Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Saturday December 20, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Transmission (AT/MT) & Driveline

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 06-09-2012, 12:41 AM   #26
markesc
Scooby Newbie
 
Member#: 164875
Join Date: Nov 2007
Chapter/Region: NWIC
Location: Tualatin
Vehicle:
2007 WRXTR blouch20G
SWP

Default

This was huge problem on mine new...it's gone away as the car has aged...
* Registered users of the site do not see these ads.
markesc is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2012, 01:05 AM   #27
feeltheneed
Scooby Newbie
 
Member#: 205143
Join Date: Mar 2009
Chapter/Region: NWIC
Location: Portland, Or
Vehicle:
2008 WRX
DGM

Default

Quote:
Originally Posted by sweetsatin
Why would you ever downshift to first at 20-30 mph
Autocross comes to mind...
feeltheneed is offline   Reply With Quote
Old 01-27-2013, 03:11 AM   #28
Blue98leg
Scooby Newbie
 
Member#: 65036
Join Date: Jun 2004
Vehicle:
2013 WRX

Default

Sorry to bring this back from the dead. My 2013 WRX is also having this issue, even at low RPMs it won't let me into 4th if I shift quickly. Has anyone gotten resolution from the dealers for this?

I also had alot of trouble with reverse (requiring me to go into 2nd pretty much 75% of the time before shifting to reverse) but took advice from another thread to unscrew the shift knob one turn and that helped alot but i have no idea why.
Blue98leg is offline   Reply With Quote
Old 01-27-2013, 03:42 AM   #29
xabre1200
Scooby Specialist
 
Member#: 259591
Join Date: Oct 2010
Location: San Francisco, California
Vehicle:
2011 WRX sedan
WR Blue

Default

Quote:
Originally Posted by Blue98leg View Post
Sorry to bring this back from the dead. My 2013 WRX is also having this issue, even at low RPMs it won't let me into 4th if I shift quickly. Has anyone gotten resolution from the dealers for this?

I also had alot of trouble with reverse (requiring me to go into 2nd pretty much 75% of the time before shifting to reverse) but took advice from another thread to unscrew the shift knob one turn and that helped alot but i have no idea why.
I can't see why unscrewing the shift knob would do anything. The knob itself isn't connected to anything of importance.

My car has definitely began to shift better with age. You might just need to break it in a little bit. I've also heard that changing out your transmission fluid can really smooth out your shifts.

Check out this thread. Lots of good info here (http://www.clubwrx.net/forums/transm...reatest-5.html)
xabre1200 is offline   Reply With Quote
Old 01-27-2013, 03:46 AM   #30
Blue98leg
Scooby Newbie
 
Member#: 65036
Join Date: Jun 2004
Vehicle:
2013 WRX

Default

I know, it sounds crazy and maybe its only a placebo but I swear after I unscrewed the crazy torqued shift knob from the factory a bit the reverse gear is working fine.
Blue98leg is offline   Reply With Quote
Old 01-27-2013, 03:52 AM   #31
xabre1200
Scooby Specialist
 
Member#: 259591
Join Date: Oct 2010
Location: San Francisco, California
Vehicle:
2011 WRX sedan
WR Blue

Default

Quote:
Originally Posted by Blue98leg View Post
I know, it sounds crazy and maybe its only a placebo but I swear after I unscrewed the crazy torqued shift knob from the factory a bit the reverse gear is working fine.
It's possible. I noticed when I was putting on a new shift knob and tried to drive my car the next day my clutch pedal began to have a slight vibration when I let it up for about 2 mins and it went away ever since. I think this happens every time I put on a new shift knob... pretty weird.
xabre1200 is offline   Reply With Quote
Old 01-27-2013, 04:05 AM   #32
Blue98leg
Scooby Newbie
 
Member#: 65036
Join Date: Jun 2004
Vehicle:
2013 WRX

Default

Yeah. Its the not being able to quickly shift into 4th consistently that worries me.
Blue98leg is offline   Reply With Quote
Old 01-27-2013, 01:48 PM   #33
MaddMax
Scooby Specialist
 
Member#: 9264
Join Date: Aug 2001
Location: Kansas City
Vehicle:
2012 WRX 5dr
Ice Silver

Default

Quote:
Originally Posted by Blue98leg View Post
Sorry to bring this back from the dead. My 2013 WRX is also having this issue, even at low RPMs it won't let me into 4th if I shift quickly. Has anyone gotten resolution from the dealers for this?

