Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Sunday July 13, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Service & Maintenance

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 09-15-2010, 04:21 PM   #1
bluesubie
Scooby Guru
 
Member#: 767
Join Date: Jan 2000
Chapter/Region: Tri-State
Location: N.J.
Vehicle:
04 FXT

Default Used Oil Analysis on M1 0W-40, 6,034 miles, FXT

UOA by Oil Analyzers Inc.

Driving conditions: Oil in use May – September; 7 mile daily commute each way; spirited driving with a few WOT’s here and there on days where I have a 30 minute drive. Drove on the beach about a dozen times. A trip to RI in May and to SC in July. Most of my consumption is on trips after driving on the Interstate.

Although TBN and oxidation were flagged, I’m pleased that the lead dropped to 0. Oxidation may be from Red Line during the previous OCI which is 150 according to someone at bitog.

I recorded 1 quart of make-up oil, although I believe that I forgot to log a quart addition somewhere. 24 oz added 2,247 miles into OCI and 6 oz. added 3,877 miles. I think I will keep my OCI’s at 6k, instead of pushing to 7-8k, regardless of what I use.

Comments: Base number is below acceptable minimum; Infared results indicate OXIDATION is SIGNIFICANTLY HIGH; Lube mixing possible due to change in additive levels; Lubricant and oil filter change acknowledged.

Equipment make: Subaru
Equipment model: 2.5L Turbo
Oil use interval: 6,034 miles
Oil type & Grade: Mobil1 0W-40
Make-up oil added: 1 qts. (really about 1.5)
Miles on unit: 99,642
Air filter: Amsoil Ea panel filter
Oil filter: OEM Honeywell

Overall severity of report = 3 abnormal
M1, SSO; SSO;
Iron 7 11 11
Chromium 0 0 0
Nickel 0 0 0
Aluminum 0 3 3
Copper 15 5 6
Lead 0 10 4
Tin 0 1 0
Cadmium 0 1 0
Silver 0 0 0
Silicon 8 10 11 (first time in single digits!)
Sodium 22 28 90
Potassium 3 2 2
Titanium 0 0 0
Molybdenum 123 2 1
Antimony 2 0 0
Manganese 0 4 0
Lithium 0 3 0
Boron 112 7 7
Magnesium 30 17 17
Calcium 2805 3497 3423
Barium 0 0 0
Phosphorus 880 654 677
Zinc 1061 717 755

Lube chg Y
Filter chg Y
Fuel <.5% <.5% <.5%
Soot <.1% .1% <.1%
Water <.1% <.1%
Vis @ 100C: 13.2 10.1 9.6
TBN 1.99 4.35 4.01
Oxidation 37 43 38
Nitration 27 32 27

This is my first uoa since last September. At 60k miles, I got a new OEM turbo due to oil getting past the seals. That one lasted 20k miles and blew after 3k on Amsoil DEO. I got another OEM turbo (no more OEM TD-04 turbos!). The head tech at the dealership was surprised at the failure, especially since the oil filter screens were all clear. Ran dealer conventional for 700 miles and then used Red Line 5W-30 for 5k miles before switching to M1.


-Dennis
* Registered users of the site do not see these ads.
bluesubie is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2010, 05:56 PM   #2
Dr. octagon
Scooby Specialist
 
Member#: 171127
Join Date: Feb 2008
Chapter/Region: MAIC
Location: Fredericksburg
Vehicle:
02 Kinugawa
psm

Default

Quote:
Originally Posted by bluesubie View Post
UOA by Oil Analyzers Inc.

Driving conditions: Oil in use May September; 7 mile daily commute each way; spirited driving with a few WOTs here and there on days where I have a 30 minute drive. Drove on the beach about a dozen times. A trip to RI in May and to SC in July. Most of my consumption is on trips after driving on the Interstate.

Although TBN and oxidation were flagged, Im pleased that the lead dropped to 0. Oxidation may be from Red Line during the previous OCI which is 150 according to someone at bitog.

I recorded 1 quart of make-up oil, although I believe that I forgot to log a quart addition somewhere. 24 oz added 2,247 miles into OCI and 6 oz. added 3,877 miles. I think I will keep my OCIs at 6k, instead of pushing to 7-8k, regardless of what I use.

Comments: Base number is below acceptable minimum; Infared results indicate OXIDATION is SIGNIFICANTLY HIGH; Lube mixing possible due to change in additive levels; Lubricant and oil filter change acknowledged.

