Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Wednesday July 23, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC General > Proven Power Bragging

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 04-22-2011, 10:13 PM   #1301
maxpowr
Scooby Guru
 
Member#: 159243
Join Date: Sep 2007
Chapter/Region: Tri-State
Location: medford nj 08055
Vehicle:
sg3 Turbo Tek Tuned
Hakt Ecu e85 30r 6spd

Default

Tested it myself. Tested #2 first. It registered in the 5% section less than 5% @ 100psi.
Did the same on number 4. The gauge barely moved @ 100 psi.

Not saying I cant make a mistake, but went pretty straight forward. I would have questioned it if number 2 showed 0, but the tool appeared to be working properly.

Im just trying to rule things out at this point.

Its apparent that if I want the noise to go away the motor needs to come out.

I dont feel good about ignoring it. I always say better safe than sorry. Its funny though how many people who tell me that dont even notice it. I know my car well. I can feel her soul throught the gas and clutch.
* Registered users of the site do not see these ads.
maxpowr is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2011, 10:20 PM   #1302
maxpowr
Scooby Guru
 
Member#: 159243
Join Date: Sep 2007
Chapter/Region: Tri-State
Location: medford nj 08055
Vehicle:
sg3 Turbo Tek Tuned
Hakt Ecu e85 30r 6spd

Default

so i had mikey in the car for a listen and he thinks it sounds like bearing (metal on metal). its been making the sound now for over 2000 miles. wouldn't the bearing be shot by now? its also strange that the noise does not occur under 3000rpms and is silenced by boost pressure. i guess the first step could be an oil analysis.

i speculated maybe my shotty solder job on the injectors was actin up, but the car does not stumble or miss. if i had a bad electrical connection with my injector wouldnt it run rough as hell on 3 cylinders? car runs well and makes power.

one thing that was evident is that when i was reproducing the noise, fairly dramatically buy stabbing the throttle to 4k rpms, my IAM fell to 11. this was done in neutral.

on my way home from the sonic meet, i got a flashing cel after some aggresive acceleration. when i checked it today it was my infamous p0000 and the IAM was 15.

got a jdm grill the other day...

maxpowr is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2011, 11:22 PM   #1303
Visconti
NASIOC Vendor
 
Member#: 156247
Join Date: Aug 2007
Chapter/Region: NESIC
Location: Norwalk, CT
Vehicle:
14' Flex Fuel FXT
15' Flex Fuel WRX

Default

^

Nothing Strange about that...

Sorry bud

The CEL flashes when you have a misfire.. not sure what that's from.
Visconti is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2011, 11:42 PM   #1304
maxpowr
Scooby Guru
 
Member#: 159243
Join Date: Sep 2007
Chapter/Region: Tri-State
Location: medford nj 08055
Vehicle:
sg3 Turbo Tek Tuned
Hakt Ecu e85 30r 6spd

Default

its bad if the noise is dropping my IAM...dropt while slowing gathering data for a maf tab.

i am starting to think it might be bearing, that gets louder at 3k...harmonics?

i won't really know till i tear her down. enough is enough.

appreciate you chiming in though john. i have shared the noise the noise with everyone i could and the conclusions have...???

i did lash the valve clearance, which was perfect.

rod knock...
bent rod...
piston slap...

i can produce the sound in neutral so its not in the tranny.


again, i will return with results from the breakdown.
maxpowr is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2011, 11:48 PM   #1305
Visconti
NASIOC Vendor
 
Member#: 156247
Join Date: Aug 2007
Chapter/Region: NESIC
Location: Norwalk, CT
Vehicle:
14' Flex Fuel FXT
15' Flex Fuel WRX

Default

Quote:
Originally Posted by maxpowr View Post
its bad if the noise is dropping my IAM...dropt while slowing gathering data for a maf tab.

i am starting to think it might be bearing, that gets louder at 3k...harmonics?

i won't really know till i tear her down. enough is enough.

appreciate you chiming in though john. i have shared the noise the noise with everyone i could and the conclusions have...???

i did lash the valve clearance, which was perfect.

rod knock...
bent rod...
piston slap...

i can produce the sound in neutral so its not in the tranny.


again, i will return with results from the breakdown.
Yeah no problem - but most definitely a bearing.
Visconti is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2011, 05:04 PM   #1306
maxpowr
Scooby Guru
 
