Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Saturday December 27, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Built Motor Discussion

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 10-26-2010, 10:21 PM   #1
Strider327
Scooby Specialist
 
Member#: 131280
Join Date: Nov 2006
Chapter/Region: BAIC
Location: Northern California Hayward
Vehicle:
2004 Impreza WRX
WRB

Default Car sometimes does not crank/start?

I have 2.5 raw performance street series hybrid setup. The engine has been running great so far up until today. The fuel pump whined up but there was no crank! I turned it off again and tried a couple of times, then left it off for about 10 seconds and tried again then it finally crank and fired up. Is this an indication that the fuel pump is going out or something related in fuel? The starter does not appear to be dying as there was no slow crank or indication of a dying starter. Please let me know your inputs on this. Thanks.
* Registered users of the site do not see these ads.
Strider327 is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2010, 10:32 PM   #2
Feezor
Scooby Newbie
 
Member#: 156605
Join Date: Aug 2007
Chapter/Region: SCIC
Location: Simi Valley
Vehicle:
14 WRX
WRB

Default

If you hear the fuel pump prime (2 sec. I believe when the key is on) then it probably is not that. If you keep trying to start it and it eventually turns over? Next time it is not turning over try and tap the starter with a hammer and see if that helps. If so there is your problem.

Also other things to check could be a clutch switch going bad.

Food for thought.

Let me know if that helps at all.
Feezor is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2010, 11:25 PM   #3
Strider327
Scooby Specialist
 
Member#: 131280
Join Date: Nov 2006
Chapter/Region: BAIC
Location: Northern California Hayward
Vehicle:
2004 Impreza WRX
WRB

Default

Hmm okay. Yeah I definitely hear the fuel pump priming all the time. However the turn over on the starter, I don't even hear the click. Its just nothing. I will keep my eye on the starter.
Strider327 is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2010, 11:27 PM   #4
kasra007
Scooby Specialist
 
Member#: 225361
Join Date: Sep 2009
Chapter/Region: MAIC
Location: ashburn, va
Vehicle:
2006 wrx sti
beige

Default

starter is going bad? i had the same issue and had mine replaced.
kasra007 is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2010, 01:03 AM   #5
Strider327
Scooby Specialist
 
Member#: 131280
Join Date: Nov 2006
Chapter/Region: BAIC
Location: Northern California Hayward
Vehicle:
2004 Impreza WRX
WRB

Default

Quote:
Originally Posted by kasra007 View Post
starter is going bad? i had the same issue and had mine replaced.
So yours didn't even click over like mine. It would continuously prime the fuel pump and then later it would just crank like normal?
Strider327 is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2010, 12:49 PM   #6
kasra007
Scooby Specialist
 
Member#: 225361
Join Date: Sep 2009
Chapter/Region: MAIC
Location: ashburn, va
Vehicle:
2006 wrx sti
beige

Default

fuel pump worked fine..its just some times it started and some times i didnt. over time it got wrose and wrose.

Also when it doesn't work do you hear a zzzzzzzzz sound ?

Last edited by kasra007; 10-27-2010 at 12:56 PM.
kasra007 is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2010, 08:27 PM   #7
Strider327
Scooby Specialist
 
Member#: 131280
Join Date: Nov 2006
Chapter/Region: BAIC
Location: Northern California Hayward
Vehicle:
2004 Impreza WRX
WRB

Default

Quote:
Originally Posted by kasra007 View Post
fuel pump worked fine..its just some times it started and some times i didnt. over time it got wrose and wrose.

Also when it doesn't work do you hear a zzzzzzzzz sound ?
Hmmm, the zzzz sound I hear isn't that the priming of the fuel pump? I indeed do hear that, but always thought it was the fuel pump just priming itself. So it was definitely the starter huh? No more problems for you?
Strider327 is offline   Reply With Quote
Old 10-28-2010, 01:33 PM   #8
kasra007
Scooby Specialist
 
Member#: 225361
Join Date: Sep 2009
Chapter/Region: MAIC
Location: ashburn, va
Vehicle:
2006 wrx sti
beige

Default

the sound is very annoying, almost sounds like as if something is grinding against something in a very high pitch noise. if thats the case just have the starter rebuilt and it will fix the issue.

the fuel is kinda like vvvvvvvvvvvvvvvvvvv but the grinding ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ
kasra007 is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2010, 09:46 PM   #9
tbland86
Scooby Newbie
 
Member#: 260674
Join Date: Oct 2010
Default

have a 93 impreza AT AWD and im kinda having the same issues kinda. I get power to the dash and radio and lights. I hear the fuel pump prim when i turn the key, also i can hear the main relay click on and i can feel it click if i touch it. I pulled the starter and it bench tested good, BATT has 12v and im getting 12v going to the starter from batt and ground for starter is good. Tryed tapping the starter and nothing, Could it be a dieing batt that just donts have the CCA to turn the starter? Can i by pass the ingnition some how and jump the starter on the car and see if she cranks and runs?
tbland86 is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2010, 08:32 PM   #10
bigvicswrx
Scooby Newbie
 
Member#: 260692
Join Date: Oct 2010
Default

i have a 03 wrx and recently i had nothing the fuel pump primed and when i turned the key i could hear crickets lol but it doesnt want to start in the cold and it only happened after i had the trans rebuilt i have plenty of power due to its a new gel cell batttery if i leave the key on for about a minute itll start fine im stumped if anyone has the solution please share thankks a bunch
bigvicswrx is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2010, 10:46 AM   #11
Strider327
Scooby Specialist
 
Member#: 131280
Join Date: Nov 2006
Chapter/Region: BAIC
Location: Northern California Hayward
Vehicle:
2004 Impreza WRX
WRB

Default

Quote:
Originally Posted by bigvicswrx View Post
i have a 03 wrx and recently i had nothing the fuel pump primed and when i turned the key i could hear crickets lol but it doesnt want to start in the cold and it only happened after i had the trans rebuilt i have plenty of power due to its a new gel cell batttery if i leave the key on for about a minute itll start fine im stumped if anyone has the solution please share thankks a bunch
Yeah that works for me as well. Weird how it doesn't start up immediately...
Strider327 is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2010, 10:53 AM   #12
Homemade WRX
Scooby Guru
 
Member#: 33782
Join Date: Mar 2003
Chapter/Region: MAIC
Location: 3MI Racing LLC
Vehicle:
96 bastard child
search FIRST, then PM!!!

