Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Saturday April 19, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Engine Management & Tuning > Open Source Reflashes

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 10-24-2012, 03:06 PM   #201
jthatch12
Scooby Specialist
 
Member#: 321715
Join Date: May 2012
Chapter/Region: Tri-State
Location: Philly/SJ
Vehicle:
03 Big 16G WRX
PSM

Default

Quote:
Originally Posted by z

I didn't have an issue logging at all with the wch cable. But that was all I was able to do. Did you change your baud rate to 4800 on that com port that it's using?
I did, could it be interference with the tatrix drivers?
* Registered users of the site do not see these ads.
jthatch12 is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2012, 03:15 PM   #202
Guardian-X-
Scooby Newbie
 
Member#: 331064
Join Date: Sep 2012
Vehicle:
06 Impreza wrx sti
WRB

Default

Quote:
Originally Posted by z View Post
yep, flashed the updated map with no mods to the cable whatsoever.
*just have to connect the green connectors under the dash


The only change I made to the updated map was to set the initial IAM value to 1 so I didn't have to wait for it to relearn.
On ecuflash 1.32now. Are you able to read the rom without connecting the green connector? Can't read the ROM atm but i wonder if this is due to the ECUTEK tune because this is going to stop me at least somewhere or due to the green connector being unplugged. (06 STi btw) it's getting late so won't go back to the car and fiddle arround under the dash so i might aswell ask.

@jthatch: I had no issue with logging even when WOT with the wch cable ... (baud rate unchanged)
Guardian-X- is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2012, 03:20 PM   #203
jthatch12
Scooby Specialist
 
Member#: 321715
Join Date: May 2012
Chapter/Region: Tri-State
Location: Philly/SJ
Vehicle:
03 Big 16G WRX
PSM

Default

Strange, I'll try changing the baud rate back. I've never had issues with a real tatrix cable, Just this. Everything works great until WOT, it just craps out. I'll figure it out hopefully
jthatch12 is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2012, 03:42 PM   #204
z
Scooby Specialist
 
Member#: 41762
Join Date: Aug 2003
Chapter/Region: International
Location: House of Pancakes
Vehicle:
04 STi
CT-DE-FL rinse+repeat

Default

Quote:
Originally Posted by Guardian-X- View Post
On ecuflash 1.32now. Are you able to read the rom without connecting the green connector? Can't read the ROM atm but i wonder if this is due to the ECUTEK tune because this is going to stop me at least somewhere or due to the green connector being unplugged. (06 STi btw) it's getting late so won't go back to the car and fiddle arround under the dash so i might aswell ask.

@jthatch: I had no issue with logging even when WOT with the wch cable ... (baud rate unchanged)
Green connectors need to be connected to read the ROM and/or write to it.

Unconnected for logging and Learning View.
z is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2012, 04:14 PM   #205
Guardian-X-
Scooby Newbie
 
Member#: 331064
Join Date: Sep 2012
Vehicle:
06 Impreza wrx sti
WRB

Default

Quote:
Originally Posted by z View Post
Green connectors need to be connected to read the ROM and/or write to it.

Unconnected for logging and Learning View.
I see. I'll try it out tomorrow. Thx!
Guardian-X- is offline   Reply With Quote
Old 10-25-2012, 11:54 AM   #206
Guardian-X-
Scooby Newbie
 
Member#: 331064
Join Date: Sep 2012
Vehicle:
06 Impreza wrx sti
WRB

Default

Connected the green plug (i was like wtf with the fans kicking on/off constantly) didn't expect that

But no good couldn't read the ROM. Still no idea wether the software on the laptop is at fault or the ECUTEK tune ... i'm thinking it's the latter since i got pretty much everything to work like "Z" has but it won't read the ROM.