Member#: 159243
Join Date: Sep 2007
Chapter/Region: Tri-State
Location: medford nj 08055
Vehicle:
sg3 Turbo Tek Tuned
Hakt Ecu e85 30r 6spd

Default

can anyone confirm or deny that an ewg vented back to the downpipe can rob 20whp?
maxpowr is offline   Reply With Quote
Old 05-31-2011, 08:25 PM   #1307
maxpowr
Scooby Guru
 
Member#: 159243
Join Date: Sep 2007
Chapter/Region: Tri-State
Location: medford nj 08055
Vehicle:
sg3 Turbo Tek Tuned
Hakt Ecu e85 30r 6spd

Default

building a new motor...what do i put it in?



maxpowr is offline   Reply With Quote
Old 05-31-2011, 09:57 PM   #1308
TDagen
Scooby Specialist
 
Member#: 163648
Join Date: Nov 2007
Chapter/Region: MWSOC
Location: Minnesota, mpls
Vehicle:
2002 Wrx,2.5L,HTA86
E85,2007 6mt,No traction

Default

Bugeye power brotha!
TDagen is offline   Reply With Quote
Old 05-31-2011, 10:17 PM   #1309
maxpowr
Scooby Guru
 
Member#: 159243
Join Date: Sep 2007
Chapter/Region: Tri-State
Location: medford nj 08055
Vehicle:
sg3 Turbo Tek Tuned
Hakt Ecu e85 30r 6spd

Default

3300#s vs 2600#s.
maxpowr is offline   Reply With Quote
Old 05-31-2011, 11:16 PM   #1310
Junior2JZ
Scooby Guru
 
Member#: 64908
Join Date: Jun 2004
Chapter/Region: Tri-State
Location: Tuning 8/9sec Subies @ P&L
Vehicle:
10.8 XT+10.0@143 GR+
9.0@170mph GTR

Default

Quote:
Originally Posted by maxpowr View Post
3300#s vs 2600#s.
Were do you guys get 2600lbs for a 2.5rs? They weight 2800lbs with a sohc motor and 5spd. You add a complete STI swap to one and you are in the 31-3200lb range. Getting a swapped RS down to 2600lbs is not easy.. I would know I have owned a few and unless I started with a L I never came close to those weights, let alone with a driver.

So your motor did spin a bearing? or was the ticking a piston?

Jr
Junior2JZ is offline   Reply With Quote
Old 05-31-2011, 11:44 PM   #1311
IMPREZive 02 WRX
Scooby Specialist
 
Member#: 11436
Join Date: Oct 2001
Chapter/Region: Tri-State
Location: NJ
Vehicle:
1999 Impreza RS
eBay racing edition!

Default

Quote:
Originally Posted by Junior2JZ

Were do you guys get 2600lbs for a 2.5rs? They weight 2800lbs with a sohc motor and 5spd. You add a complete STI swap to one and you are in the 31-3200lb range. Getting a swapped RS down to 2600lbs is not easy.. I would know I have owned a few and unless I started with a L I never came close to those weights, let alone with a driver.

So your motor did spin a bearing? or was the ticking a piston?

Jr
Yeah, what he said. My RS is 3100 with me in it.
IMPREZive 02 WRX is offline   Reply With Quote
Old 05-31-2011, 11:55 PM   #1312
maxpowr
Scooby Guru
 
Member#: 159243
Join Date: Sep 2007
Chapter/Region: Tri-State
Location: medford nj 08055
Vehicle:
sg3 Turbo Tek Tuned
Hakt Ecu e85 30r 6spd

Default

still driving the ticking time bomb..5000 miles later. i bet bearing, but its weird that its harmonic, and still taking a beating.

losing interest in a 2.5rs sti swap.

bout to put a sohc in it and sell it.

my dreams of going fast in a gc coupe are turning into a disappointing nightmare.

Last edited by maxpowr; 06-01-2011 at 12:05 AM.
maxpowr is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2011, 12:25 AM   #1313
Junior2JZ
Scooby Guru
 
Member#: 64908
Join Date: Jun 2004
Chapter/Region: Tri-State
Location: Tuning 8/9sec Subies @ P&L
Vehicle:
10.8 XT+10.0@143 GR+
9.0@170mph GTR

Default

Quote:
Originally Posted by maxpowr View Post
still driving the ticking time bomb..5000 miles later. i bet bearing, but its weird that its harmonic, and still taking a beating.

losing interest in a 2.5rs sti swap.

bout to put a sohc in it and sell it.

my dreams of going fast in a gc coupe are turning into a disappointing nightmare.
If it is still running and has not tossed a rod from a bad bearing its a piston more then likely.

