Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Thursday August 21, 2014
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Subaru Models > Impreza Forum

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 02-15-2012, 09:29 AM   #1
Perks713
Scooby Newbie
 
Member#: 304414
Join Date: Dec 2011
Location: Vermont
Vehicle:
2012 Impreza Limited

Default 2012 Impreza CVT shift delay

I'm wondering if what I'm experiencing is typical with a CVT transmission and/or the 2012 Impreza.

Shifting from Park to Drive
or
Park to Reverse
or
Reverse to Drive

All comes with about a 2 second delay in the transmission actually shifting.

When shifting into drive the car almost lurches forward once it engages, possibly due to how I'm holding the brake in, I think it's more that it still catches me off guard.

Is anyone else having this issue? I checked with Uncle Google and it seems like there are a lot of message boards across multiple make/models where people are saying the same general thing, but the same thing keeps coming out "it's my first CVT, is this normal?" with no real info if it is.
* Registered users of the site do not see these ads.
Perks713 is offline   Reply With Quote
Old 02-15-2012, 07:33 PM   #2
subiTWO
Scooby Newbie
 
Member#: 273054
Join Date: Feb 2011
Vehicle:
2012 Impreza CVT HB

Default

It's normal.
subiTWO is offline   Reply With Quote
Old 02-15-2012, 07:56 PM   #3
JRod25314
Scooby Newbie
 
Member#: 306903
Join Date: Jan 2012
Default

Have it too. Takes some getting used to.
JRod25314 is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2012, 09:00 AM   #4
FCP Import
Former Vendor
 
Member#: 305489
Join Date: Dec 2011
Chapter/Region: Tri-State
Location: CT
Vehicle:
91 skyline GTR
champ white

Default

Its normal. My wife's Nissan Rogue is the same way. You get used to it.
FCP Import is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2012, 04:30 PM   #5
jmews
Scooby Newbie
 
Member#: 310897
Join Date: Feb 2012
Default

I have experienced the same delay.
jmews is offline   Reply With Quote
Old 02-21-2012, 02:51 AM   #6
somebody else
Scooby Specialist
 
Member#: 21618
Join Date: Jul 2002
Chapter/Region: SCIC
Location: southern California
Default

The two other CVTs I have driven do the same thing. The Impreza 2.0i has less of a delay than my previous 2007 Nissan Altima.
somebody else is offline   Reply With Quote
Old 02-22-2012, 12:12 PM   #7
riccnick
Scooby Newbie
 
Member#: 311152
Join Date: Feb 2012
Location: Home
Vehicle:
2012 Impreza
Ice Silver Metallic

Default

Noticed this on my car too. Only happens when going to Drive (from any other position).
riccnick is offline   Reply With Quote
Old 02-22-2012, 10:19 PM   #8
rygar
Scooby Newbie
 
Member#: 307459
Join Date: Jan 2012
Chapter/Region: NESIC
Vehicle:
2012 Impreza Spt Wgn

Default

same here breh
rygar is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2012, 12:33 PM   #9
riccnick
Scooby Newbie
 
Member#: 311152
Join Date: Feb 2012
Location: Home
Vehicle:
2012 Impreza
Ice Silver Metallic

Default

It almost feels as if something is sticking inside the transmission, or as if there is not enough fluid in the trans. I know that when an old truck takes some time to shift between gears, its a sign that a rebuild is coming soon, or that the trans fluid is shot/low. I'm bringing it in this weekend to have them check it out. Sometimes it clunks pretty hard when it finally does shift into drive, and that is with my foot on the brake and the car not rolling at all. Other times it feels like it partially engages, and i can see the revs fall slowly, instead of the normal drop rate to low idle. I'll report back asap for all who are interested.
riccnick is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2012, 03:53 PM   #10
riccnick
Scooby Newbie
 
Member#: 311152
Join Date: Feb 2012
Location: Home
Vehicle:
2012 Impreza
Ice Silver Metallic

Default

Just as a side note, I noticed today that when the weather is warmer (~45-50F) and the car is warmed up, the transmission shifts from gear to gear like a normal auto. Really no extended delay at all. Usually its been 3-4, maybe even a 5 second delay. But for some reason (probably because it heard me say I would take it in) today at lunch it was fine.
riccnick is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2012, 12:43 PM   #11
riccnick
Scooby Newbie
 
Member#: 311152
Join Date: Feb 2012
Location: Home
Vehicle:
2012 Impreza
Ice Silver Metallic

Default

Just wanted to let you all know, Dealer say this is normal when its cold. That was it. I asked them if the transmission fluid was low, would it do this. They said yes, but all the cars are filled at the factory to the exact level. They didn't want to waste their time checking, so off I went. Doesn't seem to be getting better or worse. Just slow when its cold, and almost normal speed when the trans is warm.
riccnick is offline   Reply With Quote
Old 03-10-2012, 08:36 AM   #12
pkL
Scooby Specialist
 
Member#: 313093
Join Date: Mar 2012
Chapter/Region: VIC
Location: Vancouver Area
Vehicle:
2012 Impreza 2.0i
5-door Sport. Dark Grey

Default

Quote:
Originally Posted by Perks713 View Post
I'm wondering if what I'm experiencing is typical with a CVT transmission and/or the 2012 Impreza.