Default

ok, so you guys have the relay click...is the solenoid (on the starter) clicking?
Homemade WRX is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2010, 07:02 PM   #13
Strider327
Scooby Specialist
 
Member#: 131280
Join Date: Nov 2006
Chapter/Region: BAIC
Location: Northern California Hayward
Vehicle:
2004 Impreza WRX
WRB

Default

Quote:
Originally Posted by Homemade WRX View Post
ok, so you guys have the relay click...is the solenoid (on the starter) clicking?
Nope.
Strider327 is offline   Reply With Quote
Old 12-14-2010, 03:50 PM   #14
nichama70
Scooby Newbie
 
Member#: 208435
Join Date: Apr 2009
Default 2006 wrx starting problem

I am having this same issue. I have a 2006 wrx. sometimes when I turn the key over to start the car I get nothing, no clicking, no grinding, just silence. The first thing I did was test my battery. I have a optima red top that is only about one year old and it tested good. I tested the cable that plugs into the solenoid end of the starter and had my buddy start the car all 20 times I got 12 volts on that line. I ordered and replaced the starter with a new one. After installing it I still had the same issue. After that I thought that the issue might be a loose connection to the starter solenoid, so I put some dielectric grease on the connection, but i'm still having the same problem. I've heard some suggestions that it could be a grounding problem. Also sometimes when the car does not start, if I hold the key in the start position for about 5 seconds it will turn over. When the car does turn over it fires right up with no hesitation. Any ideas?
nichama70 is offline   Reply With Quote
Old 12-14-2010, 03:53 PM   #15
nichama70
Scooby Newbie
 
Member#: 208435
Join Date: Apr 2009
Default

Are there other relays in the starter path? like for the clutch pedal or like a antitheft relay that could be sometimes sticking?
nichama70 is offline   Reply With Quote
Old 12-28-2010, 04:38 AM   #16
Strider327
Scooby Specialist
 
Member#: 131280
Join Date: Nov 2006
Chapter/Region: BAIC
Location: Northern California Hayward
Vehicle:
2004 Impreza WRX
WRB

Default

Nope.
Strider327 is offline   Reply With Quote
Old 12-28-2010, 09:09 AM   #17
drewvdw
Scooby Guru
 
Member#: 255776
Join Date: Aug 2010
Chapter/Region: MWSOC
Location: Laramie, WY
Vehicle:
2010 LR WRX
MPS powered.

Default

Quote:
Originally Posted by Feezor View Post
If you hear the fuel pump prime (2 sec. I believe when the key is on) then it probably is not that. If you keep trying to start it and it eventually turns over? Next time it is not turning over try and tap the starter with a hammer and see if that helps. If so there is your problem.

Also other things to check could be a clutch switch going bad.

Food for thought.

Let me know if that helps at all.
for gods sake, DO NOT tap the starter with a hammer! modern car starters (around 1980+) aren't like your grandpas, the magnet inside them can break and chip off when you hit them. yes, it is logical thinking, but a very bad idea unless you want to buy a new starter. do some voltage drop tests to find out if it is getting enough power, using the power, and has a resonable resistance within the wires. using this method will tell you if it is the starter or not without the possibility of damaging something
drewvdw is online now   Reply With Quote
Old 01-01-2011, 03:21 PM   #18
Feezor
Scooby Newbie
 
Member#: 156605
Join Date: Aug 2007
Chapter/Region: SCIC
Location: Simi Valley
Vehicle:
14 WRX
WRB

Default

Quote:
Originally Posted by drewvdw View Post
for gods sake, DO NOT tap the starter with a hammer! modern car starters (around 1980+) aren't like your grandpas, the magnet inside them can break and chip off when you hit them. yes, it is logical thinking, but a very bad idea unless you want to buy a new starter. do some voltage drop tests to find out if it is getting enough power, using the power, and has a resonable resistance within the wires. using this method will tell you if it is the starter or not without the possibility of damaging something
Dude I said to tap it not hit it like.... (insert whatever you want here).... It is a tap so vibrate it a little. I do feel informed about my grandfathers car starter now though thanks
Feezor is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New Optima battery does not start the car? CTP Electrical & Lighting 13 11-09-2010 07:35 PM
Car does not start sometimes BuggedWrx Newbies & FAQs 26 11-09-2010 12:21 PM
Car turns over but does not start... Poolhut23 Factory 2.5L Turbo Powertrain (EJ Series Factory 2.5L Turbo) 31 11-21-2008 06:00 PM
In-car Navigation does NOT know everything, part eleventy... Cole Off-Topic 9 10-09-2006 03:54 PM
car does not start wrxite Factory 2.0L Turbo Powertrain (EJ Series Factory 2.0L Turbo) 7 05-11-2006 11:24 PM


All times are GMT -4. The time now is 04:08 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.