The RS swap is the way to go, GDs are well.... .. boring.

Jr
Junior2JZ is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2011, 01:48 AM   #1314
STi Mikey
Scooby Specialist
 
Member#: 114631
Join Date: May 2006
Chapter/Region: Tri-State
Location: TheShopCT / EFI LOGICS
Vehicle:
2009 GTR, 735whp
13' Benz, 15' WRX

Default

Quote:
Originally Posted by Junior2JZ View Post
If it is still running and has not tossed a rod from a bad bearing its a piston more then likely.

The RS swap is the way to go, GDs are well.... .. boring.

Jr

I took a ride in it a week or 2 back. Its a very distinct noise, even Jodie couldn't diagnose it. I wont rule out anything at all, but the car still gets driven hard at times with no problem. The noise has not gotten any louder or quieter.

I guess if it was me I'd throw it down the track balls out and see what happens. If the plan is to rip the motor back out, may as well. I wish Jake had a good clutch, I promise this car could go 10's with a finished race gas tune and some tires.
STi Mikey is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2011, 10:48 AM   #1315
maxpowr
Scooby Guru
 
Member#: 159243
Join Date: Sep 2007
Chapter/Region: Tri-State
Location: medford nj 08055
Vehicle:
sg3 Turbo Tek Tuned
Hakt Ecu e85 30r 6spd

Default

i just dont want to throw a granade through my heads. no sense breakin it, i'm not a fat stacked tuner like some of us. i do beat on it and it hasn't broke, but like i said, i have another motor, just trying to get a new wholesale account setup so i can get the new pistons.

i honed the ej255 in the bugeye now, but that was before i learned that the oem sleeve bore...ABAB ment that they are actually dofferent diameters and that drop in pistons wont fit exactly the same. i assume i should have had it bored out even before i installed pistons. it could be a piston noise...

either way the bugeye motor is coming out and i will disclose its failure. the new motor will do better...i want 10.90s by dec 2011.

today i'm thinkin, fix HAKT ECU, and work on the RS at my leasure.

i'm still not conviced i can't tackle the harness swap, just not sure how to go about it yet.

who has zephyrs number so i can call him it discuss it directly?
maxpowr is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2011, 10:49 AM   #1316
SikSilvrSuby
Scooby Specialist
 
Member#: 193569
Join Date: Nov 2008
Chapter/Region: Tri-State
Location: Dirty Jersey
Vehicle:
2006 Wrx CGM
Last Minute Motorsports

Default

i vote piston noise. i definitely think you would be seeing metal in the oil by now especially from driving it as long as you have now with the symptom. built motors are a but "noisier" than stock, no?

some pistons slap more than others. like cp's and mahle's. i personally think they sound horrible. my wisecos are noisy but theyre extremely subtle in sound compared to the others i just listed. maybe the cosworths just like to make noise at 3k with minimal engine load.

i think if it wasnt piston noise, your motor would've failed by now.
SikSilvrSuby is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2011, 10:59 AM   #1317
maxpowr
Scooby Guru
 
Member#: 159243
Join Date: Sep 2007
Chapter/Region: Tri-State
Location: medford nj 08055
Vehicle:
sg3 Turbo Tek Tuned
Hakt Ecu e85 30r 6spd

Default

i agree vince. bearing failure that lasts 5000miles?

possibly bent rod...

piston slap?

only rebuild will tell.
maxpowr is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2011, 11:13 AM   #1318
2gnt2wrx
Scooby Specialist
 
Member#: 123625
Join Date: Aug 2006
Chapter/Region: MWSOC
Location: Waukesha, WI
Vehicle:
2002 wrx
wrb stg2

Default

Have you pulled your covers and checked your timing marks? also what about the tensioner? Heard those make make horrible noises when they go bad.
2gnt2wrx is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2011, 11:19 AM   #1319
maxpowr
Scooby Guru
 
Member#: 159243
Join Date: Sep 2007
Chapter/Region: Tri-State
Location: medford nj 08055
Vehicle:
sg3 Turbo Tek Tuned
Hakt Ecu e85 30r 6spd

