Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Monday July 28, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Pre-2002 Factory Turbo Powertrain

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-16-2012, 12:38 AM   #1
chancellor6869
Scooby Newbie
 
Member#: 306289
Join Date: Jan 2012
Chapter/Region: TXIC
Location: Mansfield Texas
Vehicle:
1995 impreza-L AWD
red but will be white

Default trouble starting, help!

ok here is whats going on, when i go to start my car (1995 impreza) it will start sometimes and run good but when i stop, like go into the store and come out 15 to 30 minutes later it wont start, ill have to push start it, its cranks just fine just wont start, and sometimes if i leave it over night it will start without any questions.....any ideas on what the problem is and how to fix it?
* Registered users of the site do not see these ads.
chancellor6869 is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2012, 02:33 AM   #2
pmugabi
Scooby Newbie
 
Member#: 280926
Join Date: Apr 2011
Default

Cam/crank sensor most likely. Check for stored codes to be sure which one it is.
pmugabi is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2012, 12:03 PM   #3
TommyAtomic
Scooby Newbie
 
Member#: 257043
Join Date: Sep 2010
Chapter/Region: VIC
Location: Vancouver BC
Vehicle:
1993 JDM WRX Wagon
Black

Default

Hook up. Test connectors under dash and get the code number. Remember long flash is worth 10 and short flash worth 1. I believe the codes for cam and crank are 11 and 13. You could also pull the cam and crank sensors and clean them.
TommyAtomic is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2012, 10:58 AM   #4
chancellor6869
Scooby Newbie
 
Member#: 306289
Join Date: Jan 2012
Chapter/Region: TXIC
Location: Mansfield Texas
Vehicle:
1995 impreza-L AWD
red but will be white

Default

check engine light isnt coming on.....should i still check it?
chancellor6869 is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2012, 11:06 AM   #5
chancellor6869
Scooby Newbie
 
Member#: 306289
Join Date: Jan 2012
Chapter/Region: TXIC
Location: Mansfield Texas
Vehicle:
1995 impreza-L AWD
red but will be white

Default

ive had someone tell me it could be the o ring on the distributor
chancellor6869 is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2012, 11:47 AM   #6
TommyAtomic
Scooby Newbie
 
Member#: 257043
Join Date: Sep 2010
Chapter/Region: VIC
Location: Vancouver BC
Vehicle:
1993 JDM WRX Wagon
Black

Default

Quote:
Originally Posted by chancellor6869 View Post
ive had someone tell me it could be the o ring on the distributor
If your being serious - perhaps you should also check your blinker fluid.
TommyAtomic is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2012, 11:50 AM   #7
Aphex28
Scooby Specialist
 
Member#: 11506
Join Date: Oct 2001
Chapter/Region: NESIC
Location: Manchester, NH
Vehicle:
2015 WRX
World Rally Blue+TE37-TA

Default

Quote:
Originally Posted by chancellor6869 View Post
ive had someone tell me it could be the o ring on the distributor
that person is applying carb solutions to a fuel injected car. and failing
Aphex28 is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2012, 12:06 PM   #8
chancellor6869
Scooby Newbie
 
Member#: 306289
Join Date: Jan 2012
Chapter/Region: TXIC
Location: Mansfield Texas
Vehicle:
1995 impreza-L AWD
red but will be white

Default

Quote:
Originally Posted by Aphex28 View Post
that person is applying carb solutions to a fuel injected car. and failing
so it couldnt be the o ring?
chancellor6869 is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2012, 12:08 PM   #9
TommyAtomic
Scooby Newbie
 
Member#: 257043
Join Date: Sep 2010
Chapter/Region: VIC
Location: Vancouver BC
Vehicle:
1993 JDM WRX Wagon
Black

Default

Quote:
Originally Posted by chancellor6869 View Post
check engine light isnt coming on.....should i still check it?
Follow the instructions to do an ECU reset. When you do an ECU reset it will do a diagnostic and give you any existing trouble codes via blinking CEL light. The format is pretty simple. Long blinks are worth 10 and short blinks are worth 1. For instance if it gave you two long blinks followed by two short blinks that would be code 22, three long blinks followed by two short blinks would be code 32.

You can either tell us what codes you pull or you can look them up yourself.
TommyAtomic is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2012, 01:57 PM   #10
Aphex28
Scooby Specialist
 
Member#: 11506
Join Date: Oct 2001
Chapter/Region: NESIC
Location: Manchester, NH
Vehicle:
2015 WRX
World Rally Blue+TE37-TA

Default

Quote:
Originally Posted by chancellor6869 View Post
so it couldnt be the o ring?
i really hope you're not serious. You don't have a carb.
Aphex28 is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2012, 03:21 PM   #11
TommyAtomic
Scooby Newbie
 
Member#: 257043
Join Date: Sep 2010
Chapter/Region: VIC
Location: Vancouver BC
Vehicle:
1993 JDM WRX Wagon
Black

Default

Quote:
Originally Posted by chancellor6869 View Post
so it absolutely couldnt be the o ring?
There, I fixed it for you.
TommyAtomic is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2012, 03:08 PM   #12
chancellor6869
Scooby Newbie
 
Member#: 306289
Join Date: Jan 2012
Chapter/Region: TXIC
Location: Mansfield Texas
Vehicle:
1995 impreza-L AWD
red but will be white

Default

am i the only one with this problem? lol ima plug it in tomorrow and see if any codes come up......
chancellor6869 is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2012, 05:29 PM   #13
ciper
Scooby Guru
 
Member#: 15543
Join Date: Feb 2002
Location: san francisco, ca
Vehicle:
90BJ Legacy LS ABS
AWD 946 Rio Red Jpn built

Default

I don't think you read his post closely

If he pushes the car and it starts fine its the age old problem all Subaru develop - bad contacts on the starter solenoid.

chancellor6869 : You can replace the contacts but its a pain in the butt. Just get a remanufactured starter. You are not the only person with this problem. Its more common than wheel bearing failures! It is funny someone told you to check the distributor. I hope he wasn't looking under the hood when he said that
ciper is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
trouble starting car yuletak Service & Maintenance 1 01-23-2006 04:34 PM
Trouble starting...coolant sensor, how can that help? Max Umbarger Service & Maintenance 9 10-03-2003 09:44 PM
little trouble starting steppin16 Normally Aspirated Powertrain 5 02-25-2002 01:57 AM
Help! Trouble starting... MagicMT General Forum Archive 6 03-20-2001 08:14 AM
Is anyone having trouble starting in the cold? M a t t General Forum Archive 37 12-11-2000 04:43 PM


All times are GMT -4. The time now is 01:58 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.