet and shorted. You'll notice if you turn the engine off and then key back on the light will be brighter as it can make a 'real' connection with less voltage drop since it is actually seeing no oil pressure with the engine off.
FunkRider is offline   Reply With Quote
Old 08-22-2009, 08:16 PM   #4
Mulder
Trust no one
Moderator
 
Member#: 11170
Join Date: Oct 2001
Chapter/Region: Tri-State
Location: NYC
Vehicle:
02 WRX
15 WRX/05 GTO

Default

The oil light is an LED rather than a conventional bulb, and it takes only a very small current to make it visibly illuminate. Most likely some water from the puddle got on the sensor and wiring, and since that water is far from pure it's conductive enough to allow some current to flow and turn the light on. If this is the case it should go out once it dries, although it's possible that enough conductive residue could remain to keep it lit.
And disconnecting the battery will have no effect on what that light does.
Mulder is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2009, 04:05 PM   #5
FunkRider
Scooby Specialist
 
Member#: 195055
Join Date: Nov 2008
Chapter/Region: E. Canada
Location: Southern Ontario
Vehicle:
2002 WRX
PSM

Default

If it is an LED how is it possible that it was slightly dim and then brighter without the presence of actual oil pressure in my case?
FunkRider is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2009, 04:55 PM   #6
gopsu
Scooby Specialist
 
Member#: 96448
Join Date: Sep 2005
Chapter/Region: Tri-State
Location: NY
Vehicle:
02 WRX VF34

Default

Quote:
Originally Posted by Uncle Scotty View Post
the sender got wet and shorted out

it should be ok when it dries out
Exactly... same thing happened to my car after washing the engine bay.
gopsu is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2009, 09:24 PM   #7
CKxx
Scooby Specialist
 
Member#: 33458
Join Date: Feb 2003
Chapter/Region: Tri-State
Location: PA
Vehicle:
Your BOV sounds lame
93 RX7+09 Forester

Default

...For future reference, I would NEVER drive through water that is up to the headlights.
CKxx is offline   Reply With Quote
Old 08-27-2009, 02:27 PM   #8
ride5000
Scooby Guru
 
Member#: 32792
Join Date: Feb 2003
Chapter/Region: NESIC
Location: lincoln, ri
Vehicle:
2003 GGA MBP
12.9 / 105+

Default

Quote:
Originally Posted by CKxx View Post
...For future reference, I would NEVER drive through water that is up to the headlights.
wise.
ride5000 is offline   Reply With Quote
Old 02-13-2011, 01:22 PM   #9
2fast4every1
Scooby Newbie
 
Member#: 268258
Join Date: Dec 2010
Chapter/Region: MAIC
Location: Lorton
Vehicle:
2002 Impreza WRX
Silver

Default

Quote:
Originally Posted by gopsu View Post
Exactly... same thing happened to my car after washing the engine bay.
I just washed my car, and when I started it, the light came on. I was so scared and my parents would kill me this is my 2nd car five months of having my licence.
2fast4every1 is offline   Reply With Quote
Old 02-13-2011, 02:36 PM   #10
Uncle Scotty
Scooby Guru
 
Member#: 16200
Join Date: Mar 2002
Vehicle:
OK Houston
we have an Uncle

Default

Quote:
Originally Posted by 2fast4every1 View Post
I just washed my car, and when I started it, the light came on. I was so scared and my parents would kill me this is my 2nd car five months of having my licence.
this wont end well...........
Uncle Scotty is offline   Reply With Quote
Old 02-13-2011, 03:27 PM   #11
XanRules
NASIOC Supporter
 
Member#: 157348
Join Date: Aug 2007
Chapter/Region: NWIC
Location: Rustletech Headquarters
Vehicle:
1996 JNCO Jorts
Stonewashed Denim

Default

Quote:
Originally Posted by 2fast4every1 View Post
I just washed my car, and when I started it, the light came on. I was so scared and my parents would kill me this is my 2nd car five months of having my licence.
XanRules is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2011, 12:17 AM   #12
mobomelter
Scooby Specialist
 
Member#: 258480
Join Date: Sep 2010
Chapter/Region: MAIC
Location: College Park, MD
Vehicle:
2002 ECT0 1X

Default

Quote:
Originally Posted by XanRules
Surprisingly I was less scared of that statement than the whole trying to ford ****ing rivers in a Subaru.
mobomelter is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
High coolant temp, cel, oil pressure light goes on and off? wtf cazwrx187 Factory 2.5L Turbo Powertrain 2 03-05-2010 03:25 PM
High coolant temp, cel, oil pressure light goes on and off? wtf cazwrx187 Electrical & Lighting 1 02-14-2010 12:58 AM
Washed engine, had oil pressure light kind'a on... mostasz Newbies & FAQs 12 04-03-2009 02:24 PM
Things I should check after going through a puddle jonney_boy Vancouver Impreza Club Forum -- VIC 11 12-29-2008 11:07 PM
Oil pressure light comes on for a split second WS6toWRX Service & Maintenance 12 02-06-2004 02:47 PM


All times are GMT -4. The time now is 01:19 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.