Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Thursday October 2, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Factory 2.0L Turbo Powertrain

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 02-01-2011, 05:51 PM   #1
txl146
Scooby Guru
 
Member#: 32459
Join Date: Feb 2003
Chapter/Region: Tri-State
Location: NY
Vehicle:
02 WRX VF34
Junior Tuned 301whp

Default Crankshaft position sensor after 99k miles... picture

Spent 30 min. replacing crankshaft position sensor due to bogging/jerking problem.

Make sure to check your sensor.



* Registered users of the site do not see these ads.
txl146 is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2011, 05:57 PM   #2
Ernest
Scooby Specialist
 
Member#: 45076
Join Date: Oct 2003
Chapter/Region: Tri-State
Location: Rockland County, NY
Vehicle:
2004 Stg2 Wagon 4eat
Silver

Default

Mine went and I needed my car right away so dealer did it for $250 in one day. I knew I should have done it myself.
Ernest is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2011, 05:59 PM   #3
txl146
Scooby Guru
 
Member#: 32459
Join Date: Feb 2003
Chapter/Region: Tri-State
Location: NY
Vehicle:
02 WRX VF34
Junior Tuned 301whp

Default

Replacement sensor cost me $28 from advance auto part (made in Poland). I had to remove the alternator because I didn't have right tool to remove 10mm bolt without removing it.
txl146 is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2011, 06:06 PM   #4
Ernest
Scooby Specialist
 
Member#: 45076
Join Date: Oct 2003
Chapter/Region: Tri-State
Location: Rockland County, NY
Vehicle:
2004 Stg2 Wagon 4eat
Silver

Default

I knew I got ripped, but it went when my other car was in the shop for something else. I had two cars down, so I just limped to the dealer and let them do it.

The crazy thing is the two days befor I was upstate in the lower adirondacks and searching for fishing spots on old logging trails and stuff. Thank god it did not go there, no cell service in the middle of nowhere would have sucked.
Ernest is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2011, 06:07 PM   #5
shibby2821
Scooby Specialist
 
Member#: 229778
Join Date: Jun 2009
Chapter/Region: MWSOC
Location: skokie, IL
Vehicle:
04 WRX
WR blue

Default

did it throw a code?
shibby2821 is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2011, 06:30 PM   #6
txl146
Scooby Guru
 
Member#: 32459
Join Date: Feb 2003
Chapter/Region: Tri-State
Location: NY
Vehicle:
02 WRX VF34
Junior Tuned 301whp

Default

Surprisingly, it did not throw a code.

In comparison, crank position sensor w/ over 110k miles looked really clean on my Matrix.
txl146 is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2011, 11:07 AM   #7
txl146
Scooby Guru
 
Member#: 32459
Join Date: Feb 2003
Chapter/Region: Tri-State
Location: NY
Vehicle:
02 WRX VF34
Junior Tuned 301whp

Default

Update: bogging/jerking is gone.
txl146 is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2011, 11:13 AM   #8
MCFARAM
Scooby Newbie
 
Member#: 189453
Join Date: Sep 2008
Location: Cabot, AR
Vehicle:
2002 WRX Wagon
Silver

Default

This is good to know. If you didnt have a CEL, what pointed you in this direction?
MCFARAM is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2011, 11:18 AM   #9
txl146
Scooby Guru
 
Member#: 32459
Join Date: Feb 2003
Chapter/Region: Tri-State
Location: NY
Vehicle:
02 WRX VF34
Junior Tuned 301whp

Default

My past experience with Crankshaft position sensor. Had similar bogging/jerking issue when sensor connection came off loose.
txl146 is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2011, 12:02 PM   #10
Gutless
Scooby Newbie
 
Member#: 266027
Join Date: Dec 2010
Chapter/Region: Tri-State
Location: NYC
Vehicle:
03 WRX Wagon
Silver

Default

just for my future reference, can you pin-point the sensor location. Tnx
Gutless is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2011, 12:12 PM   #11
txl146
Scooby Guru
 
Member#: 32459
Join Date: Feb 2003
Chapter/Region: Tri-State
Location: NY
Vehicle:
02 WRX VF34
Junior Tuned 301whp

Default

sure - it's located right under the alternator.
txl146 is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2011, 12:17 PM   #12
fastnoypi
Scooby Specialist
 
Member#: 6886
Join Date: May 2001
Chapter/Region: Tri-State
Vehicle:
MY01 EJ207 HTA35r
nothing to see, i'm stock

Default

what point did you have the bogging/jerking? was it in low rpm at tip in?
How did you determine it was your crank position sensor vs your IACV?
fastnoypi is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2011, 12:21 PM   #13
txl146
Scooby Guru
 
Member#: 32459
Join Date: Feb 2003
Chapter/Region: Tri-State
Location: NY
Vehicle:
02 WRX VF34
Junior Tuned 301whp

Default

I had recent completely disassembled IACV for cleaning, so I knew it cannot be IACV. Also, I had inspected many gaskets recently while troubleshooting vacuum leaks (exhaust manifold, uppipe, TMIC, turbo inlet, intake manifold, etc). Bogging/jerking could be felt randomly mostly at low RPM; I never beat on the car ever since car developed this problem.
txl146 is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2011, 11:51 AM   #14
stikboy9
Scooby Specialist
 
Member#: 85019
Join Date: Apr 2005
Chapter/Region: South East
Location: Podunk
Vehicle:
MY02 & MY04 Turbo'd
Money Pits

Default

How difficult was it to get the actual sensor out? Mine seems to have quite a bit of resistance and I'm concerned about breaking it.
stikboy9 is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2011, 12:28 PM   #15
rick-l
Scooby Specialist
 
Member#: 33868
Join Date: Mar 2003
Location: Chesterfield, MO
Vehicle:
2003 wrx
srp

Default

Was that dirt on there magnetic?