Shifting from Park to Drive
or
Park to Reverse
or
Reverse to Drive

All comes with about a 2 second delay in the transmission actually shifting.

When shifting into drive the car almost lurches forward once it engages, possibly due to how I'm holding the brake in, I think it's more that it still catches me off guard.

Is anyone else having this issue? I checked with Uncle Google and it seems like there are a lot of message boards across multiple make/models where people are saying the same general thing, but the same thing keeps coming out "it's my first CVT, is this normal?" with no real info if it is.
I experience that too, it took me by surprise when I backed it out of my garage for the first time, I guess its something we'll get used to.
pkL is online now   Reply With Quote
Old 03-13-2012, 05:54 PM   #13
kufman
Scooby Newbie
 
Member#: 313453
Join Date: Mar 2012
Location: Northern Illinois
Vehicle:
2012 Sport Premium
Blue

Default

Mine does this too and my older Saturn SW2 did it as well (it had a regular 4 speed auto). I assume this is due to cold fluids (cold = thick) making things move into place slowly. The trans also seems to respond more slowly to throttle inputs when it is cold. It all seems to normalize after 5 minutes.
kufman is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2012, 11:09 PM   #14
pkL
Scooby Specialist
 
Member#: 313093
Join Date: Mar 2012
Chapter/Region: VIC
Location: Vancouver Area
Vehicle:
2012 Impreza 2.0i
5-door Sport. Dark Grey

Default

Quote:
Originally Posted by kufman View Post
Mine does this too and my older Saturn SW2 did it as well (it had a regular 4 speed auto). I assume this is due to cold fluids (cold = thick) making things move into place slowly. The trans also seems to respond more slowly to throttle inputs when it is cold. It all seems to normalize after 5 minutes.
I still haven't gotten used to this yet, it just feels delayed. Do you guys step on the gas right away after shifting or do you wait a couple seconds until its "in gear"?
pkL is online now   Reply With Quote
Old 03-20-2012, 09:13 AM   #15
riccnick
Scooby Newbie
 
Member#: 311152
Join Date: Feb 2012
Location: Home
Vehicle:
2012 Impreza
Ice Silver Metallic

Default

Quote:
Originally Posted by pkL View Post
I still haven't gotten used to this yet, it just feels delayed. Do you guys step on the gas right away after shifting or do you wait a couple seconds until its "in gear"?
I've gotten into the habit of waiting until I feel the trans kick in, to the point where if I drive a regular auto it catches me off guard.
riccnick is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2012, 10:31 AM   #16
kufman
Scooby Newbie
 
Member#: 313453
Join Date: Mar 2012
Location: Northern Illinois
Vehicle:
2012 Sport Premium
Blue

Default

Quote:
Originally Posted by pkL View Post
I still haven't gotten used to this yet, it just feels delayed. Do you guys step on the gas right away after shifting or do you wait a couple seconds until its "in gear"?
I wait until I feel it engage. No sense in putting extra stress on the trans if I don't need to.
kufman is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2012, 06:06 PM   #17
Bluey2012
Scooby Newbie
 
Member#: 305312
Join Date: Dec 2011
Chapter/Region: NESIC
Vehicle:
2012 Imp 5dr 2.0i Li
Marine Blue Pearl

Default

Yup, notable reverse-to-drive delay backing out of a space in a sloped lot today (on an 80+ degree day). Felt like I was rolling backwards since I had stepped off the brake already. Surprised the heck out of me. Next time I'll be prepared.
Bluey2012 is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2012, 07:11 PM   #18
subiTWO
Scooby Newbie
 
Member#: 273054
Join Date: Feb 2011
Vehicle:
2012 Impreza CVT HB

Default

If you shift to drive a few feet before you stop reversing, you'll be in motion right away, with no driveline shocks...
subiTWO is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2012, 11:55 PM   #19
pkL
Scooby Specialist
 
Member#: 313093
Join Date: Mar 2012
Chapter/Region: VIC
Location: Vancouver Area
Vehicle:
2012 Impreza 2.0i
5-door Sport. Dark Grey

Default

Quote:
Originally Posted by kufman View Post
I wait until I feel it engage. No sense in putting extra stress on the trans if I don't need to.
Yeah I wait for it to it to shift into gear too, unless I really have to, which I haven't done yet.

