Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Tuesday March 31, 2015
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Normally Aspirated Powertrain

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 09-28-2010, 05:37 PM   #1
leg1999
Scooby Newbie
 
Member#: 201993
Join Date: Feb 2009
Chapter/Region: NWIC
Vehicle:
99 legacy 30th anv
Low and slow, RIP, 97 LGT

Default 97 LGT fuel trim code

Last night I was driving on the freeway and my car started spurrting. It's been running funky for the past couple of weeks, in which I changed out the HG's and cleaned the IAC. The car was running at a low idle when I bought it 8k ago and the IAC cleaning didn't help the idle.. Instead of low idle now, the cars idle jumps up and down from about 2 or 300 to 1000 rpm. it also doesn't want to free up it's power, it will bog for a second and then jump to normal power and it will continue this throughout the time driving it. Any ideas to if this may be a weak fuel pump or if it sounds like I am loosing an injector? Forgot to mention it's running rich, fuel can be smelt through the exhaust.
* Registered users of the site do not see these ads.
leg1999 is offline   Reply With Quote
Old 09-28-2010, 07:10 PM   #2
Jessekrs123
Scooby Specialist
 
Member#: 236927
Join Date: Jan 2010
Chapter/Region: NESIC
Location: Oakville CT
Vehicle:
2015 BRZ, 93 Legacy,
1984 BRAT

Default

Check the spark plugs. That could explain why you are running rich and why you are sputtering at low rpms. I had a fouled plug and it was causing backfire through my intake and ridiculous sputtering in the low rpms.
Jessekrs123 is offline   Reply With Quote
Old 09-28-2010, 07:49 PM   #3
leg1999
Scooby Newbie
 
Member#: 201993
Join Date: Feb 2009
Chapter/Region: NWIC
Vehicle:
99 legacy 30th anv
Low and slow, RIP, 97 LGT

Default

I just got a check engine light for a misfire in cylinder 2, i'll be checking the plugs!
leg1999 is offline   Reply With Quote
Old 09-28-2010, 08:18 PM   #4
leg1999
Scooby Newbie
 
Member#: 201993
Join Date: Feb 2009
Chapter/Region: NWIC
Vehicle:
99 legacy 30th anv
Low and slow, RIP, 97 LGT

Default

Checked spark plug number 2 and it wasn't fouled. Maybe injector??
leg1999 is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2010, 01:50 AM   #5
leg1999
Scooby Newbie
 
Member#: 201993
Join Date: Feb 2009
Chapter/Region: NWIC
Vehicle:
99 legacy 30th anv
Low and slow, RIP, 97 LGT

Default

I'm also thinking it could be a worn out IAC valve?
leg1999 is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2010, 10:20 AM   #6
Jessekrs123
Scooby Specialist
 
Member#: 236927
Join Date: Jan 2010
Chapter/Region: NESIC
Location: Oakville CT
Vehicle:
2015 BRZ, 93 Legacy,
1984 BRAT

Default

The IACV wouldn't cause a physical misfire, it would just cause your idle to be funny. What did the spark plug look like from cylinder 2? You will be able to tell how your engine is misfiring by the condition of your plug. Check your spark wires, check the coil that goes to cylinder 2.
Jessekrs123 is offline   Reply With Quote
Old 09-29-2010, 12:52 PM   #7
leg1999
Scooby Newbie
 
Member#: 201993
Join Date: Feb 2009
Chapter/Region: NWIC
Vehicle:
99 legacy 30th anv
Low and slow, RIP, 97 LGT

Default

hmm, The spark plug looked fine. I've had fouled plugs in my other legacy and this plug was in almost perfect condition. I pulled the wire off the ign. coil and spark was going from the coil to other stuff not the wire and the car dropped idle as well. I believe that means both are functioning properly right?
leg1999 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
97 LGT Raw Fuel Smell gathermewool Service & Maintenance 0 05-19-2009 08:53 PM
97 LGT - Fuel delivery problem - possibly related to gas fillup problem? GTWagon_Phreak Legacy Forum 2 05-25-2008 10:07 PM
WTB: 97 LGT (or comatible) MAP + radio trim piece gathermewool Private 'Wanted' Classifieds 3 04-15-2008 07:22 AM
CEL: Code P0170 Fuel Trim Malfunction Takashi Normally Aspirated Powertrain 2 04-29-2003 12:55 AM
('93-'01) My service today: P170 Fuel Trim Code??? RacerinLSL Impreza Forum 10 07-19-2001 03:01 PM


All times are GMT -4. The time now is 12:23 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2015 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.