The sensor is just a magnet and a coil of wire right?

When you say resistance... what does it read?
rick-l is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2011, 12:35 PM   #16
stikboy9
Scooby Specialist
 
Member#: 85019
Join Date: Apr 2005
Chapter/Region: South East
Location: Podunk
Vehicle:
MY02 & MY04 Turbo'd
Money Pits

Default

Quote:
Originally Posted by rick-l
Was that dirt on there magnetic?

The sensor is just a magnet and a coil of wire right?

When you say resistance... what does it read?
I meant putting up resistance to removal. I can spin it around, but I can't pull it out.
stikboy9 is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2011, 12:46 PM   #17
rick-l
Scooby Specialist
 
Member#: 33868
Join Date: Mar 2003
Location: Chesterfield, MO
Vehicle:
2003 wrx
srp

Default

Quote:
Originally Posted by stikboy9 View Post
I meant putting up resistance to removal. I can spin it around, but I can't pull it out.
OK

I guess when you bust it up getting it out you can answer the other questions.
rick-l is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2011, 12:52 PM   #18
stikboy9
Scooby Specialist
 
Member#: 85019
Join Date: Apr 2005
Chapter/Region: South East
Location: Podunk
Vehicle:
MY02 & MY04 Turbo'd
Money Pits

Default

Quote:
Originally Posted by rick-l

OK

I guess when you bust it up getting it out you can answer the other questions.
Thanks.


That's kinda what I'm trying to avoid. Should it be difficult to remove, or should it pop right out?
stikboy9 is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2011, 12:56 PM   #19
txl146
Scooby Guru
 
Member#: 32459
Join Date: Feb 2003
Chapter/Region: Tri-State
Location: NY
Vehicle:
02 WRX VF34
Junior Tuned 301whp

Default

It wasn't difficult to remove. It just popped out.
txl146 is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2011, 01:01 PM   #20
stikboy9
Scooby Specialist
 
Member#: 85019
Join Date: Apr 2005
Chapter/Region: South East
Location: Podunk
Vehicle:
MY02 & MY04 Turbo'd
Money Pits

Default

Quote:
Originally Posted by txl146
It wasn't difficult to remove. It just popped out.
That's what I thought. I've been pulling at it and it wont budge.
stikboy9 is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2011, 01:48 PM   #21
txl146
Scooby Guru
 
Member#: 32459
Join Date: Feb 2003
Chapter/Region: Tri-State
Location: NY
Vehicle:
02 WRX VF34
Junior Tuned 301whp

Default

Did you try using PB blaster?
txl146 is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2011, 02:09 PM   #22
stikboy9
Scooby Specialist
 
Member#: 85019
Join Date: Apr 2005
Chapter/Region: South East
Location: Podunk
Vehicle:
MY02 & MY04 Turbo'd
Money Pits

Default

Quote:
Originally Posted by txl146
Did you try using PB blaster?
No. I guess I could squirt some around it. I can twist it around with a little force, but I can't pull it out. Im paranoid about snapping it.
stikboy9 is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2011, 07:39 PM   #23
kellygnsd
Scooby Guru
 
Member#: 32669
Join Date: Feb 2003
Chapter/Region: SCIC
Location: Rancho C
Vehicle:
2007 2.34LR, EFR7670
LINK G4 hybrid STi

Default

I would have just tried cleaning it first. Its just a mag pickup style sensor. Build up on the sensor will effect its performance.
kellygnsd is offline   Reply With Quote
Old 03-21-2011, 09:53 AM   #24
quazimoto
Scooby Guru
 
Member#: 70395
Join Date: Sep 2004
Chapter/Region: MAIC
Location: Da-boonies,Va
Default

Quote:
Originally Posted by kellygnsd View Post
I would have just tried cleaning it first. Its just a mag pickup style sensor. Build up on the sensor will effect its performance.
+1 No to to replace it unless you can verify it is bad. Just wipe the face and reinstall.
quazimoto is offline   Reply With Quote
Old 03-21-2011, 09:58 AM   #25
mneste8718
Scooby Specialist
 
Member#: 51562
Join Date: Dec 2003
Chapter/Region: South East
Location: Raleigh NC/High Point NC
Vehicle:
2004 WRX Sedan PSM
EJ205 VF39@22psi 300whp

Default

where is the crank position sensor located?
mneste8718 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Crankshaft Position Sensor, Air Intake Temp Sensor CODES!! please Help!! GT40R Engine Management & Tuning 2 07-05-2006 10:50 AM
Crankshaft Position Sensor Air Intake Temp Sensor CODES!! please Help!! GT40R Factory 2.0L Turbo Powertrain 12 07-02-2006 05:07 PM
Crankshaft Position Sensor, Air Intake Temp Sensor CODES!! please Help!! GT40R Southern California Impreza Club Forum -- SCIC 2 07-01-2006 06:03 PM
Crankshaft position Sensor Malfunction Rossi Service & Maintenance 1 01-26-2004 01:19 PM


All times are GMT -4. The time now is 01:03 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.