Looks like this is a far as it'l go ditching the tune is not something i'm eager on. I'd just like to able to completely shut off DTC's but i need to flash the rom to get that done. (for example for airpump delete)

But hey ... i'm happy with the romraider logger and learning view so far
Guardian-X- is offline   Reply With Quote
Old 10-25-2012, 12:34 PM   #207
jthatch12
Scooby Specialist
 
Member#: 321715
Join Date: May 2012
Chapter/Region: Tri-State
Location: Philly/SJ
Vehicle:
03 Big 16G WRX
PSM

Default

Quote:
Originally Posted by Guardian-X-
Connected the green plug (i was like wtf with the fans kicking on/off constantly) didn't expect that

But no good couldn't read the ROM. Still no idea wether the software on the laptop is at fault or the ECUTEK tune ... i'm thinking it's the latter since i got pretty much everything to work like "Z" has but it won't read the ROM.

Looks like this is a far as it'l go ditching the tune is not something i'm eager on. I'd just like to able to completely shut off DTC's but i need to flash the rom to get that done. (for example for airpump delete)

But hey ... i'm happy with the romraider logger and learning view so far
I had this issue, you won't be able to read the rom with the ecutek tune :-(. A way to fix this is remove the ecutek tune by marrying and unmarrying an accessport to your car.
jthatch12 is offline   Reply With Quote
Old 10-25-2012, 03:13 PM   #208
z
Scooby Specialist
 
Member#: 41762
Join Date: Aug 2003
Chapter/Region: International
Location: House of Pancakes
Vehicle:
04 STi
CT-DE-FL rinse+repeat

Default

^ yeah, i kind of glazed over the ecutek part...

http://forums.nasioc.com/forums/show....php?t=1027462
z is offline   Reply With Quote
Old 10-25-2012, 05:27 PM   #209
Guardian-X-
Scooby Newbie
 
Member#: 331064
Join Date: Sep 2012
Vehicle:
06 Impreza wrx sti
WRB

Default

Quote:
Originally Posted by z View Post
^ yeah, i kind of glazed over the ecutek part...

http://forums.nasioc.com/forums/show....php?t=1027462
Yeah i've read through it a couple of times. There's a similar thread (if not the same) on IWSTI where i posted some questions about it but no one could answer.

Even though i knew i was going in a dead end street with this i still wanted to try and learn as much as possible. Nonetheless i can now use learning view aswell which is great for me to see how much the engine knocks ... i was concerned after some logs where it knocked during 3rd and 4th gear WOT redline pulls (-4 degrees correction at 5-6k rpm) So far i only drove the car for about 50km's at not so fast speeds/high boost since the battery disconnect. IAM is back to 1 and showing no learned knock anywhere ... however i am afraid that it will show learned knock correction after i've really "given it the beans" ... not sure as to how i can adress this apart from seeing my tuner.

This was a 3rd gear pull from a few weeks ago where i first saw the knock
https://docs.google.com/spreadsheet/...0ajVBSkE#gid=0
check the 5-6k rpm range ... i highlighted the tables. You can also see my stock injectors are nearly maxed out when power is at it's max. From now on i'm keeping a close eye on things.

I really wish i didn't disconnect the battery last weekend ... the day after the cable dropped in the mail but my learned knock correction was all gone.

I'll upload the learning view pic in this post later (still on laptop)

I know it's going a bit offtopic therefore i'll keep my "knock" stories to this post only.

Last edited by Guardian-X-; 10-25-2012 at 05:33 PM.
Guardian-X- is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2012, 09:00 AM   #210
jthatch12
Scooby Specialist
 
Member#: 321715
Join Date: May 2012
Chapter/Region: Tri-State
Location: Philly/SJ
Vehicle:
03 Big 16G WRX
PSM

Default

Quote:
Originally Posted by Guardian-X-

Yeah i've read through it a couple of times. There's a similar thread (if not the same) on IWSTI where i posted some questions about it but no one could answer.