Equipment make: Subaru
Equipment model: 2.5L Turbo
Oil use interval: 6,034 miles
Oil type & Grade: Mobil1 0W-40
Make-up oil added: 1 qts. (really about 1.5)
Miles on unit: 99,642
Air filter: Amsoil Ea panel filter
Oil filter: OEM Honeywell

Overall severity of report = 3 abnormal
M1, SSO; SSO;
Iron 7 11 11
Chromium 0 0 0
Nickel 0 0 0
Aluminum 0 3 3
Copper 15 5 6
Lead 0 10 4
Tin 0 1 0
Cadmium 0 1 0
Silver 0 0 0
Silicon 8 10 11 (first time in single digits!)
Sodium 22 28 90
Potassium 3 2 2
Titanium 0 0 0
Molybdenum 123 2 1
Antimony 2 0 0
Manganese 0 4 0
Lithium 0 3 0
Boron 112 7 7
Magnesium 30 17 17
Calcium 2805 3497 3423
Barium 0 0 0
Phosphorus 880 654 677
Zinc 1061 717 755

Lube chg Y
Filter chg Y
Fuel <.5% <.5% <.5%
Soot <.1% .1% <.1%
Water <.1% <.1%
Vis @ 100C: 13.2 10.1 9.6
TBN 1.99 4.35 4.01
Oxidation 37 43 38
Nitration 27 32 27

This is my first uoa since last September. At 60k miles, I got a new OEM turbo due to oil getting past the seals. That one lasted 20k miles and blew after 3k on Amsoil DEO. I got another OEM turbo (no more OEM TD-04 turbos!). The head tech at the dealership was surprised at the failure, especially since the oil filter screens were all clear. Ran dealer conventional for 700 miles and then used Red Line 5W-30 for 5k miles before switching to M1.





-Dennis
Sorry but
Dr. octagon is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2010, 05:59 PM   #3
bluesubie
Scooby Guru
 
Member#: 767
Join Date: Jan 2000
Chapter/Region: Tri-State
Location: N.J.
Vehicle:
04 FXT

Default

I went with Red Line because I thought that I would stick with it. I went through two quarts in 5k miles, which is probably normal for all of the cleaning that it was doing.

When Autozone had their $30 special, including a filter, I crossed to the dark side to try Mobil1. It was also convenient since I never keep an oil stash and I was able to pick it up anywhere.

Currently running Pennzoil Ultra 5W-40 because I got it for free.

-Dennis
bluesubie is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2010, 06:01 PM   #4
Ryguy32789
Scooby Specialist
 
Member#: 214559
Join Date: Jun 2009
Location: Chicagoland
Vehicle:
2005 WRX
OBP

Default

Quote:
Originally Posted by bluesubie View Post
I went through two quarts in 5k miles, which is probably normal for all of the cleaning that it was doing.
Ryguy32789 is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2010, 09:20 PM   #5
bulwnkl
Scooby Specialist
 
Member#: 41070
Join Date: Aug 2003
Location: Arizona
Vehicle:
2005 Black Tiger
(Black Turbo Baja)

Default

I don't recall the miles on the two SSO OCIs, bluesubie, but this analysis (assuming the same or similar miles) certainly looks better, doesn't it?

But DUDE! What's with the *crazy* nitration numbers out of your engine?!
bulwnkl is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2010, 09:39 PM   #6
bluesubie
Scooby Guru
 
Member#: 767
Join Date: Jan 2000
Chapter/Region: Tri-State
Location: N.J.
Vehicle:
04 FXT

Default

About 8k on both runs of SSO. Maybe the nitration is from using sub-par oil for too many miles?

I wish I would have had nitration checked when I used GC (as a comparison).

-Dennis

Last edited by bluesubie; 09-15-2010 at 11:00 PM.
bluesubie is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Amsoil SSO 0W-30 used oil analysis, 7,988 miles bluesubie Service & Maintenance 9 11-15-2008 04:28 AM
Used Oil Analysis, German Castrol 0W30, 7,946 mi., '04 FXT bluesubie Service & Maintenance 16 01-17-2008 10:22 AM
German Castrol 0W30 used oil analysis, 7,478 miles, '04 FXT bluesubie Service & Maintenance 0 06-11-2006 08:09 AM
Used oil analysis FXT 6,144 miles German Castrol Syntec 0W30 bluesubie Service & Maintenance 4 11-19-2005 08:21 AM
Oil analysis on German Castrol Syntec 0W30, 5,930 miles, FXT bluesubie Service & Maintenance 8 03-26-2005 10:06 AM


All times are GMT -4. The time now is 08:03 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.