Default

yes we checked the timing and pulled the valve covers and checked the lash.

perfectly within spec, .08 intake, .010 exhaust.

i thought it sounded like valve train noise, the noise is in time with the valve train, but it lashed out perfect.

to me it really sounds like the piston hitting the sleeve...but in an out of harmnonic balance fashion...if that makes sense.

either way it wont fix itself. it has to come out.
maxpowr is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2011, 11:21 AM   #1320
2gnt2wrx
Scooby Specialist
 
Member#: 123625
Join Date: Aug 2006
Chapter/Region: MWSOC
Location: Waukesha, WI
Vehicle:
2002 wrx
wrb stg2

Default

You should get a video of the noise
2gnt2wrx is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2011, 11:53 AM   #1321
maxpowr
Scooby Guru
 
Member#: 159243
Join Date: Sep 2007
Chapter/Region: Tri-State
Location: medford nj 08055
Vehicle:
sg3 Turbo Tek Tuned
Hakt Ecu e85 30r 6spd

Default

its actually a challenge to reproduce. if i'm in low boost its hard to hear. only when i let the boost pressure down and barely pedal it between 3-4k do i hear it.

parked in neutral if i ramp it up on the throttle linkage, at like a 4k spike its a bang (best discribed as a metal hammer on a solid pice of aluminum, swung HARD!, lol.) like piston on sleeve, or rod into bearing/crank or whatever the noise is, its localized on pistons 2 or 4. there is no rod knock noise or any noise at idle, start up whatso ever. i did notice it more at start up when it was 20* out. piston 2 has some marking on the cylider sleeve but that looks somewhat normal. piston two also has a lower compression number...125 to the other 3 being 150.
leakdown of cylinder 2 showed less than 5% while cyl. 4 was 0% leakdown at 100psi.

speculation has been fun, but tear down will tell all.

could be bearing, piston to wall clearnace, bend rod, or some unknown known issue all at the same time!

its all good, i guess i would be more upset if it was broken, but this car has never let me down. and i am already in the process of rebuilding it.
maxpowr is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2011, 09:18 AM   #1322
foolio
Scooby Specialist
 
Member#: 9351
Join Date: Aug 2001
Location: Last Minute Motorsports
Vehicle:
2006 trailblazer SS
black

Default

Since you now have 2 cars. Spend the money to get a na engine. throw it in. Put race fuel back in the tank, take it to the track and make something happen. Then youll know what the problem is. Awesome!
foolio is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2011, 09:28 AM   #1323
maxpowr
Scooby Guru
 
Member#: 159243
Join Date: Sep 2007
Chapter/Region: Tri-State
Location: medford nj 08055
Vehicle:
sg3 Turbo Tek Tuned
Hakt Ecu e85 30r 6spd

Default

i'm on my way to your house right now to muck you up.
maxpowr is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2011, 10:01 AM   #1324
RFoy91TSi
Scooby Specialist
 
Member#: 57488
Join Date: Mar 2004
Vehicle:
1998 GC8 EJ205 VF34
12.0@115 STi Mikey Tuned

Default

Quote:
Originally Posted by Junior2JZ View Post
Were do you guys get 2600lbs for a 2.5rs? They weight 2800lbs with a sohc motor and 5spd. You add a complete STI swap to one and you are in the 31-3200lb range. Getting a swapped RS down to 2600lbs is not easy.. I would know I have owned a few and unless I started with a L I never came close to those weights, let alone with a driver.

So your motor did spin a bearing? or was the ticking a piston?

Jr
they pull numbers from their asses thats how. I weighed my car(98rs wrx swap 5mt at the time) it was 2850 with me in it and a half tank of gas. I have JDM front and rear beams and sound deadner removed from the back half of the car. I'm 6mt now so I figured I'm around 3000.
RFoy91TSi is offline   Reply With Quote
Old 06-24-2011, 06:45 PM   #1325
maxpowr
Scooby Guru
 
Member#: 159243
Join Date: Sep 2007
Chapter/Region: Tri-State
Location: medford nj 08055
Vehicle:
sg3 Turbo Tek Tuned
Hakt Ecu e85 30r 6spd

Default

what causes this?



i wonder if this is my noise...

yes its still running and have yet to take it apart...
maxpowr is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 02:27 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.