Even though i knew i was going in a dead end street with this i still wanted to try and learn as much as possible. Nonetheless i can now use learning view aswell which is great for me to see how much the engine knocks ... i was concerned after some logs where it knocked during 3rd and 4th gear WOT redline pulls (-4 degrees correction at 5-6k rpm) So far i only drove the car for about 50km's at not so fast speeds/high boost since the battery disconnect. IAM is back to 1 and showing no learned knock anywhere ... however i am afraid that it will show learned knock correction after i've really "given it the beans" ... not sure as to how i can adress this apart from seeing my tuner.

This was a 3rd gear pull from a few weeks ago where i first saw the knock
https://docs.google.com/spreadsheet/...0ajVBSkE#gid=0
check the 5-6k rpm range ... i highlighted the tables. You can also see my stock injectors are nearly maxed out when power is at it's max. From now on i'm keeping a close eye on things.

I really wish i didn't disconnect the battery last weekend ... the day after the cable dropped in the mail but my learned knock correction was all gone.

I'll upload the learning view pic in this post later (still on laptop)

I know it's going a bit offtopic therefore i'll keep my "knock" stories to this post only.
IAM of 1? Your car must be pulling a lot of timing!
jthatch12 is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2012, 09:55 AM   #211
MykuL
Scooby Specialist
 
Member#: 122451
Join Date: Aug 2006
Chapter/Region: NESIC
Location: Cranston, RI
Vehicle:
01 RSTI w/07 EJ257
6MT Brembos BBSs Interior

Default

Quote:
Originally Posted by jthatch12

IAM of 1? Your car must be pulling a lot of timing!
Not sure if serious. IAM of 1 is the highest on 32 bit ecus, it's 16 on 16 bit ones.
MykuL is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2012, 09:59 AM   #212
Black94Snake
NASIOC Supporter
 
Member#: 274499
Join Date: Feb 2011
Chapter/Region: NESIC
Location: RI
Vehicle:
2007 CGM VF'd WRX
12.70 @ 108.4mph

Default

Quote:
Originally Posted by jthatch12

IAM of 1? Your car must be pulling a lot of timing!
Lmfao... 32 bit ecu's run a 0-1 IAM value.
16 bit ECU's run 1-16.
Black94Snake is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2012, 10:11 AM   #213
jthatch12
Scooby Specialist
 
Member#: 321715
Join Date: May 2012
Chapter/Region: Tri-State
Location: Philly/SJ
Vehicle:
03 Big 16G WRX
PSM

Default

Quote:
Originally Posted by Black94Snake

Lmfao... 32 bit ecu's run a 0-1 IAM value.
16 bit ECU's run 1-16.
Lol okay, I didn't know that :-P. Learn something new everyday
jthatch12 is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2012, 10:18 AM   #214
MykuL
Scooby Specialist
 
Member#: 122451
Join Date: Aug 2006
Chapter/Region: NESIC
Location: Cranston, RI
Vehicle:
01 RSTI w/07 EJ257
6MT Brembos BBSs Interior

Default

Quote:
Originally Posted by jthatch12

Lol okay, I didn't know that :-P. Learn something new everyday
didn't know if you we're just trolling him haha
MykuL is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2012, 10:25 AM   #215
jthatch12
Scooby Specialist
 
Member#: 321715
Join Date: May 2012
Chapter/Region: Tri-State
Location: Philly/SJ
Vehicle:
03 Big 16G WRX
PSM

Default

Quote:
Originally Posted by MykuL

didn't know if you we're just trolling him haha
Nahh, my WRX is pulling some timing in the open loop(-2.11 tapering back ) so my IAM is 13 now. Haven't had a chance to see my brother in law to tune again. Long story short I saw his IAM was 1 and I was like! Dafuq. But now I know 32bits are different
jthatch12 is offline   Reply With Quote
Old 11-03-2012, 08:15 PM   #216
Viral E
Scooby Newbie
 
Member#: 242246
Join Date: Mar 2010
Chapter/Region: RMIC
Location: Montana + Indiana
Vehicle:
2002 Impreza WRX
WRB

Default

Quote:
Originally Posted by Guardian-X- View Post
Just tried ecuflash 1.29a and no luck. Changing the baud rate to 4800 to get learning view to work also didn't work.