I also had alot of trouble with reverse (requiring me to go into 2nd pretty much 75% of the time before shifting to reverse) but took advice from another thread to unscrew the shift knob one turn and that helped alot but i have no idea why.
Try this:

3-4 Shift
1) Invert hand with the thumb facing down.
2)Wrap hand around front of shift knob and pull back. It should literally fall into gear with no resistance.

This is the correct method to shift the 3-4 on any manual. It keep you from pulling back and towards your body which can result in getting hung up on "the gate" or even worse, inadvertently grabbing 2nd


Getting into reverse
1) Car must be stopped.
2) Shift into 1st and creep fractionally forward. 1" or 6", it doesn't matter.
3) Clutch in and shift into reverse. It should do it very easily.

Most every manual behaves in this manor. Some call it a reverse lock-out and others blame the straight cut reverse. Either way, do the method I described and the car should go into reverse easily.
MaddMax is offline   Reply With Quote
Old 01-27-2013, 02:05 PM   #34
Blue98leg
Scooby Newbie
 
Member#: 65036
Join Date: Jun 2004
Vehicle:
2013 WRX

Default

Thanks for the advice. I do hold the shifter as you describe (don't pistol grip). It has happened enough (but isn't consistent) that I know I'm not pushing it towards 2nd.

Once I adjusted my knob, reverse is working like a charm ( as crazy as it sounds)
Blue98leg is offline   Reply With Quote
Old 01-28-2013, 09:00 PM   #35
90crxfreak
Scooby Newbie
 
Member#: 318642
Join Date: Apr 2012
Chapter/Region: Tri-State
Location: NJ
Vehicle:
2012 WRX Premium
WRB

Default

Quote:
Originally Posted by xabre1200 View Post
...tried to drive my car the next day my clutch pedal began to have a slight vibration....
You get this too?!?!? My dealership thinks i'm crazy! It feels almost as its pulsating!

I've also noticed that double clutching works very well with my WRX.
90crxfreak is offline   Reply With Quote
Old 02-13-2013, 10:04 AM   #36
2011scoobywrx
Scooby Newbie
 
Member#: 344372
Join Date: Jan 2013
Location: Florida
Vehicle:
2011 wrx
blue

Default

I have had that same issue shifting into 4th on harder acceleration! I actually put it in 2nd one time and now i am cautious. It seems like most of the time it almost wants to guide itself into 2nd rather than 4th. Weird
2011scoobywrx is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2013, 05:23 PM   #37
rugger17
Scooby Newbie
 
Member#: 248147
Join Date: May 2010
Location: Pittsburgh PA
Vehicle:
2010 WRX
Black

Default

I finally just installed my kartboy bushings and am just now experiencing the 3rd to 4th gear problem! I am not even shifting at high rpms, its just regular driving.

Did I over tighten something when i installed these bushings? i never had this shift problem prior to installing the kartboy parts.
rugger17 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Grinding noise when shifting into 4th gear? Help cvalianos02 Newbies & FAQs 24 10-05-2010 05:20 PM
shifting into 4th gear issues WheelieMonster Transmission (AT/MT) & Driveline 21 08-17-2009 04:52 PM
High Pitch Grinding Sound When Shifting Into 4th Gear mcrawford Newbies & FAQs 3 10-09-2007 02:10 PM
Hard shifting into 4th. tunedlevin Transmission (AT/MT) & Driveline 0 10-20-2005 11:10 PM
Hard time shifting into 4th and 5th jsmithjr732 Transmission (AT/MT) & Driveline 4 01-08-2003 06:05 PM


All times are GMT -4. The time now is 09:45 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.