On a related note do you guys notice when you park your car and pull your key out, you hear a mechanical whirling sound, is that the CVT disengaging?
pkL is online now   Reply With Quote
Old 03-21-2012, 01:23 PM   #20
riccnick
Scooby Newbie
 
Member#: 311152
Join Date: Feb 2012
Location: Home
Vehicle:
2012 Impreza
Ice Silver Metallic

Default

Quote:
Originally Posted by pkL View Post
Yeah I wait for it to it to shift into gear too, unless I really have to, which I haven't done yet.

On a related note do you guys notice when you park your car and pull your key out, you hear a mechanical whirling sound, is that the CVT disengaging?
That is the fuel system de-pressurizing. The extra fuel is pumped back from the throttle body to the tank through a small return line. Every fuel injected car does this, some are quieter that others. Some are a constant whirring sound, others have a rhythmic "knock". Also, if it is not that, it may just be the CD player cycling. When you turn the car on, the CD player preps itself to be ready, whether or not you are playing the CD. When you turn the car off, it cycles back to a default setting. Sometimes this is confused with the fuel return noise and vice-versa.
riccnick is offline   Reply With Quote
Old 03-21-2012, 02:32 PM   #21
pkL
Scooby Specialist
 
Member#: 313093
Join Date: Mar 2012
Chapter/Region: VIC
Location: Vancouver Area
Vehicle:
2012 Impreza 2.0i
5-door Sport. Dark Grey

Default

Quote:
Originally Posted by riccnick View Post
That is the fuel system de-pressurizing. The extra fuel is pumped back from the throttle body to the tank through a small return line. Every fuel injected car does this, some are quieter that others. Some are a constant whirring sound, others have a rhythmic "knock". Also, if it is not that, it may just be the CD player cycling. When you turn the car on, the CD player preps itself to be ready, whether or not you are playing the CD. When you turn the car off, it cycles back to a default setting. Sometimes this is confused with the fuel return noise and vice-versa.
You have the 2012 Impreza too, do you notice it? Both scenarios do makes sense though.
pkL is online now   Reply With Quote
Old 03-21-2012, 03:04 PM   #22
riccnick
Scooby Newbie
 
Member#: 311152
Join Date: Feb 2012
Location: Home
Vehicle:
2012 Impreza
Ice Silver Metallic

Default

I'll have to listen for it tonight. These noises are normal, I'll try to pinpoint which one is more prominent. Neither noise has caught my attention, but I wasn't exactly listening for them either.
riccnick is offline   Reply With Quote
Old 03-23-2012, 12:16 AM   #23
pkL
Scooby Specialist
 
Member#: 313093
Join Date: Mar 2012
Chapter/Region: VIC
Location: Vancouver Area
Vehicle:
2012 Impreza 2.0i
5-door Sport. Dark Grey

Default

Quote:
Originally Posted by riccnick View Post
I'll have to listen for it tonight. These noises are normal, I'll try to pinpoint which one is more prominent. Neither noise has caught my attention, but I wasn't exactly listening for them either.
Well I don't hear it except when I pull into my garage, it seems to be the fuel pump, I would think.
pkL is online now   Reply With Quote
Old 03-23-2012, 10:14 AM   #24
riccnick
Scooby Newbie
 
Member#: 311152
Join Date: Feb 2012
Location: Home
Vehicle:
2012 Impreza
Ice Silver Metallic

Default

Crap, sorry man, I didn't listen for it yet. I'll try to remember on lunch today....
riccnick is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2012, 03:02 AM   #25
pkL
Scooby Specialist
 
Member#: 313093
Join Date: Mar 2012
Chapter/Region: VIC
Location: Vancouver Area
Vehicle:
2012 Impreza 2.0i
5-door Sport. Dark Grey

Default

Quote:
Originally Posted by riccnick View Post
Crap, sorry man, I didn't listen for it yet. I'll try to remember on lunch today....
Haha its alright, no worries.
pkL is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[Mini Review] Traded 2011 Impreza Outback Sport for 2012 Impreza Sport Premium tornado542 General Community 15 05-04-2012 07:07 AM
2012 Impreza Concept Zakster87 General Community 14 11-17-2010 04:09 PM
Possibly looking into a 2011 or 2012 Impreza? xenonk Mid Atlantic Impreza Club -- MAIC 1 08-05-2010 09:48 PM
4eat 2-3 shift delay Meat Supply Transmission (AT/MT) & Driveline 4 03-02-2009 06:11 AM


All times are GMT -4. The time now is 06:39 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2014 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.