I'm going to have to do the voltage mod and see if it that makes any difference. But i'm having trouble finding a pic of my pcd with the mod on it.

This is my cable


I have this EXACT same chip. I know how to do the voltage mod (from the BFM cable thread) but I'm having trouble figuring out the K/L line mod that madjax posted. Does anyone know how I'd go about doing that? Here's a picture of the front and backs of mine if that helps any.

Front

Back
Viral E is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2012, 02:41 PM   #217
04WRX_Boost
Scooby Newbie
 
Member#: 331408
Join Date: Sep 2012
Vehicle:
2005 WRX STi
PSM

Default

You can actually just jump the flashblock with, standard 18G wire from autozone, jump pin 1-2,3-4, then just run a 12V to pin 1 and bam! it works great, currently flashing my 2004 WRX with this method. May need to turn on headlights so you dont get voltage too high error.

AC
04WRX_Boost is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2012, 03:21 PM   #218
Viral E
Scooby Newbie
 
Member#: 242246
Join Date: Mar 2010
Chapter/Region: RMIC
Location: Montana + Indiana
Vehicle:
2002 Impreza WRX
WRB

Default

Quote:
Originally Posted by 04WRX_Boost View Post
You can actually just jump the flashblock with, standard 18G wire from autozone, jump pin 1-2,3-4, then just run a 12V to pin 1 and bam! it works great, currently flashing my 2004 WRX with this method. May need to turn on headlights so you dont get voltage too high error.

AC
I assume you are talking about the voltage mod, which is not my issue. Unless you weren't talking to me in which case... er... sorry
Viral E is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2012, 03:25 PM   #219
04WRX_Boost
Scooby Newbie
 
Member#: 331408
Join Date: Sep 2012
Vehicle:
2005 WRX STi
PSM

Default

whats your issue? i got my vagcom working with no issues after the voltage error.

AC
04WRX_Boost is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2012, 03:34 PM   #220
z
Scooby Specialist
 
Member#: 41762
Join Date: Aug 2003
Chapter/Region: International
Location: House of Pancakes
Vehicle:
04 STi
CT-DE-FL rinse+repeat

Default

Quote:
Originally Posted by 04WRX_Boost View Post
whats your issue? i got my vagcom working with no issues after the voltage error.

AC
The issue is he has the one with the WCH chip and not the FTDI. (and he's wondering which lines to cut and which lines to jump to mod the circuit board. (in addition to the voltage mod on the obd2 pins)

Which chip do you have? If WCH, you were able to read/flash the ecu with it?
z is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2012, 03:52 PM   #221
04WRX_Boost
Scooby Newbie
 
Member#: 331408
Join Date: Sep 2012
Vehicle:
2005 WRX STi
PSM

Default

not completly sure which chip i have but this is the cable i ordered, im able to read/reflash and log, also works with learning view.

http://www.ebay.com/itm/170925617455...84.m1497.l2649
04WRX_Boost is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2012, 04:26 PM   #222
Viral E
Scooby Newbie
 
Member#: 242246
Join Date: Mar 2010
Chapter/Region: RMIC
Location: Montana + Indiana
Vehicle:
2002 Impreza WRX
WRB

Default

Quote:
Originally Posted by z View Post
The issue is he has the one with the WCH chip and not the FTDI. (and he's wondering which lines to cut and which lines to jump to mod the circuit board. (in addition to the voltage mod on the obd2 pins)

Which chip do you have? If WCH, you were able to read/flash the ecu with it?
I honestly could not tell you which chip I have, but I can tell you it's not the same used by any others I've seen on this forum. My car is an 02 WRX, which if the stories are to be believed, are the ones that absolutely require the modifications to the circuit board AND the voltage modifications to the pins.

