Welcome to the North American Subaru Impreza Owners Club Monday May 4, 2015
Home Forums WikiNASIOC Products Store Modifications Upgrade Garage
NASIOC
Here you can view your subscribed threads, work with private messages and edit your profile and preferences Home Registration is free! Visit the NASIOC Store NASIOC Rules Search Find other members Frequently Asked Questions Calendar Archive NASIOC Upgrade Garage Logout
Go Back   NASIOC > NASIOC Technical > Service & Maintenance

Welcome to NASIOC - The world's largest online community for Subaru enthusiasts!
Welcome to the NASIOC.com Subaru forum.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, free of charge, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.
* Registered users of the site do not see these ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 05-17-2012, 06:29 PM   #1
whitefro420
Scooby Newbie
 
Member#: 61322
Join Date: May 2004
Chapter/Region: NWIC
Vehicle:
2004 Forester XT

Default Slight knock and whine, no CEL (videos)

On decel, the revs drop to almost stalling, then back up to around 4-500. This is accompanied by the constant sound of, well the only way I can describe it is the rattle you hear when your car almost dies when not giving it enough gas in first from a stop. This rattle is almost constant while accelerating and coasting as well. Also, there is a slight knock from the engine bay. Initially I thought timing belt tensioner, but that was just replaced along with the belt and all other pulleys. I will say it does not sound strong enough to be rod knock (hopefully). This is my first Subaru, so I am unfamiliar with whats normal and whats not, which isnt helping.

Sorry about the poor vid quality, but the sound is what is important.


* Registered users of the site do not see these ads.
whitefro420 is offline   Reply With Quote
Old 05-18-2012, 12:00 AM   #2
WRXSD
Scooby Newbie
 
Member#: 136539
Join Date: Jan 2007
Location: San Diego
Vehicle:
2005 WRX Wagon
CGM Stg. 2

Default

Is the sound you are referring to after you rev it in the second vid?

The whine I could attribute to maybe some air in you power steering system, but otherwise everything sounds ok as far as I can hear from the vids. You could replace some of the o rings or the pump if it is leaking to resolve that.

As for the near stall, I would look into cleaning you IACV with some gasoline. If that doesn't work it may need to be replaced, but cleaning it is a good cheap starting point.
WRXSD is offline   Reply With Quote
Old 05-18-2012, 12:22 AM   #3
whitefro420
Scooby Newbie
 
Member#: 61322
Join Date: May 2004
Chapter/Region: NWIC
Vehicle:
2004 Forester XT

Default

No IACV due to it being DBW. Other than the whine, in the first vid at 20 seconds it seems to me like it doesnt sound right, like knocking. Am I being too sensitive? Is this how all boxers sound? This is my first Subaru and boxer engine, so it is possible.
whitefro420 is offline   Reply With Quote
Old 05-18-2012, 12:27 AM   #4
Dyno503
Scooby Newbie
 
Member#: 314017
Join Date: Mar 2012
Chapter/Region: NWIC
Location: Beaverton Oregon
Vehicle:
2010 WRX
WRB

Default

if it was knocking I think it would be more apparent then that. It sounded alright to me tho.
Dyno503 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Newly assembled hybrid with cranking and no start and no CEL, suggestions? 240sxguy Built Motor Discussion 7 08-20-2012 10:00 PM
sprayed down engine now it knocks?? no CEL 04beaSTIng Factory 2.5L Turbo Powertrain (EJ Series Factory 2.5L Turbo) 75 06-17-2012 10:42 PM
knock count = 17, knock count = 4 no UTEC timing, no load!!! K2Skier Factory 2.0L Turbo Powertrain (EJ Series Factory 2.0L Turbo) 4 11-03-2005 08:32 PM
Gutted stock UP install, no EGT and no CEL??? klie5111 Factory 2.0L Turbo Powertrain (EJ Series Factory 2.0L Turbo) 17 07-18-2005 10:04 AM
helix uppipe and downpipe no CEL? VideoGameWrx Factory 2.0L Turbo Powertrain (EJ Series Factory 2.0L Turbo) 4 12-02-2004 09:31 PM


All times are GMT -4. The time now is 10:15 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by Searchlight © 2015 Axivo Inc.
Copyright ©1999 - 2014, North American Subaru Impreza Owners Club, Inc.