Quote:
Originally Posted by 04WRX_Boost View Post
not completly sure which chip i have but this is the cable i ordered, im able to read/reflash and log, also works with learning view.

http://www.ebay.com/itm/170925617455...84.m1497.l2649
Not the same as mine. Also, you own an 04, which didn't have the timing/cable issues the 02-03's had. Or so I assume based on a LONG list of anecdotal evidence on this forum.
Viral E is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2012, 05:46 PM   #223
jthatch12
Scooby Specialist
 
Member#: 321715
Join Date: May 2012
Chapter/Region: Tri-State
Location: Philly/SJ
Vehicle:
03 Big 16G WRX
PSM

Default

Question, my FTDI cable from that website that z recommended, will it work directly out of box?

Boy is the shipping slow... Its just leaving Hong Kong today... I ordered it on the 23rd

Last edited by jthatch12; 11-06-2012 at 09:23 AM.
jthatch12 is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2012, 11:45 AM   #224
Guardian-X-
Scooby Newbie
 
Member#: 331064
Join Date: Sep 2012
Vehicle:
06 Impreza wrx sti
WRB

Default

Quote:
Originally Posted by jthatch12 View Post
Question, my FTDI cable from that website that z recommended, will it work directly out of box?

Boy is the shipping slow... Its just leaving Hong Kong today... I ordered it on the 23rd
Worked flawlessly for me right out the box (06sti). Haven't gotten to flashing but everything else works flawlessy (romraider,learning view etc) only reason i can't read my rom is due to the ecutek tune (lockout) on it so i presume you can do about anything with this cable without modification. I presume Z has already flashed with this cable without mods (have to check previous pages).

Expect at least 3 weeks shipping.

Quote:
Originally Posted by Viral E View Post
I have this EXACT same chip. I know how to do the voltage mod (from the BFM cable thread) but I'm having trouble figuring out the K/L line mod that madjax posted. Does anyone know how I'd go about doing that? Here's a picture of the front and backs of mine if that helps any.
Can't help mate sorry ... i gave up on the WCH cable after the voltage mods and bought the FTDI one which has no problems straight out of the box. I don't really know if the WCH cable is of more use on the older ecu's or if the mod's actually make it work.

Last edited by Guardian-X-; 11-06-2012 at 11:53 AM.
Guardian-X- is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2012, 01:45 PM   #225
mechatricity
Scooby Specialist
 
Member#: 290592
Join Date: Aug 2011
Chapter/Region: TXIC
Location: Dallas, TX
Vehicle:
2006 WRX Wagon
2004 WRX Wagon

Default

I just ordered this cable:
Amazon.com: OBD2 OBD II Diagnostic USB Cable For KKL409.1 VAG-COM 409: Camera & PhotoAmazon.com: OBD2 OBD II Diagnostic USB Cable For KKL409.1 VAG-COM 409: Camera & Photo

...with the intention of doing some logging. This cable is dirt cheap and like the others seems to be hit or miss with FTDI vs WCH chips. We shall see- i'll report back later this week.
mechatricity is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
I Got VAG-COM cable and I need help!!!!! subi-bartimioli02 Open Source Reflashes 147 06-23-2011 12:45 AM
WTB Service: Get my Vag Com cable to work el dude MAIC Private Classifieds 3 10-04-2009 08:25 PM
Anyone in Phila. willing to share their Tactrix or vag-com cable? eek1 Tri-State Area Forum 4 09-12-2009 04:32 PM
Cant get Vag-com cable to flash my 04 FXT andy87t2 Open Source Reflashes 6 06-13-2009 12:35 AM
VAG-COM cable btlegacy Open Source Reflashes 4 05-31-2009 07:10 PM


All times are GMT -4. The time now is 12:29 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.